Hans Christian Andersen

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P3_1.15 Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu Psaní velkých písmen II Typ: DUM - kombinovaný.
Advertisements

Klasické pohádky Cizí autoři.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.03 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pohádek, jejich hlavní znaky a dělení. Žáci se seznámí s nejznámějšími autory.
Hans Christian andersen
Hans Christian Andersen
Hans Christian Andersen
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Světový pohádkář Hans Christian Andersen
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 6. ročník Anotace: Hans Christian Andersen životopis,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Definice zapomínání: 1. Zánik vzpomínky. 2. Zánik nežné náklonnosti.
William Shakespeare.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_LZ_11 Sada DUMLiterární žánry Předmět Český jazyk a literární výchova Název materiálu Co je pohádka Anotace.
Bratři Čapkové.
ICT ČJ 5.ročník Význam slov VI.
FIMFÁRUM.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_ESTETIKA_04
Zajímavost: Narozen v Tupelu 8.ledna 1935 v 3.30 jako dvojče o půl hodiny dříve narozeného Jesse Garona, který se ovšem narodil již mrtvý. Rodiče Gladys.
VY_32_INOVACE_13_19 Základní vzdělávání – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
EDUARD BASS 9. ročník.
Spisovatelé dětské literatury
Portréty literárních osobností světové literatury.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Emil František Burian
Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
William Shakespeare.
Karel Čapek.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
SVĚTOVÍ AUTOŘI A SBĚRATELÉ POHÁDEK VY_32_INOVACE_11_22.
SVĚTOVÉ MODERNÍ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Hans Christian Andersen VY_32_INOVACE_XVI-B-04. Hans Christian Andersen Dánský spisovatel Narodil se v roce 1805, zemřel v roce 1875.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_299 _Dánsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
JAN NERUDA ( 1834 – 1891 ) - český básník, prozaik, novinář.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/12 Název materiálu: Jakub Jan Ryba Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení autorů severského realismu.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: VY_32_Inovace_ Pohádka 2 Název sady: Český jazyk 6. ročník Číslo projektu:
VY_12_INOVACE_C6.01 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Světová literatura pro.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku, slouží k výkladu nového učiva Datum: Ročník: 6. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:Mgr. Petra Pláničková Název:VY_32_INOVACE_1157_H. CH. ANDERSEN Téma: ŽIVOT, DÍLO,
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám" Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY_32_INOVACE_CJ_55.
ADÉLKA KUTILOVÁ studentka sekundy
NĚMECKO, ITÁLIE MAĎARSKO, DÁNSKO, RUMUNSKO, ŠVÉDSKO Mgr. Michal Oblouk
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Jan Neruda - život.
Polsko, Dánsko VY_32_INOVACE_VII-A-16.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
CÍSAŘOVY NOVÉ ŠATY (ŘEŠENÍ)
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_01   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Božena Němcová (1820 – 1862).
Ohlédnutí za čtvrtou třídou
Božena Němcová Narodila se ve Vídni.
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Transkript prezentace:

Hans Christian Andersen

Nejznámější pohádkář světa se narodil 2 Nejznámější pohádkář světa se narodil 2. dubna 1805 v dánském městě Odense.

Na jeho rodném domku je dnes pamětní deska Na jeho rodném domku je dnes pamětní deska. Ale cesta k takové poctě byla těžká…

Jeho otec byl chudým ševcem a celá jejich rodina žila a spala v jedné malé místnosti. V 11 letech mu zemřel otec, živitel rodiny. Aby ulehčil tíživé situaci, musel mladý Hans zanechat školy a začal pracovat v továrně.

Tak to beru. Nejlepší dramatik a nejlepší pohádkář… Tleskejte! Ve svých 14 letech se vydal do Kodaně, kde se bez úspěchů živil jako zpěvák a herec loutkového divadla. Postavil si malé loutkové divadlo a vyrobil pro své loutky oblečky. Byl vášnivým milovníkem literatury a znal nazpaměť celé Shakespearovy hry. Tak to beru. Nejlepší dramatik a nejlepší pohádkář… Tleskejte!

První šťastnou osobností v Andersenově životě byl ředitel divadla Jonáš Collin…

…ten poslal ctižádostivého Hanse do školy - zajistil mu stipendium krále Frederika VI. na gymnáziu ve Slagelse, později přešel na školu v Helsingoru, kde zůstal až do roku 1827. Příliš mu však studia nešla.

Usiloval prorazit v divadle, v románech, ale nakonec učaroval čtenářům v oblasti, kterou sám nepovažoval zprvu za podstatnou. V pohádkách…

Jeho pohádky jsou odlišné od pohádek klasických Jeho pohádky jsou odlišné od pohádek klasických. Mají smutný děj a nekončí dobře. Třeba pohádka Malá mořská víla.

Říká se, že vlastně vložil do pohádek něco ze svého života, který také nebyl veselý. Například Děvčátko se sirkami.

Císařovy nové šaty

Ošklivé kačátko

Statečný cínový vojáček

Vždy v posvátný čas Vánoc vydal svazeček pohádek Vždy v posvátný čas Vánoc vydal svazeček pohádek. V době, kdy neexistovala televize, měly nejen pro děti velký význam.

Na jaře roku 1872 Andersen spadl z postele a vážně se zranil Na jaře roku 1872 Andersen spadl z postele a vážně se zranil. Již nikdy se zcela neuzdravil. Asi tehdy měli vysoké postele.

Zemřel v létě 1875 nedaleko Kodaně Zemřel v létě 1875 nedaleko Kodaně. Je pochován na Assistenském hřbitově v Kodani a den jeho pohřbu (kterého se zúčastnil i král Christian IX.) byl vyhlášen dánským dnem národním smutku.

Není divu, že Andersenovi postavili pomník Není divu, že Andersenovi postavili pomník. Ale i kdybyste stáli u pana pohádkáře hodiny, tenhle vám nic nepřečte. I když trpělivost růže přináší.

Abyste pochopili genialitu Andersena – schválně, zkuste si napsat nějakou originální a svou pohádku!!! Třeba… Děvčátko se zapalovačem??? Princezna na fazoli??? Ošklivé kuřátko??? Císařovy šaty ze sekáče??? Obrovská mořská víla???

Tak vidíte, napsat originální příběh je těžké Tak vidíte, napsat originální příběh je těžké. Ale vy si to zkusíte zřejmě dříve, než byste si mysleli. Ha ha ha…