K terminologii a praxi hraní rolí v dějepisném vyučování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Požadavky k získání známky
Advertisements

Strukturované učení PROJEKT EU
Didaktická média v dějepisném vyučování
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
Vybrané techniky a metody sociální práce
Typologie vyučovacích hodin v ekonomickém vzdělávání, použitá kritéria a závěry pro zvyšování kvality výuky © prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Dramatická výchova a využití jejich prvků v práci muzejního pedagoga workshop pro pracovníky muzeí Muzeum h lavního města Prahy
Struktura výuky.
v pedagogické diagnostice
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Možnosti mystifikace ve školním dějepise metodami dramatické výchovy
Svatý Václav Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
RVP ZV příloha Vzdělávací oblast Umění a kultura
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_3.1.4.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
Naučíme vás komunikovat ?!
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Štěpánková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Téma: Audience – V. Havel
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Na to aby jsi mohl začít hrát RPG Numínia budeš potřebovat znalost spisovného jazyka českého / slovenského, znalost RPG pravidel a především pořádnou.
METODY A TECHNIKY DRAMATICKÉ VÝCHOVY
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
VYUČOVACÍ METODY V PŘÍRODOPISE
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
Soubor testů 1 Mgr. Ludmila Růžičková
Vyučovací metody Školní pedagogika 2013.
Pedagogická komunikace
Psychologie výchovy a vzdělávání
Předškolní věk = období hry Experimentace – cca do 2 let věku, procvičování pohybů s vlastním tělem, nebo jednoduchými předměty, prozkoumávání okolí a.
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Brno „Dítěti můžeme říci dvěma způsoby, co je slepý člověk. Můžeme mu říci, že slepý člověk je člověk, který nevidí. Nebo mu řekneme:“Zavři.
Muzikoterapie RReceptivní – poslouchání hudby AAktivní – vlastní tvorba hudby (dítě hraje, zpívá, vyťukává rytmus) Intenzivně rozvíjí zejména smyslové.
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
Didaktika geografie.
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_11B_CJ8_12_LITERATURA.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Formy dějepisného vyučování Přednáška č. 7 ZS AR 2014/2015.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Praktická aplikace teoretických poznatků z hláskosloví Online diskuse k virtuální hospitaci – Open Gate, gymnázium.
Teorie a metodika výchovy Lekce 4: Pedagogika volného času a zážitková pedagogika Mgr. Katřina Lojdová
Organizační formy práce v tělesné výchově
Velká didaktika J. A. Komenský 2.část
Václav a Boleslav Obrázek dostupný na:
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
SVATÝ VÁCLAV VY_32_INOVACE_XI-A-17.
Obecná didaktika ÚVOD.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE DĚJEPIS Úvod do tématu ŠOA Gymnázium Nové Strašecí
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
PŘEDŠKOLNÍ PEDAGOGIKA 1
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Komunikace učitele se žáky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Školní vzdělávací program
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

K terminologii a praxi hraní rolí v dějepisném vyučování Iva Dvořáková, Gymnázium J.A. Komenského Nové Strašecí

Tři roviny hraní rolí Psychologická Goffman, E., Všichni hrajeme divadlo, Praha: Ypsilon, 1999 Hermochová S., Hry pro život 1-4, Praha: 2004 Teatrologická Pavis, P., Divadelní slovník.Praha:Divadlení ústav, 2003 Zich, O., Estetika dramatického umění. Praha: Panorama, 1987 Pedagogická práce J. Valenty, viz dále

Hraní rolí v didaktické literatuře Obecná didaktika Podrobněji pouze Maňák, J.- Švec,V. Výukové metody. Brno:Paido, 2003 Oborové didaktiky Pouze systém dramatické výchovy Valenta, J., Kapitoly z teorie výchovné dramatiky.Praha:ISV, 1995 Valenta,J., Metody a techniky dramatické výchovy. Praha:Strom,1997

Kam zařadit hraní rolí v systému metodiky dějepisu? Motivační metody – vzbuzují zájem Expoziční metody – zprostředkují přenos poznatků pomocí praktických činností žáků Fixační a aplikační metody – pomáhají upevňovat učivo

Základní pojmy Hraní rolí „Hraní rolí je výchovná a vzdělávací metoda, která vede k plnění osobnostně rozvojových i věcných cílů prostřednictvím navození a přípravy, rozehrání a reflexe fiktivní situace s výchovně hodnotným obsahem. Tato situace se uskutečňuje prostřednictvím hry hráčů, zastupujících svým chováním a jednáním více či méně fiktivní objekty (zejména osoby), včetně možnosti hrát v různé míře autenticity i sebe samého.“ Josef Valenta, Kapitoly z teorie výchovné dramatiky

Základní pojmy Plná rolová hra (metoda I.řádu) Způsob komunikace v situaci – běžné, mimořádné, fiktivní -, při které se se uplatní pohyby těla a jeho postoje, pozice v prostoru a vztahování se k objektům a osobám v tomto prostoru a dotyky, rozmanité zvuky, hlasová modulace slov, sama slova a věci, jimiž se člověk obklopuje, jejich užití a organizace. Částečná rolová hra (metody II. řádu) Neúplná komunikační aktivita, která modeluje jen části reality, též jistá forma stylizace. Převažují metody verbálně – zvukové nebo pantomimicko-pohybové. Doplňující aktivity (metody III.řádu) Často posilují motivaci pro hru v roli. Metody graficko-písemné a materiálově-věcné.

Základní pojmy Typy rolové hry SIMULACE – hráč jedná ve hře za sebe, ale ve změněných podmínkách (já jako vládce) ALTERACE – hráč na sebe bere jinou roli ve smyslu „ já, když jako hráč hraji…“ (vojevůdce, vládce, rytíř) CHARAKTERIZACE – hráč hraje postavu se snahou proniknout do ní co nejhlouběji, hledá vnitřní motivace, věrohodnost, odhlíží od „já“ (Napoleon)

Základní pojmy DRAMATIZACE Práce s již hotovým textem. Textová podoba je závazná a hraním je interpretována. IMPROVIZACE Připravená – jednání v rámci nějaké situace s časem na přípravu, ale bez pevného textu Nepřipravená – hráči jsou uvedeni do situace bez přípravy a hrají bezprostředně po zadání

Konkrétní příklady hraní rolí Výukový program BRATŘI České knížectví v období prvních Přemyslovců Výchozí prameny: ukázky ze staroslověnské legendy o sv. Václavu, Kristiánovy legendy, Kosmovy a Dalimilovy kroniky 2.ročník, 6 hodin ve 3 dvouhodinových blocích

Částečná hra v roli – živý obraz na úrovni simulace Zadání: vytvořte 3 živé obrazy, které dokumentují důležité rysy raného feudalismu Cíl: zopakovat a následně prohloubit znalost Pomůcka: charakteristika raného feudalismu z knihy Naše dějiny v datech

Plná rolová hra na úrovni alterace Zadání: připravte scénu ze života dvou sourozenců, ve které se projeví vztahy mezi nimi Cíl: pojmenovat si možnosti sourozeneckých vztahů

Plná rolová hra na úrovni charakterizace Zadání: připravte technikou 1 den ze života 4 věrohodné situace z běžného Boleslavova a Václavova dne Cíl: zpřesnit představu o každodenním životě Václava a Boleslava – v mezích použitých pramenů

Plná rolová hra na úrovni charakterizace „…když tam přišel, shledal, že je všechno pro něho dvojace připraveno, totiž i hostina s velkou nádherou vystrojená i silná četa tajně ozbrojených nepřátel… …třikrát povstali a třikrát zase usedli, poněvadž Bůh jim svou mocí zabránil ten čin vykonati…“ Zadání: naplánujte přesně a zahrajte scénu hostiny u Boleslava a domyslete důležitá fakta, která v textu chybí Cíl: konkretizovat představu o hostině a napětí na ní

Plná rolová hra na úrovni charakterizace Zadání: naplánujte přesně a zahrajte scénu hostiny u Boleslava a domyslete důležitá fakta, která v textu chybí Cíl: konkretizovat představu o hostině a napětí na ní

Částečná rolová hra – živý obraz Zadání: vytvořte takový živý obraz vraždy sv. Václava, jaký by podle vás namaloval malíř, kterému by o vraždě vyprávěli Cíl: konkretizovat představu vzniklou při čtení textu

Děkuji za pozornost a váš čas.