E-prezenčka na Univerzitě Karlově v Praze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky Univerzity Karlovy v Praze
Advertisements

DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Získávání primárních dokumentů * Mgr. Miluše Mírková Univerzitní knihovna ZČU URL:
Digitalizační pracoviště MKP SDRUK sekce IT, Olomouc února 2007.
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Zkvalitnění elektronických služeb Univerzitní knihovny ZČU PhDr.Miloslava Faitová Tematický okruh: E/a.
, Porada IT-SDRUK, Olomouc Portál STM: stav a výhled Martin Svoboda Státní technická knihovna, Praha
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
Bibliotheca academica Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven Plzeň
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
Ústřední knihovna FSS MU Bibliotheca Academica, Brno Irena Šléglová Masarykova univerzita a její knihovny.
Záměry Knihovny Antonína Švehly v oblasti poskytovaných služeb pro knihovníky Knihovna Antonína Švehly 2014.
Půjčování čteček jako služba knihovny Mgr. Ilona Trtíková Ústřední knihovna ČVUT Seminář E-knihy
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Mgr. Rostislav Krušinský VĚDECKÁ KNIHOVNA V OLOMOUCI Služba EOD - Elektronické knihy na objednávku.
Účast ve volbách do Akademického senátu Univerzity Karlovy v Praze v letech Vypracoval: Mgr. Daniel Feranc, tajemník AS UK.
Projekt FRVŠ 1547/2007/E/b Budování digitální knihovny starých a vzácných dokumentů Řešitel: Ing. Věra Svobodová Ústav vědecko-pedagogických informací.
SU Aleph Repozitáře, archivy, a dlouhodobá ochrana digitálních informací Mgr. Eliška Pavlásková Ústav výpočetní techniky Univerzita Karlova.
Elektronické zdroje v Centrálním katalogu UK v Praze Irena Baranayová Ústav výpočetní techniky UK.
ProQuest Central Martin Krčál Školení pro studenty FSSBrno, a představení databáze.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
PLÁN DLOUHODOBÉ OCHRANY DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ V PRAXI Mgr. Andrea Fojtu, Mgr. Eliška Pavlásková ÚVT UK, ÚISK UK
Projekt MedGate – integrace informačních zdrojů pro výzkum a vývoj v medicíně Eva Lesenková, Helena Bouzková, Jarmila Potomková, Eva Chárová MEDSOFT 2004,
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
2006 Úpravy směrnice a prováděcího předpisu pro eVŠKP na UTB ve Zlíně.
Souborný katalog ČR Dana Vyorálková. Souborný katalog ČR Co je souborný katalog Kde najdete Souborný katalog ČR Co hledat v Souborném katalogu ČR Jak.
TŘI ROKY DIGITÁLNÍHO UNIVERZITNÍHO REPOZITÁŘE UNIVERZITY KARLOVY Eliška Pavlásková, Andrea Fojtu Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě.
Elektronická podoba evidence, ochrany a zpřístupnění sbírky matrik SOA v Plzni PRAHA
Setkání Uživatelů systému T Series Ústřední knihovna UTB ve Zlíně června 2005.
Možnosti spolupráce při vytváření digitálních sbírek Ing. Martin Lhoták Knihovna AV ČR.
UNIVERZITNÍ KNIHOVNA ZČU
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 11. dubna 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty SPSP Mgr. Dana Mazancová, DiS Brno, 15. května 2014 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií.
Digitalizace a zpřístupňování dokumentů na AMU Iva Horová: Digitalizované primární dokumenty zpřístupněné prostřednictvím prvků informačního systému školy.
SETKÁNÍ UŽIVATELŮ TINLIB / T SERIES Akademie muzických umění června 2002.
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Link server – přidané služby v portálech knihoven Jiří Pavlík Univezita Karlova v Praze, Ústav výpočetní techniky Automatizace knihoven, Jinonice 2004.
Informace o propojení služeb Souborný katalog ČR a Virtuální polytechnická knihovna informace o propojení služeb Mgr. Marcela Ouzká oddělení meziknihovních.
Digitální autoarchiv Národní lékařské knihovny Mgr. Lenka Maixnerová Národní lékařská knihovna.
EBooks on Demand – projekt evropské kooperace Věra Pospíšilíková – MZK, Kateřina Kamrádková – NTK AKM 2010.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU Bc. Radmila Kouřilová.
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty. Základní informace Otevírací doba: »Po – Čt 9.00 – »Pá 9.00 – 15.00
Možnosti stahování záznamů z českých i zahraničních knihoven v rámci Jednotné informační brány Martin LEDÍNSKÝ Univerzita Karlova v Praze Ústav výpočetní.
PhDr. Libor Blažek. Digitalizace v archivech obecně Využitelnost ochrana fyzického stavu nejohroženějších archiválií, možnost lepšího zpřístupnění nejvyužívanějších.
Zkušenosti se zpřístupněním českých e-knih (Flexibooks) Mgr. Tereza Šorejsová, Mgr. Daniela Nová Seminář E-knihy I v NTK.
Ústřední knihovna FSS MU
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
Knihovna a její služby v 21. století
Informační zdroje pro STM
Problémy výpůjčního protokolu v „nejlepší knihovně na světě“
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
Digitalizace v krajské knihovně (SVK HK)
Sbírka evangelických časopisů z 19. a přelomu 20
7 let po „velkém třesku“ aneb kam jsme došli, kudy dál a s kým
Úvodní hodina do předmětu Knihovnické procesy a služby
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Ústav vědecko – pedagogických informací a služeb Informační den Již po desáté!
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU
Základy práce s informačními zdroji pro bc. studenty ZUR
Seminář pro dílčí knihovníky ústavů fakult MENDELU
ACM Digital Library Centrum informačních a knihovnických služeb VŠE
Transkript prezentace:

E-prezenčka na Univerzitě Karlově v Praze Výsledek projektu FRVŠ 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna solpečenských věd TGM v Jinonicích Inspirace a idea MUNI Výběrové řízení Fondu rozvoje vysokých škol pro rok 2012 - jediný projekt pro všechny knihovny UK Společné téma Spolupráce knihoven – racionalizace práce, omezení duplicitního skenování Otevřený systém – možnost přistoupení dalších knihoven v budoucnu Udržitelnost 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna solpečenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Projekt FRVŠ Tematický okruh E – Vysokoškolské knihovny. Specifikace b/ - využití moderních informačních technologií na podporu rozvoje elektronických a referenčních služeb knihoven a zpřístupnění nadstavbových nástrojů pro propojování a efektivnější využívání elektronických informačních zdrojů Projekt FRVŠ : 875/2012 Pilotní projekt rozvoje elektronického dodávání dokumentů a dalších adresných služeb pro podporu výuky a vědy na Univerzitě Karlově v Praze 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Účastníci 9 knihoven UK Knihovna Evangelické teologické fakulty Knihovna Filozofické fakulty UK Knihovna Matematicko-fyzikální fakulty UK Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Středisko vědeckých informací Fakulty sociálních věd UK Ústav vědeckých informací 1. lékařské fakulty UK Ústav vědeckých informací 2. lékařské fakulty UK Ústřední knihovna Pedagogické fakulty UK Ústřední tělovýchovná knihovna Fakulty tělesné výchovy a sportu Garant technického řešení - Ústav výpočetní techniky UK 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Primární cíle Zpřístupnění zdigitalizovaných knih na terminálech v knihovnách v souladu se zákonem ve studovnách zúčastněných knihoven UK Výhoda evidence knihoven UK jako jedné knihovny Bezpečná archivace dokumentů Ochrana dokumentů Časté ztráty kopírování 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Sekundární cíle Ověření možností kooperace mezi knihovnami Praktické zkušenosti Ochota ke spolupráci Komunikační kanály Doplnění vybavení knihoven HW i SW Rozvoj související služby kopie na vyžádání Často žádané kopie do e-prezenčky (následný tisk) 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Realizace Změna původně zamýšlené ho plánu převzít řešení MUNI – vlastní řešení vychází z nástrojů, kterými UK disponuje Aleph (knihovní systém) Digitool (repozitář) Windows 2008 R2 s terminál service (dokoupena licence) 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Postup Komunikační platforma Dropbox Výběr knih - porovnání seznamů, vyloučení duplicit, přidělení knihovnám Zřízení digitalizačních pracovišť Využití Alephu (jednotka e-prezenčka) a Digitoolu (digitální sbírka e- prezenčka) FTP server na vkládání (kontrolní skripty) Import PDF do Digitoolu Připojení bibliografický záznamů z katalogu Terminál – vzdálená plocha na PC v knihovnách 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Problémy Poničené knihy Gumování, rozebírání vazeb Duplicitní bibliografické záznamy v katalogu Tatáž kniha, různé systémové číslo – problémy při zobrazení v dílčích knihovnách nutnost deduplikací Nekvalitní skeny Lidský faktor (komunikace) 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Současný stav Terminály na PC v knihovnách IE pro prohlížení obsahu Adobe Acrobat pro zobrazení textů Tisk na určených tiskárnách Ústní objednávka Odvody DILIA 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Dílčí knihovna E-prezenčka v Alephu - statusy: před skenováním; naskenováno; dostupné (viditelné pro čtenáře) 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Digitool – digitální knihovna E-prezenčka; volně dostupný přehled naskenovaných dokumentů s bibliografickými údaji 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Statistika Celkový počet dokumentů v EPR - 1818 Dle statusu : Dostupné 1196 Naskenováno - 109 Před skenováním - 513 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Ohlas u čtenářů Červen – říjen 2013 otevřeno celkem 65 dokumentů; tisk minimální Proč? Uživatelsky nepřívětivé Nepropojení přímo na text Nutnost návštěvy knihovny Nepochopení legislativních omezení – zklamání, že nelze stahovat či číst z domova Nelegální kopie Tisk relativně pomalý a drahý Přínos – možnost nahlédnout do knihy, která není na místě 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích A co dál? Archiv digitálních kopií (tisk papírové kopie při ztrátě či zničení původní publikace) Dokumenty přibývají Zpřístupnění na terminálech jako okrajová služba Přidala se další knihovna Rejstřík digitalizace 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích

Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Děkuji za pozornost  Dotazy? matuszkovaa@jinonice.cuni.cz 3. 12.2013 Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích