Hydrologické extrémy MARK RIEDER Email: Mark_Rieder@vuv.cz www.vuv.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod
Advertisements

POČASÍ = aktuální stav atmosféry Počasím se zabývá věda: meteorologie
Míra nezaměstnanosti mírně klesla
Vsakování odpadních vod do horninového prostředí
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Hydroekologický informační systém VÚV TGM, v.v.i.
Základy meteorologie.
VÝVOJ NÁSTROJŮ PRO HODNOCENÍ MNOŽSTVÍ A JAKOSTI VOD
Změny klimatu a adaptace stromů na ně
Obecná Limnologie 02: Hydrosféra
Statistika průtoků Vltavy v Praze při povodních
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Povodeň v červnu 2013 na Vltavské kaskádě
Potraviny na trhu v ČR. DPH na potraviny v ČR a okolních státech ČR v roce 2007 = 5% ČR v roce 2013 = 15% Polsko = 5% Litva = 5% Francie = 5,5 % Nizozemsko.
Ing. Martin Durčák Výskyt vybraných znečišťujících látek z bodových zdrojů znečištění v povodí Odry.
1.lekce TEZE: Terminologie k popisu oběhu vody v přírodě Schematizace povodí v rámci srážko-odtokového procesu, hlavní složky bilanční rovnice Klimatické.
Internetový portál Ing. Bronislav Bechník, Ph.D. odborný garant oboru Obnovitelná energie a úspory energie
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
ZNEČIŠTĚNÍ VOD DUSÍKEM V ZEMĚDĚLSKÝCH POVODÍCH ČR
DÚ I.3 Hodnocení dopadu aplikovaného množství účinných látek pesticidů na jakost povrchových vod a sedimentů Jiří Šajer, Ivana Truxová, Hana Sezimová.
Dopady jaderné energetiky na životní prostředí
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
Přírodní katastrofy.
Metodika zpracování části D plánů oblastí povodí KPOV, Praha, Dr.Ing. Antonín Tůma
Charakteristika kraje
Vodní Elektrárna.
Strom po celý rok Jaro Léto Podzim Zima Adam Škoda Kalendář.
Pohyb vody na Zemi.
Lokalizační faktory (druhá část)
Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství Adaptační aktivity na scénáře změny klimatu ve vodním hospodářství RNDr. Pavel Punčochář,
HYDROLOGIE věda, která se systematicky zabývá poznáváním zákonů výskytu a oběhu vody v přírodě Voda - nejrozšířenější látka v přírodě. Vyskytuje se trvale.
DÚ I.1 Analýza podílu plošných a difúzních zdrojů na celkovém znečištění vod VÚV T.G.M, v.v.i, pobočka Ostrava, Ing. Martin Durčák.
Hydrosféra – vody pevnin
Aktuální informace o vodním hospodářství v působnosti Ministerstva zemědělství a příprava velké novely vodního zákona RNDr. Pavel Punčochář, CSc. Ing.
Biologické centrum AV ČR, Hydrobiologický ústav
POHYB VODY NA ZEMI.
Česká republika: Řeky Hospodářský zeměpis
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Eliminace rizik v zemědělství Žofínské fórum 25. březen
Havárie…. Pohroma ? Katastrofa…..!
Přírodní předpoklady cestovního ruchu
Mgr. Mark Rieder
Protipovodňová ochrana a její organizace
Stromy po celý rok Veronika Prouzová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_50_Měsíce v roce AUTOR: Mgr. Zdeňka Buchtelová ROČNÍK, DATUM:
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Střednědobápravděpodobnostníhydrologickápředpověď v prognózní praxi ČHMÚ.
NEŽIVOTNÍ POJIŠTĚNÍ VE SPOJENÍ SE ZMĚNAMI KLIMATU JUDr. Václav Hönig, člen Sekce neživotního pojištění ČAP Konference k projektu Adaptace sídel na změnu.
Ing. František Pavlík, Ph.D. Státní pozemkový úřad ČINNOST SPÚ V OCHRANĚ PŮDY.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Nástroje pro monitoring sucha a včasnou výstrahu – intersucho.cz a klimatickazmena.cz Lenka Bartošová Mendelova univerzita v Brně, Ústav výzkumu globální.
SUCHO v ČR v roce Jednotná kritéria pro kvantitativní vymezení neexistují s ohledem na rozmanitá hlediska: SUCHO definice sucho je velmi neurčitý,
Dopady změn klimatu na hydrologické poměry v povodí Rakovnického potoka Sestavil L. Kašpárek.
POČASÍ A VODSTVO. Vzdělávací cíleŽák je schopen porozumět synoptické mapy, vytvořit klimadiagram. Dokáže definovat a interpretovat hydrologické charakteristiky.
Vypracovala: Alena Šarmanová Předmět: Říční inženýrství a morfologie
ANALÝZA RIZIK Středočeského kraje
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Dopad hydrologického sucha na kvalitu povrchových vod
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Minimální zůstatkové průtoky Ing. Petr Březina
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
Vláhová bilance jako ukazatel dostupné vody v krajině
ÚSTAV VODNÍHO HOSPODÁŘSTVÍ KRAJINY
Předpokládané dopady klimatické změny na lesy v příštích desetiletích
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Hydrosféra – vody pevnin
Transkript prezentace:

Hydrologické extrémy MARK RIEDER Email: Mark_Rieder@vuv.cz www.vuv.cz

Hlavní téma: sucho a rizika spojená s nedostatkem vody Setkání 21.3.2013 Hlavní téma: sucho a rizika spojená s nedostatkem vody

Setkání 30.5.2013 Hlavní téma: Hydrologické extrémy – sucho a společensky odpovědné podnikání

3.6.2013

6.6.2013

7.6.2013

Povodně a škody způsobené povodněmi jsou na rozdíl od sucha mediálně zajímavé. Nicméně škody a počty zasažených obyvatel jsou v případě katastrofálního sucha násobně větší!

Připomenutí: Dopady klimatické změny na změnu odtoku a vodní zdroje – zvýšení počtu výskytu extrémních situací

Změna průběhu srážek (modře) a teplot (červeně)

Scénář RCAO (2071-2100) – teplota vzduchu 4,8 – 6,3 st.C Největší zvýšení teploty v letních měsících 1,3 – 2,7 st.C Roční vzestup 2,5 – 4 st.C

Scénář RCAO (2071-2100) - srážky 36 – 41 % 32 – 43 % Zvětšení srážek prosinec-březen, pokles srážek červenec-září

Pokles odtoku v povodí Vltavy – model Hirham - scénář A2

Nedostatek vody a násilné konflikty Převzato z: MOLLER, Bjorn. Fresh Water Sources, Security and Conflict

Definice sucha Suchem obecně rozumíme stav, kdy množství vody, které je k dispozici, nepostačuje pokrýt nároky na její využití. Nároky mohou být fyziologické potřeby rostlin, zvířat nebo člověka, minimální průtoky nutné pro odběr vody průmyslovými zařízeními nebo úpravnami vody aj. (Gibbs et al., 1975).

Důsledky sucha Tallaksen a van Lanen, 2004

Distribuce hydrologického sucha v České republice v roce 1953-54 hodnocená podle nedostatkových objemů pod mezemi průtoků o velikosti kvantilů Q95% (Vlnas et.al., 2004) Tallaksen a van Lanen, 2004

Aktuální situace březen 2014 Následkem mimořádně nízkých srážek v zimě se vytvořila jen minimální zásoba sněhu, obvyklé doplnění zásob podzemní vody nenastalo. Průměrný únorový průtok Labe v Děčíně byl patnáctý nejmenší v řadě 126 let pozorování. Je již velmi pravděpodobné, že průměrný průtok za březen bude nejmenší z dosud pozorovaných hodnot. Pokud v následujících jarních měsících nastanou alespoň průměrné srážky, nemusí v zemědělství nastat problémy. Pokud by se zopakoval vývoj odpovídající roku 1947, lze očekávat vysušení půdy a velmi vážné důsledky na zemědělskou výrobu.

Aktuální situace březen 2014 Vývoj průtoků záleží také na srážkách, ale zejména na tom, zda v měsíci, kdy vypadnou, převýší hodnotu veličiny, nazývané „potenciální evapotranspirace“. Ta závisí hlavně na teplotě vzduchu a podstatně se v průběhu roku mění. Z rozborů historických případů hydrologického sucha a výsledků hydrologického modelování vyplývá, že pokud srážky potenciální evapotranspiraci nepřevýší, voda neprosákne půdou a neodteče do toků ani neprosákne do zásob podzemní vody. Jako příklad poslouží údaje z katastrofálního sucha z roku 1904.

Aktuální situace březen 2014 V následujícím průběhu roku je tedy výskyt sucha značně pravděpodobný. V období po roce 1954 bylo nejvýznamnější sucho v roce 1990. Podle zprávy, v které je posuzoval Výzkumný ústav vodohospodářský, splnila většina vodárenských nádrží zásobní funkci bez problémů. Ty nastaly u menších zdrojů z povrchové i podzemní vody. Výrazně bylo postiženo přibližně 1000 lokalit s téměř 2 mil. obyvatel.

Jediná možnost řešení – ADAPTACE a ADAPTAČNÍ OPATŘENÍ Adapatační optření na úrovni: Státu Firem Jednotlivců

Dobrovolné nástroje?

Water use for cotton production can have major impacts on the environment. Particularly intensive irrigation schemes can have disastrous effects, as shown for example in the case of Uzbekistan and the desiccation of the Aral Sea. Aralské moře

DĚKUJI ZA POZORNOST Výzkumný ústav vodohospodářský T. G. Masaryka, v.v.i. Podbabská 2582/30, 160 00 Praha 6 | +420 220 197 111 | info@vuv.cz, www.vuv.cz, Pobočka Brno | Mojmírovo náměstí 16, 612 00 Brno-Královo Pole | +420 541 126 311 | info_brno@vuv.cz, Pobočka Ostrava | Macharova 5, 702 00 Ostrava | +420 595 134 800 | info_ostrava@vuv.cz