HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Zastupování zájmů v EU Jak obhajovat zájmy podnikatelů v Bruselu? 11.11.2008 Praha I.Voleš,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Advertisements

CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU Hradec Králové, Blanka Jakubcová.
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Co s trhem SBS aneb trh SBS je trh jako každý jiný
Organizační stránka předsednictví České republiky v Radě Evropské unie leden - červen 2009 PhDr. Jana Hendrichová, náměstkyně místopředsedy vlády pro evropské.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Festival Exportu Svaz průmyslu a dopravy ČR jako respektovaný, nezávislý a společensky zodpovědný sociální partner obhajuje zájmy zaměstnavatelů.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR Úloha transferu technologií v inovačním procesu Pavel Švejda CTT UTB ve Zlíně, 27. března 2014.
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
SVAZ PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR AKTIVNÍ MOTIVACE ŽÁKŮ ZŠ = JISTOTA PRO BUDOUCNOST ŘEMESEL OLOMOUC
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
Hospodářská komora hlavního města Prahy Partnerství je součást zdravého podnikání Prezentace pro Městskou část Praha 13.
Instituce EU Evropská rada Rada Evropské unie Evropská komise
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Setkání pracovníků kontaktních míst pro podnikatele MPO, Praha Kontaktní místa Hospodářské komory České republiky.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Kde se EHSV nachází? Postavení EHSV v rámci institucí EHSV Evropská komise Evropský parlament Rada.
Církve a předsednictví Jak se církve v ČR připravují na české předsednictví v Radě EU.
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Jsme v EU, buďme v obraze. EU jako politický organismus Eva Pluskalová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání KRAJSKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA LIBEREC Od počátečního vzdělávání k dalšímu vzdělávání
Praktické rady ke komunitárním programům Michal Kadera, CEBRE Jihlava, 18. prosince
Společná budoucnost Evropy a jejich měst Městská dimenze jako jedna z priorit kohezní politiky Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
BusinessCem Praha, 13. prosinec 2011 HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY A PODPORA PODNIKATELSKÝCH AKTIVIT.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Informace jsou základním předpokladem úspěšného podnikání.
Pozitivní lobbying pro růst průmyslu Bc. Vladimír Šiška tajemník Hospodářské komory ČR.
Obchodní politika EU a její přínos pro české firmy Ing. Jan Walter Ministerstvo průmyslu a obchodu © 2009 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
AutoSAP v období AutoSAP v období Co se nám podařilo 2.Kde je nutné pokračovat, zintenzivnit aktivity 3.Priority AutoSAP předpokládané.
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Ondřej Hradil Brusel, 24. května 2007 CEBRE - Česká podnikatelská reprezentace při EU.
KULATÝ STUL Přímý prodej a směrnice EU o právech spotřebitelů a směrnice o nekalých obchodních praktikách Jan Stránský Asociace osobního prodeje (AOP),
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Vnitřní trh ES Dr. Petr Kolář. Charakteristika vnitřního trhu n Cíl: konkurenceschopnost na světovém trhu n Definice (Smlouva ES, čl. 14) „vnitřní trh.
Evropská unie jako aktér sociální politiky Přednáška předmětu Úvod do sociální politiky.
Konkurenceschopnost chemického průmyslu ČR Praha, 6. května 2010 © 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Soukromý sektor v rozvojovém rámci po roce 2015 Ivan Voleš, poradce prezidenta HK ČR pro mezinárodní vztahy a člen Evropského hospodářského a sociálního.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
JUDr. Ing. Robert Szurman ředitel odboru předseda Rady kvality ČR 8. Národní konference kvality ve veřejné správě, Praha Národní konference.
Krajská hospodářská komora Střední Čechy. Základní informace o Krajské hospodářské komoře Střední Čechy  Regionální hospodářská komora  Princip dobrovolného.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Priority Poslaneckého klubu ELS-ED na období
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
ZASTOUPENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE PŘI EU
Digitální učební materiál
Vybrané právní aspekty podnikání v digitálním věku
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Enterprise Europe Network: Výsledky a příprava období 2022+
Transkript prezentace:

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Zastupování zájmů v EU Jak obhajovat zájmy podnikatelů v Bruselu? Praha I.Voleš, pověřený tajemník HK ČR

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Co se dnes v Bruselu vaří, budeme mít za rok až dva na stole –Proč musíme být v Bruselu ? •Vstupem do EU jsme převzali acquis, ale jeho vývoj je nekončící proces, který ovlivňuje hospodářský a společenský život každého členského státu •S malými výjimkami (přímé daně, sociální systém, občanské právo, vzdělávání, zdravotnictví, justice a soudnictví) je většina kompetencí ovlivňujících podnikání v rukou EU: •rozvoj průmyslu a podnikání, energetika, hospodářská soutěž, státní podpora, ochrana spotřebitele, ochrana životního prostředí, finanční služby, právo obchodních společností, hospodářská a měnová unie, ochrana duševního a průmyslového vlastnictví, pracovněprávní vztahy, ochrana zdraví při práci, harmonizace systémů nepřímého zdanění, telekomunikace, společná obchodní politika vůči třetím zemím a společná dopravní politika.

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Máme možnost ovlivnit to, co přichází z Bruselu? –Kdo nesleduje a neovlivňuje to, co se v Bruselu projednává, se odsuzuje k pasivnímu přijímání toho, co si jiní prosadí. -Hlavním nástrojem ovlivňování je lobbying •Legální forma prosazování zájmů – dobrovolná registrace, etický kodex •16 tisíc profesionálních lobbistů, zastupujících podnikatelské svazy, ale i jednotlivé firmy, odbory, spotřebitele, ochránce životního prostředí, regiony, národní menšiny •Drahá záležitost, jen pro silné a finančně vybavené -Další nástroje: konzultační proces, Zelené knihy, veřejná slyšení, sociální dialog, studie dopadu.

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Naše cesta do Bruselu HK ČR se na vstup do EU připravovala systematicky od konce 90. let - účast v pracovních skupinách ministerstev při vyjednávání jednotlivých kapitol - vytvoření Centra pro evropskou integraci - projekty Euroklub, Euromanažer, publikace - spuštění projektu InMP Klíčový záměr – zajistit stálou přítomnost v Bruselu se realizoval díky pomoci MPO a CzechTradu vytvořením CEBRE - společný projekt s SP a KZPS - neocenitelný přínos pro podnikatelské zájmy v Bruselu

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání 4 dveře do Bruselu HK ČR má dnes 4 základní možnosti jak sledovat a ovlivňovat dění v Bruselu: 1.CEBRE 2.EHSV 3.EUROCHAMBRES 4.UEAPME Dalšími dveřmi jsou poslanci EP a získávání jejich podpory Řada našich svazů, asociací, cechů se podílí na činnosti evropských střechových organizací, které obhajují jejich zájmy v EU

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Co se nám (ne)podařilo •Příklady, kde jsme aktivně lobbovali -Směrnice o službách – princip země původu jsme neprosadili -Postihy zaměstnanců nelegálních imigrantů – prosazovali jsme vyvážený a spravedlivý postup -Akt pro malé a střední podnikání – SBA, připomínkovali jsme, prezentovali naše stanovisko ve výboru EU v Senátu, pokračujeme v lobbování -Evropská soukromá společnost – SPE – připomínkujeme, potřebujeme lepší součinnost s gestorem MPO, stanovisko EUROCHAMBRES -Směrnice o pracovní době – prosazujeme slovinský kompromis, který zrušilo hlasování EP a které je proti zájmům MSP 6

HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Nejen v Bruselu se rozhoduje o našich zájmech •Pro prosazování zájmů v Bruselu je třeba vytvořit předpoklady doma + -systém připomínkování evropské legislativy -průzkumy a zjišťování stanovisek členů -využít možností daných českým předsednictvím – Kongres Eurochambres, konference a semináře - -zlepšit spolupráci s ministerstvy při přípravě mandátů, instrukcí -zlepšit spolupráci s evropskými výbory PS a Senátu 7