Proč diagnostický systém INFA?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co je a k čemu slouží benchmarking?
Advertisements

Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA 2
Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA Hodnocení finanční politiky (politiky kapitálové struktury)
Finanční analýza Michal Šimek, 4. A/1.
Co je a k čemu slouží benchmarking?
Finanční analýza Prezentace: Jiří Uhman
Efektivnost.
Co je a k čemu slouží benchmarking?
Rentabilita (výnosnost, ziskovost) podle účetních měřítek
Hodnocení podnikové výkonnosti
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA 1.Krok Vyplnění základních údajů.
7. Hodnocení investic.
Finanční analýza Prezentace: Jiří Uhman
Podniková ekonomika Financování podniku.
Ekonomika investic.
Vítám Vás na další hodině firemních financí. Pokud jste v průběhu našich cvičení došly k některým otázkám, které je nutné objasnit – neváhejte a vneste.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
FIM: Aplikace WACC jako diskontní sazby
Analýza rozvahy a výkazu zisků a ztrát
Měření a řízení výkonnosti podniku, faktory vývoje
Investiční činnost.
Metody Finančního řízení firmy Tomáš Sobotka A09B0008PMAB.
Poměrové ukazatele.
Finanční analýza říjen 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060318
Hodnocení pomocí metody EVA - základ
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA Hodnocení úrovně likvidity.
Moderní metody hodnocení výkonnosti podniku − Benchmarking
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Průměrné vážené náklady kapitálu
Řízení a hodnocení banky
8. přednáška Value Based Management (řízení hodnoty) – propojení cílů akcionářů s cíli managementu pro maximalizaci tvorby hodnoty pro vlastníky (shareholder.
Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA Hodnocení úrovně provozní oblasti.
Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA 3.Krok Výběr analýzy.
MPH_FMAN Finanční management Jaro 2012
Míra růstu dividend, popř. zisku
Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA Mapa stránek.
Eva Tomášková Poměrové ukazatele Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností.
Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA Hodnocení úrovně rizika (odhad re)
Finanční páka v podniku
Ekonomická přidaná hodnota
Finanční výkazy obchodních společností
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti.
6. přednáška – predikční modely
Investiční rozhodování
Poměrové ukazatele.
ÚVOD Účetnictví je chápáno jako stavová či výsledková karta podnikání.
Bonitní modely Bonitní modely Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností Eva Tomášková
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Generátory tvorby hodnoty
Soustavy ukazatelů – úvod
Přednáška č. 1 Výkonnost podniku a hodnotové řízení podniku (Value Based Management). Způsoby měření a řízení výkonnosti.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
1 Téma 5-6: Finanční analýza podniku 1. Účel finanční analýzy 2. Zdroje informací pro finanční analýzu 3. Metody a postup při finanční analýze 4. Ukazatele.
Téma 8. Náklady kapitálu. Kapitálová struktura a její optimalizace 1. Náklady kapitálu a jejich kvantifikace 2. Teorie optimalizace kapitálové struktury.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Hodnocení vybraného podniku na základě finančních výkazů se zaměřením na ukazatel EVA Vypracovala: Bc. Ivana Kotoučková Vedoucí práce: Ing. Radka Redlichová.
Téma 10: Podnikový zisk a dividendová politika 1. Tvorba zisku (výsledku hospodaření) 2. Bod zvratu a provozní páka 3. Zdanění zisku a rozdělení výsledku.
Finanční management Téma č.3 (a 4) Dnešek Poměrové ukazatele 1
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Zakladatelský projekt pilařského a dřevozpracujícího provozu
Finanční management Téma č.4 Dnešek Finanční páka Provozní páka.
Kombinované metody oceňování. Metody založené na analýze trhu
MPH_FMAN Finanční management jaro 2016
Vysoká škola technická a ekonomická České Budějovice Ústav podnikové strategie Zhodnocení finanční situace konkrétního podniku Autor BP: Miroslava Sobotovičová.
Metody FINANČNÍ ANALÝZY:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Podniková ekonomika.
Vyhodnocení stavební zakázky
Transkript prezentace:

Benchmarkingový diagnostický systém finančních indikátorů INFA Ukazatelový systém INFA

Proč diagnostický systém INFA? Protože základem výpočtů je aplikace diagnostického systému finančních ukazatelů INFA (umožňujícího hodnocení finančních indikátorů ve vzájemných vazbách) na shromážděná data, čímž získáme signalizaci silných a slabých stránek podniku. Diagnostický sytém INFA vytvořili Inka a Ivan Neumaierovi.

INFA výchozí schéma

INFA má základní podobu třech vzájemně propojených pyramid INFA výchozí schéma INFA má základní podobu třech vzájemně propojených pyramid

INFA výchozí schéma První pyramida charakterizuje tvorbu EBIT/Aktiva = produkční sílu podniku nezávislou na zadluženosti a míře zdanění zisku

INFA výchozí schéma Druhou pyramidu charakterizující dělení EBIT/Aktiva mezi věřitele, vlastníky a stát

INFA výchozí schéma Třetí pyramida charakterizuje vztahy aktiv a pasiv – zde vyjádřené pomocí likvidit

INFA výchozí schéma Výchozí schéma INFA rozděluje ukazatele do třech skupin: Ukazatele charakterizující tvorbu EBIT/Aktiva Ukazatele charakterizující dělení EBIT/Aktiva Ukazatele charakterizující vztah aktiva - pasiva (poměřují životnosti aktiv a pasiv)

INFA výchozí schéma Rozdělení ukazatelů do třech skupin odpovídají dílčí analýzy: Hodnocení úrovně provozní oblasti (tvorby EBIT/Aktiva) Hodnocení finanční politiky (dělení EBIT/Aktiva) Hodnocení úrovně likvidity (za jaké finanční stability se tvorba a dělení EBIT/Aktiva děje)

INFA rozklad ROE

INFA rozklad ROE Přestrukturováním ukazatelů z první a druhé pyramidy (zdůrazněním zájmů majitelů) obdržíme pyramidový rozklad ROE

INFA rozklad ROE Přestrukturováním ukazatelů z první a druhé pyramidy (zdůrazněním zájmů majitelů) obdržíme pyramidový rozklad ROE Ukazatelé z první pyramidy nám charakterizují, jak velký EBIT byl vytvořen a s jakým nasazeným kapitálem (Aktivy)

INFA rozklad ROE Přestrukturováním ukazatelů z první a druhé pyramidy (zdůrazněním zájmů majitelů) obdržíme pyramidový rozklad ROE Ukazatele z druhé pyramidy nám ukazují dělení EBIT. Nejprve si svou část vezmou věřitelé a pak stát. Co zbude na majitele je čistý zisk. Ve spojení s nasazeným kapitálem majiteli (VK) obdržíme ROE Ukazatelé z první pyramidy nám charakterizují, jak velký EBIT byl vytvořen a s jakým nasazeným kapitálem (Aktivy)

Analýza ROE charakterizuje zhodnocení vloženého kapitálu majiteli. INFA rozklad ROE Přestrukturováním ukazatelů z první a druhé pyramidy (zdůrazněním zájmů majitelů) obdržíme pyramidový rozklad ROE Ukazatele z druhé pyramidy nám ukazují dělení EBIT. Nejprve si svou část vezmou věřitelé a pak stát. Co zbude na majitele je čistý zisk. Ve spojení s nasazeným kapitálem majiteli (VK) obdržíme ROE Analýza ROE charakterizuje zhodnocení vloženého kapitálu majiteli. Ukazatelé z první pyramidy nám charakterizují, jak velký EBIT byl vytvořen a s jakým nasazeným kapitálem (Aktivy)

INFA odhad alternativního nákladu na vlastní kapitál (re) Odhad alternativního nákladu na vlastní kapitál (re) je rozhodují pro posouzení výkonnosti podniku. Podniky mající spread = (ROE – re) kladný tvoří v daném roce pro své majitele hodnotu. Jaký bude vývoj spreadu v budoucnu v našem benchmarkingu nehodnotíme.

INFA odhad re Nejlépe získáme hodnotu re z kapitálového trhu. Ovšem veřejně obchodované podniky v průmyslu lze doslova spočítat na prstech. Proto se musíme pokusit re odhadnout. Pro odhad re existuje několik postupů: vycházející z CAPM vycházející z praxe ratingových agentur postupy jednotlivých bank a další postupy.

INFA odhad re V INFA je použít postup inspirovaný praxí ratingových agentur. I když tyto postupy jsou tajné, existují matematicko statistické modely, snažící se přidělené ratingy vysvětlit pomocí dosažených finančních ukazatelů. V benchmarkingu bylo nutno tento postup přizpůsobit dostupnosti a hromadnému zpracování dat. Individuální přístup je „pouze“ pro několik set největších podniků.

INFA odhad re Odhad re v INFA re = rf + RP RP = rLA + rPOD + rFINSTAB + rFINSTRU Kde: re = odhad alternativního nákladu na vlastní kapitál RP = riziková přirážka rLA = RP za velikost podniku rPOD = RP za tvorbu EBIT (podnikatelské riziko) rFINSTAB = RP za schopnost platit včas (za finanční stabilitu) rFINSTRU = RP za dělení EBIT (za finanční strukturu)

INFA odhad re

INFA odhad re Bezriziková sazba

RP rLA a ostatní vlivy na re INFA odhad re Bezriziková sazba RP rLA a ostatní vlivy na re

INFA odhad re Bezriziková sazba Ukazatelé související s RP rPOD RP rLA a ostatní vlivy na re

INFA odhad re Bezriziková sazba Ukazatelé související s RP rPOD RP rLA a ostatní vlivy na re Ukazatel související s RP rFINSTAB

INFA odhad re Bezriziková sazba Ukazatelé související s RP rPOD RP rLA a ostatní vlivy na re Ukazatel související s RP rFINSTAB Ukazatelé související s RP rFINSTRU

INFA odhad re Bezriziková sazba Ukazatelé související s RP rPOD RP rLA a ostatní vlivy na re Ukazatel související s RP rFINSTAB Ukazatelé související s RP rFINSTRU Odhad re představuje nastavenou laťku, kterou musí ROE „přeskočit“.

INFA odhad re V modelu odhadu re je možnost profilace jednotlivých rizikových přirážek pro srovnávaný podnik (rozpětí jejich velikosti a kriteriální hodnoty indikátorů, na které jsou navázány). Je zde také možnost použití odhadů vycházejících z CAPM. Pokud by uživatel nechtěl provést odhad RP, má možnost se srovnat pouze s bezrizikovou sazbou.

Model odhadu alternativního nákladu na vlastní kapitál (re) Abychom mohli kvalifikovaně měnit nastavení ratingového modelu je nutno se s postupem v použitém stavebnicovém modelu alespoň rámcově seznámit.

Stanovení RP rPOD

Stanovení RP rPOD

Stanovení RP rPOD

Stanovení RP rPOD

Stanovení RP rPOD

Stanovení RP rPOD

Ukazatel EBIT/Aktiva je vhodným indikátorem pro odhad RP rPOD. Stanovení RP rPOD Ukazatel EBIT/Aktiva je vhodným indikátorem pro odhad RP rPOD.

Stanovení RP rLA

Stanovení RP rLA

Stanovení RP rLA Stanovení RP rLA souvisí s velikostí podniku, tj. s velikostí úplatných (úročených) zdrojů, velikostí aktiv či výnosů celkem.

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTRU Konstelace vybraných ukazatelů určuje dělení EBIT, které se zrcadlí v RP rFINSTRU

Stanovení RP rFINSTAB

Stanovení RP rFINSTAB

Stanovení RP rFINSTAB

Stanovení RP rFINSTAB Vztahy časové struktury (životnosti) aktiv s časovou strukturou pasiv postihují vybrané ukazatele finanční stability a zrcadlí se v části RP rFINSTAB.

INFA výpočet spreadu Výpočet spreadu a jeho porovnání s benchmarkem je výslednou analýzou. Pro porovnávaný podnik je také spočtena hodnota ukazatele EVA (Economic Value Added).

INFA výpočet spreadu

Ukazatelé působící na hodnotu ROE INFA výpočet spreadu Ukazatelé působící na hodnotu ROE

INFA výpočet spreadu Ukazatelé působící na hodnotu ROE Ukazatelé působící na velikost odhadu re

INFA výpočet spreadu Ukazatelé působící na hodnotu ROE Ukazatelé působící na velikost odhadu re Ukazatelé mají kombinovaný vliv a to jak na ROE, tak na re. Jejich vliv na spread může být protichůdný. Např. pokles hodnoty VK/Aktiva zvyšuje ROE (pozitivní vliv) a současně zvyšuje re (negativní vliv).

Skupiny podniků V souladu s metodikou INFA jsou podniky v OKEČ rozděleny podle hodnot ukazatele ROE (rentabilita vlastního kapitálu) do čtyř skupin podniků: TH (nejlepší podniky v odvětví) RF (velmi dobré podniky v odvětví) ZI (ziskové podniky v odvětví) ZT (ztrátové podniky v odvětví)

Stanovení skupin podniků pro benchmarking

Stanovení skupin podniků pro benchmarking Prvotní rozdělení podniků v OKEČ je na podniky mající účetní zisk a účetní ztrátu.

Stanovení skupin podniků pro benchmarking

Stanovení skupin podniků pro benchmarking Protože je problém s výpočtem ROE u podniků se záporným nebo nulovým vlastním kapitálem (i když mají kladný zisk) jsou tyto podniky přiřazeny k podnikům s účetní ztrátou.

Stanovení skupin podniků pro benchmarking Tím vzniká čtvrtá skupina podniků - označená ZT, tj. podniky ztrátové a mající záporný nebo nulový vlastní kapitál Protože je problém s výpočtem ROE u podniků se záporným nebo nulovým vlastním kapitálem (i když mají kladný zisk) jsou tyto podniky přiřazeny k podnikům s účetní ztrátou.

Stanovení skupin podniků pro benchmarking

Stanovení skupin podniků pro benchmarking Ziskové podniky lze rozdělit podle dosažené hodnoty ROE na podniky mající ROE větší nebo rovno než bezriziková sazba (rf) a podniky mající ROE menší než rf.

Stanovení skupin podniků pro benchmarking Porovnáním s bezrizikovou sazbou obdržíme třetí skupinu podniků – označenou ZI, tj. podniky mající kladné ROE, ale jeho hodnota je nižší než bezriziková sazba. Ziskové podniky lze rozdělit podle dosažené hodnoty ROE na podniky mající ROE větší nebo rovno než bezriziková sazba (rf) a podniky mající ROE menší než rf.

Stanovení skupin podniků pro benchmarking

Stanovení skupin podniků pro benchmarking Rozhodujícím kritériem pro posouzení úrovně hodnoty ROE je hodnota alternativního nákladu na vlastní kapitál (re). Je to laťka, kterou by hodnota ROE podniku měla přeskočit, aby podnik tvořil hodnotu. Alternativní náklad na vlastní kapitál = bezriziková sazba + riziková prémie.

Stanovení skupin podniků pro benchmarking Odhadem re pro jednotlivé podniky rozdělíme podniky mající ROE větší nebo rovno rf na skupiny podniků: První skupinu podniků – označenou TH, tj. podniky tvořící hodnotu Druhou skupinu podniků – označenou RF, tj. podniky mající ROE větší nebo rovno rf, ale netvořící hodnotu. Rozhodujícím kritériem pro posouzení úrovně hodnoty ROE je hodnota alternativního nákladu na vlastní kapitál (re). Je to laťka, kterou by hodnota ROE podniku měla přeskočit, aby podnik tvořil hodnotu. Alternativní náklad na vlastní kapitál = bezriziková sazba + riziková prémie.