Farmakologie v produkci potravin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Receptura Emulze.
Advertisements

Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Farmakologie v produkci potravin
Farmakologie v produkci potravin
LÉČIVO, LÉČIVÉ PŘÍPRAVKY, LÉKY, LÉKOVÉ FORMY
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školy Soukromá.
SOUSTAVA KOŽNÍ Stavba a funkce kůže Kůže tvoří ochranný kryt těla
Příprava a vlastnosti tuků
Povrchové napětí kapalin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
LIPIDY.
LIPIDY.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Mýdla Mgr. Lenka Fasorová.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
LIPIDY 1.
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
VY_52_INOVACE_ZB03_0364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZB03_1064TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
KOSMETIKA.
VY_52_INOVACE_ZB03_1364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám  Číslo projektuCZ.1.07/ /  Číslo projektu:Rozvoj.
Disperzní soustavy Mgr. Jaroslav Najbert.
Tuky Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_564_ Výkup mléka Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
RŮZNORODÉ SMĚSI. OPAKOVÁNÍ Jak se liší stejnorodá a různorodá směs? Jak se nazývají kapalné stejnorodé směsi? Jak ovlivňuje rozpustnost pevných látek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Chemie pro 9.ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_12_Tuky.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PŘÍPRAVA MÝDLOVÉHO SLIZU
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
TUKY Autor: Eva Hrušková.
Micelární koloidní roztoky
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
ADSORPCE na fázovém rozhraní pevná fáze-plyn.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

Farmakologie v produkci potravin POLOTUHÉ LÉKOVÉ FORMY

POLOTUHÉ PŘÍPRAVKY Praeparata semisolida polotuhé přípravky určené k podání na kůži nebo sliznice s místním účinkem k penetraci léčivých látek kůží jednoduchý nebo složený základ, v němž je zpravidla rozpuštěna, dispergována jedna nebo více léčivých látek složením základu lze ovlivňovat účinnost přípravku vhodné pomocné látky: protimikrobní l., antioxidanty, stabilizátory, emulgátory, l. zvyšující viskozitu sterilní polotuhé přípravky jsou určené k aplikaci na velké otevřené rány a na vážně poškozenou kůži

Rozlišuje se několik druhů: masti krémy gely pasty kataplazmata náplasti s léčivy čípky

MASTI Unguenta tvořeny jednofázovým základem, v němž mohou být dispergovány tuhé nebo kapalné látky dobře roztíratelné, měknou při teplotě těla obsah vody do 10 % Hydrofobní masti Masti emulgující vodu Hydrofilní masti

HYDROFOBNÍ MASTI hydrofobní (lipofilní) masti mohou absorbovat pouze malé množství vody základ: tvrdý, lehký tekutý nebo tekutý parafín rostlinné oleje, živočišné tuky syntetické acylglyceroly vosky tekuté polyalkylsiloxany

MASTI EMULGUJÍCÍ VODU HYDROFILNÍ MASTI mohou absorbovat větší množství vody základ: emulgátory typu voda v oleji (v/o) vosk z ovčí vlny alkoholy vosku z ovčí vlny estery sorbitanu monoglyceridy a mastné alkoholy HYDROFILNÍ MASTI přípravky se základem mísícím se s vodou základ: směs tekutých a tuhých polyethylenglykolů (makrogolů)

KRÉMY Cremores vícefázové přípravky obsahují lipofilní a vodnou fázi, > 10 % vody oleokrémy: emulze voda v oleji - obsahují emulgátory typu voda v oleji (v/o): tuk z ovčí vlny, estery sorbitanu a monoglyceridy hydrokrémy: emulze olej ve vodě - obsahují emulgátory typu olej ve vodě (o/v): sodná nebo triethanolamoniová mýdla, sírany mastných alkoholů a polysorbátů

GELY Gelata tvořeny tekutinami, které gelovatí za přítomnosti vhodných gelotvorných látek k ošetření kůže citlivé na tukové a parafínové složky mastných přípravků k použití u kůže seberrhoické (mastného typu) Hydrofobní gely Hydrofilní gely

PASTY Pastae polotuhé přípravky obsahující vysoký podíl tuhé látky jemně dispergované v základu „masti s vyšším obsahem práškovitých částic“ – více než 25 % práškovaných látek např. zinková mast 25 % (zinková pasta 50 %)

KATAPLAZMATA Cataplasmata tvořena hydrofilním základem zadržujícím teplo, ve kterém jsou dispergovány pevné nebo tekuté léčivé látky obvykle se roztírají v silné vrstvě na vhodný obvaz a před aplikací se zahřívají

NÁPLASTI S LÉČIVY Emplastra medicata pružné přípravky obsahující jednu nebo více léčivých látek určeny k aplikaci na kůži zajišťují udržení léčivé látky v těsném kontaktu s kůží látka může být pomalu vstřebávána, může mít ochranný nebo keratolytický účinek

ČÍPKY Suppositoria tuhé jednodávkové přípravky tvarem, velikostí a konzistencí jsou vhodné pro podání do konečníku příprava: - lisování (farmaceutická firma) - lití (lékárny – čípkovnice)

LÉČIVÉ PĚNY Spumae medicatae přípravky tvořené velkým objemem plynu dispergované v tekutině jedna nebo více léčivých látek povrchově aktivní látky, umožňující tvorbu pěny pomocné látky určeny k aplikaci na kůži nebo sliznice