Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ v Teplé

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.
Advertisements

Střední průmyslová škola, Trutnov, Školní 101
Střední průmyslová škola elektrotechnická, V Úžlabině 320, Praha10
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
Průmyslová střední škola Letohrad
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / / Elektrotechnik Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a Základní.
Střední průmyslová škola, Karviná
Studijní obor L/01Mechanik seřizovač Střední vzdělání s maturitní zkouškou Délka studia 4 roky Denní forma vzdělávání.
Dokumentace k zajištění BOZP
Technická dokumentace
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Úvod do předmětu Technologie
Strojírenství Technologické postupy (ST6) Ing. Josef Martinák.
Základní údaje: Délka přípravy:4 roky Studijní obor je určen pro:hochy a dívky s úspěšně ukončenou povinnou školní docházkou Způsob ukončení přípravy:maturitní.
Strojírenství zaměření Automatizační a robotizační systémy
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Činnosti ve výrobním.
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB,
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ STROJÍRENSTVÍ A AUTOMATIZACE ÚNOR 2015 PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH V JIHOMORAVSKÉM KRAJI.
Tato prezentace byla vytvořena
Moje volba – moje budoucnost CZ.1.07/1.1.02/ Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV
Název SŠ: VOŠ, SPŠ automobilní a technická
KRAJSKÉ SESTKÁNÍ METODIKŮ
Technologie – výrobní proces ve strojírenství
Autor:Ing. Rudolf Drahokoupil Předmět/vzdělávací oblast:Montáže a opravy Tematická oblast:Montáže Téma:Externí montáž Ročník:2. Datum vytvoření:prosinec.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Blansko, Bezručova 33 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ Název projektu:Inovace a modernizace.
ELEKTROTECHNIK MATERIÁL VZNIKL VE SPOLUPRÁCI SPŠ OSTROV A ZŠ KARLOVY VARY, TRUHLÁŘSKÁ 19, PŘÍSP.ORG. POUŽITÉ FOTOGRAFIE JSOU VYTVOŘENY PRACOVNÍKY SPŠ OSTROV.
TRUHLÁŘ I.ročník Výrobní zařízení Střední škola stavební Teplice
Digitální učební materiál
Bakalářský studijní program Elektrotechnika Obor  Aplikovaná a komerční elektronika Oborová katedra  Katedra elektroniky.
10 Logistická struktura a plánování v servisních podnicích a útvarech
Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / / Technik autoservisu Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a.
Elektrotechnik Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Kynšperk nad Ohří, okres Sokolov, příspěvková organizace, Jana A. Komenského 540 Použité fotografie.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Šaratice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ Konečna 25, p. o.
Použití počítačů.
Zásady navrhování a zapisování polotovarů na strojírenských výkresech
Automobilní a dopravní systémy
Střední odborná škola technická, Střední odborné učiliště a Učiliště, Lidická 31, České Budějovice Představuje:
STARTEK Profil společnosti Společnost STARTEK spol. s r.o. je výhradně česká soukromá strojírenská společnost, která vznikla roku 1996 jako nástupce původní.
Programátor CNC strojů
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Drnovice Číslo a název operačního programu: CZ.1.07 OP Vzdělávání.
Obor: Kybernetika a měření Jaké studium zajišťují katedry typ obor stud./rok bakalářské Kybernetika a měření 150 magisterské Kybernetika a měření - RT,
Dokumentace k zajištění BOZP
Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / / Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ KONEČNÁ Použité.
 Jedna z největších škol Karlovarského kraje  Více jak 1000 žáků a 100 zaměstnanců  11 maturitních oborů  11 učebních oborů 
Sekce elektrotechnická Ing. Jaroslav Král SPŠ elektrotechniky a informatiky Ostrava.
Studijní obor AUTOMATIZACE a ŘÍDICÍ TECHNIKA Bc.Ing. Bc. a navazujícího Ing. studijního programu Chemické a procesní inženýrství PROČ? Automatizace a řídicí.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 31 Anotace.
ŠANCE PRO VÁS. STŘEDNÍ ŠKOLA ŽELEZNIČNÍ, TECHNICKÁ A SLUŽEB, ŠUMPERK STŘEDNÍ ŠKOLA ŽELEZNIČNÍ, TECHNICKÁ A SLUŽEB, ŠUMPERK Gen. Krátkého 30 Bulharská.
Technologie skenování ve 3D „HIGH TECHNOLOGY – další vzdělávání v 3D technologii“, registrační číslo projektu CZ.1.07/3.2.10/ Ing. Ondřej Helan.
Strojírenské výrobky Zbožíznalství 1. ročník Strojírenské výrobky ➔ Tvoří výrobní základnu každého průmyslově vyspělého ➔ státu ➔ Výroba navazuje na.
Význam ručního a strojního zpracování kovů
CNC stroje ve strojírenské výrobě
„Řemesla s techniky začneme od píky“ Veletrh technických povolání
Technologie – Obráběcí stroje pro automatizovanou výrobu rozdělení
„Řemesla s techniky začneme od píky“ Veletrh technických povolání
VELETRH TECHNICKÝCH POVOLÁNÍ
Silnoproudá elektrotechnika
MĚŘENÍ I. POSUVNÉ MĚŘÍTKO
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
MĚŘENÍ II. MIKROMETR VY_32_INOVACE_30_600
VOŠ, SPŠ, SOŠ ŘEMESEL A SLUŽEB, STRAKONICE, ZVOLENSKÁ 934.
FAKULTA STROJNÍHO INŽENÝRSTVÍ UNIVERZITY JANA EVANGELISTY PURKYNĚ V ÚSTÍ NAD LABEM
Strojnická průmyslovka – škola českých hlav a rukou
Silnoproudá elektrotechnika
Transkript prezentace:

Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ v Teplé Grantový projekt OP VK: TECHNIKA JE ZÁBAVA Registrační číslo: CZ.1.07 / 1.1.18 / 02.0035 Strojař Materiál vznikl ve spolupráci SPŠ OSTROV a ZŠ v Teplé Použité fotografie jsou vytvořeny pracovníky SPŠ Ostrov za účelem prezentace oboru, autoři souhlasí s jejich použitím pro uvedené účely.

Osnova kdo to je a co dělá nástroje, které používá prostředí, v němž pracuje vzdělání, které musí mít firmy, v nichž se uplatní v regionu strojírenství lze studovat na SPŠ Ostrov

Kdo je strojař a co dělá Strojař navrhuje, provádí kontrolní výpočty a konstruuje součásti a mechanizmy strojů, nástroje, nářadí, měřidla, přípravky a jiné výrobní pomůcky používané ve strojírenské výrobě. Navrhuje technologický postup výroby jednotlivých součástí, výrobních celků a navrhuje postupy práce při montáži a demontáži.

Co ještě? Volí stroje, zařízení, nářadí, nástroje a výrobní pomůcky a navrhuje prostředky a postupy údržby strojního zařízení. Při všech činnostech využívá podporu prostředků informačních a komunikačních technologií.

Navíc: V dílnách si osvojí základy ručního a strojního zpracování kovů a nekovových materiálů používaných ve strojírenství, V laboratořích získá dovednosti spojené s měřením technických veličin a zkoušením materiálů.

Povinnosti strojaře: Při všech činnostech, které vykonává se seznámí se zásadami bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a hygieny práce. Musí se při všech činnostech řídit ekonomickým hlediskem.

Strojař v praxi: Manipulátor

CNC frézka

Co ještě patří do strojírenství: jednotlivé typové pozice zařazené do tohoto povolání: Samostatný strojírenský technik investic a engineeringu Samostatný strojírenský technik konstruktér Samostatný strojírenský technik projektant Samostatný strojírenský technik řízení jakosti Samostatný strojírenský technik technolog Samostatný strojírenský technik výzkumný a vývojový pracovník

Nástroje, které používá Výpočetní techniku s programy pro navrhování, měření, diagnostiku, řízení a regulaci strojírenských zařízení a systémů. Měřící přístroje pro kontrolu kvality, drsnoměry, profiloprojektory, konturografy, trhačky, 2D a 3D souřadnice, scanery ,CCD kamery… Stoje pro obrábění - soustruhy, frézky, vrtačky, brusky, drátové řezačky, hloubičky, lasery, vodní paprsek… Stroje pro tváření - lisy, buchary,ohýbačky… Stoje pro zpracování plastů, kompozitů Stroje a zařízení pro tepelné zpracování kovů Stroje a zařízení pro energetiku, dopravu Ruční nářadí-AKU vrtačky, brusky, šroubováky… kleště, klíče a ráčny, kladivo, pilníky, nůžky, imbusy…

Nástroje, které používá obrazem: Střihací nástroj

Další nástroje: Lis

Prostředí, v němž pracuje Je závislé na konkrétní činnosti. Konstruktér - práce s PC kancelářský prostor+vývojové díly. Technolog - práce s PC kancelářský prostor+výrobní prostory. Vedoucí výroby, kontroly,servisu,údržby,dopravy,obchodního oddělení Programátor CNC strojů - práce s PC kancelářský prostor + výrobní prostory. jde o provozní podmínky ve firmách a práce v továrnách a i vnitřním prostředí

Prostředí, v němž pracuje názorně: Lis

Prostředí, v němž pracuje Tváření za tepla - kování

Metrologie – digitální výškoměr

Vzdělání, které musí mít jako „Strojař - obsluha strojů a zařízení“ musí mít minimálně 3leté studium zakončené státní závěrečnou zkouškou se získáním výučního listu jako „Strojař“ - musí mít minimálně 4leté studium zakončené státní maturitní zkouškou jako „Strojní inženýr“ musí mít minimálně 5leté studium zakončené státní závěrečnou zkouškou se získáním titulu Ing.

Firmy, v nichž se uplatní v regionu WITTE Automotiv Nejdek, s.r.o. TRIMA EDM, s.r.o. Lincoln CZ, s.r.o. Sokolovská uhelná, právní nástupce, a.s. Swisform Nejdek

Strojírenství lze studovat na SPŠ Ostrov Obor Strojírenství 23-48-M/01 Obor Technické lyceum 78-42-M/01 ve 3. ročníku volbou bloku strojírenství

Strojař v automobilovém průmyslu kdo to je a co dělá nástroje,které používá prostředí,v němž pracuje vzdělání,které musí mít firmy v nichž se uplatní v regionu

Kdo to je a co dělá? Strojař v automobilovém průmyslu má mnoho možných uplatnění a to už od vývoje automobilu a jednotlivých jeho mechanických částí,přes zkoušky a měření opotřebení jednotlivých komponentů až po renovace opotřebovaných dílů a doporučení následných inovací ve výrobním procesu.

Nástroje,které používá Počítače se speciálními programy pro navrhování jednotlivých součástí nebo i celků. Speciální měřící přístroje pro zjišťování rozměrů, kvality a jiných vlastností kontrolovaných materiálů. Nástroje pro opracování materiálů (soustruhy,frézky,pily,nůžky,CNC atd.)

Vzdělání,které musí mít Pro různé pozice je nutné různé vzdělání od výučného listu (soustružník,frézař) přes úplné střední vzdělání ukončené maturitní zkouškou (kontrola kvality,navrhování součástí na počítači) až po vysokoškolské vzdělání (konstruktérství)

Firmy v nichž se uplatní v regionu WITTE Nejdek s.r.o. ELEKTROMETALL s.r.o. AMI AUTOINTERIER s.r.o. NSCZ s.r.o.

Nástroje a přístroje soustruh horizontální frézka

mikrometr a posuvné měřítko posuvné měřítko s kalibračním členem

sada mikrometrů na měření otvorů kontrola měřidla na kalibračním otvoru

Rovnání kotoučů na soustruhu

CNC soustruhy a frézky

Robotizovaná výrobní linka

Kombinace IT + strojírenství Programátor CNC strojů (katalog NSP) Strojírenský technik projektant (katalog NSP) všechna povolání v Katalogu NSP

Programátor CNC strojů tvoří programy pro CNC stroje testuje programy na CNC strojích, odstraňuje problémy využívá CAM systémy a 3D modely pracovní pomůcky: počítač, CNC stroj, software pro programování CNC strojů

Strojírenský technik projektant zpracovává projekční podklady jednodušších sestav vede technickou dokumentaci kreslí v CAD systémech pracovní nástroje: výpočetní technika, CAD systémy, tabulky, rýsovací pomůcky, kalkulačka

Potřebné vzdělání středoškolské vzdělání s maturitou v jednom z oborů: Strojírenství Automatizace ve strojírenství Obsluha strojů a zařízení Strojírenská výroba Obory na SPŠ Ostrov Technické lyceum

Možné uplatnění WITTE Automotive - Nejdek Trima EDM, s.r.o. – Karlovy Vary Kovovýroba DZ – Nejdek Elektro, v.d. - Bečov

Obrazem - programátor CNC strojů

Strojírenský technik projektant