Trh, stát a občanský sektor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Mikroekonomie II Úvod Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Hospodářská politika státu
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Podoby trhu Dokonalá konkurence – pouhá teorie
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství
Rozdělení sektorů Neziskový sektor Může existovat na základě funkčního ziskového sektoru Ziskový sektor Plně zde působí tržní prostředí cíl = zisk.
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
ANALÝZA BLAHOBYTU CELÉ SPOLEČNOSTI – DŮLEŽITÁ PRO POSOUZENÍ ZÁSAHŮ VEŘEJNÉHO SEKTORU, TEDY PRO EKONOMII VEŘEJNÉHO SEKTORU.
Hospodářská politika.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Pojetí marketingu v neziskových organizacích. Marketing neziskových organizací Chartered Institut of Marketing: „Marketing je součástí procesu řízení,
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
Praha, 26. – 27. listopadu Co přispělo k nárůstu počtu lidí bez domova Restrukturalizace průmyslu a s tím spojená dlouhodobá nezaměstnanost Nezaměstnanost.
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Mechanismus hospodářské koordinace
3 EFEKTIVNOST TRHU.
3 EFEKTIVNOST TRHU. Základy ekonomie Koordinace ekonomiky 1. příkaz – CPE: centrální plán, státní vlastnictví, vertikální struktura 2. trh – TE:
Trh a tržní mechanizmus Ne chaos, ale ekonomický řád.
Tržní selhání. Co znamená, když se řekne tržní selhání: Institucionální selhání, které lze připsat –charakteru jistých zdrojů nebo –selhání vlády.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
SMÍŠENÁ EKONOMIKA A PŘÍČINY EXISTENCE VEŘEJNÉHO SEKTORU
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Úloha neziskových organizací v národním hospodářství.
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
MARKETINGOVÝ MIX.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Instituce, nositelé a nástroje hospodářské politiky
Hospodaření, ekonomika. hospodaření ekonomická činnost : výroba spotřeba obchod, směna vlastnosti dobrého hospodaření hospodárnost – promýšlení všech.
Regionalistika 2 Strategické řízení a jeho využití ve veřejné správě v ČR.
Struktura přednášky Tržní selhání a mikroekonomická politika
Chudoba jako sociální problém
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
ZÁKLADNÍ EKONOMICKÉ SYSTÉMY
Tržní hospodářství II. Petr Machala.
Občanský sektor. Veřejný prostor Klíčová slova: stát x člověk (občan) – mezi nimi se rozpíná prostor – zahrnuje věci veřejné Klíčová slova: stát x člověk.
Veřejné finance Veřejný sektor, veřejné statky
ZÁKLADY EKONOMIE I Poptávka a nabídka Tržní mechanismus 4
Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie
TRH (tržní mechanismus)
Základy veřejných financí
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Regionální politika: aktéři, cíle, nástroje, strategie.
V EŘEJNÉ POLITIKY 2 Veřejná správa a veřejná politika 1.
Teorie státu a byrokracie 1. blok. Stát a moc Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.19 Ročník1. ročník.
Přejít na první stránku Copyright Aleš Olejniček Příčiny existence veřejného sektoru Má existence veřejného sektoru objektivní.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Společná dopravní politika Mgr. Oldřich Hájek. Společná dopravní politika Důvody pro společnou politiku: Důvody pro společnou politiku: Postupující ekonomická.
nabídka, poptávka, trh, utváření ceny, základní pojmy Michal Janovec
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Institucionální rámec VeP
Subjekty a objekty veřejných politik
Co je ekonomie? 1. seminář TNH 1
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Veřejné Finance.
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Transkript prezentace:

Trh, stát a občanský sektor

Přednosti a selhání trhu Trh je samoregulační systém – D a S, zisk a ztráta alokují vzácné zdroje Tržní mechanismus je postaven na dobrovolné kupní smlouvě mezi prodávajícím a kupujícím Ideální model tržní ekonomiky – model rovnovážný – Paretovo optimum Paretovo optimum nelze mechanicky aplikovat na VeP Politická moc je předpokladem efektivní tržní směny

Přednosti trhu Schopnost maximalizovat ekonomickou efektivnost Sklon k inovacím Opakování úspěšných experimentů Rychlá adaptace na změny podmínek Opuštění neúspěšných nebo zbytečných činností Prosazování preferencí jednotlivců

Selhání trhu při užití jiných kriterií než kriteria ekonomické efektivnosti Zmenšení nerovností v rozdělování statků Zachování institucionálních hodnot Lidská důstojnost Kultivace a uplatnění lidského potenciálu Udržitelný způsob života Existence veřejných statků Existence externalit Nedostatečná konkurence na trhu Informační asymetrie mezi prodávajícím a kupujícím Měnící se preference účastníků tržní směny Důsledky neregulované konkurence Zanedbávání budoucnosti

Přednosti a selhání správy Politická moc je jednoduše uplatnitelným nástrojem regulace Kontrola prostřednictvím moci může být užita jako přímé donucení, nebo jako metoda ustanovení pravidla, jímž je třeba se řídit.

Přednosti státu Efektivnější pokud se nerozhoduje na kritériu ekonomické efektivnosti Příprava a realizace rozhodnutí politického charakteru Tam, kde transakční náklady tržního systému jsou neúměrně vysoké a intervence státu je dokáže snížit V zajištění kontinuity a stability žádoucích služeb tam, kde selhává trh Tam, kde užití nástrojů práva a veřejné správy nemá rozumnou alternativu Centralizace x decentralizace

Selhání státu Analýzy nedostatků volebních systémů Rozděleno do 5 problémových okruhů Selhání totalitárních poltických systémů Selhání přímé demokracie Selhání reprezentativní demokracie Selhání typická pro výkon správy Selhání vlastní decentralizovaným soustavám

Přednosti a selhání občanského sektoru Občanský sektor je institucionalizovaným vyjádřením života občanské společnosti. Tvoří jej organizace, které jsou formou dobrovolného sdružování občanů sdílejících společné hodnosty a ochotných spolupracovat na společném díle Občanský sektor potřebuje dobrou informaci o lidských potřebách, protože je má uspokojovat tam, kde nejsou uspokojovány nebo jsou uspokojovány pouze neadekvátně

Organizace občanského sektoru se objevuje tam, kde se neuplatňuje dobře ani trh ani stát Organizace občanského sektoru tvoří nezbytný institucionální rámec, umožnění občanům sdružování, společné ovlivňování veřejných záležitostí

Funkce občasného sektoru 2 základní fce: Sociální fce (jeho prostřednictvím se realizují činnosti, o něž lidé projevují zájem a v nichž se chtějí realizovat Politická fce(upevňuje s politická soudržnost a rozvíjí se politická kultura dané společnosti)

Přednosti občanského sektoru Občanský sektor je lepší než trh i stát v regulacích činností: Generují buď minimální, nebo vůbec žádný zisk Vyžadují vcítění do potřeb ostatních a ochotu jim pomoci Vyžadují celostní přístup Předpokládají efektivní okamžitou pomoc jednotlivcům Vyžadují dobrovolnou práci

Občanský sektor se lépe uplatňuje tam, kde srovnatelné transakční náklady na regulaci a vlastní výkon stejné činnosti by byly při uplatnění trhu nebo státní intervence nepřiměřeně vysoké

Selhání OS Nedostatečná kapacita pro řešení rozsáhlých úkolů Absence občanských iniciativ tam, kde by byly potřebné Zvýšená citlivost na osobnostní charakteristiky účastníků Hrozba byrokratizace činnosti organizací občanské společnosti Nejistota a nestabilita OS

Trh a stát Stát vykonává k trhu 3 fce: Zabezpečuje podmínky pro dobré fungování tržního mechanismu (minimalizuje negativní důsledky monopolu, odstraňuje negativní nebo kompenzuje pozitivní externality, zabezpečuje dostatečné množství veřejných statků) Zabezpečuje spravedlivé fungování tržního mechanismu přerozdělováním důchodů v zájmu větší důchodové a majetkové rovnosti Zajišťuje vnitřní a vnější stabilitu ekonomiky prostřednictvím hospodářské politiky

Trh a stát – nesnadné partnerství Vzájemné přizpůsobování reprezentantů státu a podnikatelských kruhů se odehrává v těchto oblastech: Stát vykonává obecný dohled nad podnikatelskými aktivitami a reguluje je Tato regulace je limitována ohledem na možné negativní důsledky těchto regulací Představitelé podnikat. Kruhů aktivně vyjednávají s představiteli státu a prosazují přitom svoje zájmy

Stát a občanský sektor Historický kontext Evropa je neziskovému sektoru mnohem méně nakloněn než USA Důležitá je připravenost lidí převzít v rámci aktivit OS díl starostí o veřejné záležitosti na svá bedra Občanská lenost snižuje disponibilní příjem občanů, neboť mnohem více povinností ve starosti o veřejné záležitosti na sebe musí převzít stát. Jeho péče však přijde mnohem dráže a nebývá tak účinná a cílená.

Trh a občanský sektor Málo problémů – firmy i neziskové organizace jsou neseny soukromou iniciativou a i v tomto smyslu pociťují podobná omezení a řeší podobné problémy. Sponzorství Může ovšem docházet ke zneužívání této formy činnosti