Stravování dospívajících

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa člověka.
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
B.Procházka Poděbrady 16. –
OBEZITA.
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
Vývoj člověka - postnatální
PATOFYZIOLOGIE VÝŽIVY
K. Barták Ústav tělovýchovného lékařství LF a FN, Hradec Králové
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Zásady výživy sportovce
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
B Í L K O V I N Y a jejich denní doporučené dávky
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Energetická hodnota dětské výživy
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
FYZIOLOGICKÁ OBDOBÍ ŽENY
Poruchy příjmu potravy
Opakování - vývoj jedince
Žena a sport.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výživa a potraviny Poruchy výživy Obrázek:
Stopové prvky Olivia Stamates.
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
Školáci potřebují dostatek energie především dopoledne
Varovné signály PPP Státní zdravotní ústav. První varování ▪ Zpočátku dívka omezuje příjem některých potravin (sladkosti, smažená jídla, slazené nápoje…),
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Mentální anorexie.
MENTÁLNÍ ANOREXIE.
Alkoholismus.
Rizikového chování v dospívání
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Mýty rodičů ve výživě dětí z pohledu pediatra
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Modeling versus Miss World
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
IMMUBLEND.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Poruchy příjmu potravy
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Národní program zdraví – projekty podpory zdraví Putování za zdravým jídlem Mít své tělo ráda Krok za krokem za zdravým životem Národní program řešení.
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Civilizační choroby. otylost nadměrné hromadění energetických zásob v podobě tuku.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: Potravinová pyramida, poruchy trávení ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Poruchy příjmu potravy
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma: Přeměna látek a energií - výživa. Možnost využití: interaktivní tabule.
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ANOREXIE A BULIMIE.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
„Zdravý životní styl + obezita“
GYNEKOLOGICKÉ VYŠETŘENÍ DOSPÍVAJÍCÍCH DÍVEK
Transkript prezentace:

Stravování dospívajících MUDr. Pavel Kabíček Klinika dětského a dorostového lékařství 1. LF UK a VFN Praha Subkatedra dorostového lékařství IPVZ Praha

Charakteristika období dospívání Přechodné období – urychluje se vývoj Kritické období – změny jsou rychlé, radikální a komplexní Období rizikové – psychosociální problematika (WHO – v rozvinutých zemích je dospívání nejrizikovějším obdobím na cestě k dospělosti)

Biologická problematika dospívání Rychlý tělesný růst Nové hormonální poměry Imunitní změny Změna způsobu života (u části mládeže) Časté důsledky: nedostatek potřebných látek, živin potíže s jídlem

Výživu v dospívání ovlivňují Tělesný růst a vývoj rychlost růstu se téměř zdvojnásobuje Samostatnější představy o rozhodování představy ideálnějšího vzhledu (dívky) stravování mimo domov, i školu „fast food“, „snacky“ Mimořádné nároky na živiny nepřiměřené nároky sportu, event. práce, těhotenství a kojení Nevyvážená strava diety (choroby, ale i „ideologie“) nezdravá a chudá strava

Potřeba energie a bílkovin v dospívání Doporuč Potřeba energie a bílkovin v dospívání Doporuč. denní dávky-National Research Council 1989 Věk (roky) Energetická potřeba kcal/kg kcal/den Bílkoviny g/kg g/den Hoši 11-14 15-18 19-24 55 2500 45 3000 40 2900 1,0 45 0,9 59 0,8 58 Dívky 47 2200 40 2200 38 2200 1,0 46 0,8 44 0,8 46

Důsledky nedostatku železa Fyzická aktivita Funkce CNS Imunita Růst tkání Těhotenství Zásoby železa u plodu (zvláště druhorození a další) Vstřebávání těžkých kovů ve střevě

Vegetariáni - poradenství v dospívání Posun k méně striktnímu stupni vegetariánství Suplementace železem – mimo semivegetariánů Správné složení vegetariánské stravy viz kapitola „Specifity dospívání“ – in: Hrodek O., Vavřinec J.: Pediatrie Upozornění: nikdy vegetariánství v těhotenství a při kojení! Z nedostatku vitaminu B12 především poškození CNS dítěte (po 6. měsíci života často nevratný)

Potřeba minerálních látek v dospívání - vápník Doporučená denní dávka = 1 200-1 500 mg Klinický význam: optimální složení kostní hmoty Suplementace: 500 mg Ca/den zvláště u dívek, které konzumují málo mléčných produktů

Human Human Nutrition Research; 2006

Kritéria mentální anorexie (DSM IV) Intenzivní strach z obezity Porucha vnímání vlastního těla Odmítání udržet tělesnou hmotnost nad spodní hranicí normálu pro příslušný věk Chtěný váhový úbytek o 15 % nebo absence očekávaného váhového přírůstku vyšší než 15 % Rozsáhlá endokrinní porucha hypotalamo-hypofyzární-gonádové osy, u žen ztráta menstruace

Další příznaky podporující dg. mentální anorexie Zvracení Zácpa Klidová srdeční akce pod 60/min. Snížený krevní tlak pod 90/60 Sklon ke lhaní, podvádění a krádežím

Kritéria mentální bulimie (DSM IV) Opakované epizody rychlé konzumace většího množství stravy v krátké časové periodě Pocit selhání kontroly jídelního chování v době epizody Pravidelné vyvolávání zvracení,nadužívání laxativ a diuretik, přísné diety a vysilující cvičení Minimálně dvě epizody v týdnu v posledních 3 měsících Nadměrná koncentrace na postavu a tělesnou váhu

Vlivy na stravování dospívajících Výchova v rodině v dětství Škola Vrstevníci Lékař u chronického onemocnění s potřebou diety při preventivních prohlídkách Media

Děkuji Vám za pozornost!