VÝROBA PIVA Barbora Šenková, Ondřej Staněk Biotechnologie rostlin a GMO
Biotechnologie technologie založené na využívání poznatků z biologie využívají se v zemědělství, potravinářství a medicíně jedná se především o využívání nižších organizmů podle OSN: „Biotechnologie je jakákoli technologie, která využívá biologické systémy, živé organizmy nebo jejich části k určité výrobě nebo jejich přeměně či jinému specifickému použití.“
Biotechnologie dělení biotechnologií (na základě oblasti ve které je použit výsledný biotechnologický produkt): červená biotechnologie - využívaná v lékařství a farmacii bílá biotechnologie - aplikovaná při průmyslové výrobě chemických látek zelená biotechnologie – využívaná v zemědělství Agronomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně - bakalářský a navazující magisterský studijní obor BIOTECHNOLOGIE ROSTLIN
PIVO kvašený slabě alkoholický nápoj vyráběný v pivovaru z obilného sladu, vody a chmele pomocí pivovarských kvasinek (Saccharomyces cerevisiae ssp.) pivo je vařeno již od nepaměti a je nemožné určit s jistotou přesně místo, kde bylo uvařeno první pivo jako země původu se uvádí Mezopotámie a to přibližně již v 7. tisíciletí př. n. l. v současnosti je pivo konzumováno prakticky na celém světě
PIVO na území Česka se jedná o nejkonzumovanější alkoholický nápoj k roku 2008 drží obyvatelé Česka přední pozici v průměrné spotřebě piva na osobu, která dosahuje v průměru 160 litrů na hlavu za rok (neuvěřitelných 320 piv za rok) pivo je považováno za jeden z českých symbolů a od roku 2008 je název české pivo chráněno jako zeměpisné označení
Ingredience pro výrobu piva ječný slad – český ječmen voda – tvrdost, obsah minerálů a solí chmel a koření – chmel dodává aroma a nahořklou chuť, koření – koriandr, zázvor, třešně, maliny (Belgie) kvasnice – zásadní, mění cukr na alkohol, šlechtění speciálních druhů kvasnic (výrobní tajemství pivovarů)
Výroba piva Šrotování Vystírání Rmutování Scezování důkladné, ale šetrné rozemletí ječmene, vzniká ječný slad Vystírání smíchání ječného sladu s vodou ve vystírací kádi Rmutování převedení všech důležitých složek sladu do tekutiny zahříváním Scezování zbytky pevných částic ze sladu se zachytávají na dně perforované kádě s filtrem a dále odtéká jen tekutina - sladina
Výroba piva Vaření Filtrace I Hlavní kvašení sladina se začne vařit v kotlích, kde dochází především k regulaci hustoty (odpařování vody) v této fázi se přidává chmel a jiné koření celková doba vaření bývá obvykle 1,5 hodiny vařením se ze sladiny stane tzv. mladina Filtrace I odfiltruje se chmel a koření (výborné hnojivo) Hlavní kvašení zchlazení na 9°C a přidávání KULTURNÍCH KVASINEK, trvá 2 týdny, na konci odfiltrování většiny kvasinek
Výroba piva Dozrávání Filtrace II Pasterizace probíhá v nerezových tancích nebo dřevěných sudech v chladných sklepech, měsíc nebo i rok Filtrace II důkladným filtrem se zbavuje pivo všech kvasinek a kalu Pasterizace zahřátí piva na 60-70°C a prudké zchlazení – sterilizace, výhradně pro zvýšení trvanlivosti
Výroba piva poslední 2 kroky nejsou nutné bez kroku filtrace II je pivo podle znalců chutnější a kvalitnější, zůstávají v něm ale pro někoho nepříjemné kvasinky (nefiltrovaný Staropramen 12°) pasterizace u piva do sudů i do láhví a plechovek – zvýšení trvanlivosti, dle znalců ztráta typické chuti a kvality (nepasterizovaná Plzeň 12°)
Děkujeme za pozornost… a pivo vždy s mírou