Gymnázium, Broumov, Hradební 218

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
pro 4. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Povrch ČR
Advertisements

Ekosystémy v ČR.
Chráněná území v Olomouckém kraji
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, přírodní.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Pralesy Michal Václavek, 2L.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Organizace ochrany přírody v ČR
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_3 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Příroda v naší zemi Na našem území žijí tisíce živočichů a rostlin.
Příroda v ČR Lesy tvoří v ČR asi 33% rozlohy území.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 9. ročník
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Česká republika Živá příroda Z_104_Česká_republika_Živá_příroda
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, les, lesní.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Autor výukového materiálu:
Historie a současnost ochrany přírody v České republice
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
ŠUMAVSKÁ SUBPROVINCIE
Ochrana přírody ČR Igor Dostal.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:4. ročník – Člověk a jeho svět – Přírodověda – Ochrana přírody autor VM:Ing.
Jehličnaté lesy Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.22
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: E Název: Hardware – operační paměť Autor:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu: VY_32_INOVACE_86.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Tajga, smíšené a listnaté lesy
Anotace - v prezentaci se žáci seznamují s významem, strukturou, využitím a druhy lesa Autor - Zuzana Pištová Jazyk - čeština Očekávaný výstup – rozpoznání.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: René Descartes Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Voltaire, J. J. Rousseau Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník:
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Racionalismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Rozmanitost lesů, Význam lesů, Péče o lesy.
Povrch ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, Jihočeský.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_231_Lesy mírného pásu I. AUTOR: Zdeněk Hořava ROČNÍK, DATUM:
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: DOMOV
VY_32_INOVACE_ 11_ Ohraničení ČR (1) (2) (SADA ČÍSLO 6)
Ekosystém přirozený a umělý
Příroda ČR – přirozené ekosystémy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Moravskoslezské Beskydy
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_06 TEMA:
Krajina České republiky
VY_52_INOVACE_52_Výšková členitost bioty ČR
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Dolní Benešov
Transkript prezentace:

Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Člověk a příroda Číslo materiálu: EU050112 Název: Přirozené lesy v ČR Autor: Mgr. Lenka Radochová Ročník: první osmiletého gymnázia Doporučený čas: 25 – 30 minut Stručná anotace Materiál je zaměřen na přirozené lesy u nás, rozdíly mezi lesy původními a nepůvodními, pochopení pojmu kulturní krajina a práci s mapou vegetačních stupňů v ČR. Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Gymnázium Broumov“ v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, reg. č. CZ.1.07/1.5.00/34.0219.

PŘIROZENÉ LESY V ČR

přirozené lesy v ČR více jak 90 % plochy v ČR původně tvořeno lesy! dnes asi jen 1/3 dnešní lesy jsou ale zcela jiné než původní lesy Jak vypadaly původní lesy a jak vypadají lesy dnes? Porovnejte následující fotky. V čem se liší?

- převažují listnaté stromy, stromy jsou různě staré, prales - Národní park Poloniny – Slovensko nepůvodní les – u Nového Města n. Met. v původním lese - převažují listnaté stromy, stromy jsou různě staré, staré a spadlé stromy a větve jsou ponechány na místě, bohatý podrost v lese vytvořeném člověkem - převažují smrky, stejně staré stromy, žádné staré stromy, téměř žádný podrost , málo druhů

přirozený les les podobný původním pralesům přirozeně rostoucí bez větších zásahů člověka žádná těžba, ponechání starých spadlých i nemocných stromů Proč je důležité ponechat v lese staré a popadané stromy? roste na nich mnoho druhů hub, žije v nich řada druhů hmyzu, jejich rozkladem vzniká humus přirozené lesy lépe odolávají škůdcům a nemocem, změnám počasí, vichřicím, při poškození se dokážou sami obnovit

ČR leží v mírném pásmu přirozenými lesy u nás jsou smíšené a listnaté opadavé lesy – hl. dřevinami jsou dub, buk, jedle podmínky vhodné také pro člověka v těchto oblastech se začali usazovat lidé a začali zde hospodařit velké plochy lesů byly vykáceny a přeměněny na zemědělskou půdu a pastviny později zde byly místo původních lesů vysazovány rychle rostoucí dřeviny – smrk, borovice

velká část území byla přeměněna na tzv. kulturní krajinu Podle fotky popište co je to kulturní krajina a co do ní patří pole, louky, nepřirozené lesy (s převahou smrku, borovice), města a vesnice, cesty, rybníky

původní lesy jsou dnes přísně chráněné nejvíce zachovalé jsou tzv. pralesy - přetrvaly dodnes téměř bez zásahů člověka př. Žofínský a Boubínský prales Žofínský prales národní přírodní rezervace v Novohradských horách poblíž hranic s Rakouskem je společně s pralesem Hojná voda nejstarší rezervací v pevninské Evropě vyhlášeny roku 1838 od roku 1991 je prales oplocen a nepřístupný veřejnosti

od poloviny 18. století se na většině tohoto území vyvíjí prales bez jakéhokoliv zásahu člověka mezi stromy zde převažuje buk, v menším počtu se zde vyskytuje smrk a jedle nejstarší stromy jsou až 400 let staré

Boubínský prales národní přírodní rezervace v okrese Prachatice v CHKO Šumava vyhlášena již v roce 1858 - třetí nejstarší česká přírodní rezervace část pralesa byla poničena větrem, turisty, kůrovcovou kalamitou i přemnoženou zvěří proto byla hlavní část pralesa ohraničena plotem, který zamezuje vstupu turistů a zvěře na území rezervace se nachází stromy staré 400 až 500 let

Na mapě zakreslete Žofínský a Boubínský prales Žofínský p.

Na následující mapě se pokuste vyčíst tyto informace: Jaký les převažoval na většině území ČR? Jaký druh lesa je původní na Broumovsku? Kde rostly dubové lesy? Kde jsou původní smrkové lesy?

Vegetační stupně v ČR

Jaký druh lesa je původní na Broumovsku? bukový, jedlobukový Jaký les převažoval na většině území ČR? bukový, bukodubový Kde rostly dubové lesy? na jižní Moravě Kde jsou původní smrkové lesy? Krkonoše, Šumava, Jeseníky

zdroje obrázky ostatní fotografie – archiv autorky http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%ADrodn%C3%AD_les, 8. 2. 2013 http://cs.wikipedia.org/wiki/Prales , 8. 2. 2013 http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDof%C3%ADnsk%C3%BD_prales , 8. 2. 2013 http://cs.wikipedia.org/wiki/Boub%C3%ADnsk%C3%BD_prales , 8. 2. 2013 obrázky http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/%C5%BDof%C3%ADnsk%C3%BD_prales_1.jpg?uselang=cs, 15. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f4/Stu%C5%BEica_primeval_forest%2C_Slovakia.jpg , 8. 2. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Prales_Stu%C5%BEica.jpg, 15. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fb/%C5%BDof%C3%ADnsk%C3%BD-prales-motiva%C4%8Dn%C3%AD.jpg , 8. 2. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Boubinsky_prales_during_NS_Boubinsky_prales_in_summer_2011_%2825%29.JPG?uselang=cs , 8. 2. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/be/Relief_Map_of_Czech_Republic.png, 15. 5. 2013 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f2/Vegetacni_stupne_CR.svg , 8. 2. 2013 ostatní fotografie – archiv autorky