Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
1. ČEŠI A ČEŠKY JESLE (NE) CHTĚJÍ? PhDr. Hana Hašková, PhD. Vědecká pracovnice Sociologického ústavu AV ČR.
Služba péče o děti v dětské skupině
Přerozdělování jako hlavní nástroj sociální politiky
Vzdělání a prosperita Nejlepší investice do budoucnosti je vzdělání.
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec Králové 2 1www.centrumandragogiky.cz Centrum andragogiky, s.r.o. Škroupova 631, Hradec.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Kvalitní vzdělání pro každé dítě v každé škole
Rodina.
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
YOUTHPASS (Pas mládeže) Akce 2 – Evropská dobrovolná služba (pro Vysílající a Hostitelské organizace)
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Imigranti na trzích práce v EU
Širší ekonomické souvislosti rodinné politiky Daniel Münich.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Stáří jako sociální událost
Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010.
Jabok, ETF 2010 Michael Martinek.  Sociální ◦ Politika ◦ Práce ◦ Událost ◦ Vyloučení ◦ Zabezpečení  Sociální politika: ◦ Objekt ◦ Subjekt ◦ Nástroj:
Moderní rodina. Institut rodiny se mění V ČR transformace – oddálení od tradičního modelu.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Státní sociální podpora
Chudoba jako sociální problém
Projekt dětská skupina MOTÝL
Sociální politika Téma: Rodinná politika
Sociální politika Téma: Rodinná politika
Centrum pro rodinu a sociální péči o.s. 1.
Genderová kultura a kulturní teorie sociálního státu
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Rodinná politika v Jihomoravském kraji Rodinná politika v centru pozornosti krajů a obcí ( Jihlava – konference)
Výchova k občanství RODINA
Šárka Šustová, ČSÚ Kulatý stůl Praha, Příjmy a životní podmínky domácností s dětmi a bez dětí.
Zdravotní výchova Mgr. Silvie Šilingerová.
Czech Statistical Office Na padesátém 81, Praha, Český statistický úřad odd. regionálních analýz a informačních služeb Praha Jana Podhorská.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | ŽIVOTNÍ PODMÍNKY A MÍRA OHROŽENÍ PŘÍJMOVOU CHUDOBOU ZAMĚSTNANCŮ V ČR Oddělení sociálních.
IV. kongres Sítě mateřských center Máš se starat o dítě, aneb mají rodiče právo dělat v mateřském centru něco „jenom“ pro sebe?
Rodina a typologie rodin
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Makroekonomické aspekty demografického vývoje doc. Ing. Miroslav Kuře, CSC., Ing. Lucie Marková, Ph.D. SVŠES.
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Platí teze: „Pozitiva a sociální jistoty“
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Bezradný rodič? Bezradný zaměstnavatel? Hledejme společnou řeč…
Rodina jako sociální instituce
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Sociální zabezpečení Funkce Činitelé, financování
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Rodinná politika Sociální politika II.
Aktuální otázky rodinné politiky
RODINA = sociální instituce a organizace charakteristická jak pro tradiční, tak pro moderní i postmoderní společnost = primární, neformální a malá skupina.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Welfare state Sociální zabezpečení Zabezpečení rodin s dětmi
Regionální rodinná politika, její možnosti a význam
Transkript prezentace:

Velká rodina z pohledu rodinné politiky aneb Co to vlastně dělám, když se o vás starám

Cíl: Cílem přednášky s diskusí je ukázat souvislost mezi rodinou, výchovou, péčí a prosperitou společnosti Společnost reflektuje rodinný život jako soukromou aktivitu sloužící výhradně k uspokojování emocionálních potřeb

Základní funkce rodiny aneb co to vlastně dělám, když se o vás starám Biologická, či reprodukční funkce Materiální, či ekonomická funkce Výchovná, či socializační funkce Emocionální funkce Jaké procesy a skutečnosti si představíme pod jazykem společenskovědních definic? Historicky: význam jednotlivých funkcí se proměňuje Stejně se proměňuje role ženy ve společnosti Za jakých podmínek může rodina nejlépe naplňovat svoje fce? Na to dává odpověď rodinná politika Co by Vám, posluchačům, zjednodušilo podmínky pro prosperitu rodiny?

Rodina sociologicky: Nejrozšířenější model je 2 + 2: 40% Rodiny se 3 a více dětmi: < 7% Úplné rodiny vs. neúplné: 78% vs. 22% Děti narozené mimo manželství: 45% Rodiny založené na manželství: 88, 6% Děti žijící v úplných rodinách: 81,3 % Nejrozšířenější model odpovídá nejrozšířenějšímu přání Děti, narozené mimo manželství dále žijí v rodině založené na manželství Vícedětné rodiny tvoří jen malé procento populace Nejsou ale dominantními příjemci sociálních dávek, naopak

Podíl rodin s dětmi 1 dítě – 53% 2 děti – 40% 3 děti – 5,8% 6+ dětí – abs. 742

Potřeby rodiny Z pohledu ekonomického Z pohledu trhu práce Z pohledu celospolečenského

Ekonomické potřeby rodin Dvoupříjmový model v ČR Investice do jednoho dítěte -> 2 mil. Kč Dopady do výše důchodu: diskuse o minimální mzdě a nízkých mzdách v charakteristicky ženských profesích Snižování daňové zátěže ->čerpání daňových bonusů a slev na dani Rostoucí děti -> rostoucí potřeby Dvoupříjmový model komplikuje založení rodiny, protože snižuje hladinu příjmu při zvýšení počtu osob v rodině Investice do dětí znamenají neinvestici do spotřeby Počet vychovaných dětí neovlivňuje výši důchodu Řešením je ponechat co největší objem financí v rodině - neodčerpávat je prostřednictvím daní

Potřeby rodin z pohledu trhu práce Uznání rodinné péče – 55%, o kterých se nemluví Rodinné kompetence: Komunikační dovednosti Organizační dovednosti Umění rozhodovat (se) Flexibilita Komplexní řešení problémů Schopnost řešit konflikty Iniciativnost Schopnost učit se Pedagogické dovednosti Odolnost vůči stresu Nástroje slučitelnosti rodiny & zaměstnání

Preferenční teorie K. Hakim identifikovala tři typy žen: Ženy zaměřené na rodinu (20 %): Hlavní životní prioritou jsou děti a rodina. Ženy v domácnosti nebo placená práce jako doplněk role manželky a matky. Adaptativní ženy (60 %): Nejvíce heterogenní skupina. Zahrnuje ženy, které se chtějí věnovat jak práci i rodině. Obě role (manželka, matka a zaměstnankyně/ podnikatelka atd.) jsou stejně významné. Ženy zaměřené na práci (20 %): Práce ale i jiné aktivity jako sport, politika, umění představují hlavní zájem těchto žen.

Preferenční teorie … … není nic jiného, než konstatování, že většina žen si přeje mít a vychovat děti a zároveň (míněno ve stejném životě, nikoliv ve stejném okamžiku) mít práci, která dává smysl a je důstojným zdrojem obživy

Realita trhu práce

Nástroje slučitelnosti rodiny & zaměstnání Zkrácené úvazky: realita vs. představy zaměstnaných rodičů 8% (4%) vs. brzký návrat na trh práce: kritická diskuse vzdělání MD/RD pokračování kariéry

Společenská potřeba rodin a potřeba společnosti 13.11.2019 Společenská potřeba rodin a potřeba společnosti Rodinné kompetence Význam společně tráveného času Význam mezigenerační soudržnosti Uznání výchovné péče Vzdělávání v oblasti rodičovských kompetencí Rozvoj komunitního života Význam rodinné politiky RK nejsou jen konceptem trhu práce, ale ovlivňují pohled na rodiče jak na profesionály, kteří vychovávají novou generaci To, co rodiny nejvíc potřebují, je čas – který by mohly věnovat budování vztahů. Jak ho ušetřit? Trh práce, solidní služby a

13.11.2019 Děkuji za pozornost. Mgr. Petra Michalová Národní centrum pro rodinu Průchodní 2, 602 00 BRNO tel.: 542 214 865, mob.: 733 598 575 http://www.rodiny.cz