- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Zpracovala Iva Potáčková
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
Tlak v kapalinách II Velikost hydrostatického tlaku
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Hydrostatický tlak h Fh S
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY ZEMĚ NA KAPALINU
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly na kapalinu
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
PEVNÉHO TĚLESA A KAPALINY
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Digitalizace výuky Příjemce
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
VIDEO OCEÁNSKÉ DNO.
Název školy: Základní škola Lanškroun, nám. A. Jiráska 140 Autor: Mgr. Jiří Vávra Datum: Název: VY_32_INOVACE_16_F7 Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Název materiálu: HYDROSTATICKÝ TLAK – výklad učiva.
CZ.1.07/1.4.00/ EU III/2 ČP – F FYZIKA VII.A INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁNÍ.
Pascalův zákon Příklady.
Autor: Mgr. Barbora Pivodová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o. Tato prezentace.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
Hydromechanika Hydrostatický paradox 09
VLASTNOSTI KAPALIN A PLYNŮ
Mechanické vlastnosti kapalin
Hydrostatický tlak.
Tíhová síla a těžiště ZŠ Velké Březno.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
VY_32_INOVACE_11-20 Mechanika II. Kapaliny – test.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _646 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
Mechanické vlastnosti kapalin
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Mechanické vlastnosti kapalin (7. ročník)
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Hydrostatický tlak.
Kapaliny.
Tlak v tekutinách Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Opakování: 1) Lze kapalinu stlačit? Navrhni a popiš pokus, kterým bys mohl dokázat, zda lze kapalinu stlačit. 2) Vyslov Pascalův zákon. 3) Jak vypočítáme.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
Tlak v kapalinách. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 17. Vlastnosti tekutin, tlak, tlaková síla Název sady: Fyzika pro 1.
DUM:VY_32_INOVACE_VIII_3_17 Hydrostatický tlak Šablona číslo: VIII.Sada číslo: 3.Pořadové číslo DUM:17. Autor:Mgr. Milan Žižka Název školyZákladní škola.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_26_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
Atmosférický tlak atmosféra je vrstva vzduchu okolo naší Země
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_41_AZ- kvíz
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Hydrostatický tlak v kapalině kromě tlaku způsobeného vnější silou existuje také jiný druh tlaku – tlak hydrostatický hydrostatický tlak je důsledkem gravitační.
Hydrostatická tlaková síla, hydrostatický tlak - opakování
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_17 Mechanické.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Transkript prezentace:

- tlak. Stav kapaliny v klidu v určitém místě určuje veličina Tlaková síla F je způsobená nárazy částic na plochu S, která je v styku s kapalinou. 2

Na jednotlivé molekuly působí gravitační síla FG ... Tlak v kapalině v klidu může být způsobený: - vlastní gravitační silou FG. Na jednotlivé molekuly působí gravitační síla FG ... 2

Tlak v kapalině v klidu závisí na hustotě kapaliny, hloubce a gravitačním zrychlení: - hustota kapaliny h - hloubka kapaliny 2

Tlak způsobený vlastní gravitační silou kapaliny je hydrostatický tlak... 2

HYDROSTATICKÝ PARADOX Velikost tlakové síly na dno nádoby závisí na hloubce a obsahu dna... HYDROSTATICKÝ PARADOX Velikost tlakové síly kapaliny na dno nádoby nezá- visí na hmotnosti kapaliny v nádobě. 2

Batyskaf je druh ponorky určený pro hlubinné ponory Batyskaf je druh ponorky určený pro hlubinné ponory. Byl vynalezen Augustem Piccardem a poprvé se ponořil roku 1954. V roce 1960 dosáhl rekordní hloubky téměř 11 000km

Jaderná ponorka námořnictva USA, třída Ohio, nosič jaderných zbraní Americká jaderná ponorka USS Louisiana Unterseeboot 47 (U-47) německá ponorka

Poklop ponorky je v hloubce 40 m pod hladinou moře Poklop ponorky je v hloubce 40 m pod hladinou moře. Hustota mořské vody je 1025 kg/m3 . Jak velký hydrostatický tlak působí v této hloubce? Jak velká hydrostatická síla působí na poklop, který má obsah 6000 cm2 ? p=410 kPa F=246 kN

Jak velký tlak je v hloubce 11 034 m pod hladinou moře Jak velký tlak je v hloubce 11 034 m pod hladinou moře? Hustota mořské vody je 1025 kg/m3 . Jak se nazývá toto místo a kde se nachází? Vypočítej celkovou tlakovou sílu, která působí na batyskaf, jehož povrch je asi 12 m2. p=113,1 MPa Mariánský příkop F= 1357,2 MN

Ve válcové nádobě s obsahem dna 80 cm2 je nalita voda do výšky 12 cm a nad ní je olej, jehož sloupec má výšku 30 cm. Vypočti velikost tlakové síly působící na dno nádoby, je-li hustota vody 1000 kg/m3 a hustota oleje 900 kg/m3. F=31 N