„Dokazování v trestním řízení“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení a postupy při správě daní
Advertisements

Řízení o předběžné otázce © JUDr. Monika Forejtová, Ph.D.
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Průběh trestního řízení část třetí – Opravné řízení
Vedení správního řízení
Administrativně právní metoda regulace společenských vztahů
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Trestní právo III. (procesní) – 3
Trestní právo III. (procesní) – 2. seminář Předmět tr. řízení
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D.
Trestní řízení Autor: Mgr. Pavel Semerák Občanský a společenskovědní základ Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Dokazování v civilním procesu (§ § 136 OSŘ)
Trestní právo procesní II.
Trestní právo procesní
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_TRESTNÍ.
Správní právo trestní 1 Pojem a druhy správních deliktů.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Obecně Lucia Madleňáková
BT502Z – TPP – Zvláštní část
Trestní právo procesní I.
Teorie práva Základy práva
Subjekty trestního řízení
Občanské právo procesní
9. Realizace práva a jeho aplikace
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Předsoudní stadium trestního řízení
Přednáška pro IV. jarní semestr bakalářského studia Úvodní výklady, subjekty trestního řízení Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Proces správy daní Michal Radvan.
Trestní právo.
Trestní právo procesní a trestní řízení Přednáška
Vybrané otázky d okazování v trestním řízení Marek FRYŠTÁK Katedra trestního práva.
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Vojtěch Šimon C3B 3.6. Trestní právo procesní. ❑ Subjekty trestního řízení ▪= orgány činné v trestním řízení (soud, státní zástupce, policejní orgán),
TRESTNÍ PRÁVO PROCESNÍ Vrbová,Šolínová. Odvětí práva, které upravuje trestněprávní vztahy vznikající v trestním řízení pramen trestního práva procesního.
Trestní právo procesní Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva.
Trestní právo Ing.Mgr. Tomáš Klusák. Obsah přednášky O Trestní právo hmotné O Trestní právo procesní O Soudnictví ve věcech mládeže 2.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Základní zásady TPP a TŘ
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Název vzdělávacího materiálu
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Rozhodčí řízení Přednáška 8 VŠFS 2016.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní zásady civilního procesu
Zajišťovací úkony v trestním řízení
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D. Univ. Priv. Prof.
Právo x stavební fyzika
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Obecné výklady o důkazech
Právo na spravedlivý proces, právo na obhajobu a přípravné řízení
Česká advokátní komora seminář pro advokátní koncipienty
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
Aplikace práva.
Řádné opravné prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Zahájení a průběh správního řízení Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Mimořádné opravné a dozorčí prostředky Doc. JUDr. H. Prášková, CSc.
Transkript prezentace:

„Dokazování v trestním řízení“ Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D, Univ. Priv. Prof.

Vývoj dokazování v českých zemích Ve středověkém českém trestním právu byly důkazy označovány jako prostředky průvodní. Teorie o důkazech byla označována jako zákonná teorie průvodní. Vzniká zásada materiální pravdy.

Základní zásady dokazování v současném českém trestním právu Zásada materiální pravdy Zásada oficiality Zásada vyhledávací Zásada presumpce neviny Zásada volného hodnocení důkazů Zásada přiměřenosti a zdrženlivosti Zásada kontradiktorního řízení Zásada přiměřenosti Zásada zdrženlivosti

Termíny důkazního práva Pojem důkazní právo ( souhrn pravidel a předpisů) Důkazní prostředek ( zdroj) Důkaz ( informace) Předmět důkazu ( okolnost, jež má být zjištěna) Vyhledávání důkazu ( opatření, zajištění) Provádění důkazu ( zjištění předmětu důkazu) Hodnocení důkazu ( rozumový a myšlenkový postup - závažnost-zákonnost-pravdivost)

Účel dokazování Rekonstruovat skutečnost z minulosti tak, aby poznání této skutečnosti bylo jejím správným odrazem. Zjistit pravdu, tedy takový stav, který je ve shodě se skutečností; jen toto zjištění může být základem spravedlivého a přesvědčivého rozhodnutí. Dokázána musí být vždy vina, pouhé nevyvrácené podezření k odsouzení nestačí (in dubio pro reo), přičemž vina musí být založena pouze na skutkových zjištěních.

Otázky důkazního břemene Zásada presumpce neviny, zásada kontradiktorní OČTŘ musí mít faktický a právní zájem na zjištění skutkového stavu – materiální pravda ( osvícená inkvizice) Obviněný nemusí dokazovat svou nevinu ( presumpce neviny) Formální a materiální důkazní břemeno v cizích úpravách ( rozdělení důkazního břemene mezi strany v závislosti na dokazované skutečnosti, objektivní zájem stran, burden of going forward, burden of persuasion, burden of producing evidence, burden of proof, burden of establishing, atd.)

Předmět a rozsah dokazování Okolnosti důležité pro rozhodnutí ve věci samé (hledisko hmotného práva – formální a materiální znaky tr. činu, pachatel, druh a výměra trestu, náhrada škody, okolnosti tr. činu) Okolnosti důležité pro postup v trestním řízení (hledisko procesního práva – přerušení řízení, otázky povinnosti svědčit, atd.) Okolnosti důležité pro použití odklonů ( zda se obviněný činu dopustil /ne vina!/, náhrada škody, atd.), nebo jiných zvláštních způsobů řízení ( zda jde skutečně o uprchlého, atd.).

Okolnosti, které není třeba dokazovat Právní předpisy uveřejněné nebo registrované ve Sbírce ( iura novit curia) Otázka cizozemské právní úpravy ( hmotně- právní a procesní hledisko!) Skutečnosti, o nichž bylo rozhodnuto způsobem pro trestní řízení závazným ( otázky osobního stavu apod.) Skutečnosti a poznatky, které považujeme ze zkušenosti za pravdivé, pokud se nevyskytne rozumná pochybnost o nich ( příčetnost obviněného, podání osoby na poště atd.).

Rozdělení důkazů Podle vztahu k předmětu řízení: usvědčující ospravedlňující Podle pramene: původní ( bezprostřední – přímý vjem svědka, video z ohledání místa činu, originál smlouvy) odvozené ( zprostředkované – z doslechu…) Podle vztahu k dokazované skutečnosti: přímé (prosté – dokazuje přímo vinu nebo nevinu, jako hlavní skutečnost) nepřímé (složené – lze z ní dovodit hlavní skutečnost).

Rozvržení dokazování do různých stádií trestního řízení Dokazování v přípravném řízení: dokazování v průběhu prověřování dokazování ve vyšetřování a v rozšířeném vyšetřování dokazování ve zkráceném řízení Dokazování v řízení před soudem: dokazování při předběžném projednání obžaloby dokazování při hlavním líčení dokazování v odvolacím řízení dokazování ve veřejném a neveřejném zasedání dokazování v řízení o mimořádných opravných prostředcích

Jednotlivé důkazní prostředky Výpověď obviněného ( § 90 - § 95) Výslech svědka (§ 97 - § 104) Znalecký posudek (§ 105 - § 111) Věcné a listinné důkazy (§ 112) Ohledání (§ 113 - § 118) Za důkaz může sloužit vše? Nepřípustný důkaz?

Zvláštní způsoby dokazování Konfrontace (§ 104a) Důkazní prostředek, jehož cílem je odstranit rozpory v předchozích výpovědích obviněného nebo svědka a jiných obviněných nebo svědků tak, že tyto osoby jsou před orgánem činným v trestním řízení postaveny tváří v tvář Rekognice (§ 104b, resp. § 93 odst. 2) Důkazní prostředek spočívající v tom, že podezřelý, obviněný nebo svědek znovu poznává a tím ztotožňuje konkrétní osobu či věc.

Vyšetřovací pokus (§ 104c): Důkazní prostředek, jímž se v uměle vytvořených nebo obměňovaných podmínkách prověřují nebo upřesňují skutečnosti, zjištěné v trestním řízení, případně jsou zjišťovány nové skutečnosti důležité pro trestní řízení. Rekonstrukce (§ 104d): Důkazní prostředek, spočívající v obnovení situace a okolností, za kterých byl trestný čin spáchán nebo které k němu mají podstatný vztah, prověření výpovědi podezřelého, obviněného nebo poškozeného/svědka, jestliže jiné důkazy provedené v trestním řízení nepostačují k objasnění věci.

Prověrka na místě (§ 104e): Důkazní prostředek spočívající v doplnění nebo upřesnění údajů důležitých pro trestní řízení, které se vztahují k určitému místu, a to zpravidla za osobní přítomnosti podezřelého, obviněného nebo poškozeného/ svědka.