Digitální učební materiál Vybraná kulturní specifika ve stravování Mgr. Jana Soudková květen 2013 1
Digitální učební materiál Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0606 Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu VY_32_INOVACE-1-1-OSE-19 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Mgr. Jana Soudková Vzdělávací oblast Ošetřovatelství Tematická oblast Výživa nemocných Téma Vybraná kulturní specifika ve stravování Ročník 1. Datum tvorby 2. května 2013 Anotace materiál slouží k seznámení žáků s novou vyučovací látkou Metodický pokyn doporučuje se zařadit do výkladové části výuky 2
Vybraná kulturní specifika ve stravování Cíl: Žák vymezí odlišnosti ve stravování dané kulturními specifiky vybraných národnostních menšin
Osnova Romská menšina Vietnamská menšina Ukrajinská menšina
Romská menšina Obr. č.1 Romská vlajka Pochází z Indie V současnosti žijí po celém světě Dělí se na žuže Roma a špinavé Romy Tzv. špinaví Romové jedí např. koňské maso nebo ohřívaná jídla Kůň je pro Romy posvátným zvířetem
Romská menšina Jídlo vaří většinou jednou denně Každý jí, kdy chce Příprava pokrmů v nádobách, které se nesmí používat k jiným účelům Zbytky jídla se vyhazují Uchovávání jídla nosí nemoc
Vietnamská menšina Obr. č.2 Vlajka Vietnamu Země v jihovýchodní Asii Hlavní město Hanoj Úřední jazyk vietnamština Stolování má pro ně velký význam Jí 3x denně
Vietnamská menšina Při přípravě jídla se schází celá rodina Obědvají dlouho, pomalu, snaží se relaxovat Mlaskání a říhání je pochvala pro hostitele Jídlo nechávají spadnout na zem Po jídle vše uklidí
Vietnamská menšina Pravidelná součást jídla – rýže Další hlavní suroviny jsou ryby, drůbež, ovoce a zelenina Na závěr jídla zařazují polévku Hodně konzumují listovou zeleninu a ovoce Čaj pijí bez cukru a citronu
Vietnamská menšina Oběd a večeře patří mezi hlavní jídla Studené nejí Netolerují laktózu - z toho důvodu se vyhýbají mléčným výrobkům
Ukrajinská menšina Obr. č.3Ukrajinská vlajka Pochází z Ukrajinské republiky Tradiční česká menšina Typické jídlo – boršč – polévka obsahující červenou řepu, kořenovou zeleninu, brambory, zelí, maso
Ukrajinská menšina Další suroviny užívané při vaření jsou obilné nebo bramborové těsto, slunečnice, mleté maso, ryby Plněné pirohy, šašlik
Děkuji za pozornost
Obr. č.4 Pho - nudlová polévka s bylinkami, zeleninou a masem
Obr. č. 5 Dušené rolky z tenkého rýžového těsta plněné mletými houbami a vepřovým masem
Obr. č.6 Vietnamský zelený čaj
Obr. č.7 Šašlik
Literatura a zdroje IVANOVÁ, Kateřina; ŠPIRUDOVÁ, Lenka; KUTNOHORSKÁ, Jana. Multikulturní ošetřovatelství I. 1. vydání.Praha: Grada Publishing, a.s., 2005, 248. ISBN 80- 247-1212-1. KELNAROVÁ, Jarmila; MATĚJKOVÁ, Eva. Psychologie a komunikace. 1. vydání.Praha: Grada Publishing, a.s., 2009, 136 + 4 strany barevné přílohy. ISBN 978-80-247-2831-5. KELNAROVÁ Jarmila, CAHOVÁ Martina, KŘESŤANOVÁ Iva, KŘIVÁKOVÁ Marcela a KOVÁŘOVÁ Zdeňka. Ošetřovatelství pro zdravotnické asistenty 1.ročník. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, a.s., 2009. ISBN 978-80-247-2830-8. NEUVEDEN. Ukrajina [online]. 2. 5. 2013 v 06:55. [cit. 2.5.2013]. Dostupný pod licencí CC BY-SA 3.0 na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Ukrajina
Literatura a zdroje Obr. č.1 Romská vlajka ADIJAPAN. Soubor:Roma flag.svg [online]. 11:10, 12 March 2008 (UTC) [cit. 2.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Roma_flag.svg Obr. č.2 Vlajka Vietnamu LƯU LY VẼ LẠI THEO NGUỒN TRÊN. Soubor:Flag of Vietnam.svg [online]. 7. června 2009 [cit. 2.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Vietnam.svg Obr. č.3 Ukrajinská vlajka JON HARALD SØBY, COLORS BY ZSCOUT370. Soubor:Flag of Ukraine.svg [online]. flag adopted: 1992- 01-28; SVG: 2010 [cit. 2.5.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag_of_Ukraine.svg
Literatura a zdroje Obr. č.4 Pho - nudlová polévka s bylinkami, zeleninou a masem KHAM TRAN - WWW.KHAMTRAN.COM. Soubor:Pho- Beef-Noodles-2008.jpg [online]. 3. února 2008 [cit. 23.4.2013]. Dostupný pod licencí CC BY 3.0 na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pho-Beef-Noodles- 2008.jpg Obr. č.5 Dušené rolky z tenkého rýžového těsta plněné mletými houbami a vepřovým masem LƯU LY. Soubor:Banh cuon.jpg. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001-, 14:00, 2 March 2008 (UTC) [cit. 23.4.2013]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Banh_cuon.jpg
Literatura a zdroje Obr. č.6 Tradiční zelený čaj DXLINH. Soubor:Fresh green tea bowl Vietnam.jpg [online]. 26. ledna 2008 [cit. 23.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fresh_green_tea_bo wl_Vietnam.jpg Obr. č.7 Šašlik NEUVEDEN. Soubor:Shashlyk.jpg [online]. [cit. 23.4.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Shashlyk.jpg
Literatura a zdroje Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.