Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální učební materiál

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální učební materiál"— Transkript prezentace:

1 Digitální učební materiál
PC grafika - ZONER - panoráma Ing. Jan Grepl Leden 2014

2 Digitální učební materiál
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název programu OP 1.5 Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu Inovace vzdělávacího procesu Číslo materiálu VY_32_INOVACE IKT-14 Název školy Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9 Autor Ing. Jan Grepl Vzdělávací oblast Informační a komunikační technologie Tematická oblast Počítačová grafika Téma PC grafika – Zoner - panoráma Ročník 1. Datum tvorby leden 2014 Anotace materiál slouží k výuce IKT – počítačová grafika Metodický pokyn Doporučuji využít jako součást učiva počítačové grafiky.

3 ZONER - panoráma Tvorba panorámatu patří mezi pokročilé funkce grafického programu. Důvodem pro použití funkce je malý úhel záběru objektivu (ohnisko). Dalším důvodem může být nabídnutí odlišného pohledu.

4 ZONER - panoráma Srovnání snímku s ohniskem 24 mm a vytvořeného panorámatu.

5 ZONER - panoráma Postup tvorby panorámatu:
1) pořízení sady fotografií (min. 3 ks) - vertikálně nebo horizontálně - je vhodné použít stativ nebo se snažit udržet stejný úhel a místo záběru - nastavení expozičních parametrů tak, aby byly pro všechny záběry stejné (manuální režim nebo exponováním na jedno místo pro všechny záběry)

6 ZONER - panoráma 2) upravení jednotlivých fotografií
3) výběr fotografií a spuštění funkce „Panoráma“

7 ZONER - panoráma 4) Program nás dál sám vede až do bodu „Úprava spojů“, kde můžeme upravit společné body snímků nebo posunout nebo natočit horizont.

8 ZONER - panoráma Kontrola společných bodů:

9 ZONER - panoráma Je-li vše v pořádku, otevřeme už spojenou sadu snímků v editoru, kde provedeme finální úpravy (např. ořez, horizont, doostření).

10 ZONER - panoráma Příklady fotografií s různými ohnisky

11 ZONER - panoráma Rady pro tvorbu panorámat:
Zkuste použít objektiv s vyšším ohniskem. Panoráma lze složit nejen z horizontálních snímků, ale i vertikálních, resp. lze složit i formáty např. 3x2. Pořizujte snímky v RAWu. Budete-li často pořizovat snímky pro panorámata, nejen že budete potřebovat stativ, ale i speciální hlavu.

12 Fotografie jsou dílem autora
NAVRÁTIL, Pavel. S počítačem nejen k maturitě. Vyd. 6. Kralice na Hané: Computer Media, 2006, 175 s. ISBN Zoner software, a.s. Zoner Photo Studio – Praktická příručka. Zoner software, a.s. 2013, ISBN Propagační materiál - foto.de/fileadmin/content/site/Sonderdrucke/ _LensCatalogue_DE_150dpi.pdf


Stáhnout ppt "Digitální učební materiál"

Podobné prezentace


Reklamy Google