Jan Novák, Petr Vondra, Albert Málek

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Advertisements

Hydrosféra.
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
Jan Novák, Petr Vondra, Albert Málek
Hydrosféra = vodní obal Země
Evropa-jeden ze světadílů
Registrační číslo projektu
Hydrosféra – vodstvo na pevnině
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
AFRIKA Geografická poloha.
Amazonka Vojtěch Vinduška
Charakteristika kontinentu
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Světadíly a kontinenty + oceány
Registrační číslo projektu
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
VY_32_INOVACE_04 Vodstvo Ameriky
Hydrosféra = vodní obal Země
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
Usa.
Pohyb vody na Zemi.
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
POHYB VODY NA ZEMI.
Vodstvo Česka.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Vodní toky Jan Dušek.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Řeky Mgr. Petr Králík.
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 8. ročník
SEVERNÍ AMERIKA -VODSTVO A PODNEBÍ
Identifikátor materiálu: EU
VY_32_INOVACE 01 Úvod do Ameriky - poloha, rozloha, členitost
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky SVĚTOVÝ.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s působením tekoucí vody na zemský.
Hydrosféra (VIII. Část)
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Srážky • Creek, vádí Odtok či vsakování Pramen Potok říčka řeka
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Francie Francie, oficiální název Francouzská republika je demokratický stát, jehož většina území (někdy označovaná jako Metropolitní Francie) se nachází.
Mississippi Tereza Krsková 7.Třída
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Amazonka-královna řek
VY_32_ INOVACE_ 11_ VLASTIVĚDA 4 Základní škola a Mateřská škola, Potštejn, okres Rychnov nad Kněžnou VODSTVO ČR Autor: Mgr.Renata Viktorinová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření13.11.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_625.
Voda je velmi důležitá pro život! Bez vody člověk vydrží mnohem kratší dobu než bez jídla.Před mnoha miliony let se život vyvinul právě ve vodě.
PLANETA ZEMĚ SVĚTOVÝ OCEÁN, KONTINENTY a OSTROVY.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
ANOTACE a) PRÁCE JE URČENA PRO ŽÁKY 6
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
Vzdělávací materiál: Afrika Operační systém: Windows XP Professional
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jezera, bažiny a vodní nádrže
VY_32_INOVACE_ZE6-08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Obecná charakteristika kontinentu
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra – vodní obal země.
AMERIKA - VODSTVO.
Voda na pevnině 2. února 2005.
Transkript prezentace:

Jan Novák, Petr Vondra, Albert Málek Povrchové vody Jan Novák, Petr Vondra, Albert Málek

Co jsou vodní toky Vodní tok = jakýkoli vodní útvar na zemském povrchu Vodní toky jsou povrchové vody, tekoucí vlastním spádem v korytě Koryto – součástí je levý a pravý břeh Jejich součástí jsou i vody ve slepých ramenech a v úsecích přechodně tekoucích přirozenými dutinami pod zemským povrchem nebo zakrytými úseky

Další definice Je napájen z vlastního povodí nebo jiného vodního útvaru. Počátek vodního toku je označován jako pramen, konec vodního toku jako ústí, což je místo, kde se řeka vlévá do řeky vyššího řádu, jezera nebo moře.  Pramenem (počátkem) vodního toku může být vývěr podzemní vody, výtok z ledovců, bažin a močálů nebo soutok dvou a více toků nižšího řádu. Mohou být vytvořeny uměle, nebo jsou přírodní

Přirozené vodní toky Podle velikosti – nejsou ale určené hranice mezi jednotlivými pojmy bystřina – malý vodní tok se značným a proměnlivým sklonem dna potok – menší vodní tok s vyrovnanějším a mírnějším sklonem říčka – velikostní přechod mezi potokem a řekou

Další typy vodních toků řeka – větší vodní tok veletok – obvykle se vymezuje jako řeka alespoň 500 km dlouhá s plochou povodí alespoň 100 000 km2 průtok – spojnice mezi dvěma vodními plochami nebo vodními toky

Umělé vodní toky Jde o díla, která byla vytvořena člověkem: vodní kanály vodní tunely aquadukty

Dělení podle třídy jakosti velmi čistá voda - vhodná pro vodárenské účely, potravinářský průmysl, koupaliště, chov lososovitých ryb, má velkou krajinotvornou hodnotu čistá voda - vhodná k vodárenským účelům, chovu ryb, vodním sportům, zásobování průmyslu, má krajinotvornou hodnotu znečištěná voda - jen pro zásobování průmyslu, pro vodárenství podmínečně, není-li vhodnější zdroj, má malou krajinotvornou hodnotu silně znečištěná voda - obvykle jen pro omezené účely velmi nečistá voda - obvykle se nehodí pro žádný účel

Pojmy Říční síť - Půdorysná síť hlavního toku řeky a jejích přítoků. Závisí na podmínkách povodí řeky. Dělí se na stromovitou, pravoúhlou, mřížovitou, radiální, asymetrickou a symetrickou. Ústí - Část toku, kde se vlévá do jiného toku, vodní nádrže, oceánu nebo moře. Může vzniknout přirozeně nebo uměle (vytvořením přehradní nádrže). Delta - Typ ústí, typickým znakem je značná sedimentace naplavenin a větvení hlavního toku řeky do mnoha ramen a kanálů. Povodí - Oblast, ze které voda odtéká do jedné konkrétní řeky či jezera.

Pojmy Rozvodí - Pomyslné čáry, které tvoří hranice mezi povodími. Jsou to geograficky důležité body a často tvoří i politické hranice. Úmoří - Povodí ze kterého voda odtéká do oceánu nebo moře. Hlavní světová úmoří patří k Tichému, Atlantskému, Indickému a Severnímu ledovému oceánu. Průtok - Označení pro řeku, obvykle kratší něž 1 km. Spojuje mezi sebou dvě jezera, jezero s řekou nebo jezero s mořem. / Základní hydrologická veličina, vyjadřuje objem vody, který proteče daným profilem vodního toku za jednotku času.

Vodní zdroje a vliv na populaci pro určité oblasti (kontinty)

Většina Jižní Ameriky je zavlažována na západě Tichým na východě Atlantským oceánem. Sever JA zavlažuje Karibské moře. -rozvinuté zemědělství na obrovských plochách Vnitrozemí JA zavlažuje největší řeka na světě, Amazonka a její přítoky. -těžba dřeva z Amazonského pralesa, v okolí Amazonky

Severní Amerika Severní Amerika je ohraničená na severu Severním ledovým oceánem, na východě Atlantským oceánem, na jihu Jižní Amerikou a na západě Tichým oceánem. Zavlažuje Kanadu Díky systému jezer a ohraničení oceány, je SA ve větší části dobře zavlažována a celé hospodářství států na tomto kontinentu je z části díky tomu, rozvinuté.

Evropa Celá historie Evropy se váže na polohu a velikost vodních toků. Většina velkých národů vznikla poblíž některé velké řeky. Dnes se řeky využívají převážně k vodní dopravě a zároveň s tím umožňují rozsáhlé zemědělství pro všechny státy Evropy.

Asie Celá Čínská civilizace vznikla kolem Žluté řeky a tuto civilizaci zásobovala vláhou pro zemi. Indie vznikla kolem řeky Indus a Ganga, tyto řeky jsou dnes extrémně špinavé, ale své okolí zavlažují a jsou využívány pro lodní dopravu.

Austrálie Vnitrozemí A. není obydlené, protože jsou zde vedra. V A. je možno žít jen díky Jižnímu, Tichému a Indickému oceánu, které snižují teplotu a zavlahují A.

Afrika Velkou část afriky zavlažuje Nil, Kongo a Zambezi, Niger. Zbytek vláhy je díky Středozemnímu moři a Indickému a Atlantskému oceánu.

Zdroje http://envis.praha-mesto.cz/rocenky/roc98/rocenk98/kap_021.htm http://www.moravabasin.eu/cz/uzitecne/vodohospodarsky-slovnik/vodni-tok/ http://hydro.upol.cz/?page_id=47 http://cs.wikipedia.org/wiki/Vodn%C3%AD_tok http://www.google.com/search?tbm=isch&hl=cs&source=hp&q=vodní+toky&gbv=2&oq=vodní+toky&gs_l=img.3..0l4j0i24l6.28416.29911.0.30121.10.10 http://encyklopedie.vseved.cz/%C5%99%C3%AD%C4%8Dn%C3%AD+s%C3%AD%C5%A5 http://cs.wikipedia.org/wiki/%C3%9Ast%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98%C3%AD%C4%8Dn%C3%AD_delta http://cs.wikipedia.org/wiki/Povod%C3%AD http://cs.wikipedia.org/wiki/Rozvod%C3%AD