Vznik a vývoj litosféry

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Stavba Země autor: David Hainall.
Pohyb litosferických desek
Zemská stavba = jako vrstvy cibule
Litosféra Kamenný obal Země.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Litosféra a litosférické desky
Strukturní geologie litosféry
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Litosféra co je litosféra? (pevná část Země, tvořená zemskou kůrou a svrchní částí pláště) tvořena litosférickými deskami původně jedna prapevnina – Pangea.
Geologické děje.
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
Geologie je nauka o Zemi. Zkoumá složení, stavbu a historický vývoj Země. Rovněž se zabývá pochody, které probíhají uvnitř naší planety i na jejím povrchu.
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
VZNIK POHOŘÍ.
VZNIK POHOŘÍ I. původ všech mohutných pohoří jsou vnitřní síly pocházející z nitra Země VNITŘNÍ GEOLOGIOCKÉ SÍLY náraz litosférických desek příkrovy.
Georeliéf – endogenní síly
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Endogenní činitelé utvářející zemský povrch – 1
VZNIK A VÝVOJ LITOSFÉRY Vnitřní geologické děje
LITOSFÉRA kamenný obal Země sféra tvořená horninami v pevném stavu
Litosféra Filip Bordovský.
Pevné těleso Země skládající se ze tří geosfér:
* Galaxie * Vnitřní stavba Země * Zemské nitro * Desková tektonika
Šablony GEOLOGIE 24. Vnitřní gelogické děje
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Název Litosféra Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Planeta Země - Litosféra
Tektonické poruchy Vrásy a zlomy.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
STAVBA ZEMĚ.
Vnitřní stavba Země Pevné těleso Země se skládá: 1) Zemské jádro
Opakování Proč se pohybují litosférické desky
LITOSFÉRA (PaLZ 28-29, AS 14-15, ADS 12-13)
Stavba a složení Země Kollarov J..
LITOSFÉRA I..
LITOSFÉRA.
Litosféra.
Př_141_Geologie_Litosférické desky I.
Př_143_Geologie_Poruchy zemské kůry
Vnitřní geologické děje
Název Geologie Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
Zemská stavba = jako vrstvy cibule = jako vrstvy vejce
Vnitřní stavba Země Jan Dušek.
Litosféra Zkvalitnění ICT ve slušovické škole autor: Helena Nováková
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
LITOSFÉRA.
LITOSFÉRA Obr. 1. LITOSFÉRA Litosféra je pevný obal Země Litosféra je pevný obal Země Tvoří j i : Tvoří j i : –z emská kůra –z emský plášť –z emské jádro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 07 TEMA: Litosféra – pevný obal Země.
Vznik pohoří.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Stavba Země.
STAVBA ZEMĚ. Stavba Země POZOR Země není rozhodně kulatá jako glóbus! Má nepravidelný tvar zvaný GEOID!
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Litosféra Anotace : Seznámení žáků se.
1 ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR Vznik a stavba Země (opakování) Litosféra Přírodopis 9. třída Zpracovala: Mgr. Jana Richterová.
Litosféra stavba Země stavba dna oceánů. obsah litosféra stavba zemského tělesa ▫zemská kůra, zemský plášť, zemské jádro litosférické desky dno světového.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Eva Khorelová
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_08_ZEMĚPIS
PLANETA ZEMĚ.
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Digitální učební materiál:
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Vulkanické a tektonické tvary
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
2. Tektonické poruchy zemské kůry (vrásy, zlomy)
Přírodní složky a oblasti Země
Geologické děje.
LITOSFÉRA Pevný obal země.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
3.Desková tektonika-vznik a zánik zemské kůry
Transkript prezentace:

Vznik a vývoj litosféry autor: David Hainall

O čem bude řeč … Stavba zemského tělesa a zemské kůry. Desková tektonika a pohyb litosférických desek. Horotvorná činnost. Sopky a sopečná činnost. Vznik a vývoj reliéfu krajiny.

Vnitřní stavba Země Kůra Svrchní plášť Spodní plášť Vnější jádro Vnitřní jádro 6378 km http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pr%C5%AF%C5%99ez_Zem%C3%AD.png (30. 10. 2010)

Zemská kůra Zemské těleso se skládá ze tří soustředných sfér: kůry, pláště a jádra. Svrchní vrstva planety Země. Skládá se ze tří vrstev: vrstva usazených hornin, čedičová a žulová vrstva. Rozlišujeme pevninskou a oceánskou zemskou kůru. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pr%C5%AF%C5%99ez_Zem%C3%AD.png (30. 10. 2010)

Oceánské kůře chybí žulová vrstva. Mocnost (tloušťka) se pohybuje od 6 – 70 km. Nejsilnější je na kontinentech pod pohořími, nejtenčí pod oceány. Zemskou kůrů tvoří horniny složené z nerostů. Kromě nich najdeme v zemské kůře i plyny a vodu s rozpuštěnými látkami. Nachází se v ní téměř všechny chemické prvky.

Litosféra Pevný obal Země. Tvořena zemskou kůrou a nesvrchnější vrstvou pláště. Mocnost (tloušťka) se pohybuje mezi obvykle 70 – 100 km. Nejmenší mocnost byla naměřena nad pod oceány – 2 km, nevětší pod pohořími - až 150 km.

Rozlišujeme litosférické desky oceánské a pevninské. pevninská zemská kůra Rozlámána na litosférické desky, které plavou na plastické vrstvě zemského pláště (tzv. astenosféra). Rozlišujeme litosférické desky oceánské a pevninské. Litosférické desky se neustále pohybují – pohyb vysvětluje teorie deskové tektoniky. astenosféra oceánská zemská kůra http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Erdkruste-i.jpg (31. 0. 2010)

Skládá se ze 7 velkých a 12 menších litosférických desek. Litosférické desky se k sobě buď: přibližují – lehčí se může podsouvat pod těžší desku, oceánská se může nasouvat na pevninskou desku, mohou se obě zapříčit a dojde ke tvorbě pohoří (tzv. orogeneze, např. vznik Himálaje) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tectonic_plate_boundaries.png (14. 11. 2010)

oddalují – v místech kde vzniká nová zemská (např oddalují – v místech kde vzniká nová zemská (např. Středoatlantský hřbet) pohybují se podél sebe – na třecích plochách vznikají epicentra zemětřesení http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tectonic_plate_boundaries.png (14. 11. 2010)

pevninská litosf. deska středooceánský hřbet pevninská litosf. deska stratovulkán štítová sopka oceánská litosf. deska kontinentální riftová zóna litosféra astenosféra zóna podsouvání a tavení zóna podsouvání a tavení magmatický krb http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tectonic_plate_boundaries.png (14. 11. 2010)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tectonic_plates.png (7. 11. 2010)

http://cs. wikipedia. org/wiki/Soubor:Plate_tectonics_map. gif (7. 11 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plate_tectonics_map.gif (7. 11. 2010)

Rozpad prakontinentu zvaného Pangea v období druhohor: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pangea_animation_03.gif (17. 11. 2010)

Horotvorná činnost Horotvorná = tektonická činnost. Souvisí s pohyby litosférických desek - tvoří se pohoří. Je doprovázena vrásněním, zlomy a sopečnou činností. Vrásnění a zlomy = tvarové změny. Ke tvarovým změnám horninových těles dochází vlivem zvýšeného tlaku. Zprohýbané vrstvy nazýváme vrásy.

antiklinála synklinála http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Syncline_and_anticline_norw.jpg (17. 11. 2010)

http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Rainbow_Basin.JPG (17. 11. 2010)

Křehké horniny praskají – vznikají pukliny a později i zlomy. Podél zlomů dochází k různým posunům, zdvihům nebo poklesům a vznikají buď horská pásma (tzv. pásemná pohoří) nebo příkopové propadliny. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:San_Andreas_Fault_Aerial_View.gif (17. 10. 2010) http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fault_types.png (17. 11. 2010)

Sopky a sopečná činnost Vlastnímu výbuchu sopky obvykle předchází slabé zemětřesení. O síle výbuchu rozhoduje viskozita (pohyblivost) magmatu a jeho schopnost propouštět plyny. Čedičové (bazaltové) magma je málo viskózní a proto obvykle volně z kráteru vytéká. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:MSH80_eruption_mount_st_helens_05-18-80.jpg (16. 11. 2010)

Sopky mají obvykle tvar kužele a vrcholovým kráterem nebo kalderou. Sopky s viskózní lávou obvykle prudce vybuchují, vyvrhují popel a žhavé úlomky. Sopky mají obvykle tvar kužele a vrcholovým kráterem nebo kalderou. Sopečnou činnost může doprovázet zemětřesení (sílu měříme seismografy – tzv. Richterova stupnice, ohnisko zemětřesení nazýváme epicentrum). http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PahoehoeLava.jpg (16. 11. 2010)

Sopka usazené horniny sopouch epicentrum zemětřesení litosf. deska místo vzniku přeměněných hornin litosf. deska magmatický krb zóna podsouvání a tavení http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Destructive_plate_margin.png (16. 11. 2010)

Vznik a vývoj reliéfu krajiny Vnitřní geologické děje (vulkanismus, tektonické pohyby) vytvářejí nerovnosti na zemském povrchu (pohoří, prohlubně). Vnější geologické děje (změny teploty, působení vody, větru apod.) zemský povrch zarovnávají. Mechanické zvětrávání probíhá všude tam, kde jsou velké teplotní rozdíly nebo střídavé zamrzání vody – vodní a větrná eroze.

Typy ledovců: pevninský a horský. Mechanické zvětrávání probíhá obvykle společně s chemickým zvětráváním. V oblastech s nízkými průměrnými ročními teplotami se výrazně projevuje vliv ledu a ledovců. Typy ledovců: pevninský a horský. Ledovec Gurglferner , Rakousko, Foto: David Hainall

Shrnutí Rozlišujeme litosférické desky oceánské a pevninské. Litosférické desky se neustále pohybují – pohyb vysvětluje teorie deskové tektoniky. Litosféra se skládá ze 7 velkých a 12 menších litosférických desek. Litosférické desky se k sobě buď přibližují, oddalují se od sebe nebo se pohybují podél sebe.

Horotvorná činnost souvisí s pohyby litosférických desek. Je doprovázena vrásněním, zlomy a sopečnou činností. Vrásnění a zlomy = tvarové změny. Ke tvarovým změnám horninových těles dochází vlivem zvýšeného tlaku. Zprohýbané vrstvy nazýváme vrásy. Křehké horniny praskají – vznikají pukliny a později i zlomy.

Sopka má obvykle kuželovitý tvar s vrcholovým kráterem nebo kalderou. O síle výbuchu rozhoduje viskozita (pohyblivost) magmatu a jeho schopnost propouštět plyny. Sopečnou činnost může provázet zemětřesení (seismograf, Richterova stupnice). Na vzniku a vývoji reliéfu krajiny se podílí vnější i vnitřní geologické děje.