Renesanční umění v Čechách

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Renesanční architektura v Čechách
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
GOTICKÁ KULTURA.
Tematický okruh: Člověk ve společnosti (Kulturní život)
Umění raného středověku
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Renesance.
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
Škola: ZŠ T.G.Masaryka, Hodkovice n. M.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ 1. 07/ /21
Česká kultura v 16. století renesance
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc
Gotické malířství a sochařství
Gotická kultura.
ŘÍMSKÁ KULTURA Mgr. Jitka Moskvová.
Renesance Kristýna Strouhalová.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Gotická kultura.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Jak se Habsburskové dostali na český trůn?
Poznám gotické umění ? 7. ročník.
RENESANCE A HUMANISMUS
Renesance.
RENESANCE MIMO ITÁLII.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Renesance a humanismus
Česká renesance Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
RENESANCE V ČECHÁCH U nás tento sloh nebyl nadlouho, pouze v 16.st za vlády Ferdinanda Habsburského, který povolal na přestavbu Pražského hradu italské.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
České země ve středověku
RENESANCE.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
DĚJINY KULTURY Skryté památky českého umění- renesanční a manýristické sochařství a malířství PhDr. Pavlína Mikulcová.
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
RENESANCE Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ČESKÁ KULTURA NA POČÁTKU NOVOVĚKU. 15. stol. – pozdní (vladislavská) gotika 16. stol. – v Čechách se začíná rozvíjet renesance (české země bylo dlouho.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Habsburkové 2 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Rudolf II.  byl císařem  vnuk Ferdinanda I. Habsburského  velmi vzdělaný  celý život podporoval vědu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Renesance Název sady: Pozdní středověk a počátky novověku.
Renesance a humanismus Simona Charvátová HKS, 3. ročník.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D8 - 2 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Renesance v architektuře. Charakteristika na první pohled se liší od gotické na první pohled se liší od gotické nestaví se do výšky ale do šířky nestaví.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_RENESANCE Název materiálu:
Název školy: ZŠ Průhonice
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Architektura do začátku 20. století.
Renesance Dějepis 7.ročník.
Renesance a humanismus
LITOMYŠL velkolepé renesanční zámecké sídlo ve stylu italské renesance
RENESANCE 15. a 16. století. RENESANCE 15. a 16. století.
Transkript prezentace:

Renesanční umění v Čechách Dolores Veverová

Malířství renesance se u nás rozšířila o dost později než v Itálii.  nejvýznamnějším umělcem: Mistr litoměřického oltáře jeho díla: oltář litoměřický vyzdobení kaple sv. Václava v chrámu sv. Víta v Praze s výjevy svatováclavské legendy Desková malba převládl saský vliv hlavním přínosem doby - zakládání šlechtických galerií (rožmberská v Českém Krumlově, kolovratská v Rychnově nad kněžnou, pánů z Hradce na Jindřichově Hradci - jež souviselo s rozvojem portrétů) Sgrafito = technika, jíž se zdobili venkovní zdi budov přinesli do Čech italští mistři získalo velkou oblibu jako levnější náhrada plastické výzdoby stěn Budovy se sgrafity : Míčovna v královské zahradě na Pražském hradě, dům u Monuty, na zámcích v Litomyšli, Telči, Slavonicích. Fresky nejpozoruhodnější: freska na průčelí nádvorní arkády v pražském Ungeltu a lovecké výjevy v přízemí zámku v Bučovicích Knižní malba nejvýznačnější památkou - Kancionál litoměřický Iluminátoři: Fabián Puléř Svatovícký - graduál, Čáslavský kancionál, Žlutický kancionál. Matouš Ornys - Litomišlský kancionál, Třebenický kancionál, Mladoboleslavský kancionál, Jan Kantok - Starý Malostranský kancionál Matouš Radouš - Královehradecký graduál Bartholomeus Spranger –vedoucí dvorní malíř na dvoře císaře Rudolfa II. namaloval epitaf zlatníka Mikuláše Müllera s Zmrtvýchvstalým Kristem

Architektura souvisí to s hlubokým zakořeněním gotického umění v povědomí lidu a narušení kulturního boomu doby Lucemburské během husitských válek 1. renesanční prvky na Moravě a v Čechách - součástmi vesměs pozdně gotických staveb 1. renesanční památkou → vstupní portál Spanilé věže zámku v Tovačově portál jižní brány zámku v Moravské Třebové 1493 - se renesance částečně projevila v Praze - okna ve Vladislavském sále na Pražském hradě renesanční stavitelé ještě pořád používali gotické prvky Bonifác Wolmut - renesanční kruchtě v katedrále sv. Víta - má ještě síťovou klenbu Renesance - nejvíce se uplatnila u šlechty a měšťanů Stavby: - honosné paláce → Lobkovický palác na Hradčanech (dnes Schwarzenberský) - hrady se přestavují na zámky → např. v Pardubicích - církevní stavby → kromě nutných oprav žádné velké úpravy - nepřibylo ani mnoho novostaveb situace – měla se změnit po bitvě na Bílé hoře → v té době však renesance pomalu odeznívá a nastupuje manýrismus a rané baroko kámen, mramor a cihly sloupořadí, klenba, kupole schodiště - samostatným architektonickým prvkem nový druh výzdoby fasády - sgrafito

Renesanční stavby letohrádek královny Anny (Praha) zámek Nelahozeves měšťanské domy v Telči a Slavonicích zámek v Jindřichově Hradci zámek v Litomyšli zámek v Českém Krumlově zámek v Třeboni Edelmannův palác a Hauenschildův palác v Olomouci

Sochařství především na výzdoba architektury: volná tvorba: reliéf v portálu sv. Jiří na Hradě výzdoba Belvederu zámecká brána v Prostějově tympanon na zámku v Pardubicích volná tvorba: kašnu na Staroměstském náměstí, která byla zničena náhrobky významných osob – Jana Popela z Lobkovic ve sv. Vítu, Ferdinanda I. od nizozemského sochaře Alexandra Collina bohatá štuková výzdoba - letohrádek Hvězda, na zámku v Telči nebo Bučovicích nizozemský sochař Adrien_de_Vries (tvořil na dvoře Rudolfa II. ) jeho dílo – doklad vrcholného manýrismu vytvořil bustu Rudolfa II. vyzdobil valdštejnské zahrady Benedikt Wurzelbauera – manýristická tvorba Venuše s delfínem na kašně ve valdštejnské zahradě, dnes na Hradě na Moravě Jiří_Gialdi (kašna na zámku v Náměšti nad Oslavou)

Mistr Litoměřického oltáře

Adrian de Vries – Rudolf II.

Bartholomeus Spranger-Mars na bitevním poli

Benedikt Ried, okna severního průčelí Vladislavského sálu

Zámek Pardubice

Letohrádek Belveder (Praha)

Letohrádek Hvězda – štuková výzdoba

Zámek Nelahozeves

Bonifác Wolmut – nádvorní arkády, zámek Nelahozeves

Zámek sv. Petra, Kralovice

Zámek Náměšť nad Oslavou, schodiště a vstupní portál

Zámek Litomyšl - sgrafita

Lobkovický (Schwarzenberský) palác