Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství Mojmír Hampl Viceguvernér ČNB Žofínské fórum na téma „České zemědělství“ 10. března 2014
2 Potravinová „soběstačnost“ • U masa nepokrývá domácí produkce zhruba třetinu spotřeby, u zeleniny a ovoce zhruba 80 %. • U mléčných výrobků resp. u obilovin (a pečiva) jsme naopak schopni domácí produkcí potenciálně uspokojit celou domácí spotřebu a generovat zřetelné přebytky. • Vyšší korunové příjmy z exportů ovlivní příjmy exportérů.
3 Dovozní náročnosti skupin produktů pro spotřebu domácností • Dovozní náročnost říká, kolik procent domácí spotřeby pochází z dovozu. • Potraviny jsou v porovnáním s ostatními skupinami spotřeby českých domácností průměrně dovozně náročné. • Přímo z dovozu jde 25 % konzumovaných potravin, dalších 10 % z dovozu je použito jako meziprodukt pro výrobu tuzemských potravin. • Celkově je tak podíl dovozu na spotřebě potravin zhruba třetinový.
4 Efekty 5% oslabení kurzu • Trvalé 5% oslabení kurzu se na přímo dovážených potravinách projeví nárůstem cen zhruba o 1,2 % a spolu s dražšími meziprodukty o 1,8 %. • Výše uvedené platí za předpokladu neměnných marží dovozců a prodejců. • Analýza dat inflace za listopad až leden ukazuje, že zhruba ¾ průsaku kurzu do cen se jíž v cenách potravin promítlo. • Žádné dramatické zdražení se tedy nekoná.
5 Dynamika cen potravin na přelomu posledních let • Meziměsíční dynamika cen potravin (bez vlivu změn daní) je lehce nad minulými roky, nicméně nikterak významně. • Růst v meziroční dynamice v období je s minulými roky v souladu (po zohlednění vlivu změn nepřímých daní je pak dokonce zřetelně nižší).
6 Meziměsíční růst cen potravin • Téměř polovina z nárůstu cen potravin od října 2013 je dána běžnou sezónností (rajčata, papriky nebo broskve jsou prostě v zimě dražší než v létě či na podzim). • Po výraznějším sezonně očištěném nárůstu cen potravin v prosinci a lednu ukazují šetření cen potravin na jejich již jen mírný růst v únoru, v souladu s prognózou ČNB.
7 Srovnání růstu cen potravin ve vybraných zemích • Růst cen potravin očištěný o vliv změn nepřímých daních leží v ČR v posledním roce na horní hraně sledovaných zemí (přičemž toto platilo i před oslabením kurzu). • Nicméně nikterak dramaticky nepřevyšuje dynamiku cen potravin ostatních zemích (vyjma Maďarska). • Obzvláště zřetelný je souběh s vývojem cen potravin v Německu, kde je aktuálně rovněž vykazován jejich růst přes 3 % meziročně.
8 Dopad oslabení kurzu na příjmy zemědělství z EU zdrojů v roce 2014 • Za všechny oblasti zemědělství podporované z rozpočtu EU dojde ke zvýšení alokovaných korunových příjmů o více jak 1,4 mld. Kč (při předpokladu stability kurzu na 27 Kč/EUR a oproti kurzu 25,8, který by navíc bez zásahu ČNB nepřetrval). • Největší část přitom tvoří přímé platby na zemědělskou plochu, kde se korunové finanční prostředky vlivem slabšího kurzu zvyšují téměř o 1,1 mld. Kč. • Slabší kurz navíc podporuje cenovou konkurenceschopnost českých zemědělců na zahraničním i domácím trhu.
Děkuji za pozornost!