FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Činnost řek.
ČINNOST VĚTRU (EOLICKÁ ČINNOST).
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
Endogenní (vnitřní) pochody
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Exogenní procesy Činnost tekoucí vody.
JAK SE MĚNÍ POVRCH ZEMĚ.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ SÍLY
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Planeta Země – 6. ročník Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Základní škola Frýdek-Místek,
Činnost vody.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Vnější geologické děje
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
POVRCH ZEMĚ JAKO VÝSLEDEK PŮSOBENÍ PŘÍRODNÍCH ČINITELŮ
© copyleft Jiří Trávník
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Exogenní geologické děje
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Vznik a vývoj litosféry
Přírodní činitelé.
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda. Krajina = různě velká, ale určitá část pevniny složena z přírodních a kulturních krajinných složek, vytvořených lidmi.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
ROZPAD HORNIN Mnoho zdaru!
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
Eolické (Větrné) pochody
Planeta Země – Exogenní činitelé 1
Dotváření zemského povrchu - voda
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_210_Činnost vody AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
CO DOKÁŽE EROZE….
Dotváření zemského povrchu
Zvětrávání a činnost větru
Fluviální pochody Holubová, Hartová, Prokopová, Kučerová, Lázňovská, V5A.
ČINNOST TEKOUCÍ VODY Vítek Urban prima listopad 2004.
ZVĚTRÁVÁNÍ Vítek Urban listopad 2004 prima.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
Tvary vytvořené tekoucí vodou
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Pedosféra pastviny zemědělská půda sady.
POUŠTĚ Vítek Urban leden 2005 prima. Pouště jsou velmi suché oblasti v tropech, subtropech a v mírném pásu. Nerostou zde žádné rostliny. Povrch pouští.
Přírodní činitelé.
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
Pracovní list k procvičení znalostí o vnějších geologických dějích.
Součásti neživé přírody
vnější přírodní činitelé
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Tvary vytvořené tekoucí vodou
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Fluviální geomorfologie Lekce 4
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Digitální učební materiál:
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_13_Zvětrávání
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé

Vnější krajinotvorné procesy Zdroj jejich působení leží mimo Zemi, energii získávají hlavně ze Slunce Rozsáhlé tvary vzniklé činností vnitřních sil dále dotváří vnější činitelé, např. voda, led, vítr, zvětrávání,… Povrch rozrušují, snižují a zarovnávají Jako modelační činitel se nejvíce uplatňuje déšť, vítr, mráz a voda společně se změnami teplot Každý z těchto činitelů se uplatňuje nejvíce dle místních klimatických podmínek. Většinou působí více činitelů najednou. !

! procesy, které vedou k rozpadu hornin je způsobeno vodou teplotou ZVĚTRÁVÁNÍ procesy, které vedou k rozpadu hornin je způsobeno vodou teplotou ledem větrem kořeny rostlin Rozpad na malé části  balvany  štěrk  písek  prach  nazýváme je ZVĚTRALINY Ty jsou pak přemísťovány vodou, větrem … do jiných míst, kde se ukládají  vznik usazených hornin !

! Vítr působí nejčastěji v suchých oblastech bez rostlinstva ČINNOST VĚTRU Vítr působí nejčastěji v suchých oblastech bez rostlinstva větrná eroze - obrušuje skály odnos - přemísťuje zvětraliny na jiná místa, písečné přesypy !

Obrus a viklan Zejména v pouštních oblastech se velmi uplatňuje jako modelační činitel vítr, který unášenými částicemi obrušuje okolní reliéf.Typickým znakem takto vzniklých útvarů je jejich zúžení ve spodní části zhruba do výše 1 m, kde unášecí schopnost větru je největší a proto právě zde dochází k největší erozi.

Působení mrazu a vody Skalní město V bývalých mořských sedimentech voda využívá puklin, které postupně rozšiřuje.K největším změnám pak dochází působením mrazu, kdy voda po zámrazu zvětší svůj objem a trhá masív. Ten se postupně rozpadá na jednotlivé bloky. Déšť a mráz erodují měkčí vrstvy a dál dochází k dělení původního souvislého masívu.

ČINNOST TEKOUCÍ VODY ! Voda je jedním z nejvýraznějších Činnost řeky  EROZE - prohlubuje říční koryto a podemílá břehy  SEDIMENTACE - řeka unáší materiál a ukládá ho na dno Voda je jedním z nejvýraznějších modelačních činitelů. Na své cestě krajinou vytváří obrovské množství tvarů, které se od sebe velmi výrazně liší. Cestu řeky od pramene k ústí lze přitom přirovnat k období mládí, dospělosti a stáří, respektive hovoříme o horním, středním a dolním toku řeky. !