Hydrosféra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNEBÍ.
Advertisements

Hydrosféra = vodní obal Země
Evropa Podnebí a vodstvo.
HYDROSFÉRA.
Hydrosféra = vodní obal Země
Základní škola Frýdek-Místek, Pionýrů 400
AFRIKA Geografická poloha.
Rozdělení zásob vody na Zemi
HYDROSFÉRA.
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
POVRCHOVÁ a PODPOVRCHOVÁ VODA
vypracovala: Vendula skalová
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Hydrosféra – Ledovce, Podpovrchová voda
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PŘÍRODNÍ SLOŽKY A OBLASTI ZEMĚ II.
Voda Co o ní víme?.
Hydrosféra = vodní obal Země
Voda - Nezbytná podmínka života na Zemi
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
ATMOSFÉRA atmosféra = plynný (vzdušný) obal Země Složení vzduchu:
Pohyb vody na Zemi.
Hydrosféra Filip Bordovský.
HYDROSFÉRA.
VODA NA ZEMI Hydrosféra – vodní obal země.
Hydrosféra oceánská voda
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra 23. ledna Co budu umět ? orientovat se v objektech, jevech a procesech a rozložení prvků v hydrosféře, pracovat s porozuměním s pojmy:
HYDROSFÉRA Hydrosféra = vodní obal Země
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
HYDROSFÉRA VODA NA ZEMI.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Hydrosféra Anotace Prezentace zpracovává informace o vodstvu na Zemi, jejím významu, seznamuje se základními pojmy z oblasti hydrosféry, oběhem vody na.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s typy vodních nádrží, ať už přirozených,
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
VODSTVO NA PEVNINĚ Vítek Urban prima.
HYDROSFÉRA - Vodní obal Země - Nezbytná podmínka života.
HYDROSFÉRA VODNÍ OBAL ZEMĚ OCEÁNY A MOŘE LEDOVCE PODPOVRCHOVÁ VODA
Hydrosféra Vodní obal země.
Jezera Přirozená vodní nádrž Zásobárna sladké vody
POVRCHOVÁ VODA Řeky, ledovce, jezera.
Mgr. Alena Hrušková. 1. Uveď procentové zastoupení souše a oceánů na Zemi. 2. Co je to světový oceán a co ho tvoří? 3. Který oceán je největší? 4. Který.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie Datum vytvoření14.11.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – podpovrchovou – vodou v atmosféře – vodou v živých organismech.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Sladká voda přehradní nádrž jezero řeka.
Vodstvo na pevninách A) povrchová voda 1. tekoucí povrchová voda 2. voda se zpomaleným oběhem B) podpovrchová voda 1. půdní voda 2. podzemní voda.
PLANETA ZEMĚ. Země ve vesmíru Vesmír vznikl asi před 15 miliardami let, kdy nastal tvz. "Velký třesk''. Stáří sluneční soustavy se odhaduje na 5,7 mld.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_16_22_VODSTVO EVROPY. Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Autor: Mgr. Martin Palát Jazyk: Čeština.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
{ Hydrosféra pevnin B. Hofmanová. veškeré vodstvo na Zemi97 % oceán + 3 % pevnina hydrologický cyklus ( malý a velký koloběh) obr. č. 1.
Hydrosféra = vodní obal Země, který je tvořen vodou – povrchovou – jezera, bažiny, rašeliniště, slatiniště – rybníky, přehradní nádrže – podpovrchovou.
Zeměpis Světadíly a oceány VY_32_INOVACE_04_ZEMĚPIS_SVĚTADÍLY_A_OCEÁNY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - VODSTVO
VY_32_INOVACE_Vac_I_16 Hydrosféra
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Vzdělávací materiál: Povrchová voda Operační systém:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Jezera, bažiny a vodní nádrže
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Hydrosféra – vody pevnin
Hydrosféra koloběh vody v přírodě
Oceány.
Hydrosféra – vodní obal země.
Voda na pevnině 2. února 2005.
Transkript prezentace:

Hydrosféra

Hydrosféra = vodní obal Země Jde o vodu ve všech skupenstvích pod povrchem, na povrchu i v zemské atmosféře 97 % z celkových zásob vody obsahuje světový oceán 3 % připadají na ostatní prostředí

Rozdělení zásob vody Většina zásob sladké vody je uložena v ledovcích ledovce: pevninské horské Pevninské ledovce: největší je antarktický (90 % veškeré ledovcové hmoty na Zemi), druhý největší je grónský (8% objemu ledovců na Zemi) Horské ledovce: na objemu ledovců na Zemi se podílejí jen 0,6 %.

Ledovce Vznikají přeměnou ze sněhu Mají zrnitostní strukturu Jsou pohyblivé Vyvíjejí se pouze nad úrovní sněžné čáry (= oblast, kde převládá hromadění sněhu nad jeho táním) Nadmořská výška sněžné čáry klesá od tropů k pólům a zvyšuje se s rostoucí kontinentalitou klimatu

Sněžná čára Nejvýše leží kolem obratníků (zde jsou horší srážkové podmínky než na rovníku) Chile, Andy: 6 200 m n. m. Kilimandžáro: 5 200 m n. m. Alpy: 2 500 – 2 900 m n. m. Země Františka Josefa: 50 m n. m.

Podzemní voda Pod zemským povrchem je soustředěno 97 % veškeré sladké kapalné vody na Zemi Patří sem např. půdní vláha nebo podzemní voda Člověk kromě půdní vláhy využívá pouze podzemní vodu mělkých horizontů V oblastech pouští jsou hlavním zdrojem vody artéské studny

Artéské studny Vznikají v artéských pánvích navrtáním nepropustné krycí vrstvy Největší artéské pánve se vyskytují ve vnitrozemí Austrálie

Artéské studny

Jezera Převážná část sladké jezerní vody se soustřeďuje ve třech oblastech: Severní Amerika: 25 % (Velká kanadsko-americká jezera) Východoafrická příkopová propadlina: 22 % Jezero Bajkal: 18 % (nejhlubší jezero planety – 1 637 m)

Slaná jezera Převážně v subtropech a tropech, kde převládá výpar nad srážkami Během roku mění svoji rozlohu, v létě vlivem výparu ztrácejí značné množství vody a někdy se pokrývají solnou kůrou Největší slané jezero je Kaspické moře Slanost některých jezer výrazně převyšuje slanost oceánu Oceán: 35 ‰ Mrtvé moře: 245 ‰

Přehradní nádrže Zásoby vody v nádržích neustále rostou Dnes již zadržují 5krát více vody, než je ve všech řekách na planetě Význam přehrad: Ochrana před povodněmi Umožnění vodní dopravy Závlahy pro zemědělství Zásobování průmyslových závodů Rybolov Rekreace Zásobování pitnou vodou

Bažiny Vznikají v oblastech, kde je znesnadněn odtok vody, na rovinách s malým sklonem, v polárních krajinách (dlouhodobě zmrzlá půda zabraňuje vsakování vody) Nejrozsáhlejší bažiny jsou na území Ruska a Kanady V bezodtokových oblastech tropů vznikají slané močály

Řeky Zajišťují odtok vody z kontinentů do oceánu a tvoří základní součást oběhu vody na Zemi = hydrologický cyklus Výměna vody mezi oceány a kontinenty = velký hydrologický oběh Výměna vody v rámci kontinentu nebo oceánu = malý hydrologický oběh

Hydrologický oběh Roční přítok vody do jednotlivých oceánů je velmi nerovnoměrný Nejvíce vody přitéká do Severního ledového oceánu a Atlantského oceánu Nejvyšší odtokovou výšku (poměr odtoku za rok k ploše kontinentu) má Oceánie 79 % rozlohy souše je odvodňováno do světového oceánu = odtokové oblasti. Zbytek rozlohy jsou bezodtokové oblasti (řeky tu končí v bezodtokových jezerech nebo se ztrácí v bažinách či pouštích)

Otázky a úkoly Vyhledejte na mapě bezodtokové oblasti na všech kontinentech Co udává koeficient odtoku? Proč mají nejvyšší koeficient odtoku subpolární oblasti? Soutokem kterých řek vzniká Amazonka?

Otázky a úkoly Vypište: 3 největší přehrady podle rozlohy 3 největší přehrady podle objemu vody na kterých řekách přehrady stojí? 5 nejdelších řek světa a ukažte je na mapě Zjistěte, kde stojí přehrada Tři soutěsky, jaká NEJ tato přehrada drží a jaké problémy byly se stavbou i fungováním přehrady spojeny