1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fakta o vývoji vlastnictví bytů v ČR za posledních 10 let Stanislav Drápal, Český statistický úřad Praha, 18. září 2012.
Advertisements

Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
PRŮZKUM NA TÉMA: „Dopady finanční krize“ eficia .
Trendy finančních produktů ČLFA
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Hospodářské cykly a ekonomický růst
XXIV. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ
Zpráva o stavu zemědělství. Stav zemědělství  Podíl ekologicky obhospodařované plochy na celkové výměře zemědělské půdy byl k cca 7,2%. 
CO JE TO SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ KRIZE?
Solární systémy pro aktivní topení
Energetická bezpečnost ČR a možnosti rozvoje energetického hospodářství v měnících se podmínkách Doprovodný program MSV Brno 2010 Vliv ekonomické krize.
*Zdroj: Průzkum spotřebitelů Komise EU, ukazatel GfK. Ekonomická očekávání v Evropě Březen.
Český Internet po (uši v?) krizi Marek Antoš. snímek |datum |dokument | 1. Internetové prostředí 2.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Zadlužení, inflace, demografie
Vliv konceptu zelených budov na provozní fázi výstavbového projektu Ing. Jiří Dobiáš LEED AP.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
1 Projekt VaV - Udržitelný rozvoj energetiky Poznatky z analýz vývoje energetického hospodářství Ing. Ladislav Pelcl VUPEK-ECONOMY, s.r.o.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Moravskoslezský kraj, Ostrava – Jak dál?. Počet obyvatel Moravskoslezský kraj – dnes (2010) – tis. obyvatel - pokles za posledních 20 let o 40 tis.!
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Dělení se zbytkem 5 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Státní energetická koncepce – její sočasnost a budoucnost Ing. Drahomír Šelong oddělení energetické politiky Ministerstvo průmyslu a obchodu Listopad 2007.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ. projekt PŘEDPOVĚĎ POČASÍ.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Makroekonomická predikce (leden 2010) a dlouhodobý scénář
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
25/1 Příčina globální krize? Smilovice ‘09 M. Vlček.
Konsolidace hutnictví ve světě - cesta ke stabilizaci ?
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Postavení a význam cestovního ruchu – makroekonomický komentář Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. Hlavní ekonom Next Finance.
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Současný stav ve využívání biomasy v Jihočeském kraji a v České republice Ing. Aleš B u f k a III. Krajské fórum na podporu Akčního plánu EU Biomasa ECČB.
Mobilový průmysl v ČR Automobilový průmysl v ČR Souhrnné výsledky za rok 2009 Ing. Martin Jahn, prezident Sdružení AP Brno, 3. června 2010 SDRUŽENÍ AUTOMOBILOVÉHO.
1 Kvalita prověřená časem. 2 PŘEDPOKLÁDANÝ VÝVOJ OCELÁŘSTVÍ V MSK Jan Lasota člen představenstva a náměstek výrobního ředitele.
Investice 2011 – Tsunami na finančních trzích? David Navrátil.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál: Žofínské fórum.
Aktualizace Státní energetické koncepce
Použití CNG v dopravě Svaz dopravy 5. března 2009 Ing. Jan Zaplatílek.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
1 Trh hnědého uhlí v ČR a jeho pravděpodobný vývoj Ing. Ladislav Pelcl VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Transkript prezentace:

1 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy Ing. Ladislav Pelcl, VUPEK-ECONOMY, s.r.o. Hornická společnost podkrušnohorské oblasti Seminář Most,

2 Vliv ekonomické krize na spotřebu energie a na energetické trhy  Vývoj ekonomiky a potřeby zdrojů energie  Bilance spotřeby prvotních energetických zdrojů a konečné spotřeby energie  Vliv ek. krize na spotřebu elektřiny a ES ČR  Vliv ek. krize na spotřebu zemního plynu a na plynárenství  Vliv ek. krize na spotřebu uhlí a na trh hnědého uhlí

3 Vývoj ekonomiky a potřeby zdrojů energie 2009 – pokles HDP o 4,2%, prům.výroby o 13,2% 2010 – nárůst HDP o 2,2%, prům. výroby o 10%

4 Vývoj ekonomiky a potřeby zdrojů energie  Ekonomika ČR prošla v posledním čtvrtletí 2008 a 1. pololetí 2009 ek. krizí, nejhlubší v novodobé historii ČR. Ani v roce 2011 se nedostane na předkrizovou úroveň.  Příčina byly vnější do ČR se přenesly přes zahr. obchod.  Ek. turbulence neskončily, signály začínajícího nového poklesu.  Hledání východisek bude složitější, ve hře je řada principů fungování ES a Eurozóny.

5 Bilance spotřeby prvotních energetických zdrojů a konečné spotřeby energie 2009 – pokles spotřeby PEZ o 4,5%, 2010 – ČSÚ ? (podle MPO nárůst o 4,5%)

6 Bilance spotřeby prvotních energetických zdrojů a konečné spotřeby energie 2009 – pokles spotřeby KSE o 6,6% 2010 – ČSÚ ?

7 Vliv ek. krize na spotřebu elektřiny a ES ČR 2009 – pokles btto spotřeby EE o 4,8%, VO o 9,1%, MOP o 0,8%, MOD o 0,1% 2010 – nárůst btto spotřeby EE o 3,4%, VO o 5,1%, MOP o 0,9%, MOD o 2,3%

8 Vliv ek. krize na spotřebu elektřiny a ES ČR 2009 – podíl HU na výrobě elektřiny: 40,7 TWh, 49,1% 2010 – podíl HU na výrobě elektřiny: 40,9 TWh, 47,3%

9 Vliv ek. krize na spotřebu elektřiny a ES ČR 2010 – boom ve výstavbě FVE Stále nejasný způsob obnovy dožívajících parních elektráren

10 Vliv ek. krize na spotřebu elektřiny a ES ČR 2010 – výroba elektřiny z OZE 5,9 TWh Nejvíce z vody (2,8 TWh), nejrychlejší růst z FVE (bude přes 2 TWh, do září 1,8)

11 Vliv ek. krize na spotřebu elektřiny a ES ČR

12 Vliv ek. krize na spotřebu elektřiny a ES ČR  Spotřeba EE po roce 2000 trvale rostla, zlom nastal v roce 2009 (pokles o 4,8%, největší u VO).  V roce 2010 spotřeba vzrostla, spotřebu 2008 nepřekročila.  Výrobu elektřiny ovlivňuje stále úspěšný ZO a export EE.  V roce 2010 zpomalení spotřeby EE (leden až září nárůst jen 0,2 – 0,5 %). Projekce spotřeby EE na výkyv spotřeby reagují.

13 Vliv ek. krize na spotřebu zemního plynu a na plynárenství 2009 – pokles spotřeby ZP o 524 mil m3, o 6%, v tom VO o 14% 2010 – nárůst spotřeby ZP o 819 mil m3, o 4%, o 10%, v tom VO o 9,5% 2011 – leden – září spotřeba ZP zatím ještě nižší než v roce 2009

14 Vliv ek. krize na spotřebu zemního plynu a na plynárenství

15 Vliv ek. krize na potřebu dodávkového tepla Výroba dodávkového tepla klesá, ročně průměrně o 2,2% Vsázka HU na výrobu tepla klesá nejpomaleji (o 1%) a podíl HU na výrobě tepla roste (v roce ,6%)

16 Vliv ek. krize na spotřebu uhlí a na trh hnědého uhlí

17 Vliv ek. krize na spotřebu uhlí a na trh hnědého uhlí

18 Vliv ek. krize na spotřebu uhlí a na trh hnědého uhlí

19 Vliv ek. krize na spotřebu uhlí a na trh hnědého uhlí  ČU prošlo v roce 2009 ze všech energetických oborů nejsložitějším vývojem, zvlášť složitým u UVPK. Důvodem byl dramatický pokles produkce hutnictví a ocelářství ve světě, v Evropě i v ČR, který snížil potřebu, výrobu a prodej UVPK a koksu.  Celková produkce ČU dosáhla 11 mil. tun, což bylo o 1,5 mil. tun (o 12,7 %) méně než v roce Produkce UVPK se snížila o 1,6 mil tun (o 21,4 %). Ještě větší byl propad produkce koksu, o 1,1 mil. tun (o 33,2 %). Produkce ČUE naopak mírně vzrostla.  V roce 2010 došlo na trhu UVPK, k uklidnění situace, které pokračuje i v roce I přes nižší produkci UVPK je vývoj v 1. pololetí roku 2011 hodnocen kladně, v souvislosti s resuscitací hutnictví a ocelářství ve světě a v Evropě, která zvýšila ceny UVPK a koksu a snížila jejich stavy na skládkách.  Ale trh UVPK je více proměnlivý než trh ČUE a nelze vyloučit opakovaní poklesu hutnictví v rámci očekávané recidivy recese, což signalizuje již pokles cen UVPK.

20 Vliv ek. krize na spotřebu uhlí a na trh hnědého uhlí  Na výrobu elektřiny se v ČR spotřebovává 75 % vytěženého HU, které se na celkové btto výrobě elektřiny v roce 2010 podílelo 48 %. Na výrobu centrálně vyráběného tepla se spotřebovává 15 % vytěženého hnědého uhlí a podíl HU na výrobě dodávkového tepla činí cca 40 %. Vliv ekonomické krize se na trhu HU projevil. prostřednictvím snížení obou těchto hlavních směrů užití HU.  Produkce hnědého uhlí v roce 2009 dosáhla výše tis. tun a meziročně klesla o tis. tun, tj. o 4,7 %. V tom průmyslové druhy klesly o tis. tun (o 4,3 %), tříděné HU o 172 tis. tun (o 6,1 %). Propad byl úměrný poklesu výroby EE z HU.  V roce 2010 produkce celkem tis.tun (pokles o tis. tun), v tom průmyslové HU tis. tun (pokles o tis. tun). Vliv vytěsňování HU ve výrobě elektřiny (jádro, OZE).  V roce 2011 za 3. čtvrtletí roku tis. tun (nárůst o tis. tun). Vliv vyšších vývozů elektřiny.

21 Vývoj emisí základních škodlivin

22 Vývoj emisí skleníkových plynů

23 Celkové zhodnocení vlivu ek. krize na energetické hospodářství ČR  Ekonomická krize (2008 – 2009) se v EH ČR projevila, ale v jednotlivých energetických oborech diferencovaně,  K největšímu propadu produkce došlo v roce U UVPK o 21%, ve výrobě koksu o 33%. Pokles spotřeby ZP o 6%, produkce HU se snížila o 4,7%. Spotřeba elektřiny o 4,8%, výroba elektřiny o 1,5%.  V roce 2010 došlo k obnovení růstu spotřeby a výroby elektřiny, spotřeby ZP, i produkce ČU. Spotřeba HU ale opět klesla (vliv změn ve struktuře výroby EE.  V roce 2011 signály recidivy krize - stagnace HDP, stagnace spotřeby EE, pokles spotřeby ZP, klesající ceny ČU.  HU naopak zvyšuje svou produkci.

24 Děkuji za pozornost Ing. Ladislav Pelcl VUPEK – ECONOMY, s.r.o. Praha