Aktuální stav české drogové scény

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014.
Advertisements

Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Alkohol a dopravní nehody
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
Zemědělství – 1. část.
Trendy finančních produktů ČLFA
Zpráva o stavu zemědělství za rok 2010 a aktuální situace v resortu.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
DROGY a ŠKOLA POZNÁVÁNÍ NEBEZPEČÍ.
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
Prostorový pohyb obyvatelstva
Hlavní město Praha „Zdravé město Praha 2010“ Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Protidrogová politika HMP Krajské oddělení protidrogové prevence PRM MHMP Mgr. Nina Janyšková.
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
KONOPNÉ PRODUKTY V ČR užívání, produkce, trh a metodika poradenství pro uživatele Pešek R., Mravčík V. Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové.
Alkohol a mladiství situace v Plzni
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
RNDr. Božena Macešková, CSc.
Charakteristika trhu práce v Jihomoravském kraji.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Výroční zpráva za rok 2010: stav drogové problematiky v Evropě
N N N NÁRODNÍ PROTIDROGOVÁ CENTRÁLA P Č R N P C S K P V.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Celní správa ČR a potírání pašování drog
PRÁVO NA RODINNÝ ŽIVOT VS. MIGRAČNÍ KONTROLA Aktuální trendy slučování rodin v České republice v kontextu Evropské unie Dr. Alice Szczepaniková, University.
Ing. Zdeněk Kočárek MSV Brno Export mimo Evropskou unii, jak na to?
Analýza trendů kriminality v ČR k PhDr. Alena Marešová, IKSP.
Drogová závislost.
Faktory ovlivňující výsledky zadávacích řízení - komparace veřejných zakázek zadaných obcemi a centrální státní správou Jan Pavel Listopad 2012 Názory.
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Vnější ekonomické vztahy - hlavní faktory a rizika na běžném účtu Ing. Miroslav Kalous, CSc. Česká národní banka, sekce měnová a statistiky
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
Ruská federace x WTO a OECD
Léčiva u vzácných onemocnění (v kontextu dalších informací) PharmDr. Josef Suchopár Infopharm, a.s. Praha,
Agenturní zaměstnávání v číslech ve světě a v České republice
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Legislativa X návykové látky
MIGRACE.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Středočeského kraje Odbor obecné kriminality.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
Odborný seminář k projektu GA ČR 402/03/ Analýza vývoje plastikářského průmyslu a perspektivy budoucího rozvoje Ing. Adriana Knápková.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Policie České republiky Kriminalita za rok 2013.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Historie a současnost drogové situace v České republice Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Vývoj celkové trestné činnosti v letech
Rizika ohrožující zdraví
Mezinárodní policejní akce na železnici 24–BLUE
Kybernetická kriminalita
Činnost Krajského ředitelství policie Zlínského kraje v roce 2016
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
BILANČNÍ TISKOVÁ KONFERENCE
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Základní statistické údaje o kriminalitě
Časová osa opatření Analýza bezpečnostních rizik
Přehled o činnosti a výsledcích útvarů služby pořádkové policie za 1
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Vývoj dopravní nehodovosti za období leden až říjen roku 2013 plk. Ing. Tomáš LERCH
Tisková konference vedoucího odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Ústeckého kraje.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Aktuální stav české drogové scény Národní protidrogová centrála služby kriminální policie a vyšetřování Policie České republiky Aktuální stav české drogové scény plk. Mgr. Jakub FRYDRYCH ATK 2013

Trestně právní charakteristika aktuální drogové situace v ČR V ČR bylo v r. 2012 stíháno pro drogové trestné činy 3068 osob. (oproti roku 2011 nárůst o cca 300 osob, v porovnání s rokem 2009 nárůst o cca 600 osob). Nejvyšší podíl trestných činů (cca 81 %) je spojen s výrobou, pašováním a prodejem drog. Nejvyšší podíl představuje drogová kriminalita spojená s pervitinem (cca 75 %) a konopnými látkami; podíl heroinu nebo kokainu nedosahuje ani 5 %. Mezi kraje s nejvyšším relativním výskytem drogové trestné činnosti patří Praha, kraje Středočeský, Karlovarský a Ústecký. V roce 2012 bylo evidováno cca 1200 přestupků držení drogy nebo pěstování rostliny obsahující omamnou a psychotropní látku v malém množství pro vlastní potřebu. Nejčastěji (v 94 %) šlo o držení drogy, pouze 6 % přestupků se týkalo pěstování rostlin obsahujících omamnou a psychotropní látku.

Uživatelská specifika České republiky

Metamfetamin Pervitin vyrábí tuzemští výrobci zejména v malých domácích laboratořích, které jsou teritoriálně rozloženy po celém území ČR. Nejexponovanějšími kraji jsou Ústecký, Středočeský, Moravskoslezský a Jihomoravský. Stále častěji dochází k produkci pervitinu ve vyšším objemu, na které se podílí organizované skupiny osob původem z Vietnamu nebo albánsky hovořící zločinecká uskupení. Menší část produkce pervitinu určená pro vývoz do zahraničí – na významu nabývá drogová turistika občanů SRN v severozápadních Čechách, kde především osoby vietnamského původu vyrábí ve větších objemech pervitin určený pro export, který je významně vázán na distribuci v příhraničních tržnicích (Folmava, Aš, Cheb, Potůčky, ). v příhraničních oblastech v SRN bylo v r. 2012 zachyceno celkem 40 kg metamfetaminu (9,3 kg/2011, 2,04 kg/2010), kdy více než 85% tvoří osoby s trvalým pobytem v SRN, které z Čech vyvážely v průměru 17 g pervitinu. Meziroční srovnání záchytů v Německu ukazuje na progradující objem poptávky při relativně stejném počtu náhodných kontrol. Z pohledu technologie výroby a použitých prekurzorů převládá tzv“česká cesta“ a léky z Polska (převládá SUDAFED), saturace léky s PSE z domácích zdrojů je minimální.

EFEDRIN A LÉKY S OBSAHEM PSE Od listopadu 2009 změnil SÚKL omezení pro výdej LOP tak, že stanovil hranici 900 mg, což odpovídá 30 tabletám či sáčkům některého ze 6 přípravků (Aspirin Complex, Daleron, Modafen, Nurofen Stopgrip, Panadol Plus Grip, Paralen plus) na osobu a měsíc. poptávka je plně saturována dovozem LOP především z Polska a SRN registrujeme nelegální dovoz efedrinu zejména z Balkánu, Jihovýchodní Asie či z úniku z farmaceutické distribuce v Západní Evropě zvyšuje se podíl varen způsobilých vyrábět ve vyšších objemech na jeden výrobní cyklus (zdroj: SÚKL, VZ NPC 2012)

Odhalené varny pervitinu 2007- 2012

Nelegální pěstování a obchod s netechnickým konopím Většina vypěstované marihuany byla určena pro domácí trh. (odhadovaná spotřeba v ČR dle VZ NMS 2012 cca 18,2 tun ročně) Část indoorové produkce konopí je dobře organizována a podílí se na ní velmi významně kriminální skupiny vietnamského původu. V roce 2012 bylo odhaleno 199 pěstíren konopí (2007/34, 2008/79, 2009/84, 2010/145, 2011/165). V roce 2012 bylo zajištěno 90 091 rostlin konopí a 563 kg marihuany. Roční produkční schopnost odhalených pěstíren za rok 2012 byla cca 7 tun/rok. Průměrný obsah THC 12% (registrovaná škála 7-23%) s obchodem je spojen prvek násilí mezi jednotlivými konkurujícími skupinami i distribučními patry a obchod s technologiemi a rostlinnými řízky Vývoz je uskutečňován i velkoobjemově a to zejména do sousedních států, ale i na Ukrajinu, do Maďarska, Velké Británie a do severských států.

APAAN – alfa-fenylacetoacetonitril organická sloučenina bez kontroly, bez legálního využití pre-prekurzor pro metamfetamin i amfetamin původ : Čína, výtěžnost cca 70%, cena cca 1 mil. Kč/t konverze za využití kys. sírové či chlorovodíkové konverze na BMK

Uživatelská schémata a nejfrekventovanější přepravní trasy OPIÁTY CANNABIS KOKAIN AMFETAMINY PRODUKCE KOKY PRODUKCE OPIA KOKAINOVÉ PŘEPRAVNÍ TRASY PŘEPRAVNÍ TRASY HEROINU/OPIA LODNÍ PŘEPRAVA LETECKÁ PŘEPRAVA OZBROJENÉ KONFLIKTY V SOUVISLOSTI S PRODUKCÍ A OBCHODEM S DROGAMI Zdroj : OECD, 2012

Vliv organizovaných zločineckých skupin na drogovou situaci v ČR turecké a albánsky hovořící skupiny vietnamské zločinecké skupiny romské zločinecké skupiny západoafrické zločinecké skupiny podíl občanů ČR POLYVALENTNÍ UŽÍVÁNÍ = POLYDROGOVÝ CHARAKTER TRHU

Srovnání legislativní úpravy držení OPL v zemích sousedících s ČR

Srovnání legislativní úpravy držení OPL v zemích sousedících s ČR

Pokud ještě zbývá trochu času… argumenty spojené s navrhovanou změnou vládního nařízení, kterým se u OPL stanoví množství větší než malé legislativní návrhy směřující k regulaci obchodu s technologiemi pro indoor pěstování netechnického konopí mezinárodní aktivity ve vztahu k metamfetaminu a jeho prekurzorům návrhy opatření v oblasti vyšší efektivity postihování netrestních drogových deliktů aktivity vietnamských kriminálních skupin a související legislativní snahy kam kráčí policejní preventivní aktivity

Děkuji za pozornost