031212MVA2_022126_003_k EURES Informační a poradenská síť spojující veřejné služby zaměstnanosti států EU/EHP a Švýcarska (31 zemí) Služby EURES realizují.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zaměstnání 2. ročník tříletého studia č. 272 Dana Kubelková
Advertisements

Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Hlediska hodnocení při výzkumech veřejného mínění  A) Podle oblastí (stav/očekávání)  Životní prostředí  Školství  Životní úroveň  Zdravotnictví 
Komunitární program PROGRESS
Stáže pro mladé zájemce o zaměstnání Představení projektu
Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR
EURES Evropské služby zaměstnanosti
Přijímací řízení 2013/2014.
Co je nutné zařídit v hostitelské instituci v souvislosti s přijetím zahraničního výzkumného pracovníka, který bude zaměstnán na řešení projektu VaVaI.
Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha 7 Stáže ve firmách – vzdělávání praxí.
Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr
PRACOVNĚ PRÁVNÍ VZTAHY
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Krajská pobočka Úřadu práce ČR ve Zlíně
Evropský sociální fond v ČR
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 8. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.6.
Mám zde malý plat, chci raději pracovat v Německu… Seminář v Evropském domě Lukáš Pachta, Institut pro evropskou politiku EUROPEUM Pracovní příležitosti.
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Regionální individuální projekt OSOBNÍ ASISTENCE A PRÁCE V OBLASTI SOCIÁLNÍ PÉČE zkrácený název „Pomoc potřebným“ Reg. č. CZ.1.04/2.1.00/
PRÁCE V EU/EHP A ŠVÝCARSKU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
1 EURES European Employment Services Evropské služby zaměstnanosti
Úřad práce České republiky
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava – Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 3. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_7.3.7.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ.
Kongres výchovného poradenství, Pardubice 2006 INFORMAČNÍ ZDROJE O STUDIU A PRÁCI V ZAHRANIČÍ Ing. Ondřej Gbelec Národní vzdělávací fond, o.p.s.
Překladatel a tlumočník jako OSVČ III
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
EURES – vaše práce v Evropě
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
EU - V PRAXI Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tyto projekty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem státním rozpočtem České republiky 1 „Vzdělávejte se!“ Ing. Blanka Švorcová vedoucí Odboru.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Německý, Švýcarský a Rakouský trh práce po 1. 5
1 Zaměstnávání zahraničních občanů na území České republiky Věra Kolmerová vedoucí oddělení zahraniční zaměstnanosti EURES manažer Praha – MPO,
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
Oblasti úpravy pracovního práva 1. Volný pohyb osob (pracovníků) 2. Rovné zacházení a boj s diskriminací 3. Pracovní podmínky 4. Ochrana zaměstnanců 5.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
EURES Evropské služby zaměstnanosti Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace Bc. Kateřina Krčmářová , Plzeň.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
EVIDENCE PRACOVÍKŮ.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Podpora zaměstnanosti v Jihočeském kraji
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E21.04 Ročník2. ročník.
Informační a poradenské středisko Mgr. Jindřiška Dvorská Mgr. Markéta Severinová.
Evropské služby zaměstnanosti EURopean Empolyment Services (EURES) Seminář Průvodce zdravotním a sociálním pojištěním v EU Hradec Králové,
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠK. ROK 2014/
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Tel , Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.
Úřad práce ČR a povolování práce zaměstnancům ze zahraničí
zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

Život a práce v Německu Úřad práce ČR, KrP Liberec EURES poradce Barbora Lavická

031212MVA2_022126_003_k EURES Informační a poradenská síť spojující veřejné služby zaměstnanosti států EU/EHP a Švýcarska (31 zemí) Služby EURES realizují poradci EURES (15 poradců EURES na ÚP) Poslání: Usnadnit volný pohyb pracovních sil mezi evropskými zeměmi Iniciátor a koordinátor – Evropská komise Vznik: 1993 Eures je v České republice součástí úřadů práce od roku 2004 EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Kdo může služeb EURES využívat? Zájemci o práci v jiné členské zemi EU/EHP www.eures.cz www.eures.europa.eu Zaměstnavatelé, kteří mají zájem zaměstnat občany ze zemí EU/EHP EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Informace o Německu 357.000 km² 82.6 mil. obyvatel Hlavní město Berlín 16 spolkových zemí EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Stopa bezrobocia w lipcu 2008 spadla w porownaniu do lipca 2007 Míra nezaměstnanosti v dubnu 2012: Německo 7,0% západní Německo: 6,0% východní Německo: 11,2% Liberecký kraj 9,5% Stopa bezrobocia w lipcu 2008 spadla w porownaniu do lipca 2007 Widzimy tu tez jakby dalej przechodzaca granice pomiedzy niemcami wschodnimi i zachodnimi. EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Pracovní trh východního Saska duben 2012 Míra nezaměstnanosti: Landkreis Görlitz 13,4% Landkreis Bautzen 10,2% Nabízená volná místa v saském příhraničí: Kvalifikovaní řemeslníci ( svářeči, obsluhy CNC, zedníci, tesaři, zámečníci,..), kvalifikovaní pracovníci do hotelu a gastronomie (kuchaři, číšníci), kvalifikovaní pracovníci do zdravotnictví ( zdravotní sestry, pečovatelky, lékaři) a sociální sféry, obsluhující pracovníci (kadeřnice!), techničtí inženýři, IT technici. Menší zájem zaměstnavatelů po nekvalifikovaných profesích Do zdravotnictví a sociální sféry – kvalifikace a její uznání - Anerkennung www.berufliche-anerkennung.de, www.anabin.de EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Pracovat v Německu – je to možné? Pracovní povolení Od 1. 5. 2011 není potřeba, stačí jen pracovní smlouva! Neplatí pro občany Rumunska a Bulharska a občanů „třetích zemí“ Další informace na: www.europa.eu.int/eures/ www.ba-auslandsvermittlung.de EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Sociální pojištění, resp. odvody z hrubé mzdy Příspěvky: podíl zaměstnavatele (50 %) : podíl zaměstnance (50 %) zdravotní pojištění 15,5 % pojištění pro případ nezaměstnanosti 3,0 % důchodové pojištění 19,9 % www.deutsche-rentenversicherung-bund.de pojištění pro případ péče (pečovatelské) 1,95 % úrazové pojištění zaměstnavatel 100 % Další informace na www.deutsche-sozialversicherung.de EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Daně Daně se strhávají přímo z hrubé mzdy/platu a odvádí je zaměstnavatel! Existuje 6 daňových tříd Daň ze mzdy a příjmu (15 % - 45 %) Církevní daň (8-9 % z daně ze mzdy) Solidární příspěvek (5,5 % z daně ze mzdy) např.: Daňová třída I (v Německu sídlící svobodní, ovdovělí nebo rozvedení zaměstnanci , v zahraničí sídlící zaměstnanci ) Daňová třída II (Svobodní, ovdovělí nebo rozvedení zaměstnanci s dítětem) EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Mzda/plat, pracovní podmínky Neexistuje nařízení ohledně zákonné minimální mzdy Výjimku tvoří některé obory Existence oborových tarifních smluv (více informací k tarifním smlouvám v Sasku na webových stránkách Saského ministerstva hospodářství www.smwa.sachsen.de/) Velké regionální rozdíly (západ-východ/sever-jih) Více informací na www.lohnspiegel.de Doporučení – u nabídnuté mzdy/platu ověřit, zda je obvyklá pro místní trh práce ještě před uzavřením pracovního poměru Pracovní podmínky musí být taktéž obvyklé na místním trhu práce Více informací k pracovním podmínkám a pracovnímu právu muže podat odborová organizace DGB (zvážit výhody členství) www.dgb.de EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Existuje minimální mzda v Německu? Jen pro některá odvětví: Stavebnictví 9,75 €/h východ - 11 €/h západ Elektrotechnika 8,65 €/h východ - 9,80 €/h západ Úklid a čištění budov 7,33 €/h východ - 8,82 €/h západ Sociální péče 7,75 €/h východ - 8,75 €/h západ Malířské a lakýrnické řemesla 9,75 €/h východ – 11,75 €/h západ Prádelní služby 6,75 €/h východ - 7,80 €/h západ Bezpečnostní služby a ostraha 7 – 8,60 €/h podle spolkových zemí Pokrývačská řemesla 11 €/h www.zoll.de oder www.bmas.de  Mindestlöhne EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Očekávání německého zaměstnavatele Co očekává německý zaměstnavatel od zahraničního uchazeče? (velice) dobré znalosti němčiny slovem a písmem stále více i (velice) dobré znalosti angličtiny pracovní a odborné zkušenosti Uznání kvalifikace (získané mimo území BRD) – problematika rozdílného školského systému (duální x školský systém) EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Uznání kvalifikace Existence regulovaných povolání V Německu približne 60 regulovaných povolání Každá spolková země má vlastní oborové instituce, které kvalifikace uznávají Uznání kvalifikace je zpoplatněno a vyřízení trvá řádově týdny až měsíce Informace o konkrétních institucích a postupech: www.anabin.de www.berufliche-anerkennung.de www.enic-naric.net incoming@arbeitsagentur.de + 0049 228 713-1313 EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Možný postup při hledání pracovního místa Evropské služby zaměstnanosti EURES www.eures.cz (sekce VOLNÁ MÍSTA EURES), www.europa.eu./eures Německé úřady práce / Agentur für Arbeit www.arbeitsagentur.de Tato burza práce je k dispozici v 6 jazykových mutacích: německy, anglicky, francouzsky, italsky, turecky, rusky EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

www.eures.cz

Život a práce v EU/EHP – informace o zemích na portále EURES ČR

www.eures.europa.eu

www.arbeitsagentur.de

Žádost o práci/pracovní místo Podklady žádosti by měly být stručné a přesné Podklady by měly pokud možno poskytnout vyhraněný obraz uchazeče Průvodní dopis by se měl vztahovat k zaměstnavateli a úkolu V podkladech nesmějí být žádné chyby Ve formě jakou zaměstnavatel požaduje (mailem, písemně, telefonicky,…) EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Kompletní žádost o práci/pracovní místo 1. Ve složce (DIN A4) 2. Průvodní dopis (ne ručně psaný) 3. Životopis (tabulkovitě) se sympatickou fotografií (www.europass.cz, www.eures.cz - sekce vzory životopisu) 4. Přílohy (žádné originály – jen kopie) - školní, výuční a maturitní vysvědčení - pracovní posudky/reference www.bewerbung-tipps.com www.jova-nova.de www.bewerbungsdschungel.de EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Další možné způsoby hledání práce Burzy pracovních příležitostí Iniciativní žádosti o práci Internetové portály zabývající se inzercí volných pracovních míst: www.eures.cz, www.eures.europa.eu, www.arbeitsagentur.de Tištěné materiály (noviny, odborné časopisy) Soukromé zprostředkovatelny práce Pracovní agentury Zlaté stránky – Gelbe Seiten Průmyslové komory a oborové svazy Sítě (známí, příbuzní,..) EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Personální agentury České personální agentury licenci od MPSV : http://portal.mpsv.cz/sz/zamest/zpr_prace Od zaměstnanců nesmí účtovat poplatky za zprostředkování zaměstnání! Německé personální agentury Zeitarbeitsagentur - agenturní zaměstnanec - stanovena minimální mzda: východní Německo: od 7,01 EUR/hod. západní Německo: od 7,89 EUR/hod. Personální agentury - mohou účtovat poplatky za zprostředkování zaměstnání - mohou požadovat tzv. Vermittlungs - Gutschein (Arbeitsgutschein) EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Po uzavření pracovního poměru EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Zaměstnavatel…. přihlásí nového zaměstnance na zdravotní pojišťovně, která pak předá údaje důchodové pojišťovně a pojišťovně pro případ nezaměstnanosti. … odvádí veškeré sociální pojištění zdravotní pojišťovně, která přerozdělí pojistné dalším pojišťovnám. … odvádí daň přímo finančnímu úřadu. EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Zaměstnanci… dostanou od důchodových pojišťoven své pojistné číslo a svůj průkaz sociálního pojištění … sdělí zaměstnavateli číslo účtu u německého bankovního domu … nejpozději do 14 dnů nahlásí bydliště v Německu (zpravidla u přihlašovacího úřadu příslušného města a obce – „Einwohnermeldeamt“ ), více informací na www.bmi.bund.de EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Zaměstnanci… nahlásí se u některé německé zdravotní pojišťovny a sdělí svou volbu zaměstnavateli (na trhu je několik německých zákonných pojišťoven, seznam např. na www.gesetzlichekrankenkassen.de) nahlásí původní české pojišťovně změnu pojištění a vrátí Evropský průkaz zdravotního pojištění přeshraniční pracovník (pendler, Grenzgänger) – pomocí formuláře E 106/S1, který vystaví německá pojišťovna může klient požádat u původní české zdravotní pojišťovny o žlutý Průkaz pojištěnce EU, který mu zajišťuje péči hrazenou pojišťovnou i v ČR. Je tedy pojištěn v obou zemích. Více informací na www.cmu.cz EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Zaměstnanci… předloží zaměstnavateli svůj průkaz sociálního pojištení a svou mzdovou daňovou kartu / Lohnsteuerkarte občan ČR žijící trvale na území BRD požádá o tuto kartu na „Einwohnermeldeamt“ – přihlašovací úřad v místě bydliště přeshraniční pracovník – podá u německého finančního úřadu (dle sídla zaměstnavatele) žádost o neomezenou daňovou povinnost – „Antrag auf unbeschränkte Steuerpflicht” – bude mu udělena tzv. Lohnsteuerklasse (daňová třída), podle které bude zaměstnavatel danit. Bude mu uděleno Steuernummer (daňové číslo). EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Po skončení pracovního poměru s návratem do ČR Požádat o vystavení formuláře U1/E 301 - plní funkci potvrzení o zaměstnání (zápočtový list) potvrzuje doby sociálního pojištění, které budou zohledněny při případném vypočítání podpory v nezaměstnanosti v ČR Kontaktovat původní zdravotní pojišťovnu v ČR – oznámení, že klient opět podléhá českým právním předpisům o povinném zdravotním pojištění (nutnost doložit doby pojištění v BRD) Po skončení kalendářního roku podat daňové přiznání u českého finančního úřadu (v případe, že je klient stále českým daňovým rezidentem) EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

Vyučit se řemeslu Duální systém – výuka ve firmě, tak i v učilišti Nedostatek učňů (výuka probíhá v německém jazyce) Délka studia 2, 3 nebo 3,5 roku Měsíční plat dle oboru vyučení (250 - 978 EUR/měsíčně) Někteří zaměstnavatelé nabízejí bonusy (jazykový kurz, ubytování) www.arbeitsagentur.de ( Jobbörse – Sie suchen Ausbildung). sestavit desky s podklady uchazeče, které se skládají ze tří částí: životopis, průvodní dopis a vysvědčení Zahájení výuky někdy již od 1. srpna EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu

MUN-AAA123-20081210- Děkuji za pozornost Mgr. Barbora Lavická EURES poradce Úřad práce České republiky - krajská pobočka v Liberci Dr. Milady Horákové 580/7 460 01 Liberec tel: +420 950 132 443 email: barbora.lavicka@lb.mpsv.cz           eures@lb.mpsv.cz EURES - Životní a pracovní podmínky v Německu