Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Advertisements

zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury. E. Hemingway. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:9.12.
Světová literatura po 1. světové válce
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_1760_ZEM
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaMatematika 6 NázevDesetinná čísla_7.
zpracovaný v rámci projektu
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Mgr. David Vencl Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaMatematika NázevSinus - cvičení Klíčová slova Goniometrické funkce,
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/15/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
ERNEST HEMINGWAY Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ernest Hemingway, Romain Rolland PaedDr. Hana Vítová
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
Joseph Heller Narození 1. květen 1923 Úmrtí 12. prosinec 1999 NárodnostAmeričan.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Předmět: Literatura Cílová skupina: 3. ročník (septima) gymnázia Oblast podpory: III/2 Inovace výuky prostřednictvím ICT Autor: Mgr. Milena Krumphanzlová.
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A_2060_ZEM
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_733_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
zpracovaný v rámci projektu
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.03 Název pro školu: EU ČJ 03 II Název materiálu: Jaroslav Hašek Autor: Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/17/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu Mgr. David Vencl Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaInformatika NázevWord.
Literatura na počátku 20.století
RUDYARD KIPLING Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_732_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/18/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvořeníLeden.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE/12/B3 AutorMgr. Karolína Kofránková Období vytvoření
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
SVĚTOVÁ MEZIVÁLEČNÁ PRÓZA
Michail Šolochov (1905 – 1984).
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
ANARCHISTIČTÍ BUŘIČI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Český jazyk – Karel Václav Rais – 8. ročník
THOMAS MANN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Mgr. Marie Havránková ODRAZ 1. SVĚT. VÁLKY VE SVĚTOVÉ LITERATUŘE Literatura 1. pol. 20. stol. 2. ročník Srpen 2012.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/  Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT  Název školy: SPŠ a SOŠGS Most  Předmět: ČJL  Tematický okruh:
Odraz 1. světové války v literatuře Materiál je součástí projektu „Odraz 1. světové války v moderní výuce“ a je prostřednictvím „Programu na podporu činnosti.
ERNEST HEMINGWAY. ERNEST MILLER HEMINGWAY (21. července 1899 – 2. červenec 1961)21. července červenec1961 ● byl americký spisovatel.americký ● je.
KOMU ZVONÍ HRANA Ernest Hemingway. 21. července 1899 – 2.července 1961 americký spisovatel, žurnalista, esejista představitel ztracené generace vyrůstal.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Ernest Heminhway Jana Cihelková, Kateřina Klausová.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
Ernest Hemingway Benešová Tereza C3B Obecné informace Charakter spisovatele Život Literární tvorba Stěžejní díla.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Vypracoval: Ondřej Dutka
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_03 Prokletí básníci
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Šablona 32 VY_32_INOVACE_20_24_Romain Rolland
Erich Maria Remarque Eva Švančarová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Ernest Hemingway Barbora Beláková.
život a dílo „velikána“ Jakub Sosnovec
Americká próza mezi válkami
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VY_12_INOVACE_Jir_I_05 E.Hemingway Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.1825 Šablona klíčové aktivity III/2 Sada Český jazyk 9 Název Ernest_Hemingway Klíčová slova ztracená generace, morální kvality člověka Pomůcky PC, dataprojektor Druh interaktivity výklad, samostatná (skupinová) práce Stupeň a typ vzdělání II. stupeň základní školy Potřebný čas 1 vyučovací hodina Velikost 1, 62 MB Zdroje viz Použité zdroje

Český jazyk 9 Ernest Hemingway Teplice, Koperníkova 2592 Základní škola s rozšířenou výukou výtvarné výchovy, Teplice, Koperníkova 2592 Mgr. Renata Vostatková, 2011

Ernest Hemingway *1899 (USA Illinois) – †1961 (USA Idaho) americký spisovatel jeden z předních představitelů tzv. „ztracené generace“ nositel Nobelovy ceny

Život vyrůstal v rodině lékaře otec v něm svým příkladem brzy vzbudil lásku k přírodě, lovu a sportu hrál na violoncello, ale i boxoval již na střední škole se projevil jeho literární talent, stává se už tehdy reportérem a snaží se i psát (verše, povídky a sloupky do novin) mladý Hemingway

Odchod do války rok po studiích (v r. 1918) vstupuje do Červeného kříže a je poslán na italskou frontu zde pracuje jako ošetřovatel byl těžce raněn po rekonvalescenci v Miláně se vrací do USA po válce působí jako zahraniční zpravodaj v Evropě ( žije v Paříži + má velkou zálibu v býčích zápasech ve Španělsku ) stále více se věnoval literatuře (psaní) stává se členem skupiny amerických intelektuálů v Paříži „Ztracené generace“ s nástupem fašismu se u něj prohlubuje lidské cítění, které se promítá do jeho děl Hemingway v uniformě (Miláno 1918)

s vypuknutím Občanské války v r s vypuknutím Občanské války v r. 1936 pracuje ve Španělsku jako válečný reportér v r. 1940 se stěhuje na Kubu, kde tráví většinu 2. světové války a nalézá konečně svůj pravý domov ke konci války se vrací do Evropy, kde s americkými jednotkami osvobozuje Paříž po válce nějakou dobu žije v Benátkách, cestuje po Africe (lov lvů, rybaření) poté se vrací na Kubu, kde žije s přestávkami posledních 20 let života

Závěr života ke konci života se jeho zdravotní stav začíná zhoršovat (po stránce fyzické i psychické) trpí depresemi, halucinacemi a bludy v roce 1960 - hospitalizován na psychiatrické klinice po propuštění – snaha vrátit se ke psaní, ale bezvýsledně v r. 1961 spáchá (pravděpodobně) sebevraždu (zastřelil se puškou) nezanechal po sobě žádný dopis na vysvětlenou, proto bývá jeho smrt také vysvětlována jako nehoda při čištění pušky

Literární činnost většina jeho děl byla ovlivněna osobními zážitky hlavně tedy válkou a zážitky z ní své hrdiny stavěl do nebezpečí (které i on sám často vyhledával) tito hrdinové pak ve vypjatých situacích prokazovali čest a odvahu postavy jeho děl bývají často muži, kteří vedou nebezpečný způsob života (vojáci, rybáři, lovci, toreadoři)

Dílo: Psal: ROMÁNY NOVELY POVÍDKY + jednu divadelní hru Hemingway při psaní

Nejznámější romány: „Sbohem armádo“ ( 1929 ) román s autobiografickými prvky (vychází ze svých skutečných prožitků ve válce) příběh tragické lásky mezi americkým vojákem a britskou zdravotní sestrou v době 1. svět. války dílo poukazuje hlavně na cynismus vojáků a jejich vyřazení ze společnosti román byl r. 1932 a poté hned r. 1957 zfilmován

„Komu zvoní hrana“ ( 1940 ) román z období španělské občanské války hlavní hrdina-americký dobrovolník ve španělské válce Robert Jordan je typický hemingwayovský hrdina – mužný, přemýšlivý, s touhou po pravdě, snahou žít důstojně a svobodně ve světě násilí, zla a smrti příběh tragické lásky mezi hlavní postavou - Jordanem a Marií (dcerou tamějšího republikánského starosty) Jordan nakonec umírá

Nejznámější novela „Stařec a moře“ (1952) Stručný děj: děj příběhu je zasazen do kubánské vesnice – 40. léta 20. stol. hlavním hrdinou je starý kubánský rybář Santiago po mnoha neúspěšných lovech na moři (jezdil lovit s malým chlapcem) se tentokrát vydává na moře úplně sám uloví obrovskou rybu, se kterou zápasí dva dny a teprve pak se mu podaří ji harpunovat a přivázat k lodi tímto životním úlovkem je zcela vyčerpaný a vysílený uvažuje, co s rybou udělá a jak se bude mít dobře mrtvou rybu však napadnou žraloci stařec už nemá sílu s nimi bojovat a rybu ubránit domů se vrátí pouze s kostrou ryby

Smysl novely: oslava věčného zápasu člověka s přírodou + oslava lidské statečnosti Santiago udělal vše pro to, čeho chtěl dosáhnout = vyhrál svůj boj s rybou hlavní postava je člověk silných morálních kvalit je houževnatý, neúnavný, nebojácný, je fyzicky i duševně velmi silný je hrdý na svou práci a ochotný bojovat až do posledních sil pro dobrou věc je ochoten obětovat i svůj život

Nobelova cena novela Stařec a moře (1952) vzbudila největší ohlas ze všech Hemingwayových děl v r. 1954 byl za ni oceněn Nobelovou cenou slavnostního ceremoniálu ve Stockholmu se však autor pro svůj špatný zdravotní stav nezúčastnil v krátkém textu, který přečetl americký velvyslanec, napsal: „Psaní, ve svém nejlepším případě, je osamělý život.“

Co sis z dnešní hodiny zapamatoval Co sis z dnešní hodiny zapamatoval? (Vyber z následujících možností správnou odpověď – někde je více možností) 1. Hemingway byl: 5. Většina jeho děl jsou: a) Kubánec a) básnické sbírky, romány, povídky b) Američan b) divadelní hry, povídky, pohádky c) Ital c) romány, povídky, novely 2. Hemingway patří do skupiny: 6. Ve svých dílech většinou čerpá: a) prokletých básníků a) z vyprávění svého dědečka b) anarchistických buřičů b) z vlastních prožitků c) Ztracené generace c) ze své fantazie 3. H. působil jako ošetřovatel ČK: 7. Nobelovu cenu obdržel za dílo: a) v Itálii a) Sbohem, armádo b) ve Španělsku b) Stařec a moře c) na Kubě c) Komu zvoní hrana 4. H. měl rád: 8. O zážitcích z 1. svět. války píše v díle: a) nebezpečí a) Komu zvoní hrana b) přírodu b) Sbohem, armádo c) lov a rybolov c) Stařec a moře d) válku

Správné odpovědi: 1 b) 5 c) 2 c) 6 b) 3 a) 7 b) 4 a), b), c) 8 b)

Metodické poznámky str. 1 – 2 úvodní strany, povinné údaje str. 3 – 14 výklad učitele + zápis nejdůležitějších údajů do sešitů str. 15 – 16 test z vědomostí, které si žáci z hodiny zapamatovali (samostatná práce nebo práce v malých skupinkách) + následná kontrola str. 17 + 18 metodické poznámky, zdroje

Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Ernest_Hemingway   http://cs.wikipedia.org/wiki/Ernest_Hemingway http://bashosroad.outlawpoetry.com/ernest-hemingway/ernest-hemingway/haiku/ http://en.wikipedia.org/wiki/Ernest_Hemingway  http://www.counterweights.ca/2009/03/hemingway/ http://www.topzine.cz/ernest-hemingway-vola-hrana-zvoni-tobe http://www.bookfan.eu/kniha/30225/Sbohem-armado http://www.barnesandnoble.com/c/ernest-hemingway http://www.hemingwaytoursandsafaris.com/hemingway.html http://liberallifestyles.com/?p=19280 http://life.ihned.cz/c1-52211860-padesat-let-bez-hemingwaye-2-cervence-1961-neprezil-svou-sebevrazdu-velky-spisovatel