Christiaan Huygens ŽIVOTOPIS.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanické vlnění Adrian Marek.
Advertisements

Albert Einstein.
Josef Couf production uvádí: Cesta na Io. Vnější planety Sluneční soustavy.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Významné osobnosti fyziky a chemie
VLNĚNÍ V IZOTROPNÍM PROSTŘEDÍ
GALILEO GALILEI 15.února 1564 Pisa - 8.ledna 1642 Arcetri
Isaac Newton 1643 – 1727.
16. – 17. století. Narodil se v Pise Otec vážený obchodník a hudební znalec Studoval medicínu, při níž se věnoval matematice a fyzice Učil na univerzitách.
Optika Co je světlo ? Laser – vlastnosti a využití Josef Štěpánek
Keplerovy zákony Jan Janoušek F11125.
Životopis.  Narodil se 22. září 1791 nedaleko Londýna (v Newington Butts), v chudé rodině kováře  v roce 1805 ( ve čtrnácti letech ) nastoupil do.
Christian Andreas Doppler
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F29/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Keplerovy zákony Autor:
19. Zobrazování optickými soustavami
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Interference světla Optika patří mezi nejstarší části fyziky – byla známu už ve starověkém Řecku. V 17. století se začaly rozvíjet dvě teorie o šíření.
1. ÚVOD DO GEOMETRICKÉ OPTIKY
Daniel Nevole IX.B ZŠ Velké Březno
KOF/FI – Gravitační síla Země
Blaise Pascal 9.Červen 1623 Clermont – 19. Srpen 1662 Paříž
Isaac Newton.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Isaac Newton Šablona: III/2
17. století = tzv. Velké století = Revoluce ve vědě
Tycho Brahe ( původním jménem Tyge Ottesen Brahe)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_28.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Jan Evangelista Torricelli a Magdeburské polokoule
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_5 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _605.
23. Mechanické vlnění Karel Koudela.
Fyzika 2 – ZS_3 OPTIKA.
Aneta Trkalová Petra Košárková
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
.. Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_661.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Hodnocení na konci letního období – zápočet
Isaac Newton Britský fyzik, matematik astronom.
MODERNÍ VĚDA Počátek novověku
Johannes Kepler ( ).
Kateřina Bartůšková, Jakub Žďárský
Úvod Co je to fyzika? Čím se tato věda zabývá?.
Mikuláš Koperník „Ten co vsadil Slunce doprost ř ed sv ě ta” p ř elom 15. a 16. století.
Připravily: Aneta Brabencová Kristýna Nachtigalová
Počítačové algebraické systémy a jejich aplikace ve fyzice Jakub Náplava, Dominik Miketa, Jan Hájek (I.) Ondřej Borovec, Jan Krejčí (II.)
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _630 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Gravitační síla, gravitační pole
PŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
Rozvoj vědy a techniky v 17. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3610_Rozvoj_vědy_a_techniky_v_17_století.
Fyzika - optika Zákon odrazu u zrcadel a zákon lomu u čoček.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_43_04 Název materiáluVýznamné.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
Rohová, Krejčířová, Vančurová, Dorazilová Gymnázium Jakuba Škody, Přerov ˇ.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Mikuláš Koperník Mikuláš Koperník, polský matematik, astronom a lékař (1473 – 1543)
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA
Saturn Planeta s prstenci.
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Aplikovaná optika I: příklady k procvičení celku Optické přístroje, mikroskop a související témata Jana Jurmanová.
Titan , Huygens Autor : Pavel Kunc XI.A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1A_01
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Christiaan Huygens ŽIVOTOPIS

Christiaan Huygens Narodil se 14. dubna 1629 v nizozemském Haagu, v rodině diplomata Constantina Huygense. Měl dva bratry a dvě sestry Do šestnácti let byl vzděláván doma V letech 1645- 1647 studoval na univerzitě v Leidenu matematiku a práva, pak studoval v Bredu Roku 1649 se vrátil do Haagu

Huygens - autor Známý ve vědeckých kruzích se stal dvěma matematickými pracemi Cyclometriae, Teorémy o kvadrantuře hyperboly, elipsy a kruhu a těžišti jejích částí (1651) De circuli Magnititude Inventa, Objevy o velikosti kruhu (1654) K významným pracím patří také Přehled slavných úloh (1654), zabývající se hlavně řešením úloh formulovaných Descartem, Fermatem, Pappem a antickými matematiky Astronomické dílo Cosmothereos napsal roku 1694, ale vyšlo až po jeho smrti, roku 1698

V Paříži Vydal se sem v červenci roku 1655 a seznámil se tu s díly Gaasendiho, Robervala, Pascala, i Fermata Vytvořil zde velkou část své vědecké práce, zejména v oblasti astronomie Napsal O objevu nového souputníka Saturnu, o Saturnově měsíci Titanu Po dalších pozorováních zjistil, že má planeta kolem sebe tenký prstenec, který se jí nikde nedotýká – to shrnul ve spisu Saturnův systém, kde mj. zveřejnil nákres mlhoviny v Orionu Při studiu kruhového pohybu také objevil vztah pro dostředivé zrychlení a spolu s mechanikou G. Galilea dal základ Newtonovu objevu zákona gravitace

Objeven Christiaanem Huygensem Saturnův měsíc Titan Objeven Christiaanem Huygensem

Kyvadlové hodiny 16. června 1657 na jejich konstrukci dostal patent Správná cesta vedla přes fyzické kyvadlo s malým rozkmitem , s náhradou vřetenového kola hodin kolem krokovým Fyzikální rozbor činnosti kyvadla se dá najít v díle Kyvadlové hodiny. Jedná se o velice rozsáhlý spis,plný matematických popisů nejrůznějších křivek

Kyvadlové hodiny

Vlnová teorie světla Pomocí konstrukce vlnoploch odvodil přímočaré šíření světla, zákon odrazu a lomu světla V roce 1678 vydal Traité de la lumiere, Pojednání o světle

Christian Huygens zemřel 8. července 1695 v Haagu

Zajímavosti Část sondy Cassiny, která 14. ledna 2005 přistála na Titanu se jmenuje Huygens. Vztah pro dostředivé zrychlení: a=v2/r Věnoval se optice, dalekohledům a mikroskopům. Zkonstruoval dvoučočkový okulár a také několik velkých dalekohledů s ohniskovou délkou až 75 m . Objevil velký tmavý útvar v rovníkové oblasti Marsu, dnes nazývaný Syrtis Major V mikroskopii objevil metodu pozorování na temném pozadí

Zajímavosti Huygens se nikdy neoženil Byl tichý, uzavřený člověk Jmenuje se po něm: Asteroid 2801 Huygens Kráter Huygens na Marsu Planetární sonda Huygens Huygens software pro zpracování obrazu v mikroskopu Huygensův princip

Huygensův princip Popisuje jednu z představ o šíření vlnění V každém okamžiku lze každý bod na čele šířící se vlny chápat jako nový zdroj vlnění (sekundárních vln). Nový tvar čela vlny v čase o malý okamžik pozdějším lze pak určit jako vnější obálku vln, šířících se z těchto zdrojů. Využití: Díky tomuto principu můžeme zkonstruovat vlnoplochu v určitém okamžiku, je-li známá její poloha a tvar v některém předcházejícím okamžiku Lze také podle něj odvodit princip odrazu a lomu vlnění

Zdroje informací Z internetu: Knihy: Autor: Anna Handlířová www.converter.cz/fyzici/huygens.htm cs.wikipedia.org/wiki/Christiaan_Huygens aldebaran.cz/famous/people/Huygens_Christian.html tarot.eu/huygesv_princip_cs.html Knihy: Galerie géniů 222 osobností, které změnily svět (Vít Haškovec, Ondřej Müller) Autor: Anna Handlířová

Konec