Digitální učební materiál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Advertisements

Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Administrativní členění ČR VY_32_Inovace_17KR-1 Mgr.Lenka Krčmářová ZŠ a MŠ Nedašov.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Kód DUM :VY_32_INOVACE_ICT_I/1.12 Škola: Základní škola a Mateřská škola Dobronín, příspěvková organizace Polenská 162 / 4, Dobronín Číslo projektu:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Edita Macků Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_04.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Zdeňka Bitterová Název materiálu:
Znáš kraj, ve kterém žiješ? VY_32_Inovace_15KR-7
Číselné množiny - přehled
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_12.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: Moderní škola
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Vladimíra Houšková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
PČ_141_Dřevo_Dlabání dřeva
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Krčková Název materiálu:
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
WORD Tabulky - ohraničení
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Magnetické vlastnosti látek
AUTOR: Mgr. Lenka Rousová NÁZEV: VY_32_INOVACE_3B_13
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lenka Marková Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Téma: Rakousko Číslo projektu: 02
PRVOUKA ZIMNÍ SPORTY, BEZPEČNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Návykové látky Alkohol
Téma: Německo Číslo projektu: 02
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Autor: Mgr. Marie Boučková
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Digitální učební materiál Vybraná kulturní specifika ve stravování Mgr. Jana Soudková květen 2013 1

Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0606 Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu VY_32_INOVACE-1-1-OSE-19 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Mgr. Jana Soudková Vzdělávací oblast Ošetřovatelství Tematická oblast Výživa nemocných Téma Vybraná kulturní specifika ve stravování Ročník 1. Datum tvorby 2. května 2013 Anotace materiál slouží k seznámení žáků s novou vyučovací látkou Metodický pokyn doporučuje se zařadit do výkladové části výuky 2

Vybraná kulturní specifika ve stravování Cíl: Žák vymezí odlišnosti ve stravování dané kulturními specifiky vybraných národnostních menšin

Osnova Romská menšina Vietnamská menšina Ukrajinská menšina

Romská menšina Obr. č.1 Romská vlajka Pochází z Indie V současnosti žijí po celém světě Dělí se na žuže Roma a špinavé Romy Tzv. špinaví Romové jedí např. koňské maso nebo ohřívaná jídla Kůň je pro Romy posvátným zvířetem

Romská menšina Jídlo vaří většinou jednou denně Každý jí, kdy chce Příprava pokrmů v nádobách, které se nesmí používat k jiným účelům Zbytky jídla se vyhazují Uchovávání jídla nosí nemoc

Vietnamská menšina Obr. č.2 Vlajka Vietnamu Země v jihovýchodní Asii Hlavní město Hanoj Úřední jazyk vietnamština Stolování má pro ně velký význam Jí 3x denně

Vietnamská menšina Při přípravě jídla se schází celá rodina Obědvají dlouho, pomalu, snaží se relaxovat Mlaskání a říhání je pochvala pro hostitele Jídlo nechávají spadnout na zem Po jídle vše uklidí

Vietnamská menšina Pravidelná součást jídla – rýže Další hlavní suroviny jsou ryby, drůbež, ovoce a zelenina Na závěr jídla zařazují polévku Hodně konzumují listovou zeleninu a ovoce Čaj pijí bez cukru a citronu

Vietnamská menšina Oběd a večeře patří mezi hlavní jídla Studené nejí Netolerují laktózu - z toho důvodu se vyhýbají mléčným výrobkům

Ukrajinská menšina Obr. č.3Ukrajinská vlajka Pochází z Ukrajinské republiky Tradiční česká menšina Typické jídlo – boršč – polévka obsahující červenou řepu, kořenovou zeleninu, brambory, zelí, maso

Ukrajinská menšina Další suroviny užívané při vaření jsou obilné nebo bramborové těsto, slunečnice, mleté maso, ryby Plněné pirohy, šašlik

Děkuji za pozornost

Obr. č.4 Pho - nudlová polévka s bylinkami, zeleninou a masem

Obr. č. 5 Dušené rolky z tenkého rýžového těsta plněné mletými houbami a vepřovým masem

Obr. č.6 Vietnamský zelený čaj

Obr. č.7 Šašlik

Literatura a zdroje IVANOVÁ, Kateřina; ŠPIRUDOVÁ, Lenka; KUTNOHORSKÁ, Jana. Multikulturní ošetřovatelství I. 1. vydání.Praha: Grada Publishing, a.s., 2005, 248. ISBN 80- 247-1212-1. KELNAROVÁ, Jarmila; MATĚJKOVÁ, Eva. Psychologie a komunikace. 1. vydání.Praha: Grada Publishing, a.s., 2009, 136 + 4 strany barevné přílohy. ISBN 978-80-247-2831-5. KELNAROVÁ Jarmila, CAHOVÁ Martina, KŘESŤANOVÁ Iva, KŘIVÁKOVÁ Marcela a KOVÁŘOVÁ Zdeňka. Ošetřovatelství pro zdravotnické asistenty 1.ročník. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, a.s., 2009. ISBN 978-80-247-2830-8. NEUVEDEN. Ukrajina [online]. 2. 5. 2013 v 06:55. [cit. 2.5.2013]. Dostupný pod licencí CC BY-SA 3.0 na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ukrajina

Literatura a zdroje Obr. č.1 Romská vlajka ADIJAPAN. Soubor:Roma flag.svg [online]. 11:10, 12 March 2008 (UTC) [cit. 2.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Roma_flag.svg Obr. č.2 Vlajka Vietnamu LƯU LY VẼ LẠI THEO NGUỒN TRÊN. Soubor:Flag of Vietnam.svg [online]. 7. června 2009 [cit. 2.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Vietnam.svg Obr. č.3 Ukrajinská vlajka JON HARALD SØBY, COLORS BY ZSCOUT370. Soubor:Flag of Ukraine.svg [online]. flag adopted: 1992- 01-28; SVG: 2010 [cit. 2.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Ukraine.svg

Literatura a zdroje Obr. č.4 Pho - nudlová polévka s bylinkami, zeleninou a masem KHAM TRAN - WWW.KHAMTRAN.COM. Soubor:Pho- Beef-Noodles-2008.jpg [online]. 3. února 2008 [cit. 23.4.2013]. Dostupný pod licencí CC BY 3.0 na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pho-Beef-Noodles- 2008.jpg Obr. č.5 Dušené rolky z tenkého rýžového těsta plněné mletými houbami a vepřovým masem LƯU LY. Soubor:Banh cuon.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:00, 2 March 2008 (UTC) [cit. 23.4.2013]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Banh_cuon.jpg

Literatura a zdroje Obr. č.6 Tradiční zelený čaj DXLINH. Soubor:Fresh green tea bowl Vietnam.jpg [online]. 26. ledna 2008 [cit. 23.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fresh_green_tea_bo wl_Vietnam.jpg Obr. č.7 Šašlik NEUVEDEN. Soubor:Shashlyk.jpg [online]. [cit. 23.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Shashlyk.jpg

Literatura a zdroje Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.