SEMINÁŘ „Výměna zkušeností na úseku práce s dospělým čtenářem“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IVIG 2008 Výsledky průzkumu informačního vzdělávání na VŠ v ČR v roce 2008 Zpracovala: Hana Landová, UK v Praze, ÚISK Prezentuje: Lenka Bělohoubková, VŠE.
Advertisements

Ústav distančního vzdělávání OPF SU Karviná
Informační gramotnost na středních školách
INTERNET PRO NEVIDOMÉ A SLABOZRAKÉ Služby veřejných knihoven zdravotně postiženým uživatelům PhDr. Ivana Štrossová Hradec Králové 26.března 2001.
Služby čtenářům a uživatelům Dětští čtenáři
Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU? Porovnání výsledků z hlediska akademických pracovníků a z hlediska studentů.
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Seminář knihoven okresu Vsetín MVK Vsetín, Trendy rozvoje knihoven ve Zlínském kraji se zaměřením na malé knihovny.
Knihovna v obci - proč? aneb Víme, co máme? Kardašova Řečice říjen 2005 Zlata Houšková.
Zkušenosti ze studijního pobytu v univerzitní knihovně University College of Borås Bibliotheca Academica – CPVŠK Plzeň, 5. listopadu 2008 Lucie Vyčítalová.
Živá historie konference Informační gramotnost – témata, trendy, inspirace Adéla Dilhofová Jiří Zounek.
PTaČ. Spolupracující organizace Zapojené školy Pojem čtenářské gramotnosti ve škole Učitelé chápou čtenářskou gramotnost především jako dovednost dekódovat.
Koncepce péče o staré občany
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Vyučovací předmět Počítače Seznámit žáky s moderní informační a komunikační technologií a poznat její možnosti - PC, internet, mobilní telefon Umožnit.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Knihovny vzdělávají aneb Senioři v lavicích Nebuďte sami doma Městská knihovna Chrudim a sekce 60+ SKIP
Knihovny současnosti 2011 České Budějovice
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
 knihovny se výrazně podílejí na snížení dopadu digitální propasti (digital divide), který existuje mezi těmi, kteří mají, a těmi, kteří nemají přístup.
Návrh a realizace modulového systému dalšího vzdělávání učitelů v MSK Magdalena Chmelařová Opava 2008.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
Elektronické knihy v Masarykově veřejné knihovně Mgr. Jana Machalová Praha, NTK,
Knihovny okresu Vsetín Ing. Věra Pelcová v roce 2013.
21 dobrých důvodů pro dobré knihovny – Příspěvek Goethe-Institutu k odbornému dialogu a k výměně mezi knihovníky ve Střední a Východní Evropě a v Pobaltí.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích Registrační číslo: CZ.1.07/2.2.00/
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
© 2007 Sdružení pro Informačně poradenský systém tvořené společnostmi KPMG Česká republika,s.r.o, Gradua-CEGOS, s.r.o. a OKsystems s.r.o. Všechna práva.
Výsledky ankety Univerzitní knihovny ZČU Jak hodnotíte služby Univerzitní knihovny ZČU?
Mgr. Daniel Rychlik , Ostrava
Bc. Helena Selucká, Bc. Zdena Rousková SKIP Sekce služeb osobám se specifickými potřebami
DOTAZNÍKY A STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ Využití průzkumu spokojenosti uživatelů pro strategii rozvoje Městské knihovny v Třinci Martina Wolna Praha, Goethe Institut.
Záměrem Moravskoslezského kraje je provést systémovou změnu v poskytování sociálních služeb Závěrečná konference k projektu „Podpora transformace pobytových.
Týden knihoven až 7. října Svaz knihovníků a informačních pracovníků ČR.
Metody knihovnické práce (VIKBA04)
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Fungující knihovna v obci přepych nebo výhoda ?. Knihovna poskytuje veřejné služby v oblasti : kultury celoživotního vzdělávání informací.
Umí knihovny zaujmout čtenáře?
MU, Umí knihovny zaujmout čtenáře? Standard VKIS - změny.
(inspiromat) Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm Pavel Zajíc
K NIHOVNICTVÍ NA FF UK V P RAZE : VYDRŽÍME ? více otázek než odpovědí Barbora Drobíková
Využití QR kódů v Knihovně Na Křižovatce Martin Krčál 1
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Vědecká knihovna UJEP Prezentace Vědecká knihovna.
1 Slezská univerzita v Opavě Studium ošetřovatelství s podporou e-learningu Petr Korviny IV. Slezská vědecká konference ošetřovatelství s mezinárodní účastí.
Konference knihovníků Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa „SENIOŘI V KNIHOVNÁCH – KNIHOVNY PRO SENIORY V EUROREGIONU NISA“ Městská knihovna Semily 27. až 28.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Koncepce rozvoje knihoven ČR na léta 2011 – Co venkovské knihovny umějí a mohou VIII Vít Richter Národní knihovna ČR.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
125 let od první zmínky knihovny 95 let od založení knihovny v Loučce.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vzdělávání zaměstnanců v UniCredit Bank, a.s. Autor bakalářské práce:
SLUŽBY KRAJSKÉ VĚDECKÉ KNIHOVNY V LIBERCI z hlediska technického vybavení Dana Petrýdesová.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
Čtenářsky podnětné prostředí
Knihovnická procházka Prahou Petra Ambrušová a Ivana Šnoblová K1
Sukova studijní knihovna literatury pro mládež
PORADA RF Holasovice
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Ústřední knihovna Přírodovědecké fakulty MU
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Transkript prezentace:

SEMINÁŘ „Výměna zkušeností na úseku práce s dospělým čtenářem“ Libuše Foberová Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě a Městská knihovna v Orlové 10. října 2012

„(Ne)tradiční práce s dospělým čtenářem z pohledu učitele knihovnictví“

Oddělení pro dospělé čtenáře

Dospělý čtenář Patří k nejpočetnější skupině uživatelů v knihovnách. Věk – od 18 let do konce života. Charakteristika: spěchá – nemá čas! Hledá odpovědi na životní otázky (zakládání rodiny, bydlení, civilizační choroby atd.) a má zájem o další vzdělávání (celoživotní učení atd.). Formy práce s dospělým čtenářem v knihovnách: individuální (rozhovor, plán četby) a kolektivní (besedy, předčítání, výstavy, kurzy atd.)

Veřejná knihovna v Kansas City doručování materiálů/dokumentů z knihovny klientům až do domu, poskytování dokumentů s většími písmeny nebo na audio nosiči, poskytování vhodných technologií pro uživatele s postižením, poradna pro čtenáře.

Dospělé čtenáře (starší) dělí na tři cílové skupiny: 1) „Veteráni“ – věk nad 85 let – většinou zdravotní potíže (zrak, sluch, pohybové potíže apod.) - dobrovolníci, donáška knih, předčítání atd. – zvláštní péče – první donáška – tištěný katalog fondu. 2) „Tichá generace“ – věk 64 – 84 let – preferují bezpečí a stabilitu – chtějí poradit. 3) „Baby boomers“ – věk těsně před důchodem a začínající důchodci – komunikativní, zvídaví, soutěživí – preferují knižní novinky.

Knihovníci v Kansas City doporučují při práci s dospělými čtenáři: Hovořit s nimi – rozhovor (osobní, telefonický, dotazníkem) – zjišťovat zájmy, záliby …, pomoci seniorovi s knihami z knihovny nejlépe až do domu, pokud je není schopen unést , nepožadovat po seniorech pokuty, když vrátí knihy pozdě, jen je na to upozornit, poskytnout jim v knihovně takové prostředí, do kterého se budou rádi vracet a kde se budou cítit, že jsou chtění a vítáni, dát jim najevo, že jim pomáháme rádi!

Project – LEARN – Adults Become Readers (Marcia P. Fineman) Projekt UČENÍ - organizace dobrovolníků z Clevelandu (částí projektu je i Literární klub, který funguje od r. 1984). Klubová činnost.

Čtenářské poradenské služby pro starší čtenáře: Knihovny by měly přizpůsobovat své služby starším čtenářům, předpokládá se, že jich bude přibývat. Online (digitální) čtení, second life, mezigenerační diskuse (prolomení bariéry mezi lidmi), eKnihy atd.

Komunitní knihovny – knihovny budoucnosti „Knihovna se z prostoru ke čtení proměňuje na společenské centrum s mnohanásobnými kompetencemi.„ (autoři stavby The Seattle Public Library) Komfort a dostupnost, to je, oč tu běží…

The Seattle Public Library – 44 čítáren

Komunitní knihovny – Skandinávie – relaxační zóny

Komunitní knihovna v Pietarsaari

INOVACE SLUŽEB Nejde-li čtenář do knihovny, musí knihovna za ním! Document Delivery Service (dodávání dokumentů klasickou i elektronickou cestou). Služby po telefonu – radit, číst pohádky, zajišťovat referenční služby do mobilních telefonu apod. Pro komunikaci využívat e-maily, nabízet digitální knihovny (regionální fond) atd. Nabízet čtečky eKnih s obsahem, eKnihy a vlídné katalogy apod. – knižní novinky.

CELOŽIVOTNÍ UČENÍ V KNIHOVNĚ Knihovna v roli učitelky – rozvíjet informační gramotnost občanů; pořádat kurzy multimediální výchovy, informační výchovy ad. – co je to čtečka, k čemu slouží, představovat audioknihy, učit zájemce, jak si vyrobit film, kvalitní fotografii, jak vyhledávat informace apod. Internet využít jako prostředek ke vzdělávání uživatelů – hodnocení knih, české a světové literatury, nabízet kvizy aj. znalostní testy… Profesionalizovat kurzy (akreditovat, certifikovat atd.)

„Nepřežije nejsilnější, ani nejinteligentnější, ale nejvíce adaptabilní na změnu!“ (Darwin)

Studijní program Informační studia a knihovnictví se v Opavě vyučuje od roku 1994 (ÚBK) Knihovnictví (bakalářský stupeň) – prezenční a kombinovaná forma, Knihovnictví v kombinaci s jiným oborem (bakalářský stupeň) – prezenční forma, Knihovnictví se zaměřením na veřejné knihovny komunitního typu (magisterský stupeň) – prezenční a kombinovaná forma, Předměty: Výchova uživatelů, Služby knihoven a informační služby, Služby pro specifické kategorie uživatelů, Čtenářství a čtenářská gramotnost, Informační gramotnost atd. Konference „Kniha ve 21. století.“

Děkuji vám za pozornost a těším se zase někdy na viděnou! PhDr. Libuše Foberová, PhD. Ústav bohemistiky a knihovnictví, FPF SU v Opavě, Masarykova 37 746 01 Opava Mobil: +420607755899 e-mail: libuse.foberova@fpf.slu.cz