Základní pojmy pedagogiky

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PSYCHICKÉ JEVY.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze š
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
OSOBNOST.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
Rozdíly mezi osobnostmi
Humanistické a existenciální teorie v SP
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
UČENÍ = PROCES JEHOŽ VÝSLEDKEM JE ZMĚNA PSYCHICKÝCH JEVŮ, DISPOZIC K NIM A JEJICH VNĚJŠÍCH PROJEVŮ.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Postavení pedagogiky mezi vědami
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Nástin dějin pedagogiky a úvod do pedagogiky
Úvod do psychologie Kostovčíková Petra Cumminsová: Záhady experimentální psychologie.
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
MIROSLAV PROCHÁZKA Výchova a komunikace v rámci rodiny a školy, stresu a napětí.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Pedagogické disciplíny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
1. Vymezení a rysy sportovní edukace
PROFESE UČITELE Radek Šír.
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Psychologie výchovy a vzdělávání
Socializace Kejřová.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
Sociální psychologie.
Dějiny psychologie současná psychologie.
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Pedagogika Pedagogika = sociální věda
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Prvky edukačního procesu
Pedagog.
Transkript prezentace:

Základní pojmy pedagogiky Přečíst ukázku - motivace

Vnější nezáměrné: přírodní a sociální prostředí Vnitřní nezáměrné: dědičnost Vnější záměrné: výchova Vnitřní záměrné: sebevýchova

Základní typy pojetí výchovy Pedagogický optimismus (důraz na roli pedagoga): „Výchova je všemocná“ – Helvétius, do jisté míry i JÁK Pedagogický pesimismus (důraz na roli vychovávaného jako subjektu vlastního utváření) – Rousseau: „všechno je dobré, jak to vyšlo z rukou Původce světa, vše se kazí pod rukama lidskýma…“ – Keyová, Montessori, Dewey – tj. důraz na respektování osobnosti dítěte

Někteří autoři uvádějí podrobnější vymezení: Pedagogický utopismus: Víra ve všemocnost výchovy. Pedagogický optimismus: Funkčnost a smysluplnost výchovy. Pedagogický pesimismus: Člověk se rozvine i bez výchovy. Pedagogický realismus: Bereme v úvahu všechny působící faktory, které můžeme výchovou zhodnocovat.

A) enviromentalistické směry B) nativistické směry Psychologická východiska pojetí výchovy: Historické pojetí determinace vývoje lidské psychiky Dědičnost i prostředí působí na rozvoj lidské psychiky ve vzájemné interakci. Historicky se objevovaly různé psychologické teorie, které jednu z uvedených složek přeceňovaly. Dva základní směry: A) enviromentalistické směry B) nativistické směry

Enviromentalistické teorie Rozhodující vliv mají vnější faktory – stimulují vznik určité zkušenosti – tj. přecenění významu učení Navazují na filozofický empirismus (Bacon, Locke, francouzští materialisté) Behaviorismus – přeceňuje význam chování na úkor vnitřních psychických projevů (tj. prožívání, uvažování) – redukuje psychiku na pozorovatelnou oblast chování – tj. veškeré chování je determinováno působením podnětů z prostředí) B. ovlivněn rozvojem biologických věd (I. P. Pavlov)

Nativistické teorie A) respektující racionalistický přístup (existence vrozené dimenze rozumu) Duševní vývoj je určen vrozenými dispozicemi, prostředí je nemůže významně ovlivnit (psychické vlastnosti jsou buď vrozené buď v definitivní podobě či podobě dispozic, které se samy v průběhu života rozvíjejí (Rousseau, Tolstoj, Steiner, Komenský – respektuje možnost působení prostředí)

B) Iracionalistické nativistické teorie – neuvažují o pravděpodobných základech rozumu, ale jiných, iracionálních aspektech psychiky Např. psychoanalytický směr S. Freuda – rozvoj osobnosti vyplývá z vrozených pudových projevů.

V současné době: interakcionistické teorie Do jisté míry respektují obě vývojové determinanty – dědičnost i prostředí – vzájemné působení dědičných dispozic i vlivů prostředí Např. humanistická psychologie (1956 Maslow, Rogers aj.) Člověk je vybaven vrozenou dispozicí k pozitivnímu seberozvoji, spojenou se schopností svobodné volby a aktivity

Současné pojetí výchovy Výchova jako interakce Definice výchovy: pedagoga a vychovávaného – je třeba vytvářet podmínky pro optimální rozvoj každého jedince v souladu s jeho individuálními dispozicemi – pedagog = průvodce dítěte Výchova = proces záměrného působení na osobnost člověka s cílem dosáhnout dlouhodobějších a trvalých pozitivních změn v jejím vývoji

Funkce výchovy Přenos kulturního dědictví z generace na generaci Příprava člověka na společenské fungování (anticipační charakter), - ale zároveň by měla být prostředkem k orientaci v životě právě žitém – tj. orientace na přítomnost Přenos kulturního dědictví z generace na generaci

Socializace a výchova Na utváření osobnosti člověka mají velký význam i životní situace – některé nás významně ovlivní obecně významné lidské situace (narození, vstup do školy, zaměstnání…) B) osobně významné lidské situace (pro každého člověka individuální)

Výchova v širším slova smyslu (někdy užíván pojem EDUKACE) Výchova (v užším slova smyslu) Vzdělání

Schéma systému výchovy Literatura k tématu: Dvořáková, M., Kolář, Z….Základní učebnice pedagogiky, část I – Obecná pedagogika

Schéma systému výchovy Podmínky vyvozování cílů výchovy Společenské potřeby Společenské možnosti Perspektivy společnosti Lidské potřeby Možnosti člověka Perspektivy člověka

Cíle výchovy Obecný cíl Dílčí (konkretizované) cíle Cíle etapové (pro každou etapu vývoje osobnosti člověka) Cíle institucionální (pro každou výchovnou instituci) Cíle obsahové (vychází ze struktury osobnosti – tj. např. tělesná zdatnost, soustava poznání, pracovní schopnost, osvojené normy, hodnotové orientace, estetický vkus, rozumové schopnosti, volní vlastnosti…)

Podmínky výchovy (tj. podmínky realizace cílů) Biologické (vnitřní + vnější) Psychické (psychické procesy – poznávací procesy, emoční, volní… + psychické vlastnosti – charakter, zájmy, volní vlastnosti + psychické stavy – pozornost, nálada) Sociální (makroprostředí + mikroprostředí)

Prostředky výchovy Instituce (škola, rodina, oddíl…) Metody a způsoby (režim, odměna…) Obsahy (obsah vyuč., zájmové činnosti…) Lidský faktor (vychovatel a vychovávaný)

Výsledky výchovy Vědomosti, struktura poznání, poznávací schopnosti, přesvědčení, činnosti, dovednosti, návyky, názory, potřeby, hodnoty, jednání a chování… Obnovené cíle výchovy