K čemu je možné používat GIS v lesnictví?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využití Open Source GIS nástrojů ve výuce zeměpisu na střední škole
Advertisements

Zoner Foto Studio Bohumil Bareš.
Jak používat GIS v lesnictví?
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Nadpis Portál pro komunikaci s občany 1 Portál pro komunikaci s veřejností Portál pro komunikaci s veřejností DATRON, a.s. ing. Jaromír Látal projektový.
Projektový portál Ing. Čestmír Kantor EKOTOXA s.r.o.
Vyhledávání informací na mapových serverech Ing. Zdeňka Javorková Základní škola Ostrava-Stará Bělá Určeno pro 6. ročník základní školy Vytvořeno v prosinci.
Zakázkově vytvořená aplikace Technologický software HTH8 s.r.o, Eimova 880, Polička, tel.: , fax: ,
GIS obcí kladenského regionu na Internetu
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Univerzální software Ht Monit
GEOGRAFICKÝ INFORMAČNÍ SYSTÉM HYBRIDNÍ KATASTRÁLNÍ MAPA a SYSTÉM DaG
13. MicroGEOS, DIKAT, informace KN
ÚZEMNÍ PLÁN OBCE A ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY OBCÍ
PROLAND Nástroj geodeta, projektanta pozemkových úprav a pracovníka pozemkového úřadu 5. listopadu 2007.
Verze Modul OCENĚNÍ DaMaSk
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
OS Windows. Tento operační systém byl vytvořen pro snazší ovládání počítače běžnými uživateli. Například stačí jednou definovat připojená zařízení (tiskárny…)
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Digitální mapa veřejné správy - Portál ÚAP MSK Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
9. Národní konferenci kvality ve veřejné správě, 2013, Brno.
Webové mapové služby OGC v praxi Ing. Stanislav Holý RNDr. Štěpán Kafka Help service remote sensing, ISSS
Digitální data katastrálních map jako součást územně analytických podkladů Seminář k digitalizaci katastrálních map Praha,
Zdroje dat, měření, konverze
ARL klient Stručný přehled funkcí Klient – jiný přístup k datům v systému  Umožňuje používat i další pole v záznamu - Je nezbytný v případě.
Téma: Vektorizace obrázků -10. díl
EBSCOhost Collection Manager ~ Vytváření profilů Tutoriál support.ebsco.com.
Power Point– popis prostředí
Návrh systému evidence komponent měřícího řetězce stanic SampleFx.
Geoinformační technologie Geografické informační systémy (GIS) Výukový materiál pro gymnázia a ostatní střední školy © Gymnázium, Praha 6, Nad Alejí 1952.
Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.
MISYS ČVUT v Praze Geografické informační systémy Zpracoval: J.Marák.
GIS Plzeňského kraje a projekty v rámci Digitální mapy veřejné správy Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
Provedení autorizované Ověření provedení autorizovanékonverze Úvodní kurz k problematice datových schránek eGON centrum HOLEŠOV provedení autorizované.
Technické řešení Mapových služeb Portálu veřejné správy Jiří Kvapil.
Současnost a budoucnost služeb ISKN ČÚZK pro oblast veřejné správy ISSS 2006 Hradec Králové, 3. a 4. dubna 2006 Roman Kamarýt, NESS Czech Ředitel divize.
Využitelné služby z Informačního systému katastru nemovitostí pro městské části ISSS, Hradec Králové, Rastislav Wartiak Ness Czech s.r.o.
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
Obce a územně analytické podklady v procesu územního plánování ISSS 2007 – Hradec Králové Vojtěch Zvěřina.
Portál ÚAP MSK (Nástroje pro tvorbu a údržbu ÚAP) Zpracoval: Mgr. Tomáš Kupča Datum:
identifikačního registru UIR-ADR
Jan Růžička, Leden /01/05 Proč pro prezentaci prostorových dat využívat nástrojů WWW Nízké náklady na vybavení klientského počítače Snadné zvýšení.
GIS prostoru haldy a.s. NH Ostrava
Geografické informační systémy. Digitální mapy Rastrové obrázky (například Vektorové obrázky Geografické databáze.
Vložení základní adresy
Zpřístupnění geodat v rámci veřejné zprávy prostřednictvím Webových mapových služeb (WMS) Josef Havaš, INTERGRAPH ČR.
Geografické informační systémy pojetí, definice, součásti
Databáze MS ACCESS 2010.
GeoData územního plánování JMK Mapový portál odboru územního plánování a stavebního řádu Krajského úřadu Jihomoravského kraje Od roku 2006 je v provozu.
23. dubna 2013 Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu aplikační modul geoportálu Jihomoravského kraje „Nástroje.
CorelDRAW – prostředí programu (12). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
České vysoké učení technické v Praze Fakulta dopravní Ústav dopravní telematiky Geografické informační systémy Doc. Ing. Pavel Hrubeš, Ph.D.
Datové centrum sociálních služeb v Libereckém kraji Interaktivní softwarový program určený pro poskytovatele sociálních služeb, zadavatele a také pro.
Mapový server Města Moravské Budějovice. Mapový server obsahuje následující projekty:
Databáze MS ACCESS 2010.
Výpočet náhrad za újmy omezením lesního hospodaření pomocí SW SKOL
Zkvalitňování katastrálních map po roce 2017
Geografické informační systémy
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Editační principy a postupy Portálu ÚAP ZK
Města Moravské Budějovice Město Moravské Budějovice
Města Jemnice Město Jemnice
Přesnost map M1: , M1: ve vztahu k ZÚR JMK 2016
Geografické informační systémy
Nemovité kulturní památky na území obcí Jihomoravského kraje
Modul SORTIMENTACE (c) DaMaSk 2012
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
Geografické informační systémy
Transkript prezentace:

K čemu je možné používat GIS v lesnictví? JAK EFEKTIVNĚ SPRAVOVAT LESNÍ MAJETEK K čemu je možné používat GIS v lesnictví? Tato prezentace byla vytvořena za přispění Fondu Vysočiny © 2004, Ing. Vít Skála, PTL, s.r.o. Proč používat GIS?

Obsah prezentace Využití GIS Úlohy pro GIS hledání porostní skupiny zjištění parcely pod porostní skupinou zobrazení dat LHP pro konkrétní porostní skupinu zjištění zásoby porostů odhad výše těžeb plánování budoucích cest ocenění majetku analytické dotazy mapové kompozice tisk výřezů map Závěr Tato prezentace je volnou součástí dvou dalších prezentací o GIS v lesnictví. Pro komplexnější pohled na danou problematiku doporučuji shlédnout i dvě další prezentace: Proč používat GIS v lesnictví Jak používat GIS v lesnictví K čemu používat GIS? Proč používat GIS?

Využití GIS GIS je možné používat pro řadu obvyklých činností, ve kterých se běžně pracuje s tištěnými materiály. Využití GIS tyto klasické činnosti zefektivňuje a umožňuje nové způsoby práce s daty => zvýšení produktivity práce. Přehledu konkrétních produktů a řešení pro práci s GIS v lesnictví GIS je věnována samostatná prezentace: „Jak používat GIS v lesnictví“. K čemu používat GIS?

Příklady využití GIS Datové zdroje: V této prezentaci jsou předvedeny některé činnosti, pro které je možné GIS s úspěchem využít. Pro příklad je použito reálné instalace v obci do 1000 obyvatel a vlastnící cca 160 ha lesů. Nasazené řešení využívá open source mapového serveru s aplikační nadstavbou od firmy Help Service Remote sensing, s.r.o. (Při využití jiného systému se může vzhled obrazovek lišit, možnosti využití a funkce jsou však obdobné.) Datové zdroje: data LHP (získány v rámci zařízení lesa) data katastru nemovitostí (vlastní data, pořízená z katastru nemovitostí – body nad rastrem, naskenované rastry zakoupeny od k.ú. a natransformovány poskytovatelem řešení) územní plán (vlastní data, rastr) data OPRL (webová služba zdarma) vrstvy dat krajského úřadu (webová služba zdarma) ortofotomapa (webová služba zdarma) K čemu používat GIS?

Popis pracovního okna lišta s pracovními nástroji lišta s nabídkou funkcí systému Vzhled každé aplikace pro práci s GIS se může lišit. Obvykle každé pracovní okno obsahuje informace dle následujícího schématu. V jednotlivých programech se bude lišit umístění těchto informací a jejich grafické provedení. náhled celé mapy seznam jednotlivých datových vrstev mapový výřez měřítko legenda stavová lišta funkce pro editaci K čemu používat GIS?

Práce s daty LHP Prohlížení dat zapne se vrstva porostní mapy klikne se na konkrétní porostní skupinu zobrazí se data o této porostní skupině K čemu používat GIS?

Obdobným způsobem se vytvářejí též body. Práce s daty LHP Editace umožňuje: vytvářet a editovat linie vytvářet a editovat plochy vytvářet a editovat body Na dalších dvou slidech je uveden podrobný popis vytváření linií a ploch. Obdobným způsobem se vytvářejí též body. K čemu používat GIS?

Práce s daty LHP Návrh nové lesní cesty - vytváření linií vybere se odpovídající nástroj z nabídky pouhým pohybem myši a poklikem v lomových bodech se vytváří vektorová linie zmáčknutím tlačítka Enter dojde k ukončení linie po potvrzení v dialogovém okně dojde k uložení linie K čemu používat GIS?

Práce s daty LHP Návrh těžební plochy - vytváření ploch vybere se odpovídající nástroj z nabídky poklikem myši v lomových bodech se vytváří vektorová hranice plochy zmáčknutím tlačítka Enter dojde k uzavření plochy a otevření formuláře pro vkládání databázových údajů po potvrzení v dialogovém okně dojde k uložení plochy k ploše jsou automaticky přiřazeny údaje o odpovídající porostní skupině K čemu používat GIS?

Speciální funkce Oceňování majetku - kombinace různých zdrojů dat vybere se konkrétní porostní skupina a zobrazí se o ní podrobné informace (z údajů LHP) po postupném proklikávání k podrobnějším informacím (skupina, etáž, dřevina) se zobrazí u údajů o dřevině odkaz „Ocenění“ po kliku na tento odkaz se zobrazí ocenění konkrétní dřeviny dle vyhlášky (oficiální metodika) K čemu používat GIS?

Speciální funkce Sortimentace - kombinace různých zdrojů dat vybere se konkrétní porostní skupina a zobrazí se o ní podrobné informace (z údajů LHP) po postupném proklikávání k podrobnějším informacím (skupina, etáž, dřevina) se zobrazí u údajů o dřevině odkaz „Sortimentace“ po kliku na tento odkaz se zobrazí ocenění konkrétní dřeviny dle jednotlivých sortimentů (vychází se z aktuálních místní tržních cen) K čemu používat GIS?

Práce s daty katastru nemovitostí Hledání parcel vybere se odpovídající položka z nabídky do formuláře se zadá číslo hledané parcely zobrazí se seznam parcel, které odpovídají zadanému číslu po kliku na konkrétní parcelu se ve vystředěném výřezu zobrazí v místě parcely špendlík K čemu používat GIS?

Práce s daty katastru nemovitostí Hledání vlastníka vybere se odpovídající položka z nabídky do formuláře se zadá jméno vlastníka (stačí několik znaků) zobrazí se seznam vlastníků odpovídajících kritériu po kliku na konkrétní parcelu vlastníka se ve vystředěném výřezu zobrazí v místě parcely špendlík K čemu používat GIS?

Práce s daty katastru nemovitostí Hledání čísla popisného vybere se odpovídající položka z nabídky do formuláře se zadá číslo popisné po potvrzení se ve vystředěném výřezu zobrazí objekt odpovídající zadanému číslu popisnému ke každému objektu může být připojena fotografie - zobrazí se po kliku na ikonu fotoaparátu u objektu K čemu používat GIS?

Kombinované pohledy Katastrální mapa x letecký snímek x č. p. GIS umožňuje jedinečné pohledy na data, kterých nelze při práci s tištěnými materiály dosáhnout. Vrstvy pro zobrazení se vybírají zaškrtnutím příslušného čtverečku v pravém sloupci nabídky vrstev Po změně výběru vrstev je nutné přezobrazit výřez Katastrální mapa x letecký snímek x č. p. x SMO K čemu používat GIS?

Analytické funkce GIS umožňuje též práci s daty, která bez použití speciálních přístrojů není s klasickými tištěnými výstupy možná Například: Měření vzdáleností Měření ploch Dle typu použitého řešení mohou být implementovány i mnohé další pokročilé funkce (např.: výpočet výškového profilu, průniky ploch, atd.) Hodnoty se okamžitě zobrazí na spodní navigační liště (v jiných typech řešení se mohou zobrazovat jiným způsobem) K čemu používat GIS?

Závěr Současné SW nástroje umožňují velice pohodlnou práci s geografickými daty. Pro používání základních operací s geografickými daty není třeba IT specialistů! Základní uživatelská znalost PC je zcela dostačující, tzn. GIS mohou používat běžní techničtí pracovníci, nikoliv IT specialisté => výrazné rozšíření GIS Zavedení GIS do správy lesního majetku nemusí být nákladná záležitost! Postačí průměrné PC, data LHP/LHO má vlastník lesa k dispozici, obsluhu zvládne běžný administrativní pracovník. K čemu používat GIS?

Konec prezentace Tuto prezentaci za přispění Fondu Vysočiny zpracoval: © 2004, Ing. Vít Skála ředitel společnosti PTL, s.r.o. provozovatel serveru Lesnictvi.cz dlouholetý zařizovatel lesů podílel se na zavádění GIS do lesnictví v 90. letech Kontakt: Tel.: 565 582 060 Fax: 565 582 075 E-mail: skala@lesnictvi.cz Web: www.lesnictvi.cz, www.ptl.cz Tuto prezentaci je možné jako celek volně šířit, kopírovat a veřejně předvádět. Kopírování pouze částí této prezentace a provádění úprav v prezentaci není dovoleno! K čemu používat GIS?