Zdravotnictví očima pacientů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DOBROVOLNICTVÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Advertisements

PaedDr. Zuzana Horváthová, Ph.D. doc. Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz
Přehled základních výsledků šetření Rušiče spánku a nykturie Březen 2009/ Tisková informace k výsledkům šetření / STEM/MARK a.s.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Respond & Co, Masná 3A, Ostrava 1, , telfax : , Anketní výzkum u uživatelů přípravku Urinal.
SC & C – Marketing & Social Research 1 Marketingový a sociologický výzkum Držitel certifikátu ISO 9001: člen ESOMAR Praha 19. srpna 2011.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Památky 11/ Obsah Obsahstrana 2 Metodologiestrana 3 Cíle projektustrana 5 Památky – vyhodnocení 11/2011strana 7.
Neber úplatky… …nebo se z toho zblázníš
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Budou chodit do knihoven? Průzkumy dospělé populace 1996 – 2007 – 2010 a nová koncepce rozvoje knihoven ČR Národní knihovna ČR.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
IBRS s.r.o., Prague 10, Dubečská 8, strana 1 Desk research – fertility rate Eurostat / 2006 Fertilita - průměrný počet živě narozených dětí, které.
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
Výsledky výzkumu mezi obyvateli MČ Praha 2 a návštěvníky Riegrových sadů „Soužití pejskařů a nepejskařů v parcích na území Prahy 2“ 28. června 2011 / Prezentace.
Nobody’s Unpredictable Ipsos Tambor pro Město Opava Názory na budovu Slezanka v centru Opavy Kvantitativní výzkumu Leden 2009.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
Tazatelská síť.
Konference prezidia ČAS Karlovy Vary
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Český trh práce  V současné době na českém trhu práce funguje více než 1800 agentur práce, které vlastní povolení ke zprostředkování od Ministerstva práce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
Čtenáři a čtení v ČR (2007) společný projekt Ústavu pro českou literaturu AV ČR, v. v. i., a Národní knihovny ČR s finanční podporou Ministerstva kultury.
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Analýza kvantitativních dat I. Vztahy mezi 3 znaky v kontingenční tabulce - úvod Jiří Šafr jiri.safr(zavináč)seznam.cz poslední aktualizace
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
Březen – měsíc internetu podeváté aneb Na úřad přes internet Jaroslav Winter BMI sdružení ISSS, Hradec Králové
Případová studie Seminář 2014.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
ZELENÝ KRUH Závěrečná zpráva z kvantitativního výzkumu Jitka Zítková, Jitka Haiderová Soukupová | duben/květen 2016.
Užívání tabákových výrobků v dospělé české populaci (15 let a více) Výsledky studie GATS WHO/CDC 2012 MUDr. Hana Sovinová, PhDr. Ladislav Csémy Státní.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
Svátek sv. Valentýna TÉMA PRŮZKUMU: Svátek sv.Valentýna 2016 – bleskový průzkum REALIZÁTOR: SANEP s.r.o. VÝBĚR RESPONDENTŮ: kvótní výběr TYP.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta HODNOTA A POSTOJ OŠETŘOVATELSTVÍ PRO VEŘEJNOST Prezentace diplomové práce: Vedoucí.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Genderové dimenze korupce. online FGD populace n=9, 5 mužů a 4 ženy face-to face FGD zástupci státní správy n=8, 3 muži a 5 žen říjen 2015 Koho a jak.
Mladí lidé a dobrovolnictví v oblasti péče o přírodu a kulturní dědictví České republiky prezentace výsledků výzkumu Tomáš Blaha Marek Zemský.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Hasiči a veřejnost Tisková konference 24. července 2008.
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
UŽIVATELÉ SOCIÁLNÍCH SÍTÍ V ČR
Závěrečná zpráva ze sociologického výzkumu
BIO – výzkumná zpráva listopad 2008.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
PŘÍLOHA Č. 4 – PROFIL OSOB ŽIJÍCÍCH V DOTÁZANÝCH RODINÁCH
VOLBY DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU 2014 OČIMA ČESKÉ VEŘEJNOSTI
Všichni o ní mluví, ale víme, jak opravdu vypadá? Školní inkluze
Právní pohled: marginální skupiny pacientů ve zdravotnictví
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
„Jediný, kdo může hlasovat, je pojištěnec svýma nohama.“
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
Dotazník a výzkumná šetření
Škola základ občanského života
Co říká česká veřejnost?
Sociologická analýza postojů a názorů obyvatel MČ
leden 2010 ZNAČKY Z PORTFOLIA VINAŘSKÉHO FONDU POHLEDEM OBYVATEL ČR
Transkript prezentace:

Zdravotnictví očima pacientů 7.11.2019 Zdravotnictví očima pacientů Závěrečná zpráva z kvantitativního výzkumu Jana Proboštová| květen 2019

7.11.2019 Hlavní zjištění Ke zdravotnictví v ČR zaujímají Češi obecně pozitivní až neutrální postoj. Lidé se cítí být lékaři jak dostatečně léčeni, tak i informováni. V českém zdravotnictví podle nich ale chybí peníze a například tzv. moderní biologická léčba není dostupná pro všechny Nemocnice u nás fungují „na dvojku“, alespoň pokud jde o hospitalizaci. Jejich největším problémem jsou dlouhé čekací lhůty a nedostatek personálu. Naopak dostupnost nemocnic jako taková je hodnocena pozitivně, stejně tak profesionalita lékařů a komunikace s nimi Cestování za lékařskou péčí není trendem, lidé volí jak lékaře, tak nemocniční zařízení s ohledem na blízkost k jejich bydlišti. Nicméně v případě potřeby kvalitní lékařské péče je většina lidí ochotná ujet i delší vzdálenost 2

Parametry výzkumu Cíl výzkumu Zjistit preference lidí ohledně nemocničního zařízení Zjistit názory na zdravotnictví v ČR Cílová skupina Věk 18+ let Reprezentativně dle pohlaví, věku, vzdělání, regionu, velikosti místa bydliště Detaily terénního šetření Metodika: CAWI dotazování Počet realizovaných rozhovorů: 1002 Termín sběru dat: 16. 4. - 24. 4. 2019 Výběr: kvótní Data: nevážená

Zdravotní stav a životní úroveň Většina lidí považuje své zdraví za dobré, životní úroveň je spíše průměrná Zdravotní stav Životní úroveň

7.11.2019 Zdravotní péče

V českém zdravotnictví chybí peníze z hlediska poskytovaných informací a lékařské péče jej ale většina lidí hodnotí pozitivně Méně toho lidé vědí o postupu v případě odškodnění – pouze pětina deklaruje, že ví, jak takovou situaci řešit

Starší lidé jsou v hodnocení mírnější Mezi lidmi panuje shoda, že moderní léčba není běžně dostupná všem. Nicméně ani ne pětina deklaruje znalost tohoto pojmu a jeho významu (častěji ženy a lidé s VŠ vzděláním). Nejčastěji si pod ním představí cílenou léčbu na základě tělu vlastních (kmenových) buněk. Tato léčba je přizpůsobená konkrétnímu člověku, a jelikož cílí pouze na daný „problém“, nezatěžuje celý organismus. Je založena na principu oslabení či posílení imunity za účelem obnovy vlastního imunitního systému organismu 1=Souhlas 5=Nesouhlas Q6. Nyní se podívejte na následující seznam výroků týkajících se zdravotnictví a zdravotnické péče v ČR a uveďte u každého z nich, do jaké míry s ním souhlasíte či nesouhlasíte. Všichni respondenti, n=1002 průměr]

Vyhrává lékař/nemocnice blízko bydliště Při volbě je důležitá rovněž kvalita péče v daném zařízení a také to, zda jej někdo lidem doporučil Na reference, ať už osobní nebo online, dají častěji lidé do 30 let Lidé starší 45 let si častěji lékaře nevybírají a jdou jednoduše tam, kam je odkáže jejich lékař

Za lékařskou péčí se cestuje jen výjimečně Pouze každý devátý dojíždí za zdravotní péčí do vzdálených měst 1krát za čtvrt roku nebo častěji Za lékařem nedojíždějí do jiného města logicky hlavně obyvatelé velkoměst. Naopak u lidí z menších obcí (< 20 tis. obyv.) je tato praxe častější Za vzdálenou zdravotní péčí častěji cestují i ti, kteří byli v posledním roce hospitalizováni Polovina dotázaných čeká při objednané návštěvě lékaře v čekárně maximálně půl hodiny, dvě pětiny tam stráví delší dobu. Zbývající šťastlivci nikdy nečekají

7.11.2019 Nemocniční prostředí

I nemocnici lidé volí ve své spádové oblasti Pokud už si vyberou nemocnici vzdálenější, je to obvykle kvůli kvalitnější lékařské péči Lidé z malých obcí (<5 tis. obyv.) navštěvují vzdálené nemocnice častěji Proč vzdálenější nemocnice?

Za kvalitní zdravotní péčí by cestovalo 9 lidí z 10 S rostoucím věkem ochota cestovat klesá Téměř dvě pětiny lidí by na cestě za kvalitnější zdravotní péčí strávily klidně více než tři hodiny, častěji muži a mladí lidé do 30 let. Pro lidi bez maturity by častěji byla akceptovatelná maximálně hodina

Nemocnice u nás fungují na dvojku Známka Polovina lidí v posledním roce zažila hospitalizaci, buď svou vlastní, nebo někoho blízkého Nejčastěji byli lidé nebo jejich známí hospitalizováni v městské nemocnici (častěji v regionu Čech) a fakultní nemocnici (lidé z velkoměst) Průběh hospitalizace je v průměru hodnocen dvojkou. Nejlépe hodnocené jsou soukromé nemocnice. Naopak nemocnice městské jsou na tom nejhůře S rostoucím věkem je hodnocení pozitivnější 2- 2 2 2+

Největším problémem je dlouhá čekací doba Na prvním místě ji jako problém českých nemocnic uvedla čtvrtina lidí Podobný podíl dotázaných uvedl jako nejpalčivější problém nedostatek nemocničního personálu Naopak lidé mají pocit, že nemocnice poskytují pacientům po propuštění dostatek informací a jsou po celé ČR dobře dostupné 1=nezávažnější 5=nejméně závažný

Realizátor výzkumu Jana Proboštová +420 777 879 202 probostova@stemmark.cz