„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Advertisements

Měnový kurz 9.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VY_62_INOVACE_1_2_09 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty I.
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Mezinárodní měnový systém Ing. Vojtěch Jindra
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Měnový kurz Ing. Daniel Konczyna.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity Aktivita VI/2 – Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
1 Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_52_INOVACE_01/A3 AutorIng. Marie Grygarová Období vytvořeníZáří 2012.
Bankovnictví Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Hospodářský proces Potřeby, peníze
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. července 2012 Název: VY_62_INOVACE_1.1.3.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Způsoby placení a hospodaření domácnosti
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA A OSTATNÍ NÁSTROJE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Peníze, měna a úloha bank
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Bankovní soustava Autor: Jaroslav Kvapil kód.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_128.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Podmínky provozování směnárny
Majetek podniku Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
VY_62_INOVACE_02_12 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_12 Zpracoval:Ing.
ROZVAHA říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070108
Mezinárodní trh peněz.
Mezinárodní měnová politika
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_131.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_06 NázevKurzovní lístek Druh učebního materiálu Pracovní list – Kurzovní lístek PředmětEkonomika Ročník4 Tématický.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
Bankovní systém ČR Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Základní pojmy v bankovnictví.
Bankovnictví.
Měnový kurz.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_15 Název materiáluMěna a měnové.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_16_Měna TEMA:Finanční gramotnost ČÍSLO.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_16 Název materiáluKurzovní.
Identifikace vzdělávacího materiáluVY_62_INOVACE_FG.9.r.09 EU OP VK Škola, adresaZŠ Smetanova 1509, Přelouč AutorMgr. Blanka Prokopová Období tvorby VMlistopad.
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R18_Kurzovní lístek TEMA: Matematika.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
ZPŮSOBY PLACENÍ – platební styk
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Příjmy a výdaje domácností – Pracovní list
Banky a jejich funkce – Pracovní list
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

„Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je Platby v zahraničí VY_62_INOVACE_1_2_12 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázků a textů je Ing. Renata Hethová“.

Související pojmy Měna = soustava peněžních jednotek na území státu, podloženo zákonnou úpravou (Zákon o ČNB, Zákon o oběhu bankovek a mincí). Valuta = cizí měna v hotovosti, bankovky a mince. Deviza = cizí měna v bezhotovostní podobě, pohledávky znějící na cizí měnu, např. dolarový účet, cenné papíry v cizí měně. Kurz = vzájemný poměr, v jakém se dvě měny navzájem směňují. Cena jedné měny vyjádřená v peněžní jednotce druhé země.

Kurzovní lístek Přehled, soupis, seznam platných kurzů měn vždy k určitému datu. Vydáván ČNB pro hlavní měny každý den (popř. jednou za měsíc u ostatních). Ve 14:15 h se zafixuje vzájemný vztah nabídky a poptávky na finančních trzích, kurz, na základě kurzu, za který proběhl poslední obchod se stanoví kurz tzv. kotace. Kotace může být: Přímá např. 1 USD = 20 Kč. Nepřímá např. 1 Kč = 0,05 USD (ve VB).

Kurzovní lístek ČNB využíván Ostatními finančními institucemi pro stanovení vlastních kurzů. Jejich kurzy i kurzovní lístky se liší, nižší kurz je při nákupu cizí měny, vyšší při prodeji. Firmami, organizacemi pro účely účetnictví. Pro celní správu. www.cnb, www.kurzy.cz ? Úkol: Porovnejte kurzovní lístek platný k dnešnímu dni u ČNB, vybrané směnárny a vybrané banky. V čem se liší? A proč?

Související pojmy Devalvace = oficiální, administrativní snížení kurzu měny vůči ostatní měnám. Provádí ČNB. Např. z kurzu 1 USD = 18 Kč změna na 1 USD = 22 Kč. Revalvace = oficiální, administrativní zvýšení kurzu měny vůči ostatním měnám. Provádí ČNB. Např. z kurzu 1 USD = 18 Kč změna na 1 USD = 16 Kč. Depreciace = znehodnocení měny vlivem tržních výkyvů, na základě nabídky a poptávky. Apreciace = posílení hodnoty měny vlivem situace na trhu.

Možnosti plateb v zahraničí A Platby v zahraničí kartou. B Platby v hotovosti, výměna v zahraničí. C Platby v hotovosti, výměna v ČR. D Výběr z bankomatu v cizině. E Využití služeb Western Union.

Platba v hotovosti v zahraničí Možnosti Výhody/Nevýhody Modelový příklad 100 3 000 Výměna v ČR v bance Poplatky (kromě 3 bank – LBBW, Volksbank a Evr.- ruská banka) a) v % b) min. hranice a % ČSOB, a. s. KB, a. s. ČS, a. s. Výměna v zahraničí v bance Nedoporučeno – nemusí Kč směňovat, kurzy vždy horší. Výměna ve směnárně Bez poplatků, VIP kurzy, možnost slev, širší nabídka valut, lepší kurzy zejména ve velkých městech. Platba kartou v cizině u obchodníka Bez poplatků. Výběr z bankomatu v cizině Poplatky za směnu. WU Rychlost.

Western Union Společnost působí na celém světě 150 let. Téměř 250 000 provozoven. Expresní (v min.) převod do 200 zemí. Info www.intercash.cz Postup: S OP a hotovostí na pobočku, vyplnění formuláře, obdržíte MTCN tj. Money Transfer Control Number. Odesílatel sdělí MTCN příjemci a ten si ihned vyzvedne v cizině místní měnu. V ČR dostupně např. V Čedoku, vybraných CK. Pošty, směnárny např. Interchange. Hotely.

Kurzy Western Union se mohou mírně lišit Kurzy Western Union se mohou mírně lišit. Jsou odvozovány od kurzu CZK na amerických finančních trzích. Platby lze provést v USD či CZK.

Platby přes Western Union Kurzy Western Union se mohou mírně lišit. Jsou odvozovány od kurzu CZK na amerických finančních trzích. Platby lze provést v USD či CZK. Zasílaná částka v Kč Poplatek v Kč 0 – 1 325 350 1 326 – 2 650 400 2 651 – 5 300 550 5 301 – 7 950 700 7 951 – 10 600 850 10 601 – 13 250 1 000 13 251 – 19 875 1 150 19 876 – 26 500 1 250

Zdroje: Švarcová, J. Ekonomie, stručný přehled. Zlín: CEED, 2012 Zdroje: Švarcová, J. Ekonomie, stručný přehled. Zlín: CEED, 2012. ISBN 978-80-903433-7-5 Slabikář finanční gramotnosti. 1.vyd. Praha: COFET, a. s., 2009. ISBN 80-254-42207-4