Objekty s větším počtem osob „Společensky významné objekty“

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Školení starostů obcí ORP České Budějovice Magistrát města České Budějovice
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
KRIZOVÝ ŠTÁB MĚSTA HRANIC
Úkoly ochrany obyvatelstva, vč. zaměstnanců
Jednotky požární ochrany
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Služby -ekonomická činnost člověka, která poskytuje užitek -ve vyspělých zemích až 55% zaměstnaných.
SBOR DOBROVOLNÝCH HASIČŮ Bolatice
Region Jihozápad bude mít v letech k dispozici téměř 18 miliard korun na podporu investičních projektů Dostupnost center -
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Cvičení složek IZS „KV Aréna“
Prioritní osa 2 Rozvoj cestovního ruchu výstavba, technické zhodnocení turistické infrastruktury (např.: kongresových či lázeňských center, sportovně rekreačních.
Organizační členění ÚO
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Obec - jednotka PO zřizovaná obcí plk. Ing. Hynek Marák ředitel odboru IZS a služeb HZS Zlínského kraje říjen 2007.
Evakuace Pardubice IKM VŠE Praha MUDr. Alena Váňová.
Záchranné a likvidační práce a evakuace historicky cenných materiálů
Doprava, obchod, průmysl, vzdělání, kultura Obec, kde žiji.
ePraha a podpora turismu Ivan Seyček Magistrát hl. m. Prahy ePraha ISSS/LORIS/V4DIS ePraha a podpora turismu.
Materiálně technické předpoklady
Kulturní předpoklady cestovního ruchu Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
Odbor projektové podpory – Univerzitní centrum Telč.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
STAVBy pro obchod a služby
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
1 Komunikace VZ s operačním střediskem. 2 Při komunikaci mezi VZ a OPIS je nutné vycházet ze zásad, které jsou uvedeny ve vyhlášce č.247/2001 a č.328/2001.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
Znojmo, Břeclav, Brno listopad 2014 kpt. Ing. Luděk VRÁNA HZS JmK, oddělení stavební prevence.
Zkušenosti se zaváděním vyhlášky MV č. 23/2008 Sb., o technických podmínkách požární ochrany staveb do praxe plk.Ing. Rudolf Kaiser plk.Ing. Rudolf Kaiser.
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky Základní informace.
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - T3 ING. JIŘÍ BARTA Operační program Vzdělávání.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
INTEGROVANÉ BEZPEČNOSTNÍ CENTRUM krok k bezpečnému regionu Ing. Evžen Tošenovský Dr. h. c. hejtman Moravskoslezského kraje.
Taktické postupy a organizace řízení českých záchranných složek integrovaného záchranného systému na místě mimořádné události Plk.Ing.Martin Sviták Náměstek.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Roční souhrnná zpráva o výsledcích kontrolních akcí provedených inspekcí práce za rok 2012 Mgr. Ing. Rudolf Hahn generální inspektor.
Kamerové systémy na území MČ Praha 11 1.Městský kamerový systém hl. města Prahy 2.Kamerový systém MČ Praha 11 3.Multifunkční dohledové centrum 4.Vzdálená.
Porada stavebních úřadů Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.
Metodika pro zřizování jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí Zdolávání mimořádných událostí.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
KRIZOVÉ ŘÍZENÍ OSNOVA: KRIZOVÝ PLÁN KRAJE KRIZOVÝ PLÁN ORP HAVARIJNÍ PLÁN KRAJE VNĚJŠÍ HAVARIJNÍ PLÁN ZÓNA HAVARIJNÍHO PLÁNOVÁNÍ Mjr. Ing. Josef Obořil.
1 FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková vedoucí oddělení krizového řízení.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok Obecný úvod  Návrh státního rozpočtu na rok 2013 kapitoly 335 – Ministerstvo zdravotnictví je předkládán.
Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV. Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Změny vyhlášky o požární prevenci mající vliv na začleňování činností.
Bc. Pavel Pilecký učo:  Cíl práce  Testování současného evakuačního plánu  Výsledky testování  Zjištěné nedostatky  Návrhy řešení na odstranění.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Akademie Hasičského záchranného sboru České republiky
Interní předpisy hotelu
Preventivní projekty zaměřené na problematiku AMOK - útok aktivního střelce.
Autor: Mgr. Eva Procházková
PREVENCE KRIMINALITY PŘI PLÁNOVÁNÍ MĚSTSKÉ VÝSTAVBY A NAVRHOVÁNÍ BUDOV – ROLE EVROPSKÉHO SEKRETARIÁTU (CEN/TC 325) Veronika Fáberová – sekretář MV – ÚNMZ.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Ochrana obyvatelstva v podmínkách MSH Praha
FINANCOVÁNÍ JSDHO Ing. Marta Spálenková
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Bezpečnost hostů v hotelu, ochrana jejich zdraví a majetku
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Ubytovací zařízení Ztz 1.
Krajský metodický kabinet BEZPEČNOSTI A OCHRANY OSOB A MAJETKU
Dotační program Ministerstva vnitra k ochraně škol a školských zařízení 12. prosince 2018 Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajského.
společensky významných objektů v zónách havarijního plánování
Transkript prezentace:

Objekty s větším počtem osob „Společensky významné objekty“

Společensky významný objekt vs. objekt s větším počtem osob Metodika „Základy ochrany měkkých cílů“ - školská zařízení, koleje, menzy, knihovny, - církevní památky a místa určená k uctívání, - nákupní centra, tržiště a obchodní komplexy, - kina, divadla, koncertní sály, zábavní centra, - shromáždění, průvody, demonstrace, - bary, kluby, diskotéky, restaurace a hotely, - parky a náměstí, turistické památky a zajímavosti, muzea, galerie, - sportovní haly a stadióny, - významné dopravní uzly, vlaková a autobusová nádraží, letištní terminály, - nemocnice, polikliniky a další zdravotnická zařízení. - veřejná shromáždění, průvody, poutě - kulturní, sportovní, náboženské a další akce - komunitní centra OC jsou o jedním z typických představitelů měkkých cílů, zejména vzhledem k mimořádně vysoké návštěvnosti a zároveň nízkému zabezpečení.

Společensky významný objekt vs. objekt s větším počtem osob Metodika „Základy ochrany měkkých cílů“ - školská zařízení, koleje, menzy, knihovny, - církevní památky a místa určená k uctívání, - nákupní centra, tržiště a obchodní komplexy, - kina, divadla, koncertní sály, zábavní centra, - shromáždění, průvody, demonstrace, - bary, kluby, diskotéky, restaurace a hotely, - parky a náměstí, turistické památky a zajímavosti, muzea, galerie, - sportovní haly a stadióny, - významné dopravní uzly, vlaková a autobusová nádraží, letištní terminály, - nemocnice, polikliniky a další zdravotnická zařízení. - veřejná shromáždění, průvody, poutě - kulturní, sportovní, náboženské a další akce - komunitní centra OC jsou o jedním z typických představitelů měkkých cílů, zejména vzhledem k mimořádně vysoké návštěvnosti a zároveň nízkému zabezpečení.

Objekty s větším počtem osob Jedná se objekty, ve kterých se shromažďují nakupující, diváci popř. účastníci akce a vzhledem k jejich počtu by zde mohla nastat mimořádná událost. ochrana obyvatelstva = opatření k zabezpečení ochrany života, zdraví a majetku

Které objekty do této skupiny předpokládáme zařadit a proč „Společensky významným objektem“ se rozumí místa (stavby, prostory nebo plochy) s vysokou koncentrací osob a nízkou úrovní zabezpečení ochrany života a zdraví obyvatelstva, kde je vazba na zajištění plnění opatření ochrany obyvatelstva v těchto objektech. Zejména se jedná o objekty zdravotnických zařízení a sociální péče, úřady, školy a školská zařízení, sociální zařízení, hotely a jiná ubytovací a stravovací zařízení, divadla, muzea, galerie aj. objekty využívané ke kulturním účelům, sportovní haly a stadiony, obchodní centra, dopravní stavby, venkovní prostory vyhrazené pro pořádání kulturních, společenských nebo sportovních akcí apod. Místa (stavby, prostory nebo plochy) s alespoň jedním prostorem určeným pro shromáždění nejméně 250 osob, v němž na jednu osobu připadá půdorysná plocha 5 m² a méně, přičemž v případě staveb tato metodika nastavuje další upřesňující kritéria, která řadí danou stavbu mezi společensky významné objekty.

Které objekty do této skupiny předpokládáme zařadit a proč Společensky významnými objekty jsou tyto stavby:   Stavby se shromažďovacím prostorem, ve kterých se nachází prostor určený pro shromažďování osob, v němž počet a hustota osob převyšují mezní normové hodnoty a jsou určeny ke kulturním, sportovním a obdobným účelům uvedených výše Stavby pro obchod s prodejní plochou: do 2000 m², které musí splňovat požadavky druhé až páté části vyhlášky, nad 2000 m², které musí navíc splňovat zvláštní požadavky uvedené v šesté části vyhlášky. Vyhláška č. 268/2009 Sb., o technických požadavcích na stavby ČSN 73 4400 Prevence kriminality - řízení bezpečnosti při plánování, realizaci a užívání škol a školských zařízení ČSN 73 0831 - Požární bezpečnost staveb - Shromažďovací prostory ČSN 73 0818 - Požární bezpečnost staveb - Obsazení objektu osobami

Cíl – objekt bezpečný pro návštěvníky Spolupráce s objekty, ve kterých se shromažďuje větší počet osob v rámci pilotního projektu Pracovní skupina zřízená na základě úkolů Koncepce ochrany obyvatelstva do roku 2020 s výhledem do roku 2030 začala jednat s určenými pracovníky odpovědnými za bezpečnost nákupních center Černý Most a Chodov. Cíl – objekt bezpečný pro návštěvníky - objekt, který má propracovaný bezpečnostní systém - objekt, který na základě trvalé spolupráce se záchrannými složkami dává předpoklad k rychlému a efektivnímu provedení zásahu

Dosavadní výsledky spolupráce na pilotním projektu Byla zpracována: Bezpečnostní dokumentace - Karty opatření (19 karet opatření - bylo upraveno HZS ČR) Organizační opatření - Evakuace, Invakuace (ukrytí) Materiální zabezpečení - stávající prostředky, nově HOT PIO BOX V roce 2017 HZS ČR proškolil střední management, vedoucí pracovníky ostrahy objektů a OZO v oblasti opatření a úkolů ochrany obyvatelstva u SVO - obchodních center. Ve fázi přípravy je cestou KOPIS HZS hl. m. Prahy informování dispečinku OC o vzniku MU (zejména II. III. zvl. stupeň a KS), který „nějakým způsobem souvisí se „životem“ OC. V roce 2018 HZS hl. m. Prahy realizoval výměnu rotační sirény za elektronickou v OCČM a výstavbu nové elektronické sirény v OC CHODOV V roce 2019 - 2020 realizace cvičení „EVAKUACE - UKRYTÍ“ OC CHODOV (spolupráce s občanským sdružením Český červený kříž)

S pilotním projektem u OC naše činnost neskončí: - ostatní Společensky významné objekty - OC - kulturní akce jak v uzavřených objektech (divadla, koncerty), tak open air (technoparty) - sportovní akce - dopravní uzly - tvorba metodické pomůcky pro SVO – OC (probíhá) - úprava legislativy - tvorba ČSN (probíhá)

DĚKUJI ZA POZORNOST MV-GŘ HZS ČR pplk. Ing. Jiří Rosenkranz