zpracovaný v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_ Hudební skladatelé TÉMA:
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Bedřich smetana Život a dílo
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Příjemce: ZŠ a MŠ České Velenice Třída Čsl. legií.
zpracovaný v rámci projektu
zpracovaný v rámci projektu
Romantismus v hudbě skladatelů z českých zemí
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
zpracovaný v rámci projektu
ČESKÁ DIVADLA výběr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
O Název Romantismus v Čechách O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo HV 5 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
zpracovaný v rámci projektu
ČESKÝ HUDEBNÍ ROMANTISMUS
Osobnosti národního obrození
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění
Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova, Ostrov
Tematická oblast: Dějiny hudebního umění Antonín Dvořák
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Český hudební romantismus
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Zájem o česká divadelní představení – projev zájmu o českou kulturu.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Název: VY_32_inovace_HV6789_03 Oblast: Hudební výchova Stručná anotace: Materiál je určen k seznámení žáků s rysy romantické hudby a v druhé části se zaměřuje.
Český hudební romantismus
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
Národní obrození.
BEDŘICH SMETANA.
BEDŘICH SMETANA úvod. BEDŘICH SMETANA úvod Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
SYMFONIE. ERBEN ŠVÉDSKO VLTAVA NELAHOZEVES KÁČA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_28_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/13 Název materiálu: Hudba v období romantismu Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_05_WOLFGANG_AMADEUS_MOZART Dějiny hudby listopadu 2012 W. A. Mozart – život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_20_ANTONÍN_DVOŘÁK_TEST Dějiny hudby listopadu 2012 A. Dvořák– život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Leon Hahn NÁZEV:VY_32_INOVACE_10:Hudební výchova 9.ročník TÉMA: Český hudební romantismus.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Český hudební klasicismus a romantismus
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Test ověřující znalosti z HV
Mgr. Jana Doubková Dějiny hudby listopadu 2012
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Název školy: Základní škola Netvořice
Kód: VY_32_INOVACE_8_17 Šablona: III/2
Klasicismus
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic     EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

zpracovaný v rámci projektu Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.1080 Šablona: 32_01 Sada: 01 Ověření ve výuce: Hudební výchova Datum: 13. května 2011 Třída: 9.C

Český hudební romantismus Předmět: Hudební výchova Ročník: 9. Klíčová slova: Romantismus, symfonická báseň, orchestr, harmonie, impresário, národní obrození Jméno autora: MgA. Věra Trojanová Škola – adresa: ZŠ Úvaly, okres Praha-východ nám. A. z Pardubic 8, Úvaly

Český hudební romantismus Hudba národního obrození 19. století

Charakteristika doby Kulturní a politické změny v Evropě Rozvoj vědy a techniky Měšťanská vrstva upevňuje své postavení Oslabena moc církve a šlechty Je zpochybňován královský absolutismus

Znaky romantické hudby Hudba je velmi emotivní, citová Jsou zhudebňovány různé podněty-příroda, láska, velké hrdinné činy… Rozšíření orchestru Je obohacena harmonie Vzniká salónní klavírní literatura Rozkvět komorní písně

Vznik národních škol Skladatelé se snaží vyjádřit svou kulturní identitu Tyto tendence jsou patrné nejvíce v Rusku, Polsku a v Čechách Lidová hudba je velkou inspirací, její motivy zaznívají v symfoniích, operách…

Hudebník je svobodným občanem, je nezávislý na feudálním pánovi – není sluhou. Impresário je organizátorem koncertu a v jeho zájmu je, aby produkce vynášela – vstupné. Hudba se proto stěhuje do velkých koncertních sálů a divadel.

Hudba se stává samozřejmostí měšťanského vzdělání. Na hudební nástroje jsou kladeny větší požadavky – došlo k jejich výraznému zdokonalení. Klavír definitivně vytlačil cembalo.

Vznikla nové hudební forma – symfonická báseň. Má vlast – cyklus šesti symfonických básní od Bedřicha Smetany. Vltava Vyšehrad Šárka Z českých luhů a hájů Tábor Blaník

V Čechách probíhá národní obrození,v hudbě je charakterizováno snahou o vytvoření původní české opery. Autorem první české opery je František Škroup(1801-1862). Byla to komická opera s názvem Dráteník. Nesmrtelnost tomuto skladateli přinesla píseň „Kde domov můj“(Fidlovačka-J.K. Tyl).

Hraběcí Nosticovo Národní divadlo (dnešní Stavovské) 1783 premiéra opery Don Giovanni, dir. Mozart 1789 jej odkoupili čeští stavové odpoledne se hrálo česky a večer pro“vznešenější publikum“ německy František Škroup zde byl 2. kapelníkem po dobu 30 let, po propuštění odešel do Rotterdamu, kde se stal vysoce váženou osobností.

Národní divadlo 1883 Česká filharmonie Hlahol Pražská konzervatoř 1896 1881 1883 Česká filharmonie 1896 Hlahol 1861 – m. sbor 1879 – ž. sbor Pražská konzervatoř 1811

Bedřich Smetana (1824-1884) zakladatel české národní hudby. Antonín Dvořák (1841-1904) též rozvíjí slovanské podněty, náš nejvíce světový skladatel.

Co si pamatuješ? Charakterizuj dobu a stav společnosti. Jaké jsou základní znaky romantické hudby? Jakou úlohu plní lidová hudba? Kdo je to impresário? Jaké postavení ve společnosti má hudebník? 6) Kdo je autorem 1. české opery a jak se jmenuje? 7) Čím bylo významné Hraběcí Nosticovo Národní divadlo? 8) Které důležité instituce vznikly v období národního obrození? 9) Uveď 2 české hudební osobnosti.

Zdroje:http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page, staženo 08.05.2011 Použitá literatura: Dr.Dehner, Jan ; Dr.Jůzl, Miloš, CSc. ; Harmáček, Václav ; Dr. Lachout, Karel ; Doc. Dr. Smolka, Jaroslav, CSc. ;Řezáčová, Helena ; Šmolík, Jan ; Dr. Švarcová, Jitka. Malá encyklopedie hudby. 1. vydání. Praha:Supraphon, 1983. 736s. ISBN 02-184-83. Černušák, Gracian . Dějiny evropské hudby. 5. vydání.Praha : Panton, 1974. 527s. ISBN 35-305-74