Svalová soustava Je tvořena svaly

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
V lidském těle je více než 600 svalů.
Advertisements

Svalstvo.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Opakování - člověk VY_3/2_INOVACE_115_Opakování – člověk1
KOSTRA 5. ročník.
POHYBOVÁ SOUSTAVA Svaly tvoří zhruba 40 % váhy těla
VY_52_INOVACE_01_07 Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka.   Název materiálu – POHYBOVÁ SOUSTAVA - SVALOVÁ TKÁŇ Anotace.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Pohybová soustava (výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
Svalstvo = souhrn všech svalů v těle
= základem jsou svaly = máme jich v těle asi 600
VY_52_inovace_PRV.5.20 Označení vzdělávacího materiálu (kód):
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
Svalová soustava – prověrka VY_52_INOVACE_21 Sada 1
Biologie člověka.
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Svaly Ke kostře je šlachami připojeno velké množství svalů, které umožňují pohyb jednotlivých částí těla. Svaly hrudníku umožňují také jeho pohyb při dýchání.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SVALOVÁ SOUSTAVA 5. ROČNÍK.
Svalstvo člověka autor: David Hainall.
Člověk – Svalová soustava
Svalová (pohybová) soustava
Člověk Člověk je společně s živými organizmy součástí živé přírody.
kosterní soustava svalová soustava kožní soustava
SVALOVÝ SYSTÉM I. část.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Lidské tělo 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová )
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Zápis SVALY umožňují pohyb celého těla upínají se na kostru
Soustava pohybová - svalstvo
Svaly Ke kostře je šlachami připojeno velké množství svalů, které umožňují pohyb jednotlivých částí těla. Svaly hrudníku umožňují také jeho pohyb při dýchání.
Riskuj Lidské tělo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Monika Dudová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Soustava pohybová – SVALOVÁ
a zdravého životního stylu.
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Název školy:Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor:Monika.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_PŘ8_BO.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Společnost Autor: Mgr. Romana Martináková CO MÁME SPOLEČNÉHO???
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_11_01_svaly. POPIS č.4 - na tomto snímku je základní výklad ke svalům, vhodné pro výklad učitele č.5 - na tomto snímku.
Popis svalů lidského těla
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Hrachovská NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_14.
Lidské tělo - svaly. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Lidské tělo – svaly.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
 umožňují pohyb celého těla  upínají se na kostru  Svaly ovládané lidskou vůlí:  - svaly velké - umožňují skákání, běhání, práci  - svaly menší -
LIDSKÝ ORGANISMUS SVALY. Šablona : V/2 Sada: 2/21 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu.
Lidské tělo - kostra.
SVALOVÁ SOUSTAVA.
Biologie člověka vědní obory: anatomie fyziologie
Svalová soustava VY_32_INOVACE_06-03 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
Svalová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
ZÁKLADNÍ FUNKCE SVALOVÉ SOUSTAVY
Obr. 1 Svalová soustava Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Svalová soustava.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_5.ročník_ 01_Soustava opěrná a pohybová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
ČLOVĚK LIDSKÉ TĚLO VY_32_INOVACE_II-C-06.
Prezentace – výklad učiva
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
zpracovaný v rámci projektu
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Svalová tkáň = soubor buněk stejného tvaru i funkce
Tkáň soubor buněk stejného tvaru a funkce Tkáň v lidském těle:
Lidské svaly a kůže ČLOVĚK.
Transkript prezentace:

Svalová soustava Je tvořena svaly Svaly společně s kostrou umožňují pohyb celého těla. V lidském těle je více něž 600 svalů.

Svaly se při pohybu zkracují nebo natahují. Přemýšlej ! Ohni paži v lokti a druhou rukou hmatem sleduj, jak se mění tvar svalu nad loktem. Zkus paži zatnout a druhou rukou si nahmatej jaké máš svaly - Cítíte, jak se vám uvnitř něco zatíná a napíná?

Zkus jakou máš sílu! Pokud máš možnost, dej si s někým doma páku

Činnost většiny svalů ovládáme vůlí. Když chceme zvednout ruku, tak ji zvedneme, když se chceme rozeběhnout, tak se rozběhneme. – ovládáme to sami! Ale některé svaly ovládat svou vůlí nemůžeme Svaly, které neovládáme, jsou uvnitř těla: srdeční sval, svaly žaludku…

I na obličeji máme svaly – jsou to mimické svaly a žvýkací svaly Co myslíš? Ovládáš vůlí obličejové svaly? Zkus si to! Zkus se na povel usmát, zamračit.. Je to tak! Svaly na obličeji ovládáme vůlí!

Správnému vývoji svalů pomáhá: Pestrá strava Fyzická práce Sport Odkaz na video – PYRAMIDA VÝŽIVY: https://www.youtube.com/watch?v=jVl-cAIMjhs