Základní škola Vrbno pod Pradědem, okres Bruntál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Vrbno pod Pradědem, okres Bruntál
Advertisements

Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Jádro atomu Předmět: Fyzika.
Látky, tělesa - síla Atomy a molekuly.
Tato prezentace byla vytvořena
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Složení a vlastnosti látek a jejich částic
zpracovaný v rámci projektu EU
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ATOM Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
4.4 Atomy se spojují v molekuly.
Organické sloučeniny - uhlovodíky Materiál je určen k bezplatnému používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv.
VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Stavba atomu.
OPAKOVÁNÍ.
OPAKOVÁNÍ UČIVA 8. ROČNÍKU
I. ZÁKLADNÍ POJMY.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Chemické sloučeniny Předmět:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV:VY_32_INOVACE_132_Molekula, chemické sloučeniny AUTOR: Igor Dubovan ROČNÍK,
Chemické značky a vzorce II
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Atomy, molekuly LC.
Elektrické vlastnosti látek
Z čeho jsou složeny látky?
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Molekula Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Molekula, atom, ion Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0101.
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Chemické značky a vzorce
Stavba látek.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Atomy a molekuly.
ATOMY A MOLEKULY Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 12 TEMA: Chemie 8 - Molekula.
Základní pojmy ? Co je to ATOM ? ? Ze kterých částí se skládá atom? ? Co je to elektroneutrální atom ? Atomy jsou základní stavební částice všech látek.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
Soutěžíme před testíkem
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicové složení látek
Chemie – 8.ročník Atomy a molekuly VY_32_INOVACE_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Soutěžíme před testíkem
Autor: Stejskalová Hana Název : VY_32_INOVACE_11C_07_Molekuly
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Chemické sloučeniny, chemická vazba, molekula
Částicová stavba látek
Atomy a molekuly. Vypracoval: Lukáš Karlík
Stavba atomu VY_32_INOVACE_12_227
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Z čeho jsou složeny látky?
Částicové složení látek
Chemická sloučenina, molekula, chemická vazba
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Látkové množství, molární hmotnost
Autor: Mgr. M. Vejražková
Transkript prezentace:

Základní škola Vrbno pod Pradědem, okres Bruntál příspěvková organizace Registrační číslo projektu - CZ.1.07/1.4.00/21.3467 Název projektu - Uplatnění moderních metod výuky prostřednictvím IT Téma hodiny: Atomy a molekuly Autor: ing. Žembová Hana Hrazeno z EU OP-VK

Materiál je v souladu s ŠVP ZŠ Vrbno pod Pradědem Cíl: naučit žáky orientovat se v pojmech atom,molekula,prvek,sloučenina Očekávané výstupy: umí určit nejmenší částici látky, rozezná prvky, molekuly, sloučeniny, Klíčové kompetence: kompetence komunikativní, kompetence k učení

Atomy a molekuly H O H

Všechny látky jsou složeny z částic. Jak vypadají? už ve starověkém Řecku např. učenec Demokritos hlásal, že základní částicí všech látek jsou ATOMY, které jsou nedělitelné (z řeckého slova atomos = nedělitelný) dnes již víme, že atom není nedělitelný

ATOM je velmi malá částice, která se skládá z : a) elektronů b) protonů c) neutronů Látky složené z jednoho druhu atomu = PRVKY Nejjednodušší je vodík. Další např.: kyslík, dusík, železo, hliník, olovo, uhlík …Celkem 116 prvků.

5 000 000 Víte, kolik atomů by se muselo narovnat vedle sebe, aby zaplnily tloušťku této čáry? 5 000 000

Látky, které vznikají sloučením dvou a více atomů, se nazývají MOLEKULY. H H O = kyslík H = vodík Model molekuly vody

N= dusík O = kyslík C = uhlík Model molekuly oxidu uhličitého : Molekula dusíku O O Molekula kyslíku

Molekula propanu Látky, které jsou složeny z molekul vzniklých sloučením různých atomů, se nazývají sloučeniny. Např.: Molekula propanu

Víš jaké je složení atmosféry naší Země? Z jakých prvků je složena? Atmosféru – vzduch tvoří: Dusík (75,47%) Kyslík (23,20%) Argon (1,28%) Oxid uhličitý (0.05%) – není prvek, je sloučenina