Vedení elektrického proudu v polovodičích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vedení elektrického proudu v látkách
Advertisements

IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Polovodičová dioda (Učebnice strana 66 – 70)
Dioda jako usměrňovač Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Elektrický proud v polovodičích
Elektrický proud.
Dioda jako usměrňovač ~
Vznik střídavého proudu
Příměsové polovodiče.
Vedení elektrického proudu v látkách I
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Princip polovodičové diody
FYZIKA 9. ročník POLOVODIČE TYPU N A P
POLOVODIČE.
Měření efektivní hodnoty střídavého proudu a napětí
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
28. Elektrický proud v polovodičích
Historie polovodičových součástek I.
Kompendium fyziky pro 8. a 9. ročník
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhElektrický proud.
Polovodičová dioda Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Polovodiče ZŠ Velké Březno.
Elektromagnetické vlnění
Je-li materiál polovodič, vede proud?
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Vlastní vodivost.
POLOVODIČE Polovodič je látka, jehož elektrická vodivost závisí na vnějších nebo vnitřních podmínkách a dá se změnou těchto podmínek snadno ovlivnit. Příkladem.
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Si, Ge, C, Se, Te, PbS, hemoglobin, chlorofyl
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ58 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Polovodičová dioda a její zapojení
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Polovodiče typu P a N Polovodičová dioda
Vznik přechodu P- N Přechod P- N vznikne spojením krystalů polovodiče typu P a polovodiče typu N: “díra“ elektron.
Polovodič typu N a P Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Polovodiče Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Polovodičová dioda.
Polovodičová dioda Fyzika Autor: Mgr. Lenka Rohanová
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_B3 – 06.
DIODA Mgr. Veronika Kuncová, 2013.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:březen 2012 Určeno:9. ročník.
Označení materiáluVY_32_INOVACE_F_08 Název materiáluDalší součástky s jedním přechodem PN AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník9. PředmětFyzika.
P OLOVODIČOVÁ DIODA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Vedení elektrického proudu v polovodičích. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
 ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OP VK  NÁZEV: VY_32_INOVACE_01  AUTOR: Mgr., Bc. Daniela Kalistová  OBDOBÍ:  ROČNÍK: 9  VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Prohloubení již probraného učiva polovodičů typu N a P a polovodičové.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vedení elektrického proudu v polovodičích (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z.
VYUŽITÍ POLOVODIČŮ Málokterý vynález tak ovlivnil současnou dobu jako vynález tranzistoru roku Tato nepatrná polovodičová součástka umožnila nesmírně.
ELEKTRONIKA Součástky řízené světlem
Fotodioda Nina Lomtatidze
P-N přechod SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín Zlínský kraj
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Vedení elektrického proudu
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Digitální učební materiál
POLOVODIČE Polovodiče jsou pevné látky, které jsou určitých okolností vodiči a za jiných okolností izolanty. Z hlediska využití v praxi jsou nejdůležitějšími.
POLOVODIČE SVĚT ELEKTRONIKY.
DIODOVÝ JEV.
Fyzika 2.D 17.hodina 01:06:36.
Vedení elektrického proudu v polovodičích
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Elektrický proud v polovodičích
VLASTNÍ POLOVODIČE.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Vedení elektrického proudu v polovodičích

Polovodiče = látky, které vedou el. proud za určitých podmínek Mezi polovodiče patří např: křemík (Si), germanium (Ge), Selen (Se), Arzen (As),… 1.podmínka: vyšší teplota U kovových součástek se s rostoucí teplotou odpor zvyšuje, u polovodičů se snižuje. Při nižších teplotách jsou všechny elektrony ve vnějších vrstvách pevně vázány 2.podmínka: přidáním příměsi PŘÍMĚSOVÉ POLOVODIČE

Příměsové polovodiče A. Polovodiče typu N Si – 4 valenční elektrony – podílejí se na vazbách As – 5 valenčních elektronů – 4 se podílejí na vazbách, 1 zůstává volný Elektrický proud je tvořen usměrněným pohybem volných elektronů. e- - záporný(Negativní) náboj

B. Polovodiče typu P Si – 4 val. elektrony In – 3 val. elektrony – podílejí se na vazbách, jedna vazba zůstane neobsazena = díra Díra se chová jako částice s kladným nábojem. Elektrický proud je tvořen těmito částicemi. kladný = Pozitivní

Přechod PN Spojením polovodiče P a N Má zvláštní vlastnosti, kterých se používá v polovodičových součástkách

Polovodičové součástky s přechodem PN 1) Polovodičová dioda P N anoda katoda některé typy polovodičových diod

a) Schéma zapojení polovodičové diody v propustném směru + b) Schéma zapojení polovodičové diody v závěrném směru A +

Voltampérová charakteristika polovodičové diody = závislost el. proudu, který diodou prochází, na napětí Voltampérová charakteristika není přímková. Proud prochází pouze v propustném směru.

Je-li dioda zapojena do el Je-li dioda zapojena do el. obvodu se zdrojem střídavého napětí, propouští proud jen v těch půlperiodách, v kterých je zapojena v propustném směru - obvodem prochází stejnosměrný proud tepavý. Diody se používají jako usměrňovače střídavého proudu. Pracují jako jednocestné nebo dvojcestné usměrňovače.

2 ) Ledka (svítivka) 3) Fotodioda 4) Tranzistor = dioda, která při zapojení v propustném směru svítí. 3) Fotodioda Fotodioda se při osvětlení stává zdrojem napětí. Využití: sluneční článek, sluneční baterie 4) Tranzistor - dva přechody PN - používá se k zesílení el. proudu

Součástky bez PN přechodů 1) Termistor t odpor se s rostoucí teplotou zmenšuje používá se k měření teploty (na nepřístupných místech) 2) Fotorezistor -odpor se zmenšuje s větším osvětlením -použití: měření osvětlení, automatické systémy

Zopakuj www.zaskolou.cz Jak lze měnit odpor polovodičů Polovodiče typu N a P, polovodičová dioda, usměrňovač, další součástky s PN přechodem

Použitá literatura: PaedDr. Jiří Bohuněk, doc. RNDr. Růžena Kolářová, CSc. Fyzika pro základní školu (6. až 9. ročník)