VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroba piva SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
Advertisements

CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.16
Prezentaci vytvořil Jan Havlík
Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Mohou nám být mikrobi prospěšní?!?
Výroba piva Nikola Pohrancová.
Výroba MEDOVINY. Nezbytnost včel… V přírodě nezastupitelné – ekologická stabilita 1 včelstvo/rok – 137x větší finanční přínos pro společnost než ve formě.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Radegast nefiltrovaný ležák
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří.“
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
Biopotraviny ve školním stravování
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
P I V O 203, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny a výživa 3.ročník,
Výroba piva Výroba piva Mgr. Ivana Blažíčková
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výroba piva – varný proces
Biotechnologie – nové trendy v chovu a pěstování organizmů Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Člověk a příroda 7.ročník červenec 2011.
Daniel Matoušek a David Beneš
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Trvanlivost, skladování a tepelná úprava potravin
32.1 Enzymy Enzymy Eduard Buchner
UGO.
výroba piva – kvašení a dokvašování
VY_32_INOVACE_10_GAS_541_Sob
Druhy piva, skladování piva
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Výroba piva.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
KATALOG PIVA A POCHOUTEK
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Martin Fabián, Marketing v EU Jaro 2011.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Pivovarnictví Historie
VÝROBA PIVA Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Pivovar Vratislavice. PIVOVAR VRATISLAVICE ZALOŽENO 1872 Již téměř jeden a půl století je život Vratislavic spojen se zdejším pivovarem. Vratislavický.
Základní škola Třemošnice, okres Chrudim, Pardubický kraj Třemošnice, Internátní 217; IČ: , tel: , emaiI:
CUKRY = SACHARIDY.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti:Pivovarnictví Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník /
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
HISTORIE VÝROBY PIVA nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
VÝROBA PIVA LILI LUU.
Zpracovala: K. Orendáčová
Pivo a jeho výroba.
Výroba piva Sophie Dittlová III.B.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze středním školám". Název projektu: Inovace a zkvalitnění výuky v SOŠ a SOU Sušice Registrační.
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk Biotechnologie rostlin a GMO

Biotechnologie technologie založené na využívání poznatků z biologie využívají se v zemědělství, potravinářství a medicíně jedná se především o využívání nižších organizmů podle OSN: „Biotechnologie je jakákoli technologie, která využívá biologické systémy, živé organizmy nebo jejich části k určité výrobě nebo jejich přeměně či jinému specifickému použití.“

Biotechnologie dělení biotechnologií (na základě oblasti ve které je použit výsledný biotechnologický produkt): červená biotechnologie - využívaná v lékařství a farmacii bílá biotechnologie - aplikovaná při průmyslové výrobě chemických látek zelená biotechnologie – využívaná v zemědělství Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně - bakalářský a navazující magisterský studijní obor BIOTECHNOLOGIE ROSTLIN

PIVO kvašený slabě alkoholický nápoj vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek (Saccharomyces cerevisiae ssp.) pivo je vařeno již od nepaměti a je nemožné určit s jistotou přesně místo, kde bylo uvařeno první pivo jako země původu se uvádí Mezopotámie a to přibližně již v 7. tisíciletí př. n. l. v současnosti je pivo konzumováno prakticky na celém světě

PIVO na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj k roku 2008 drží obyvatelé Česka přední pozici v průměrné spotřebě piva na osobu, která dosahuje v průměru 160 litrů na hlavu za rok (neuvěřitelných 320 piv za rok) pivo je považováno za jeden z českých symbolů a od roku 2008 je název české pivo chráněno jako zeměpisné označení

Ingredience pro výrobu piva ječný slad – český ječmen voda – tvrdost, obsah minerálů a solí chmel a koření – chmel dodává aroma a nahořklou chuť, koření – koriandr, zázvor, třešně, maliny (Belgie) kvasnice – zásadní, mění cukr na alkohol, šlechtění speciálních druhů kvasnic (výrobní tajemství pivovarů)

Výroba piva Šrotování Vystírání Rmutování Scezování důkladné, ale šetrné rozemletí ječmene, vzniká ječný slad Vystírání smíchání ječného sladu s vodou ve vystírací kádi Rmutování převedení všech důležitých složek sladu do tekutiny zahříváním Scezování zbytky pevných částic ze sladu se zachytávají na dně perforované kádě s filtrem a dále odtéká jen tekutina - sladina

Výroba piva Vaření Filtrace I Hlavní kvašení sladina se začne vařit v kotlích, kde dochází především k regulaci hustoty (odpařování vody) v této fázi se přidává chmel a jiné koření celková doba vaření bývá obvykle 1,5 hodiny vařením se ze sladiny stane tzv. mladina Filtrace I odfiltruje se chmel a koření (výborné hnojivo) Hlavní kvašení zchlazení na 9°C a přidávání KULTURNÍCH KVASINEK, trvá 2 týdny, na konci odfiltrování většiny kvasinek

Výroba piva Dozrávání Filtrace II Pasterizace probíhá v nerezových tancích nebo dřevěných sudech v chladných sklepech, měsíc nebo i rok Filtrace II důkladným filtrem se zbavuje pivo všech kvasinek a kalu Pasterizace zahřátí piva na 60-70°C a prudké zchlazení – sterilizace, výhradně pro zvýšení trvanlivosti

Výroba piva poslední 2 kroky nejsou nutné bez kroku filtrace II je pivo podle znalců chutnější a kvalitnější, zůstávají v něm ale pro někoho nepříjemné kvasinky (nefiltrovaný Staropramen 12°) pasterizace u piva do sudů i do láhví a plechovek – zvýšení trvanlivosti, dle znalců ztráta typické chuti a kvality (nepasterizovaná Plzeň 12°)

Děkujeme za pozornost… a pivo vždy s mírou