Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Plán práce OT,RK a Realizačních týmů v rámci Projektu
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce Úkoly zajišťované realizačními týmy u smluvních partnerů Jiří Hužera Manažer navozování meziobecní spolupráce.
Projekt meziobecní spolupráce PROJEKT „SYSTÉMOVÁ PODPORA ROZVOJE MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE V ČR V RÁMCI ÚZEMÍ SPRÁVNÍCH OBVODŮ OBCÍ S ROZŠÍŘENOU PŮSOBNOSTÍ“
Podpora meziobecní spolupráce
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Právní tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
MOS v aglomeraci Odborný tým: Ing. Marek Jetmar, Ph.D.
Volitelné téma, územní a urbánní dimenze kohezní politiky a MOS v aglomeraci Odborný tým: Ing. Marek Jetmar, Ph.D. Vedoucí odborného týmu Školení prosinec.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 9. prosince 2013.
Podpora meziobecní spolupráce
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Právní tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 9. prosince 2013.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Odborný tým: Ing. Milan Půček, MBA, PhD.
Podpora meziobecní spolupráce Prohlubování meziobecní spolupráce David Bohadlo Vedoucí právního týmu.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Ostrava, 04. listopadu 2013.
Podpora meziobecní spolupráce Aktuální stav realizace projektu Jaromír Jech Ředitel supervizor projektu.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR Setkání starostů Středočeského kraje, Poděbrady
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
I. OFICIÁLNÍ SETKÁNÍ PŘEDSTAVITELŮ OBCÍ V SO ORP KUTNÁ HORA GASK 12. ČERVNA 2014 PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE Projekt Svazu měst a obcí reg. číslo: CZ.1.04/4.1.00/B
P ROVÁZÁNÍ SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ S TVORBOU STRATEGICKÝCH A ROZVOJOVÝCH PLÁNŮ REGIONŮ.
Meziobecní spolupráce v souvislostech
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Prohlubování meziobecní spolupráce na území ORP Kutná Hora.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Projektový tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 29. října 2013.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce Aktuální informace o projektu
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Celkový rámec projektu a organizační záležitosti Ingrid Štegmannová vedoucí projektový manažer Hradec.
. PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE PROJEKT SVAZU MĚST A OBCÍ ZBRASLAVICE 4. PROSINCE 2014.
Program dnešního setkání OPS ( )
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
„OBCE SOBĚ“ projekt meziobecní spolupráce Jak vnímáme meziobecní spolupráci na Rakovnicku Výsledky Dotazníku 1. část.
2. oficiální setkání představitelů obcí v územním obvodu ORP Cheb Místo: KC Svoboda Cheb Dne:
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Strategie spolupráce obcí MAS Královská stezka Výstup projektu „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ Mgr. Lucie Růžičková, Královská.
Projekt Podpora meziobecní spolupráce (reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B ) 2. oficiální setkání představitelů obcí ve správním obvodu ORP Třebíč Třebíč, 22.
Valná hromada DSO Tišnovsko Tišnov 10. prosince 2014 PROJEKT „PODPORA MEZIOBECNÍ SPOLUPRÁCE“ (CZ.1.04/4.1.00/B )
„MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B
II. kolo kulatých stolů – SMS ČR MAS Hustopečsko – MěÚ Hustopeče 26. srpna 2015.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
„OBCE SOBĚ“ „ Systémová podpora rozvoje meziobecní spolupráce v ČR v rámci území správních obvodů obcí s rozšířenou působností“
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Setkání starostů u kulatého stolu Hoštejn Projekt „MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů“ CZ.1.04/4.1.00/B Tento.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Projekt Sdružení místních samospráv ČR „MAS jako nástroj spolupráce pro efektivní chod úřadů“
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Integrovaná strategie rozvoje Brněnské metropolitní oblasti pro uplatnění nástroje ITI – aktuality, harmonogramy Regionální stálá konference Jihomoravského.
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Podpora krajského akčního plánování
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Tvorba Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
4. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Český Těšín, reg. č. CZ /0.0./0.0/15_005/ prosinec.
Ustavující setkání Řídícího výboru MAP,
Setkání starostů – zakladatelů MAS Království – Jestřebí hory, o. p. s
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
I. Setkání se starosty obcí
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR Odborný tým Svaz měst a obcí ČR Hradec Králové, 29. října 2013

Podpora meziobecní spolupráce Obsah prezentace Představení odborného týmu Role Svazu a výstupy projektu Časový harmonogram Vybraná témata pro meziobecní spolupráci Hlavní výstupy ze strany smluvního partnera Metodické materiály Rekapitulace a závěr

Podpora meziobecní spolupráce Představení odborného týmu Vedení odborného týmu Marek Jetmar, vedoucí odborného týmu jetmar.mos@smocr.cz Milan Půček, manažer strategického řízení meziobecní spolupráce (MOS) pucek.mos@smocr.cz Marek Vetýška, manažer metodických a analytických prací vetyska.mos@smocr.cz Tomáš Havlík, manažer procesu vzdělávání havlik.mos@smocr.cz

Podpora meziobecní spolupráce Představení odborného týmu Metodická podpora Marcela Štiková, oblast předškolní výchovy a základního školství, metodik Lenka Antolová, oblast sociálních služeb, metodik Štěpán Nosek, oblast sociálních služeb, analytik Kateřina Sobková, oblast odpadového hospodářství, metodik Aneta Siobosová, oblast odpadového hospodářství, analytik Arnošt Marks, volitelné téma, metodik Jakub Mikšík , volitelné téma, analytik Jaroslav Šimeček, volitelné téma, analytik, vazba na téma spolupráce v aglomeraci Jiří Hužera, oblast meziobecní spolupráce, metodik Viktor Chocholatý, oblast meziobecní spolupráce, analytik

Podpora meziobecní spolupráce Jaké je role Svazu, co všechno pro obce v projektu zajistí? Svaz jako nositel Projektu zodpovídá za jeho celkové řízení a realizaci. připraví všechny potřebné metodické podklady, proškolí zaměstnance smluvních obcí, zajistí průběžnou metodickou, koordinační a právní podporu zaměstnanců v území, zrealizuje úvodní a závěrečná setkání v regionech, uspořádá mezinárodní konferenci na téma vzájemné spolupráce obcí, připraví studii a publikaci k problematice meziobecní spolupráce s příklady dobré praxe ze zahraničí, zpracuje na základě podkladů z jednotlivých území výstupy za celou ČR, které budou základem pro vyjednávání o potřebných legislativních změnách. 

Podpora meziobecní spolupráce Jaké budou hlavní časové milníky projektu meziobecní spolupráce? ROK 2013 do 10/2013 – poskytnutí metodických pokynů obcím (do 10 dnů od podpisu smlouvy) do 12/2013 – obsazení pozic v realizačním týmu (koordinátor meziobecní spolupráce, pracovník pro analýzy a strategie, asistent) ROK 2014 do 1/2014 - proškolení realizačního týmu a zahájení mapování a analytických prací v území do 5/2014 - zpracování analytické části Strategie území SO ORP ve vybraných oblastech, průběžná komunikace se zástupci obcí v území

Podpora meziobecní spolupráce Jaké budou hlavní časové milníky projektu meziobecní spolupráce? 5-6/2014 - první velké setkání zástupců obcí v území k projednání analýzy a diskuse k možným směrům řešení, výběr volitelného tématu do 9/2014 - oponentury analytických dokumentů, zapracování připomínek, zpracování analýzy k volitelnému tématu, průběžná komunikace se zástupci obcí v území do 12/2014 - podrobné rozpracování návrhových částí a dokončení celkového dokumentu za všechna témata, sběr a vyhodnocování názorů na formu spolupráce obcí v území – od neformálního shromáždění, přes založení výboru pro vznik svazku obcí, až po vytvoření speciálního svazku obcí

Podpora meziobecní spolupráce Jaké budou hlavní časové milníky projektu meziobecní spolupráce? ROK 2015 Poskytnutí zpětné vazby k celkovému dokumentu a zapracování připomínek, průběžná komunikace se zástupci obcí v území, vytváření podkladů pro institucionalizaci meziobecní spolupráce dle podmínek a vůle starostů v území (do konce března 2015) Druhé velké setkání zástupců obcí z daného území k projednání a schválení zpracovaného dokumentu za území a formy budoucí meziobecní spolupráce (březen - duben 2015) Dokončení individualizovaných právních podkladů pro meziobecní spolupráci dle odsouhlasené formy, realizace závěrečných setkání v území (duben - květen 2015)

Podpora meziobecní spolupráce Jak jsme vybírali témata vhodná pro meziobecní spolupráci (3 povinná témata)? Při výběru témat jsme zohlednili následující kritéria: musí se jednat o agendu, kterou obce vykonávají v samostatné působnosti musí jít o témata, která obce ve velkém měřítku řeší (aktuálně je „pálí“) musí jít o témata, která nejsou řešitelná pouze na území jedné obce, ale přesahují hranice jednotlivých obcí musí jít o témata, při kterých je vhodná spolupráce malých obcí, středních a velkých měst Tato kritéria splnila tři témata: Předškolní výchova a základní školství Sociální služby Odpadové hospodářství

Jaké může být volitelné téma? Podpora meziobecní spolupráce Jaké může být volitelné téma? Volitelné téma by mělo být vybráno tak, aby vycházelo z aktuálních potřeb daného územního obvodu a směřovalo primárně do oblasti výkonu samostatné působnosti. Může se však také zaměřit na témata vztahující se k přenesené působnosti výkonu státní správy (plně nebo částečně). Nesmí však jít o správně regulatorní agendu či výkon vrchnostenské správy. Volitelné téma musí mít zejména rozvojový potenciál. Může se jednat např. tyto agendy: cestovní ruch, bezpečnost, podpora zaměstnanosti, doprava, školní autobusy, přeshraniční spolupráce, protipovodňová opatření, dopravní obslužnost, lázeňství, nakládání s vodou, servis samosprávám v území (veřejné soutěže, účetnictví, příprava materiálů pro jednání samospráv obcí…), aglomerace

Co je hlavním výstupem projektu ze strany smluvního partnera? Podpora meziobecní spolupráce Co je hlavním výstupem projektu ze strany smluvního partnera? souhrnný dokument (strategie pro rozvoj SO ORP) obsahující 3+1 dílčí rozvojové strategie, které budou zaměřeny na možnost meziobecní spolupráce v oblasti školství a předškolního vzdělávání, v oblasti odpadového hospodářství, v oblasti sociálních služeb a ve čtvrté oblasti vycházející ze zvoleného volitelného tématu pro max. zjednodušení přípravy dokumentu poskytne Svaz obcím softwarový nástroj, který umožní předdefinovat některé tabulky, grafy a části textu (zejména v analytické části)

K čemu budou sloužit analýzy, které budou v rámci projektu zpracovány? Podpora meziobecní spolupráce K čemu budou sloužit analýzy, které budou v rámci projektu zpracovány? Týmy pracovníků v území zpracují pod metodickým vedením Svazu základní dokumenty, které popíší: jaká je současná situace v jednotlivých územích správních obvodů ORP z hlediska zajišťování základních veřejných služeb. dále definují potřeby, které vyplývají jak z demografického vývoje, tak ze specifik konkrétního území a nastíní možné varianty řešení v oblasti meziobecní spolupráce. Tyto dokumenty budou sloužit jako podklad pro diskuse zástupců obcí nad možnými variantami spolupráce. Od neformálního shromáždění starostů až po institucionalizovanou podobu meziobecní spolupráce formou specifického svazku obcí. Bude záležet jen na zástupcích obcí v daném území, pro kterou z variant se rozhodnou.

Metodické dokumenty, které budou poskytnuty obcím Podpora meziobecní spolupráce Metodické dokumenty, které budou poskytnuty obcím Metodika podpory meziobecní spolupráce Rámcová metodika pro tvorbu dokumentů Metodika pro oblast předškolní výchovy a základního školství Metodika pro oblast sociálních služeb Metodika pro odpadové hospodářství Metodické doporučení pro volitelné téma (včetně tématu aglomerace) Metodika strategického řízení pro MOS Metodika projektového řízení pro MOS k dispozici na dnešním setkání budou zaslány v elektronické podobě v souladu se smlouvou – do konce října nebo do 10 dnů od podpisu budou předány nejpozději na školení, která se uskuteční v prosinci a lednu

Souběh realizace projektu a přípravy kohezní politiky EU 2014+ Podpora meziobecní spolupráce Souběh realizace projektu a přípravy kohezní politiky EU 2014+ ROK 2013 10-12/2013 MMR a resorty neformálně jednají s Evropskou komisí (dále jen EK) Asociace krajů a Svaz jednají o regionální dimenzi 12/2013 - 02/2014 Vlády schválí návrhy operačních programů k formálnímu jednání s EK Definice uzemní dimenze (v Dohodě o partnerství – základ pro vyjednávání s EK) Komentování a doplnění metodik podle potřeby resortní politiky ROK 2014 Jednání mezi EK a ČR Další doplňování metodik dle potřeby Příprava integrovaných nástrojů – ITI (integrovaná územní investice), IPRU (integrovaný plán rozvoje území) Identifikace projektů Příprava a detailní jednání s resorty ROK 2015 Příprava projektů a první výzvy

Dotazy, připomínky Děkujeme za pozornost Podpora meziobecní spolupráce Dotazy, připomínky Děkujeme za pozornost

Pojďme společně podpořit rozvoj meziobecní spolupráce v ČR ! www.obcesobe.cz