PŘEMYSLOVCI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Vznik českého státu.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
PRVNÍ PŘEMYSLOVCI.
Český stát v raném středověku
Vrchol přemyslovského státu
Přemyslovci.
Český stát v 11. – 12. st. poč. 11. století: krize (slabí panovníci, dynastické rozpory, zásahy Říše a sousedů) konsolidace za Břetislava I. ( )
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Čechy za prvních Přemyslovců
Poslední Přemyslovci Pro žáky 7. ročníku ZŠ
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_14_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
Život a vláda českého knížete (907 – 935)
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
Přemyslovci Vláda přemyslovských králů.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Rod Přemyslovců ; přemyslovská knížata
Vratislav II Petr Mrkvička.
Mgr. Miloslava Pucandlová
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Vznik českého státu.
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Přemyslovci Vláda přemyslovských knížat.
Počátky Českého státu Lubomír Berka.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Dějepis Raný středověk 2.
Spytihněv II..
Počátky českého státu první Přemyslovci.
První přemyslovští králové
POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI Přemysl Otakar I. ( )
Románské památky v Čechách
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Poslední Přemyslovci Přemyslovci znak Čech znak Moravy Český král.
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Významné postavy rodu Přemyslovců OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-M
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK U NÁS Poslední Přemyslovci. 1. Přemysl Otakar I – Zlatá bula sicilská - prvorozenecký princip (= primogenitura), nastupuje.
Poslední Přemyslovci autor: Jiří Macek.
VY_32_INOVACE_Lul_I_06 PRVNÍ PŘEMYSLOVCI
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Počátky českého státu v stol.
Český stát za prvních Přemyslovců
Počátky českého státu.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16-14_ Poslední Přemyslovci Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Přemyslovci - opakování
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Přehled významných panovníků
Přemyslovští králové Vlastivěda 4. ročník
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
Obchodní akademie, Střední odborná škola
ČESKÉ KNÍŽECTVÍ V STOLETÍ
zpracovaný v rámci projektu
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Transkript prezentace:

PŘEMYSLOVCI

Obecné úvodní informace První česká knížata a králové Vládli u nás až do srpna 13O6 Vládli také v Polsku a Uhersku

Původ První známý kníže Bořivoj I. Zakladatel byl avšak nejspíše podle Kosmovo Kroniky české Přemysl Oráč, který si vzal Libuši, dceru Kroka. Jeho následníci byli Nezamysl, Mnata, Vojen, Vnislav, Křesomysl, Neklan a Hostivít. Bořivoj I. byl syn Hostivíta. Legend o původu je mnoho.

Bořivoj I. Život: 852/855 – 888/9 a vláda: asi 867 – 888/9 Manželka: Ludmila (svatá) Synové: Spytihněv I. a Vratislav I. Sídlo: Levý Hradec Před r. 885 po přijetí křtu na Velké Moravě, dal vybudovat na Levém Hradci kamenný kostel sv. Klimenta, což je nejstarší kostel u nás. Druhý křesťanský kostel byl Panny Marie v Praze – dnes Pražský hrad.

Spytihněv I. Život: asi 875 – 915 a vláda: 894 – 915 Po † Bořivoje I. nebyl jeho syn zletilý, a proto se na chvíli vlády ujal velkomoravský vládce Svatopluk . 895 – po rozpadu VM, uznává český stát podřízenost východofrancské říši. Církev je podřízena biskupství v Řezně (Bavorsko) a sláblo postavení kněží, kteří sloužili bohoslužbu staroslověnsky. Položil základy Pražského hradu, kam se přesídlili z Levého Hradce. Praha bylo sídlo Přemyslovců, politické a kulturní středisko a vedla tudy obchodní cesta.

Vratislav I. Manželka: Drahomíra ze Stodor Život: 888 – 921 a vláda: 915 – 921 Manželka: Drahomíra ze Stodor Synové: Václav (svatý) a Boleslav I. Kolem r. 916 založil kostel sv. Jiří na pražském hradišti, kde je také pochován. Matka Ludmila vychovávala oba dva syny. Po † Vratislava I. se dostává Drahomíra s Ludmilou do sporu. Drahomíra přikáže dvěma mužům (Varjagům = Vikingům), aby ji zabili. Ty tak učiní 15. 9. 921 na hradišti Tetín.

Václav I. (svatý) Život: 907 – 935 a vláda: 925 – 935 Je považován za hlavního patrona české země a symbolem české státnosti Snažil se o posílení vlivu křesťanství. 929 – vpád saského krále Jindřicha I. Václav uhájil stát, ale musel politickou orientaci na Řezno nahradit spojenstvím se Saskem. Vystavěl kostel sv. Víta na Pražském hradě (Vít - světec uctívaný v Sasku). 28. 9. 935 – Václav ubit družiníky svého bratra na jeho hradišti Staré Boleslavi. Důvodů bylo asi více – snaha o vládu či nesouhlas se Saskem

Boleslav I. Ukrutný Život: 915 – 967/972 a vláda: 935 – 967/972 Manželka: Biagota (asi) Potomci: Boleslav II., Strachkvas, Doubravka a Mlada Dlouho válčil se Saskem a nakonec uznal převahu Oty I. Za jeho vlády (možná už za vlády Václava I.) raženy nejstarší mince – stříbrné denáry, vznikl Vyšehrad a na dnešní Malé Straně vznikla obchodní osada.

Horní – Doubravka, dolní - Mlada

Boleslav II. Život: 932 – 999 a vláda: 967/972 – 999 Manželka: Emma Potomci: Boleslav III., Jaromír a Oldřich Rozšíření vlády na oblast Moravy, Slezska, Slovenska a Malopolska. Založení pražského biskupství, k němuž dal r. 973 souhlas i papež a císař. První biskup Sas Dětmar. Vyspělý křesťanský stát (dříve barbarský někde u Germánie) Patronem pražského biskupství se stal Václav – prohlášený za svatého, později i Ludmila

Přemyslovci považováni jako obránci a šířitelé křesťanství. Založení prvního kláštera ženského u sv. Jiří na Pražském hradě. Boleslav II. konflikty s druhým biskupem Vojtěchem (Slavníkovci) a ten raději odchází ze země a umírá 23. 4. 997, je prohlášen za svatého. Září 995 Boleslav II. dobyl hradiště Libice, kde pobýval rod Slavníkovců

Krvavé boje v 11. stol. R. 1000 potíže: rozpory o vládu a vznik nových států v okolí – Polsko a Uhersko, takže českému státu zbyly jen Čechy Boje o vládu mezi Boleslavem III., Jaromírem a Oldřichem. Bratranec polský panovník Boleslav Chrabrý dosadil Vladivoje – údajně také Přemyslovec. Kruté boje: kastrace, slepota, vězení apod. Vítěz nakonec Oldřich

Oldřich Manželky: Juta (neplodná) a Božena (vesnická) Potomci: Břetislav I. Připojil opět Moravu, kterou nazval markou Správu Moravy svěřil synovi V 30. letech se vztahy s Říší zhoršily 1032 založen Sázavský klášter 1033 Oldřich předvolán před císaře Konráda, tam byl sesazen a odsouzen k vyhnanství v Bavorsku 1034 císařem propuštěn a vrátil mu vládu s tím, že Jaromír získá v Čechách úděl a Břetislav Moravu

Břetislav I. Manželky: Guta - Jitka Potomci: Spytihněv II., Vratislav II., Konrád I. Brněnský (pravnuk Konrád II. Ota), Jaromír a Ota I. Olomoucký (vnuk Svatopluk Olomoucký). Byl to nemanželský syn, a proto si vzal německou šlechtičnu Jitku, se kterou měl pět synů, aby byl rod zachován. Jeho družina dala základ budoucí šlechtě. 1039 výprava do Polska a nad hrobem sv. Vojtěcha vyhlásil Břetislavovy dekrety.

Břetislavovy dekrety byly první známý český zákoník. Se světskými ostatky se vrátili do Čech, kde chtěli povýšit biskupství na arcibiskupství. Římsko – německý panovník chtěl vrátit ostatky a slib věrnosti. Boje mezi ním a Břetislavem I. – 1040 první boje vyhrává Břetislav, ale další prohrává. Po jeho smrti až do počátku 13. stol. platil stařešnický řád.

Vratislav II. Život: 1032/1035 – 1092 a vláda: 1061 - 1092 1063 – zřízení biskupství v Olomouci 1085 – císař Jindřich IV. ho korunoval na krále Vratislava I. 2. nejvýznamnější feudál ve Svaté říši římské Titul získal jen pro sebe, ne dědičně 1085 či 1086 v Praze korunovace

Vladislav II. Vnuk Vratislava II. 2. pol. 12. stol. vesnická kolonizace Úzce spolupracoval s římským císařem Fridrichem I. Barbarossou, který potřeboval pomoc při dobytí Milána R. 1158 získal královský titul Vladislav I. Opět jen pro svou osobu Po jeho † se Čechy dostaly do závislosti na císaři a stalo se z nich Moravské markrabí. To trvalo až do smrti Fridricha I., poté navráceno českým knížatům.

Přemysl Otakar I. Syn Vladislava II. Život: 1155/1167 – 1230 a vláda: 1192 – 1230 Vzestup českého státu za jeho vlády Podporoval městskou kolonizaci Koncem 12. století se česká šlechta stala společenským stavem 1203 korunovace na krále 1212 získal od císaře Fridricha II. Zlatou bulu sicilskou, což byla listina, která umožnila dědičnost královského titulu

Stříbrný lev na červeném poli (místo svatováclavské orlice) se stal znakem moci a úspěchu Jeho vláda zahájila řadu tzv. posledních Přemyslovců Jejich vláda: úspěchy, ale i nečekané pády Bohatá naleziště stříbra (první polovina 13. století) v okolí Jihlavy a vzniklo město Kutná Hora Práva pro českého krále

Václav I. Jednooký Život: 1205 – 1253 a vláda: 1230 – 1253 1228 korunovace Upřel svůj zájem jižním směrem

Přemysl Otakar II. Život: 1233 – 1278 a vláda: 1253 – 1278 Korunovace: 1261 Král železný a zlatý Pokračoval v zájmu jižním směrem po jeho otci Získal sňatkem rakouské země a mohl vládnout i ve Štýrsku Odpor uherského krále Bély IV. 1260 bitva u Kressenbrunnu Křížové výpravy do Pobaltí 1255 založili město Königsberg (Královec)

Moc vyvolávala nelibost jak v české zemi tak v zahraničí Založil města jako České Budějovice, Písek či klášter Zlatá Koruna a to vadilo jihočeskému rodu Vítkovců Německá knížata odmítli jeho zvolit římsko – německým králem a zvolili Rudolfa Habsburského (1273) Musel se mu podrobit – vrátit alpské země a Čechy si vzít v léno Bitva na Moravském poli srpen 1278 byl zabit

Václav II. Život: 1271 – 1305 a vláda: 1278/83 – 1305 Vlády se ujal jako dvanáctiletý, ale vliv měl nový partner matky Záviš z Falkenštejna Korunovace: 1297 český a 1300 polský Vydal se východním směrem Pro svého syna získal uherskou korunu České či pražské groše – ražba roku 1300 v Kutné hoře

Václav III. Život: 1289 – 1306 a vláda: 1305 – 1306 Vláda trvala krátce Král český, polský a uherský (12 let) Potom co ztratil uherskou korunu, mu hrozilo, že ztratí i polskou Snažil se řešit problémy a při cestě do Polska byl v Olomouci zabit. Tím vymřel rod Přemyslovců po meči (v mužské linii), který u nás vládl více než 400 let

Zápasy o trůn Vláda Rudolfa Habsburského (manžel Elišky Rejčky, což byla vdova po Václavu II.) Jindřich Korutanský (manžel Anny Přemyslovny, což byla sestra Václava III.) Vláda ani jednoho netrvala příliš dlouho Poté získal vládu v roce 1310 Jan Lucemburský

Křížovka 1)Břetislavovy dekrety byly první známý český ... 2) Jaké bylo první sídlo Přemyslovců? 3) Kdo byl první český král z rodu Přemyslovců? 4) Kde byla zabita Ludmila? 5) Co bylo založeno r. 1032 (vláda Oldřicha)? 6) Kdo byl prvním známým knížetem z Přemyslovců? 7) Co získal Vladislav II. za pomoc při dobytí Milána? 8) Komu sv. byl zasvěcen nejstarší kostel u nás? 9) Přemysl Otakar II. byl zabit v bitvě na … 10) Kde byl zabit Václav? 11) Kdo byl vítězem krvavých bojů v 11. století? 12) Jaký rod pobýval na hradišti Libice? 13) U kterého panovníka nebylo jasné zda je Přemyslovec? 14) Kdo byl pravděpodobně zakladatelem Přemyslovců? 15) Jak se jmenoval první pražský biskup? 16) Jaké bylo druhé sídlo Přemyslovců? 17) Jaké byly nejstarší mince (stříbrné)?

Zdroje: Dějepis 2 Středověk a Raný novověk Wikipedie.cz Google.cz