Josef Kajetán Tyl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Karel Hynek Mácha - Narozen 16.listopadu 1810 v praze.
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
 Narodil se po deseti dcerách do rodiny sládka v Litomyšli 2. března  Smetana se již od svých 4 let na popud svého otce věnoval hudbě. Učil.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Manželky Karla IV. Blanka z Valois Anna Svídnická Anna Falcká
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Pokorná Martina
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Literatura českého romantismu
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
3. ETAPA – VYVRCHOLENÍ N.O. Mgr. Michal Oblouk
Příbuzenské vztahy v dějinách II
Christian Andreas Doppler
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
„Můj čas přijde”-Johann Gregor Mendel
STŘEDOČESKÝ KRAJ Edita Petříčková.
Český spisovatel, novinář,
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Josef Kajetán Tyl
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_16_CJL_1 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Jagellonci v Čechách 7.ročník.
Tomáš Garrigue Masaryk
Josef Kajetán Tyl Vojtěch šimon.
William Shakespeare 1564 *
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Karel Čapek.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Jan Drda Český jazyk 6. ročník ZŠ
4.Února 1808, Kutná Hora 11.července 1856, Plzeň český dramatik, novinář a spisovatel.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Karel Čapek.
○ Narodil se 6.února 1905 v Praze. ○ A zemřel 31.řijna1980 v Praze. ○Byl český divadelní a filmový herec, dramatik, filmový scénárista a spisovatel.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
. „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je nejchudší.“ „Kdo nemá peněz je chud, kdo nemá druha je chudší, kdo nemá srdce je.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU : Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/
 1808 v Kutné Hoře Otec vojenský hudebník, později krejčí, matka dcera mlynáře. Vystudoval gymnázium, filozofickou fakultu nedokončil – odchází ke kočovné.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Michaela Tarabová a Kateřina Čížková. Karel IV. byl jedenáctým českým králem.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“. Josef Kajetán Tyl „Kde domov můj“ VY_32_Inovace_18 MJ-3 PaedDr.Jitka Mužíková ZŠ a MŠ Nedašov.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Výchova k občanství TEMA: VZTAHY V RODINĚ ČÍSLO.
Dějiny ČR Josef II. - osvícenÝ panovník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_03 Název Divadlo a noviny počátku Národního.
Rodina, náhradní rodinná péče
Johann Sebastian Bach VY_32_INOVACE_I-A-07.
Rodina, příbuzenství.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Josef Kajetán Tyl Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Projekt: Moderní výuka Registrační číslo: CZ / /21
Světoví hudební skladatelé
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
VY_ 32_ INOVACE _01_10_Karel IV.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Pokus. konec.
Narodil se 3. července v Hukvaldech Zemřel 12. srpna 1928 v Ostravě
Johann Sebastian Bach Eisenach – Lipsko
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_34 JOSEF KAJETÁN TYL 1808 – 1856.
Transkript prezentace:

Josef Kajetán Tyl

Josef Kajetán Tyl se narodil 4.února 1808 v Kutné Hoře. Jeho otec Jiří byl Hudebníkem a matka Barbora byla dcerou mlynáře Ignáce Králíka. Studoval na staroměstském gymnáziu v Praze,ale odešel na jiné gymnázium v Hradci Králové.Kde se seznámil s Václavem Klimentem Klicperou. Po ukončení gymnázia se vydal studovat filosofickou fakultu do Prahy.Kterou nedokončil. Stal se členem Hilmerovi kočovné společnosti,kde se seznámil s Magdalenou Forchheimovou(zpěvačka a herečka) se kterou se později roku 1839 oženil .čekali spolu dítě ale narodilo se mrtvé a Magdaléna už další dítě nemohla mít.

Tyl ale navázal poměr s mladší sestrou Annou Tyl ale navázal poměr s mladší sestrou Annou.Tak vznikl manželský trojúhelník s Tylem a sestrami.Anna mu porodila 7 dětí které vychovávala manželka Magdalena.V době jeho úmrtí měl 4 dcery a 3 syny. Od roku 1833 prakticky vedl redakci časopisu Jindy a nyní, tento časopis se po roce 1834 změnil na Květy. Redigoval jej do roku 1836 a v letech 1840–1845. Dále vydával časopis Vlastimil (1840–1842), v letech 1846–1849 vydával Pražského Posla. Roku 1849 se pokusil založit noviny pro vesnice – Selské noviny, ale tento pokus brzy ztroskotal. Zemřel 11.července 1856 v Plzni,na kontě měl spoustu děl ale i dětí.

Díla Paní Marjánka,matka pluku Pražský flamendr Paličova dcera Strakonický dudák aneb Hody divých žen Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka Zazněla tam budoucí česká hymna Lesní panna aneb cesta do Ameriky Jiříkovo vidění Krvavý soud aneb kutnohorští havíři Jan Hus !!Celkově napsal 32 děl!!

Hra Fidlovačka = píseň Kde domov můj

Konec