Hydrologická předpovědní služba v rámci CPP/RPP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje, odbor OPŘ a KIS
Advertisements

Speciální meteorologické informace
Práce s ekonomickými informacemi v oblasti mezd část 1. – mzdové výpisy Ing. Jitka Hlaváčková, Doc.Ing. Daniel Macek, Ph.D.
Povodňová služba Českého hydrometeorologického ústavu Jan Daňhelka.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Aktivita číslo 5 Název Návrh a zavedení systému centrální administrace a řízení projektů Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského.
Nástroje územního plánování
Útvar krizového řízení
POVODŇOVÉ PLÁNY Ing. Jiří Baloun
Metodický pokyn k zabezpečení SIVS v ČHMÚ
EIA – význam procesu s ohledem na navazující řízení Dana Kučová EIA – význam procesu při realizaci záměrů s ohledem na navazující řízení Zpracovala.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Informační technologie pro IZS a krizové řízení
CHMI Modelové předpovědi Praha Centrální předpovědní pracoviště Český hydrometeorologický ústav Školeni meteorologů CPP- RPP1.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Porovnání dopravní obslužnosti obcí v ČR a stanovení základních kritérií standardu dopravní obslužnosti obcí Úkol. č. 1F54E/044/110.
Povodňový informační systém Ing
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Stav k 17. srpnu 2007 (33. týden) týdenní výstupy z Centrálního registru řidičů odbor dopravně správní oddělení agend řidičů, evidencí a statistik.
Celostátní informační podpora krizového řízení
Seminář synoptků - Radostovice HODNOCENÍ SIVS Arnošt Šír Centrální předpovědní pracoviště - ČHMÚ Praha.
METEOALARM a jeho principy vizualizace výstrah. Nadnárodní media Civilní ochrana MIC Turistika Služební cesty Dálková doprava Pojišťovny Meteorologové....
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Použití VW na CPP Pavel Borovička.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola Drnovice okres Vyškov Číslo a název operačního.
Modelování stoku přívalových srážek v povodí
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Letecká záchranná služba
1 Seminář Radiační a velké chemické úniky v ČHMÚ RNDr. František Šopko Oddělení meteorologických předpovědí Centrální předpovědní pracoviště.
2008/2009 REPORTING Tereza Mulačová Česká zemědělská univerzita v Praze Tereza Řezníčková Provozně ekonomická fakulta Marek Tláskal obor Veřejná správa.
Vyhodnocení SIVS včetně předpovědi z hlediska bouřkových jevů za rok 2012 Použité podklady: Výstupy z aplikace „Hodnocení předpovědí“ – předpověď pro ČR.
ISSS 2006 Hradec Králové Václav Koudele vedoucí projektu.
Protipovodňová ochrana a její organizace
Povodně 2002 Internetový portál Plzeňského kraje a Geografický informační systém kraje Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Krajský rok informatiky 2006 Václav Koudele vedoucí projektu.
Praha 8. září 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA Žofínské fórum.
Předpovědní povodňová služba ČHMÚ Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice Hydroprognózní služba ČHMÚ, Antala Staška.
Působnost Ministerstva spravedlnosti a správa státního zastupitelství JUDr. Jaroslav Picha.
Český hydrometeorologický ústav Hlásná a předpovědní povodňová služba ČHMÚ.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Rozložení srážek od :00 do :00 SELČ a doba opakování kulminačních průtoků ve vybraných vodoměrných stanicích.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
SOUČASNÝ STAV A MOŽNOSTI HYDROLOGICKÉ PROGNÓZY V ČR Tomáš Vlasák ČHMÚ ČB.
Povodňová ochrana Ing. Eva Valterová odbor životního prostředí a zemědělství oddělení vodního hospodářství tajemník krajské povodňové komise KRAJSKÝ ÚŘAD.
Hlásná předpovědní a povodňová služba ČHMÚ Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice Hydroprognózní služba ČHMÚ, Antala.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Hydrologické stanice - měří množství vody v řekách, vydatnost pramenů a hladiny podzemních vod Monitorování aktuální hydrologické Automatizace: nižší zranitelnost.
Povodně v jižních Čechách a jejich předpovídání Tomáš Vlasák ČHMÚ.
Hlásná předpovědní a povodňová služba a odborné pokyny pro její provádění Tomáš Vlasák Regionální předpovědní pracoviště ČHMÚ, pobočka České Budějovice.
Přechodné výrazné zvýšení hladiny vodních toků nebo jiných povrchových vod, při kterém voda již zaplavuje území mimo koryto vodního toku a může způsobit.
Hydrologické předpovědi v povodí řeky Moravy Hydrologické dny - Bratislava - 6.–8. října 2015 Ing. Petr Janál, Ph.D. Ing. Zdeněk Hadaš.
Hlásná předpovědní a povodňová služba ČHMÚ
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 19. a 20. října 2016 Mgr. Ladislav Faigl.
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
N. Petrovičová, A. M. Šimková, T. lányiová, M. MATUŠKOVÁ
Požární ochrana v obcích
lokální varovný systém
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Hydrologický předpovědní systém pobočky ČHMÚ České Budějovice
Plánování v oblasti vod Roční seminář pro vodoprávní úřady Hotel Skalský Dvůr, Lísek, 2. a 3. října 2017.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Pavel Lipina Rozšířená porada vedoucích ÚMK
Školení starostů obcí ORP České Budějovice
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Transkript prezentace:

Hydrologická předpovědní služba v rámci CPP/RPP Výstupy hydrologické předpovědní služby Hydrologické předpovědí a hydrologické informační zprávy HPPS

Současné hydrologické předpovědi a výstražné informace v období „mimo povodeň“ Na CPP/RPP - předpovědní grafy (modelová předpověď vodních stavů) pro vybrané profily – vystavované na internetu Na CPP – jednodenní textová hydrologická předpověď pro povodí v poli působnosti OHP-CPP (k internímu použití) Na CPP – víkendová hydrologická předpověď (jen v pátek) – pro ministerstvo v případě hrozící „povodně“ Na CPP Výstraha HPPS (PVI nebo IVEJ v rámci SIVS na povodňové jevy - skupina VII.) – internet (SIVS/HPPS), SMS, mail… v období „povodně“ Na CPP – hydrologická informační zpráva HPPS (HIZ), speciální zprávy pro úřady (ministerstvo, vláda ,KŠ…) – internet (SIVS/HPPS), SMS, mail… Na RPP – něco podobného?! – komu, jak?

Nové hydrologické výstupy Motivace: poskytovat pravidelné hydrologické informace a předpovědi vnitřním a vnějším uživatelům včetně veřejnosti, sjednotit výstupy hydrologických pracovišť ČHMÚ po vzoru meteorologických (v období „mimo povodeň“ a v období „povodně“), zlepšit průtok informací mezi jednotlivými předpovědními pracovišti ČHMÚ CPP -> RPP(OMP –> OHP), zejména s ohledem na zajištění výstražné služby SIVS a HPPS, zkvalitnit a rozšířit HPPS a SIVS ČHMÚ, zjednodušit a zprůhlednit distribuci hydrologických informací a předpovědí uvnitř ČHMÚ a směrem k vnějším uživatelům, upevnit postavení předpovědních hydrologů a prezentovat jejich práci a výstupy Pozn.: Tlak z veřejnosti, média, konkurenční prostředí (podniky Povodí)

Nové hydrologické výstupy Hydrologické předpovědi - regionální (HRP) - celorepubliková (HP) Hydrologické informační zprávy HPPS - regionální (HRIZ) - celorepubliková (HIZ)

Sestavování a vydávání hydrologické informační zprávy HPPS - HIZ (bulletin WOCZ70 OPIN) nepravidelně vydávaná hydrologická informace v rámci HPPS ČHMÚ vydává se v období výskytu povodně tj. v období po vydání výstrahy HPPS (a to v průběhu její platnosti, či po skončení platnosti, přetrvávají-li SPA) může být vydána v případech, kdy je třeba upozornit na závažnou událost či podmínku ovlivňující možnost vzniku či vývoje povodně vytváří ji hydrolog ve službě na CPP pomocí enGINe? je automaticky zasílána na operační středisko GŘ HZS, odkud je dále distribuována. územní platnost je specifikována na základě administrativních jednotek ČR (kraje,okresy) tato informace v žádném případě nesmí suplovat či být zaměňována s výstražnými informacemi SIVS

Rastr hydrologické informační zprávy - HIZ 1 WOCZ70 OPIN DDhhmm (UTC) CCA 2 INFORMAČNÍ ZPRÁVA HLÁSNÉ A PŘEDPOVĚDNÍ POVODŇOVÉ SLUŽBY ČHMÚ 3 Číslo: HIZ_CPP_YY/RR COR 4 Vydaná: (celé jméno dne v týdnu), DD.MM.RRRR, hh.mm (SEČ/SELČ) (hh.mm UTC) 51) Pro kraje: celé jméno kraje 1 (dvoumístné zkratky okresů), celé jméno kraje 2 (dvoumístné zkratky okresů), celé jméno kraje 3 (dvoumístné zkratky okresů), …všechny kraje ČR 62) Meteorologická situace a vývoj: 7 Hydrologická situace: 8 Profily s dosaženým SPA k (celé jméno dne v týdnu, DD.MM.RRRR, hh.mm hod.): 9 Předpokládaný vývoj: 103) Předpokládaný čas vydání další zprávy: 11 Vydalo: ČHMÚ, KOMO-PRAHA/ jméno hydrologa

Sestavování a vydávání hydrologických regionálních informačních zpráv HRIZ (bulletin WOCZ70 RPXX) informační zprávy se týkají oblastí (povodí) v poli hydrologické působnosti jednotlivých RPP (CPP). vytváří je hydrolog ve službě (pověřený a proškolený meteorolog) na jednotlivých RPP a CPP pomocí enGINe se vydávají v období výskytu povodně tj. v období po vydání výstrahy HPPS (a to v průběhu její platnosti či po skončení platnosti, přetrvávají-li na území v působnosti RPP alespoň 2. SPA) může být vydána před vydáním výstrahy HPPS jen v  případě, pokud nejsou splněna kritéria pro vydání výstrahy HPPS (předpoklad 1 až 2 1.SPA v jednom povodí) rozhodnutí o vydání je v kompetenci hydrologa ve službě RPP (CPP) jsou distribuovány uživatelům na základě dohod, mimo distribuční kanály IZS. tato informace v žádném případě nesmí suplovat či být zaměňována s výstražnými informacemi SIVS

Sestavování a vydávání hydrologických regionálních předpovědí – HRP (bulletin FXCZ60 RPXX) HRP se vydává v období mimo povodeň, resp. v době, kdy není v platnosti výstraha HPPS, HIZ, či HRIZ pro dané RPP s platnosti na dnes odpoledne, noc na zítřek a zítřek HRP se týkají oblastí (povodí) v poli hydrologické působnosti jednotlivých RPP (CPP) HRP vytváří hydrolog ve službě na jednotlivých RPP a CPP formou bulletinu. HRP obsahuje 3 části: a) Aktuální hydrologická situace na základě aktuálního stavu a měření hydrometeorologických prvků nebo na základě informací o manipulaci na vodních dílech. b) Informace o předpokládaném vývoji na vodních tocích c) Limitní hodnoty srážek pro dosažení 1.SPA, resp. 2.SPA* stanovených na základě subjektivního odhadu hydrologa nebo výsledků z hydrologického modelu. Limitní hodnoty slouží jako podklad pro meteorologa – při jejich dosažení věnuje zvýšenou pozornost vývoji na tocích v dané oblasti, případně kontaktuje hydrologa.

Sestavování a vydávání celorepublikové hydrologické předpovědi – HP (bulletinu FXCZ60 OPIN) HP se vydává v období mimo povodeň, resp. v době, kdy není v platnosti výstraha HPPS, či HIZ HPPS, vždy nejpozději do 12.00 SEČ (resp. SELČ) s platnosti na dnes odpoledne, noc na zítřek a zítřek HP vytváří hydrolog ve službě CPP-OHP formou bulletinu v prostředí WBULLE a má celorepublikový charakter. Obsah HP je shodný s HRP

Rastr regionální hydrologické předpovědi – HRP FXCZ60 RPXX dd1100 DD.MM.RRRR 11.00 SELČ (SEČ) Aktuální hydrologická situace a předpokládaný vývoj na tocích v povodí <název povodí> na dnes odpoledne, noc na zítřek a zítřek Situace: Předpokládaný vývoj: Limitní srážky pro dosažení SPA: == ČHMÚ, název pracoviště/zkratka hydrologa ==

Doplňující informace: během období vydávání (platnosti) HIZ/HRIZ se nepřipravují (nevydávají) HP a HRP (FXCZ60). Obnovení pravidelného režimu vydávání těchto předpovědí by měl být vždy avizován v části HIZ: „Předpokládaný čas vydání další zprávy:“ každý den musí být pro příslušnou územní působnost RPP v platnosti HRIZ nebo HRP. Totéž platí i pro HIZ a HP. Je na rozhodnutí hydrologa CPP po konzultaci s hydrology na RPP, co bude vydáno v průběhu povodně, kdy dochází k upřesnění výstrahy HPPS, se doporučuje HRIZ vydat až po vydání upřesňující výstrahy HPPS, a to po konzultaci hydrologů RPP-CPP v případě vydání HP bulletin musí obsahovat i informace z RPP, ve kterém se vyskytují „povodně“ v případě vydání HIZ zpráva musí obsahovat i informace z RPP, které jsou „mimo povodeň“

Distribuce Distribuci HIZ a HP (formou bulletinů) na všech úrovních zajišťuje primárně SOIT. Distribuce HRIZ a HRP probíhá pouze na úrovni regionálních odběratelů (státní podniky Povodí, Krajské úřady, Krajské povodňové komise, Krajské krizové štáby, OÚ ORP) Distribuční seznamy spravuje SOIT, seznamy jsou aktualizovány na základě písemných požadavků vedoucích RPP nebo vedoucího CPP-OHP Doporučuje se, aby vnější příjemci HRP (FXCZ60) zároveň dostávali i HRIZ (WOCZ70)

Vystavení na internetu/intranetu Možné varianty: a) vše zveřejňovat na internetu b) na internetu HIZ/HRIZ, na intranetu HP/HRP c) na internetu HIZ, ostatní na intranetu Pozn.: číslování HIZ a HRIZ bude od začátku kalendářního roku vytvořit archiv na internetu zvlášť pro HIZ resp. HRIZ vždy bude dostupná nejaktuálnější HP resp. HIZ (ta poslední), předešlé HIZ budou k dispozici z archivu, totéž platí pro HRP, resp. HRIZ nově vydaná HIZ/HRIZ (druhá, třetí … během jedné povodňové epizody) vždy nahradí posledně vydanou, která se automaticky přesune do archivu posledně vydaná HIZ/HRIZ (během jedné povodňové epizody) bude vystavena tak dlouho, dokud nebude vydaná nová HP/HRP

Vystavení na internetu/intranetu

Vystavení na internetu/intranetu

Vystavení na portálu ČHMÚ

Vystavení na portálu ČHMÚ