Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/15. 3. 2013, Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název šablony: Inovace v chemii52/CH19/ Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Chemické děje a chemické rovnice.
Advertisements

Semenné rostliny, rostlinné orgány
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Biologie člověka Autor:
NÁZEV ŠABLONY: INOVACE V CHEMII 52/CH21/ , VRTIŠKOVÁ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: ČLOVĚK A PŘÍRODA NÁZEV VÝUKOVÉHO MATERIÁLU: CHEMICKÉ DĚJE A REAKCE AUTOR:
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH16/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Kyseliny a zásady Autor:
Člověk v živočišném systému VY_52_INOVACE_01 Sada 1
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH18/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Určování pH roztoku.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P26/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Stavba rostlinného těla.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Název šablony: Inovace v chemii52/CH23/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Základní chemické výpočty.
Název šablony: Inovace v chemii 52/CH22/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: ZÁKLADNÍ CHEMICKÉ VÝPOČTY.
Opakování pro 6. ročník s ježkem Čendou
Metodický list ZŠ a MŠ TGM Bílovec Pořadové číslo:
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH02/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: CHEMICKÉ LÁTKY A JEJICH.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_52_INOVACE_01_03 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – OPĚRNÁ SOUSTAVA - KOSTNÍ TKÁŇ Anotace –
Cíl: seznámení se stavbou, druhy, typy a funkcí
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
BUŇKA PŘÍRODOPIS 6. TŘÍDA.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH03/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PERIODICKÁ SOUSTAVA.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Cíl: seznámení se stavbou, druhy a funkcí
Základní vzdělávání - Člověk a příroda – Přírodopis - Biologie rostlin
Soustavy pletiv Pletiva – skupiny buněk stejného tvaru, funkce.
PŘECHOD ROSTLIN NA SOUŠ- členění rostlinného těla
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Jednobuněční.
Pionýrů 400, Frýdek-Místek
Rostliny.
Přechod rostlin na souš
Název šablony: Inovace v chemii52/CH28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět:
Název šablony: Inovace v chemii52/CH12/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Přírodní látky Autor: Mgr.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
VY_32_INOVACE_170 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Hmyz Autor: Mgr. Eva Vrtišková.
Mgr. Zuzana Holemá-Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o.
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P05/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK ŽIVOTA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název:VY_32_INOVACE_640_POHLAVNÍ ÚSTROJÍ Téma:STAVBA A FUNKCE POHLAVNÍHO.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P28/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Části rostlinného těla.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_481_Př7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Předmět: Přírodopis Ročník:
Rostlinná buňka Přírodopis VY_32_INOVACE_162, 9. sada, Př3 ANOTACE
Název školy Základní škola a mateřská škola Drnholec, okres Břeclav, příspěvková organizace Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
JEDNOBUNĚČNÉ ROSTLINY SINICE
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Název šablony: Inovace v chemii52/CH25/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Uhlovodíky Autor: Mgr. Eva.
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/ch17/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a.
Botanika =věda o rostlinách. Význam rostlin:  1.při FOTOSYNTÉZE vyrábí KYSLÍK a ORGANICKÉ LÁTKY( cukr, škrob, tuk, bílkoviny )  2.jsou to PRODUCENTI.
Základní škola Oskol, Kroměříž příspěvková organizace Přírodopis 7. ročník Autor: Ing. Eva Blešová Vytvořeno v rámci projektu „Škola hrou - počítače ve.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Anatomie rostlinných orgánů
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Škola:. Základní škola Kladruby
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
KOŘEN VY_32_INOVACE_12_23.
Úvod do botaniky.
Výukový materiál VY_52_INOVACE_20_ OPAKOVANI_BUNKA
Botanika Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_41_Buňka
DÝCHÁNÍ, FOTOSYNTÉZA TŘÍDĚNÍ ORGANISMŮ Autor: Zuzana Veselíková
Botanika.
Transkript prezentace:

Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/P14/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu:Botanika –věda o rostlinách Autor: Mgr. Eva Vrtišková Předmět: PřírodopisTřída: VII. Tematický okruh: Botanika Téma: Botanika - úvod Druh výukového materiálu: prezentace v ppt. Použití ICT: interaktivní tabule, prezentace v.ppt, interaktivita Didaktické, metodické poznámky (popis použití výukového materiálu ve výuce): výklad stručně objasňuje termín botanika, obory botaniky a seznamuje s rostlinným systémem a přechodem rostlin na souš Použité zdroje: - Přírodopis, učebnice pro sedmý ročník ZŠ a víceletá gymnázia. FRAUS 2003, Plzeň. - Poznámky k učebnicím přírodopisu. Dostupné online z: - Vlastní poznámky

VĚDA O ROSTLINÁCH

 Věda o rostlinách  Obory :  geobotanika (ekologická botanika)  fytogeografie (rozšíření rostlin)  paleobotanika (zkoumá vyhynulé r.)  fyziologie (funkci orgánů, …)  systematika (druhy)  ekologie (vztahy)  anatomie rostlin (vnitřní stavba těla)  …………………….

Švédský vědec Carl von Linné vytvořil druhová jména většiny organismů

 Každá rostlina i živočich má dvouslovné pojmenování  Rodové jméno –rod: např. jahodník  Druhové jméno –druh: lesní  Jméno: jahodník lesní hlavní taxonomické kategorie říše podříše oddělení třída řád čeleď rod druh

 Nejstarší rostliny – vodní řasy  Změna atmosféry – postupný přechod na souš  Pro život na souši nutná pletiva  Soubor buněk stejného tvaru a funkce  Vodivá – rozvádí živiny a vodu  Podpůrná – tvar  Krycí – chrání před vysycháním  Zásobní – při nepříznivých podmínkách

 Nejstarší rostliny – mechorosty  Nemají podpůrná a vodivá pletiva  Tělo – stélka Význam rostlin: Producenti – fotosyntéza

BakterieHoubyŘasyŽivočichovéRostliny Kolik buněk tvoří tělo? Mají ohraničené jádro? Mají chlorofyl? Přijímají jako potravu anorg.látky? Přijímají jako potravu org.látky?

 Doplň text:  Producenti jsou organismy, které ……………………  Konzumenti jsou organismy, které ……………………  …………………. jsou organismy, které rozkládají org. látky mrtvých těl na látky …………………….  Fotosyntéza probíhá v …………………………, které mají v buňkách ………………………………………….  Rostliny přijímají … a …………………..  Z přijatých anorganických látek vytvoří ………………. a …………………………..

 Popiš obě buňky

ROSTLINNÁ BUŇKAŽIVOČIŠNÁ BUŇKA

    pampeliska-kytka.jpg pampeliska-kytka.jpg  l&id=237 l&id=237  ix/files/24%20fotosynt%C3%A9za.jpg ix/files/24%20fotosynt%C3%A9za.jpg  zdarma.okamzite.eu/tmp/priroda-rostliny-7.jpg zdarma.okamzite.eu/tmp/priroda-rostliny-7.jpg