Základní otázky projektu modernizace KNL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ústí nad Labem Dosažení potřebné kapacity justičních institucí
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Projektové řízení Modul č.1.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ.
STUDIE PROVEDITELNOSTI
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Projektový management
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Facility management ČSN EN
Aktivita číslo 5 Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje.
EKONOMICKÉ STUDIE A STRUKTURÁLNÍ FONDY EU Ing. Patrik Sieber KPE VŠE Praha
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Zvýšení kvality řízení - Workshop A2, A4, A5 6. –
1 Realita není černobílá aneb řešení šitá na míru 19. září, Praha Michal Tesař, NEWTON Management, a.s.
Výroční konference ROP Střední Morava Využití nového modelu administrace pro přípravu projektových záměrů z ROP Střední Morava OlomoucZlín
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
1 „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací projektu z PRV“
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Rozhodovací proces, podpory rozhodovacích procesů
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Mgr. Zdeněk Semorád, náměstek ministryně MMR pro evropské programy
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Aspe® systém pro řízení stavebně investičních projektů.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
 Významný pokles počtu žáků na základních školách  Dlouhodobější demografické trendy  Zvýšené nároky na rozpočet města při financování provozu škol.
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji a jeho návaznost na plány komunitní plány na místní úrovni setkání k zahájení tvorby Komunitního.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Sekce energetiky Odbor energetické účinnosti a úspor Energetická účinnost – financování 11 Ing. Vladimír Sochor ředitel odboru energetické účinnosti a.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Kontaktn í a koordinačn í centra Krajsk é ředitelstv í policie Jihočesk é ho kraje.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Jednání řídícího výboru - Modernizace KNL
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Integrovaný regionální operační program
Novinky z IROP.
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Reforma psychiatrické péče
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

Projektový záměr modernizace KNL nemocnice s vysokoškolským pracovištěm

Základní otázky projektu modernizace KNL Co, Proč, Kde, ------------- Za kolik, Jak, Kdo.

Fáze úspěšného projektu modernizace 10 kroků („Desatero úspěšnosti“) } Fáze 1 Analýza, Cíle- Fáze 2 Návrh stav. částí a procesů Fáze 3 CBA , EIA, FS Fáze 4 Změnový management Kroky 1 - 3 Kroky 4- 6 Kroky 7- 9 Krok 10 Plánování systémové změny

Fáze 1 - analytická Závěry: Dotazy na klíčové „stekholdry“-a manažery procesů.. „co vadí“ Komplex požadavků pro změnu- očekávaná opatření - cíle Alokace, omezení vnějším prostředím, ekonomické možnosti, technologické možnosti, (inženýrské sítě, územní plán….) Analýza současného stavu 2. Analýza nových potřeb - očekávaní 3. Analýza možností, rizik a omezení Závěry:

Projekt „Nových prostor a modernizace nemocnice“ je v zájmu všech občanů Libereckého kraje. Moderní medicína vede ke specializaci a koncentraci péče o některá závažná onemocnění do specializovaných center, která jediná mohou zaručit soudobou léčbu, a tedy i dobré výsledky – záchranu života, zlepšení kvality života. Každý občan LK pokud onemocní větší mrtvicí, infarktem, nádorovým onemocněním nebo závažným úrazem je léčen v KNL. Bez masivní stavební obnovy nemocnice bude a v některých aspektech již je omezen rozvoj především specializované péče. Tato centra nebudou schopna držet krok s ostatními, pacienti nedostanou nejlepší péči, nebo za ní budou muset cestovat mimo kraj. Toto ale není možné u akutních onemocnění.

Nejedná se o projekt pro zdravotníky nebo pro město Liberec, který by ohrožoval ekonomiku, investice či dokonce existenci ostatních nemocnic v kraji. Naopak budoucnost těchto nemocnic je úzce spjatá s úspěšným rozvojem KN Liberec. Záměrem projektu není navyšovat péči v KNL v základních oborech. Cílem KNL je zajišťovat základní péči ve své přirozené spádové oblasti bývalého okresu Liberec Úspěch projektu je ale nezbytný pro udržení kvality, rozvoje a konkurenceschopnosti specializované péče, která není v ostatních nemocnicích v LK poskytována: jde především o neurocentrum, kardiocentrum, onkocentrum a traumacentrum. Zlepšení logistiky a zefektivnění využití moderních technologií dává předpoklad, že by modernizovaná nemocnice mohla provozovat požadovanou péči na menším počtu lůžek a prostoru než dosud.

Rozvoj KN Liberec a ostatních nemocnic tvoří harmonický celek Rozvoj KN Liberec a ostatních nemocnic tvoří harmonický celek. Uvádět je do vzájemného konfliktu je nebezpečným nepochopením fungování soudobého zdravotnictví. Posílení KNL posílí i ostatní nemocnice v kraji, oslabování KNL se negativně odrazí na budoucnosti těchto nemocnic. Moderní zdravotní péče je provázaná, jednotlivé nemocnice v kraji spolu úzce spolupracují nejen v péči o jednotlivé pacienty, ale také ve vzdělávání a koncepci rozvoje jednotlivých oborů. Tato spolupráce jde přes hranice forem vlastnictví, většinou bez účasti vrcholových managementů. Lze říci, že nemocniční péče tvoří jeden provázaný funkční celek. Proto úvahy o tom, že KNL vysaje jiné nemocnici v kraji investice či úhrady péče svědčí o zásadním nepochopení. Antagonizovat nemocnice proti sobě je strategie nebezpečná zvláště v našem kraji, který je 2. nejmenší v České republice. To, že KNL nyní velmi dobře naplňuje svoji roli v systému, že má úspěšná specializovaná centra a nemocnice je ekonomicky stabilní, není samozřejmé a může se to velice rychle změnit. Existují příklady svědčící o tom, že nepochopení funkční provázanosti nemocniční péče může vést k chybným rozhodnutím, a tak nevratně narušit fungování celého systému, na které doplatí úplně všichni – nemocnice, pacienti, vlastníci.

Požadavky na zdravotní péči v KNL postupně přinášejí další rozvoj technologií, přesun k těžším stavům, od standardních lůžek k intenzivním a ve zprávách primářů se vyskytují opakovaně následující témata: chybějící vhodný centrální urgentní příjem nevhodná struktura intenzivních lůžek nízká úroveň pacientského „pohodlí“ nedostatek prostoru a nevhodná dislokace, roztříštěnost prostor pro ambulantní provozy a laboratoře (potřeba centralizace) nedostatek prostoru pro technologie nedostatek operačních sálů nedostatek prostoru pro nadstandardní péči Z těchto důvodů nebyly zavedeny některé technologie není umožněn rozvoj některých potřebných oborů a jsou přetíženy některé provozy

Dílčí závěr analýzy Neřešení uvedených problémů může znamenat hrozící ztrátu funkčnosti KNL ve specializované a super-specializované péči a z toho vyplývající ztrátu statutu center a tím hrozbu absence této péče v Libereckém kraji Vytvoření dobrých prostorových podmínek pro rozvoj super-specializovaných pracovišť KNL, jako je neurocentrum, kardiocentrum, onkocentrum a traumacentrum a integrovaný systém urgentní medicíny s modernizovaným pracovištěm ARO, umožní zefektivnit a systémově zkvalitnit sdílení odborných i provozních činností. Dojde tak k úsporám v provozu KNL a k odstranění roztříštěnosti činností po malých, nevyhovujících a dosluhujících objektech v areálu stávající nemocnice.

Fáze 2 – Návrh procesů a stavebních částí Návrh a simulace procesů Variantní návrh stavebního řešení Návrh provedení investiční akce V návaznosti na varianty lokalit, varianty objektů a technických prvků provozu v rámci architektonického a stavebního konceptu Detailní postup provádění stavby a instalace provozních technologií pod dohledem „ (event.

Fáze 3 – CBA, EIA, FS 7. CBA – cost – benefit- analýza 8. EIA – analýza impaktů do životního prostředí 9. Feasibility study Náklady a výnosy projektu v jeho částech i celku – porovnání variant řešení Analýza zdrojů, analýza a simulace pole přenosu, analýza impaktů v dané lokalitě Studie proveditelnosti podle kroků 4 – 8, vyhodnocení rizik, návrh minimalizace rizik

Fáze 4 – Návrh procesu řízení změn 10. CHM – Change management Doplnění dokumentace o procesy řízení změn – podle požadavků lékařů a vedení KNL „Vyladění“časového harmonogramu a koordinace etap provádění staveb a kompletace technologií-plnění indikátorů – milníky - Řešení neuralgických bodů provádění stavby a implementace technologií Ověření a získání konsensu steakholdrů Získání podpory dotčených institucí

Vedení projektu Manažer projektu (systémový integrátor) Řídící výbor: Manažer projektu, manažer tvorby stavebního projektu, manažer návrhu a realizace technologií, manažer specializovaných procesů a odborných činností, ekonomický a investiční manažer, reprezentant hlavního investora, architekt – autorský dozor, manažaeři dílčích etap - kontrola plnění indikátorů – milníky - opatření

Časový plán Analýza problémů jednotlivých pracovišť – 2012 (viz příloha) Komplexní SWOT analýza  - 2013(viz příloha) Strategická analýza a hodnocení situace ---- 2013 (viz příloha) Alokace prostorového řešení ---- duben 2014 Dokončení projektového záměru modernizace KNL --- květen 2014 Formulace strategických záměrů Libereckého kraje ---- květen 2014 Zahrnutí projektu do priorit IPRÚ ---- květen 2014

Časový plán - pokračování Zahrnutí projektu do priorit IPRÚ ---- květen 2014 Výběr manažera projektu – květen 2014 Formulace využití finančních nástrojů ….červen 2014 Dokončení zadání – podmínek pro architektonickou soutěž, vyhlášení —červenec až srpen2014 Výběr architektonického řešení – prosinec 2014 DÚR – prosinec2015 DSP – květen 2016 Příprava žádostí o finanční podporu projektu ---- listopad 2015 Výběrové řízení pro zhotovitele červenec 2016 Položení základního kamene – srpen 2016  

Rozpočet projektu podává obraz o předpokládaných nákladech projektu nutno jej chápat jako nepřekročitelný limit financování projektu rozdělení podle zdrojů – vytvoření finančního nástroje veřejné zdroje dotace EU státní rozpočet územní rozpočet soukromé zdroje komerční úvěr příspěvek místních podnikatelů sbírky a nadace apod. rozdělení podle časového rozlišení rozdělení podle věcného rozlišení

Formy financování Z vlastních zdrojů Z veřejných rozpočtů – stát, kraj Úvěrové financování Fondy EU PPP Kombinované financování – prostřednictvím finančních nástrojů …..odhad : cca 2.6 mld. Kč.

Hodnocení rozvojových variant v území- rozvoj zdravotní péče

.

.

Ideový návrh

Přínosy projektu modernizace KNL Projektový záměr nabízí Libereckému kraji systémové řešení problémů spojených s efektivním rozvojem specializované a super-specializované péče v akreditovaných centrech v harmonii s konceptem podpory a rozvoje zdravotní péče i v dalších nemocnicích kraje. Koncentrací a integrací procesů dosáhne KNL nejen kvalitnějších lékařských služeb, ale zlepší i ekonomickou náročnost snížením provozních nákladů.   Další přínosy budou dosaženy tím, že při zadání tvorby projektu budou zohledněna tato tři hlediska – pilíře návrhu: Hledisko ekonomicko – provozní Hledisko kvality podmínek pro lékařské služby Hledisko architektonické

Pokusíme se vytvořit projekt nemocnice budoucnosti tj.: Integrované a sdílené procesy Optimálně fungující logistika Telemedicínské inovace principy „lean design“ – úsporný – systémově vázaný design  

Děkuji za pozornost petr.moos@rek.cvut.cz