Kam se točí Tobě ?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Programování motorů I..
Advertisements

Desetinná čísla Sčítání
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Kolik sloupů vidíš? Dva čtvercové…. Nebo tři kulaté ?
TEST FOTOGRAFICKÉ PAMĚTI 1 (001)
Limita funkce. Koncentrace 137Cs v odpadním kanálu jaderné elektrárny se v časovém intervalu (t1, t2) řídí rovnicí c (t) = c0e -(t-t0). V čase t1 dojde.
Copak nám nadělil rok 2008 V tomto roce jsme zažili mnoho nečekaných změn. Dokonce takových změn, že je nám mnozí můžou závidět, ale určitě se nechceme.
Klamy a další zajímavosti
Your name your caption here NTTP 2010 Mozkové hemisféry Logika Detaily Fakta Pravidla Slova, jazyk Matematika Současnost Budoucnost Bezpečí Realita Pocity.
Optické klamy profesora Lahvičky.
Optické klamy Martina Mihalíková 8.Au.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
Člověk se nědy zeptá proč...???
Problém - sporná, nerozřešená otázka nebo nesnadný úkol - překážka Řešení problémů.
Fuzzy logika.
Psychologie štíhlé postavy
Počítačová grafika.
v pedagogické diagnostice
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Otřes mozku, úrazy lebky, ...
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Adaptivní preference pro délku nohou u potenciálního partnera
Problém padající kočky Václav Kurfürst
Kterou hemisférou myslíte ?
Působení magnetického pole na cívku s proudem
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Symbolické funkce a jejich poruchy
Počítání, vývoj matematiky,... Asi milion let uplynulo od doby, kdy se na naší planetě objevil člověk. Během této doby se naučil poznávat tvary a směry,
PROCVIČENÍ MOZKOVÝCH HEMISFÉR, IMPROVIZACE Prezentační techniky
Jaký je naše tělo Kontrola
Diplomový seminář 4. Argumenty Deduktivní (formální logika)‏ Induktivní Z příkladu Z analogie Z autority Argumenty o příčině.
je neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna 2015neděle, 19. dubna.
Tuhé těleso, moment síly
Oko.
Normální rozdělení. U 65 náhodně vybraných živě narozených dětí byla zkoumána jejich porodní hmotnost [g] a délka [cm].
MYŠLENKOVÉ MAPY ÚVOD A PRÁCE S NIMI MODUL KURZU PRÁCE S INFORMACEMI
Je to trochu divné jak se to stalo. I když nejsi věřící, měl(a) by jsi se na to podívat.
Týmová práce TYMP1/ C12 Kreativita 2 UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH KOMUNIKACÍ
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DOMINANCE PRAVÉ A LEVÉ HEMISFÉRY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
Hemisféry, myšlení.  Navazující prezentace vysvětlující jenotlivé časti mozku  Prezentace objasňuje pojmy k části koncového mozku  Po objasnění látky.
Ročník: 5. Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Přírodověda Tematický okruh: Člověk a jeho zdraví Téma: Nervová soustava Jméno autora:
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
OBČANSKÁ VÝCHOVA - 9. ročník
Struktura látek (pevných, kapalných a plynných)
STATIKA TĚLES Název školy
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Konstrukce trojúhelníku
Množina bodů dané vlastnosti
Konstrukce trojúhelníku
Rovnováha v přírodě Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Konstrukce trojúhelníku
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Konstrukce trojúhelníku
Kam se točí Tobě ?.
Kam se točí Tobě ?.
Lineární regrese.
Kolik sloupů vidíš? Dva čtvercové…. Nebo tři kulaté ?
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Předsudky a stereotypy
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
Času máš dost, tak se usaď, pust si zvuk a vyzkoušej si svůj postřeh.
Kam se točí Tobě ?.
Kam se točí Tobě ?.
Transkript prezentace:

Kam se točí Tobě ?

Co tomu říkáte? Je to tzv. Brain test, který testuje Váš mozek Přečtěte si na čem je založen

Nejprve statisticky: Obecně častěji se figurka točí lidem doprava Nejprve statisticky: Obecně častěji se figurka točí lidem doprava. Mnohem více ženám. Těch žen, kterým se točí doleva je sotva čtvrtina. U mužů je "levotočivých" podstatně více, ale přesto jen asi slabá polovina. Ale více žen, nežli mužů, ji po čase dokáže vidět otáčet se na obě strany a to některé dokonce dle vlastní vůle. O co jde v tomto testu? O zjištění, která ze dvou vašich mozkových polokoulí je dominatnější. Pravá, zodpovědná za city, emoce, obraznou a symbolovou představivost, prostorové a časové vnímání, orientaci, fantazii, imaginaci, kreativitu atd., nebo levá, zodpovědná za logiku, analytické, matematické a pojmové myšlení, verbální myšlení a jazyk, praktické tvoření, strategii atd..? Pravotočivost ukazuje na pravou mozkovou hemisféru, levotočivost na levou.

Jak je ale možné, že tu holku v jednu chvíli vidí dva lidé otáčet se každý na jinou stranu? Nebo i jeden člověk ji vidí otáčet se na druhou stranu, nežli před chvílí? Celý fór je v tom, že vzhledem k tomu, že to je jen plošná silueta postavy (tedy stín), tak ani u jednoho obrázku, ze kterých se skládá tato gif-animace (je jich celkem 34) nemáte jistotu, jestli na tuto postavu koukáte zepředu, nebo zezadu, zprava nebo zleva - tedy jestli ta zvednutá ruka a noha je pravá nebo levá (atd.). Při statickém obrázku si tento problém dokážeme uvědomit a vůlí siluetu postavy dokážeme vidět jednou zepředu a podruhé zezadu (respektive zprava či zleva). Ale když tyto sporné obrázky na sebe začnou ve smyslu filmového pásu navazovat, náš mozek je musí vyhodnotit jako plynulý pohyb a aby nezkolaboval, musí určit i na kterou stranu. A to vlastně zpočátku bez naší vědomé vůle.

Ti, kteří dobře dokáží ovládat své mozkové hemisféry, dokáží vědomě "otočit" směr pohybu figurky na libovolnou stranu, některým se smysl otáčení mění náhodně (nedokáží jej ovlivnit vůlí) a u těch, kteří figurku vidí vždy otáčet se pouze na jednu stranu, je výrazně dominantní jedna mozková hemisféra. (doufám, že snad neexistují jedinci, kteří by pohyb figurky nevnímali jako otáčivý - ti by pravděpodobně měli problémy i se sledováním filmů a pod.) Vzhledem k té základní spornosti určení stran u stínové siluety, lidé, kteří dokáží vidět změnu smyslu jejího otáčení, říkají, že "přeskakuje z nohy na nohu".

Tak to zkusíme ještě jednou ??????? Připravte se na to, že někteří se budou do krve hádat, že "to přece není možný, aby se ta holka točila na druhou stranu!" I mě chvíli trvalo, abych to byl schopen jenom připustit. Kromě tohoto, jsem se dozvěděl ještě pár kuriózních vysvětlení, od lidí s podezřením na nějaký chyták, kteří se snažili z jednoznačné odpovědi vlevo - vpravo nějak vykroutit ať už rádoby vtipnou odpovědí, anebo "seriózním", ale o to úsměvnějším, krkolomně logickým vysvětlením. Tak to zkusíme ještě jednou ???????