Eutektikum a eutektický bod

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny skupenství Druhy látek: A) pevná látka B) kapalná látka
Advertisements

VYPAŘOVÁNÍ A VAR.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ Pevná látka tuhnutí tání Kapalina Plyn
Tání a tuhnutí Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková Fyzika: 8. ročník
Škola: Gymnázium, Brno, Slovanské náměstí 7
Aneta Říhová Lukáš Kahoun Marek Pertlík Adam Stibůrek
Skupenství látek a vnitřní energie
Změny skupenství látek
Gymnázium a obchodní akademie Chodov Smetanova 738, Chodov Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PŘECHODY MEZI SKUPENSTVÍMI
ROZTOKY.
Jméno autora: Mgr. Ladislav Kažimír Datum vytvoření:
Fázové rovnováhy.
Bobtnání Nafionu v čistých kapalinách a kapalných směsích Alena Randová, Štěpán Hovorka Ústav fyzikální chemie, VŠCHT Praha.
Vojtěch Škvor, Robert Kočí, Zuzana Podhorská, Lucie Syslová
Aleš Baťha Veronika Kohoutová Etela Kouklíková Monika Vančurová
Jirka Brabenec David Fousek Ondra Holoubek Kamil Chvátal
Teplo Ing. Radek Pavela.
TÁNÍ A TUHNUTÍ.
CHEMIE ROZTOKY - CVIČENÍ.
Změny pevného skupenství látek
Změny skupenství látek
Skupenství a vnitřní energie ZŠ Velké Březno. Co budu na konci hodiny znát? Souvislost změny vnitřní energie a změny skupenství tělesa. Souvislost změny.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK I.
Skupenské změny.
V ý u k o v ý m a t e r i á l zpracovaný v rámci projektu Ověření ve výuce: Třída: Datum: Šablona: Sa da: Ověření ve výuce: Třída: Datum: Pořadové číslo.
Název příjemce Základní škola, Bojanov, okres Chrudim Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Škola nás baví Výukový materiál.
© Letohradské soukromé gymnázium o.p.s. Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/ Výuková centra.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Látky mohou mít tři skupenství:
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 8 Tematický okruhTepelné jevy.
Tání, tuhnutí a tepelná výměna
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Roztoky Mgr. Jakub Janíček VY_32_INOVACE_Ch1r0111.
R O Z T O K Y.
ROZTOKY Obr Obr. 2.
složení roztoků, hmotnostní zlomek, procentová koncentrace
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Fázové rovnováhy, fázové diagramy
Změny skupenství v přírodě shrnutí učiva o přeměnách skupenství
VI. SKUPENSTVÍ. Víme, že látky se skládají z atomů, molekul nebo iontů. Částice jsou v neustálém pohybu. Jejich kinetická energie je úměrná teplotě. skup.
TÁNÍ – TUHNUTÍ FY_023_Změny skupenství látek_Tání - tuhnutí
1.3 Jak zjišťujeme vlastnosti látek? Měření.
okolí systém izolovaný Podle komunikace s okolím: 1.
TÁNÍ - TUHNUTÍ Autor: Mgr. Lenka Němcová Škola: Základní škola Velehrad, okres Uh. Hradiště, příspěvková organizace (Základní škola Velehrad, Salašská.
FYZIKA Změny skupenství.
Změny skupenství Zpracovali: Radka Voříšková Petra Rýznarová
Chemické výpočty II.
Skupenské změny 1 © Petr Špína 2011 foto: Pavel Bohatý, Milan Vávrů VY_32_INOVACE_B
Číslo: VY_32_INOVACE_22_16 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
Proč v zimě solíme silnice? Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Počítač Sklenice, kádinka Sůl.
TUHNUTÍ. TÁNÍ – opakování a) Je přeměna pevné látky na látku kapalnou. b) Probíhá při teplotě tání (u krystalické látky). c) Těleso teplo přijímá. d)
SKUPENSKÉ TEPLO TÁNÍ. = teplo, které přijme pevná látka při přechodu na kapalinu během tání. značka: L t jednotky: J; kJ vzorec: L t = m ∙ l t m = hmotnost.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Roztoky Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/10 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_05-47 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Fyzika Tematický okruh:Termika Téma:Skupenství látek - tání a tuhnutí.
Riskujeme v chemii Směsi a jejich oddělování Soutěžíme před testíkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Mánek. Dostupné.
ZMĚNY SKUPENSTVÍ LÁTEK
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_18_TANI_A_TUHNUTI_LATEK Název materiálu:
Základní pojmy.
Ředění a směšování roztoků pomocí směšovací rovnice
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Změny skupenství látek
Tání a tuhnutí - početní úlohy
TÁNÍ A TUHNUTÍ. TÁNÍ A TUHNUTÍ ? Umíš odpovědět 1.Uveď příklady tání a tuhnutí. 2.Tají a tuhnou pevné látky stejně? 3.Na čem závisí tání látky?
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Třída 3.A 15. hodina.
Tání = děj, při kterém se pevná látka mění na kapalinu.
Transkript prezentace:

Eutektikum a eutektický bod Gymnázium Hladnov a Jazyková škola, Hladnovská 35, Slezská Ostrava

Proč se solí cesty?

O co jde? Co je to eutektický bod? A využití? metalurgie - Sn: 232°C Pb: 328°C Sn+Pb: 183°C sklářství zimní údržba silnic

Příklad eutektických teplot různých solí H2O + NaCl -21,2°C H2O + KCl -10.6°C H2O + CaCl2 -49.5°C H2O + NaCl + CaCl2 -55.0°C

A teď samotný pokus!

Proč sůl rozpouští led? Vycházejte zde dvou faktů: 1) Roztok soli tuhne při nižší teplotě než čistá voda. 2) Na to, aby roztok zmrzl (tj. aby kapalina přešla v pevnou látku), je mu třeba odebrat energii –teplo: Q=Q1 + Lt a) aby jeho teplota poklesla na teplotu tuhnutí příslušné směsi (Q1) b) aby kapalina této teploty ztuhla na pevnou látku( Lt = m . lt) Kde m je hmotnost a lt je měrné skupenské teplo tání (pro led =334000 J.kg-1) Zanedbáme ostatní jevy, jako že se při vlastním rozpouštění může uvolňovat nebo naopak pohlcovat teplo.

Mějte tedy led teploty přesně 0°C a sůl u něj Mějte tedy led teploty přesně 0°C a sůl u něj. Pak nejmenší kapička vody, v níž se rozpustí zrnko soli, bude roztokem, který za teploty 0°C už nemůže být tuhý. Tento roztok bude v sobě rozpouštět další sůl a další led; ten ale přechází z tuhé fáze do kapalné a tím bude směs ochlazovat. Teplota roztoku soli tedy klesne pod nulu, směs ale bude stále tekutá a rozpouštět další led, a to tak dlouho, až se rozpuštěným ledem zředí na takovou koncentraci, která bude moci při dosažené nízké teplotě tuhnout. Je-li ovšem kolem přesně 0°C, pak to nebude nikdy. Je-li teplota trochu nižší, třeba -5°C, pak snadno zjistíte koncentraci soli, které odpovídá tuhnutí při této teplotě - a máte tím dáno množství ledu, které musí roztát po nasypání daného množství soli.

Závěr

Děkujeme za pozornost Tomáš Rybenský, Lukáš Nowak, Martin Kempný