Www.gac.cz SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Advertisements

PF UK, Možné změny SZP, implikace pro české zemědělství a venkov – jak je naše zemědělství multifunkční? Doucha, T. (VÚZE Praha) 1.Očekávané/možné.
Nerůst jako alternativa udržitelného rozvoje? Bc. Jiří Marek Výkvěty
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Aktuální problémy EU.
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Projekt: Regionální centrum pro volnočasové aktivity, tělovýchovnou, kulturní a spolkovou činnost Předběžná studie proveditelnosti.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Politologie jako věda Politika moc
NIKAZAM „Posílení konkurenceschopnosti absolventů MENDELU v oblasti rozvojové spolupráce a managementu přírodních zdrojů v zemích třetího světa“ ,
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Jiří Hradec. ŽP v Evropě i u nás Ještě v 90. letech všichni věděli, že základním zadáním je ochrana životního prostředí:  znečištění je zjevné -> zadání.
¨ Kriminogenní faktory
Vyplatí se (více) pracovat? Jan Pavel MF, oddělení Koordinace hospodářských politik Smilovice – květen 2005.
Max Weber ( ) Právník Ekonom Sociolog Politolog.
1. Ekonomie jako společenská věda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marie Grygarová.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Pražský institut pro globální politiku – Glopolis, je nestranickou nevládní organizací, která se zabývá především analýzou ekonomické globalizace, obchodu.
KREATIVNÍ ODVĚTVÍ A EVROPSKÉ FONDY NOVÁ SCÉNA ND MARTA SMOLÍKOVÁ Proč podporovat kulturní a kreativní průmysly.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURA ČR: Jakým směrem se ČR vydá na křižovatce dopravní infrastruktury budoucnosti? , Praha CESTA PRVNÍ: Důvody investic.
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
Výukový program:Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Společenská odpovědnost organizací
Marketingové prostředí
Aplikovaný výzkum v ČR Inovace 2005 Praha,
Ruská federace x WTO a OECD
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Dobrá škola ?. Co je produktem školy? Výstupy: výsledky dlouhodobé efekty.
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Filozofická hlediska inovací Inovace, evoluce a civilizace Oldřich Syrovátka Katedra společenských věd FM VŠE.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
Diskuse u kulatého stolu na téma Sociálně prostorová diferenciace obyvatelstva a její vliv na kvalitu života ve městech a obcích České republiky Univerzita.
Chudoba jako sociální problém
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Od moderní k nové společnosti
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 23 AnotaceNástroje.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Ing. Luděk Tesař ekonom Ekonomika ČR v souvislostech rozpočtů.
Jedna z rolí, kterou člověk v životě splňuje – ROLE KONZUMENTA – na základě toho se očekává SPOTŘEBNÍ CHOVÁNÍ. - základem spotřebního chování – ROZHODOVÁNÍ.
8 EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY. Základy ekonomie 2 Produkce a růst Životní úroveň závisí na schopnosti země produkovat statky a služby Z hlediska.
Místní Agenda hodnocení místní udržitelnosti v ČR a evropský kontext Ing. arch. Marie Petrová PS URROU, 11. prosince 2013.
Jan Vávra, Miloslav Lapka, Eva Cudlínová
Regionální politika EU v období
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
1. Současný legislativní stav
Společensky odpovědné podnikání
Kontext Strategie Dílna C
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Ekonomická dimenze sociálního vyloučení
Ekonomika Riskuj. Ekonomika Riskuj Předmět ekonomie a ekonomiky Ekonomické systémy Potřeby Makroekonomie a mikroekonomie.
Současný výzkum environmentálních hrozeb v rámci bezpečnostních studií – metodologické úvahy
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
Vybrané kapitoly ze sociologie I.
Transkript prezentace:

SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM

O historickém kontextu  S úzce ekonomickým měřením vyspělosti byl problém již v dobách prosperity.  Chybělo zachycení vícerozměrných charakteristik vývoje zemí a společností.  Chybělo civilizační a environmentální zachycení (ne)udržitelnosti vývoje

O povaze ekonomie  S hospodářskou krizí vzniká otázka smyslu či obsahu slova ekonomie.  Je ekonomie o šetrnosti a hospodárnosti nebo o utrácení, spotřebě a životě na dluh?  V poslední době lze pozorovat jak se za legitimními hospodářskými institucemi odkrývá nelegální jednání a okrádání druhých. Je ekonomie apologetikou a ideologií hospodářské a politické moci?

Kde se bere smysl ekonomie?  Odpověď na tázání po smyslu ekonomie (šetrnost vers. rozhazování) musí znít: jak kde a jak kdy, v závislosti na kultuře, společnosti a politice.  Zásadní rozdíl v odpovědi na krizi USA x EU: pumpování peněz do spotřeby jako hybatele ekonomiky vers. investice do modernizace. průmyslu a šetrnost a úlevy v sociálních výdajích.  Rozdíly v porozumění ekonomice jsou zcela fundamentální, jsou kulturního a společenského původu.  Rozdílné pojetí ekonomie má vážné dopady do hospodářské politiky a politiky jako takové, musí počítat se společenským a politickým kontextem.

Modernizace měření udržitelnosti  Shoda na nezbytné modernizaci měření vývoje (Beyond GDP)  Podle Stiglitz-Sen-Fitoussi „Issue paper“: - rozšíření ekonomických, environmentálních a sociálních indikátorů udržitelnosti  Ekonomické: příjem domácnosti, životní úroveň, veřejné služby a distribuce zdrojů a bezpečnost

Modernizace měření udržitelnosti  Kvalita života – individuální prožitek, percepce (subjektivní indikace) a objektivní (délka života, fyzická výška), ale i sociální participace, právní prostředí apod.  Cesta za hranice průměru, sociální nerovnosti, variance apod.

Modernizace měření udržitelnosti  Klíčové otázky zní: a) Nesporná potřeba rozšířit indikace udržitelnosti mají zlepšit nebo změnit dosavadní měření? (Dokázaly by indikovat blížící se krizi?)  b) Nepotřebujeme indikovat změnu a potřebu změny hospodářské a sociální dynamiky směrem k udržitelnosti, směrem využití krize k modernizaci?

Modernizace měření udržitelnosti  Překročení limitů ekonomie musí mířit směrem k sociální a behaviorální dynamice společnosti (modernizace spotřeby a ekonomického jednání namísto konzervování současného modelu).  Pokud ano, je třeba identifikovat oblasti potenciální změny – hledat adekvátní koncept.  Koncept kombinující analytický a empirický (výzkumný např. sociologický) přístup.

Modernizace měření udržitelnosti  Ze spekulativních, nikoli teoretických východisek jde o testování těch oblastí jednání, kde se může rodit nová sociální dynamika a změna v oblasti hospodářského jednání a životního způsobu a zájmů lidí.  Možností je mnoho a je třeba je zkoumat, například v poloze reakce společností na hospodářskou krizi a potenciální krizi důvěry vůči stávajícímu hospodářskému modelu rozvoje.

Modernizace měření udržitelnosti  Lze identifikovat několik základních oblastí: - změny ve vzorcích spotřeby a fungování domácností (omezení spotřeby, prodlužování životnosti, zesilování vlastního určování spotřební dynamiky)  Činnosti spjaté s reakcí na klimatické a další problémy (neudržitelného) vývoje – spotřeba energií, recyklace, poznání v dané oblasti, výchova dětí)

Modernizace měření udržitelnosti  Ovlivňování dynamiky společnosti směrem k udržitelnosti (komunitní, spolkové, politické participace)  Reforma politiky a tlak na reformu politických institucí ke zvýšení jejich flexibility vůči otázkám udržitelnosti  Tlak na ekonomickou diverzifikaci v regionech a obcích (odklon od monokulturní ekonomiky) a tlak na inovace, výzkum a aplikace.

Modernizace měření udržitelnosti  Děkuji za pozornost