ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
11. ČEŠI A NĚMCI 12. SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI
Advertisements

VÝZNAMNÉ UDÁLOSTI NOVÝCH ČESKÝCH DĚJIN
Konec války Vznik Československé republiky
1. světová válka ( ).
1. SVĚTOVÁ VÁLKA Tereza Hozová třída 5.A..
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA. Vznik 2 mocenských uskupení Trojspolek = Německo, Rakousko-Uhersko, Itálie Trojdohoda = VB, FR, Rusko Cesta k válce.
Konec I. Světové války a vznik Československa.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ A HABSBURSKÉ MONARCHIE  BACHŮV ABSOLUTISMUS  VZNIK RAKOUSKA- UHERSKA  FORMOVÁNÍ ČESKÉ MODERNÍ OBČANSKÉ SPOLEČNOSTI.
Autor: Eva Žárová Datum vytvoření: říjen 2011 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis Tematický okruh:První světová.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Druhá světová válka – úvod Název sady: Moderní dějiny.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.2 Důsledky I. světové války, poválečné uspořádání Evropy.
DŮSLEDKY 1. SVĚTOVÉ VÁLKY: o V průběhu 4 let : zahynulo 10 milionů vojáků, 20 milionů zraněno o trvalá invalidita: 10-ky tisíc vojáků o ekonomika a hospodářství.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Matyáš Fornůsek 5. ročník ZŠ
Člověk a jeho svět - Dějiny ČR
Výsledky, důsledky, možnosti vývoje
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_4/20_ČLOVĚK A PŘÍRODA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
První světová válka 8. třída.
VY_32_INOVACE_220_20. léta – čsl. mírové smlouvy
MEZINÁRODNÍ VZTAHY V PŘEDVEČER PRVNÍ SVĚTOVÉ VÁLKY
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
VY_32_INOVACE_219_Pařížská mírová konference
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Ekonomika
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Novověk
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
ŠABLONA III/2 PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA Mgr
Češi za první světové války
Evropské právní dějiny
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_02_20
Období vlády jedné strany
Dvacáté století – vznik Československa a jeho meziválečný vývoj
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ a MŠ Zvole Autor: Mgr. Jitka Krupičková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Rozbití ČSR.
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Britské impérium.
Mezinárodní vztahy v předvečer Velké války
Španělsko v 16.století Nizozemská revoluce
1. světová válka Josef Petera ZŠ Nový Hrádek
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
zpracovaný v rámci projektu
Evropské právní dějiny
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Československá republika-demokratický stát
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Bc
České země za 1. světové války
Člověk a jeho svět Vlastivěda Prezentace EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
REVOLUCE ROKU 1848.
1. světová válka.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_08_22_I. SVĚTOVÁ VÁLKA
České a československé právní dějiny Ladislav Vojáček
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Směřujeme k samostatnosti 2
100 LET REPUBLIKY Autor: Mgr. Miroslava Exnerová
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Antonín Švehla * †
Transkript prezentace:

ČEŠI A NĚMCI SMĚŘUJEME K SAMOSTATNOSTI SVĚTOVÁ VÁLKA ROZPAD RAKOUSKO-UHERSKA VZNIK ČESKOSLOVENSKA

Počátky česko-německého soužití Ve 13.století přicházeli do našich krajin noví osadníci ze západních zemí – kolonisté. Kolonisté přinášeli pokrokovější pracovní návyky a nové nářadí. Zasloužili se o rozkvět měst, která byla ovládána převážně Němci. V dalších stoletích žily oba národy vedle sebe, lišily se prakticky jen jiným jazykem. V 19.století začala němčina ovládat život českých obyvatel a docházelo k rozporům mezi oběma národy.

Zhoršení vztahů Revoluce v roce 1848 – zpočátku žádali politikové obou národností přijetí ústavy Češi žádali zrovnoprávnění češtiny a němčiny – němečtí politikové se postavili proti. Němci usilovali o vytvoření velkého německého státu, jehož součástí mely být i české země. Nastal rozchod obou národů Nacionalismus - (národovectví) staví na vědomí příslušnosti k jednomu národu

1. Světová válka 1914 - 1918 Záminkou k vypuknutí války se stal atentát na následníka rakouského trůnu Františka Ferdinanda, při vojenské přehlídce v Sarajevu. (1914) Rakousko –Uhersko vyhlásilo Srbsku válku. Rakousko –Uhersko, Německo a Itálie bojovaly proti Velké Británii, Francii a Rusku. Vojáci i lidé velmi trpěli a vystupovali proti svým vládám.

Život lidí Život za války se velmi zhoršil. Byl zaveden polovojenský režim - vše české bylo potlačeno (nevycházely české noviny, časopisy, byla zakázána činnost Sokola). Mnozí politici byli uvězněni. Muži museli narukovat na frontu. Na jejich pracovní místa v továrnách a na polích museli nastoupit ženy a mladiství. Válka přinesla velkou bídu a hlad.

Odpor proti Rakousko-Uhersku Čeští politici v zahraničí usilovali o samostatný stát. – zahraniční odboj: T.G.Masaryk, Edvard Beneš, Milan Rastislav Štefánik Pro ozbrojený odboj proti Rakousku se začaly vytvářet v zahraničí československé legie. Hnutí odporu proti rakouské vládě v českých zemích

Konec války 1918 Ke konci války pomohl vstup Spojených států amerických do bojů na straně Velké Británie a Francie. 1.světová válka skončila v listopadu 1918 porážkou Rakousko-Uherska a Německa. 11.11.1918 v 11 hodin nastalo na všech frontách příměří. Se skončením války se začalo Rakousko-Uhersko rozpadat. Profesor Masaryk se v USA dohodl se zástupci Slováků žijících v Americe, na vytvoření společného státu Čechů a Slováků.

Vznik Československé republiky Manifestace 28.10.1918 na Václavském náměstí – vyhlášení samostatnosti, domácí politici převzali politickou moc nad českými zeměmi. O dva dny později se k nově vytvořenému státu přihlásili domácí zástupci Slováků – Vznik Československé republiky. Součástí republiky bylo Slovensko a Podkarpatská Rus. Demonstrace na Václavském náměstí 28. 10. 1918