Centrum výzkumu Řež, s.r.o.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Princip a popis jaderných reaktoru
Advertisements

Instalace pilotní jednotky zplyňování kontaminované biomasy a TAP
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
7. RADIOEKOLOGIE.
ZDROJE TEPLA - KOTELNY PŘEDNÁŠKA Č. 11.
Zpracovaly:Klára Hamplová Barbora Šťastná
Jaderný reaktor a jaderná elektrárna
Vyhořelé Palivo - uložiště Zpracovala: Markéta Klvaňová Lucie Hanzelková.
Jaderný reaktor Aktivní zóna – část reaktoru, kde probíhá řetězová reakce. Jako palivo slouží tyče s uranovými tabletami Moderátor – slouží jako tzv. zpomalovač.
Materiálové a energetické využití plastových odpadů
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Recyklace odpadu v ČR.
Jaderná energie.
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Jaderná energie.
Využívání druhotných zdrojů energie
ODPADOVÉ HOSPODÁŘSTVÍ
ZŠ Rajhrad Ing. Radek Pavela
JADERNÁ ELEKTRÁRNA.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/ je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Výukový.
Uhlí Výroba paliv a energie.
Vyhořelé paliva a úložiště
Atomové elektrárny.
Společenské a hospodářské prostředí
Jaderné elektrárny Vypracoval: Matěj Kolář Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2014/15 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Atomová elektrárna.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
Fy – kvarta Yveta Ančincová
OBOR ENERGETICKÉ INŽENÝRSTVÍ
Odstraňování thallia a kadmia z odpadních vod v metalurgii olova
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
MOŽNOSTI POUŽITI MEMBRÁNOVÝCH PROCESŮ PRO ZPRACOVÁNÍ SKLÁDKOVÝCH VÝLUHOVÝCH VOD Hlavní řešitel: Savchuk Nataliya Membrain 2013.
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
VY_32_INOVACE_16 - JADERNÁ ENERGIE - VYUŽITÍ
Fy – kvarta Yveta Ančincová
RF 1.1. Klasifikace jaderných reaktorů Podle základního jaderného procesu, který probíhá v jaderném zařízení, lze jaderné reaktory rozdělit na dvě základní.
Tepelná elektrárna.
Úvod Odhad budoucí energetická situace
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Simulace provozu JE s reaktorem VVER 1000 Normální provoz i havarijní stavy Zpracovali: M. Kuna, P. Baxant, J. Fumfera.
ŠTĚPENÍ JADER URANU anebo O jaderném reaktoru PaedDr. Jozef Beňuška
Výroba elektrické energie
Temelín.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
Jaderná elektrárna.
Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.. 1 Systém nakládání s nebezpečnými odpady v SYNTHOS Kralupy a.s.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Jaderné reaktory Pavel Tvrdík, Oktáva Jaderný reaktor Jaderný reaktor je zařízení, ve kterém probíhá řetězová jaderná reakce, kterou lze kontrolovat.
Centrum výzkumu Řež s.r.o. Výzkum a vývoj v jaderné energetice Ján Milčák
1 JE – jaderne elektrarny JE – Jaderné elektrárny 2 1 DDZ, rozdělení elektráren, Princip výroby elektřiny, 2 Objev elektronu, Historie JE.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Jaderná zařízení a jejich dopad na okolní prostředí
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Adsorpce vzácných plynů z helia
Směsi = smíšeniny dvou nebo více CHL CHL, které směs obsahuje = složky
Co je MSO? proces vysokoteplotní likvidace organických odpadů
Jaderné reakce Při jaderných reakcích se mohou přeměňovat jádra jednoho nuklidu na jádra jiných nuklidů. Přitom zůstává elektrický náboj i počet nukleonů.
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Základy chemických technologií
Elektrárenský popílek jako nový sorbent pro snižování emisí CO2
Technologická zařízení na zpracování skleněného odpadu
Problematika zanášení membrán a scalingu při zpracování skládkových výluhů membránovými technologiemi Michal Kulhavý, Univerzita Pardubice Jiří Cakl, Univerzita.
Centrum výzkumu Řež s.r.o.
Transkript prezentace:

Centrum výzkumu Řež, s.r.o. Směry výzkumu odpadů v oblasti štěpné a fúzní energetiky, jejich charakteristiky a srovnání Ing. Jaroslav Stoklasa, Ph.D. Ing. Vojtěch Galek Ing. Jan Hadrava Odpadové fórum, Hustopeče,19.3. - 21.03.2019

Nejdůležitější souvislosti z hlediska odpadů v energetice Klasické spalovací elektrárny 2 C (*l, s) + O2 (g) = 2 CO (g) C (*l, s) + O2 (g) = CO2 (g) Pevný odpad (popílek), aerosoly a další spaliny (oxidy S, N) bez recyklace; opotřebované části zařízení Jaderná energetika (štěpný proces) n + 235U → 141Ba + 92Kr + 3 n (202,5 MeV ~ 83,14 TJ/kg) Vyhořelé články, zachycené pevné, kapalné a plynné produkty; odpady k roztřídění a recyklaci Fúzní energetika 2H + 3H → 4He (1,561 MeV) + n (14,029 MeV) 3H → 3He + e- + antineutrino Opotřebované části zařízení; odpady k roztřídění a recyklaci

Způsoby zacházení s odpadními materiály Roztřídění materiálů   Operace s pevnými RAO 1 Sběr a třídění v místě vzniku 2 Svoz na centrální pracoviště 3 Třídění dle aktivity a druhu 4 Úprava RAO do formy vhodné pro uložení 5 Skladování a transport Postup zpracování pevného RAO

Třídění Radioaktivních odpadů (RAO) - hlediska Radio – nuklidového složení (Přírodní nebo umělý původ) Poločasu rozpadu (t/2) Krátkodobé (t/2 ˂ 30 let), Dlouhodobé (t/2 ˃ 30 let) Skupenství Aktivita Přechodné RAO (t/2 ˂ 5 let); Nízkoaktivní odpady (t/2 ˂ 30 let objemová aktivita ˂ 109 Bq/m3); Středně aktivní odpady (obj. aktivita 109–1014 Bq/m3) Vysoceaktivní odpady (99% aktivity ale 1% objemu v JE) (obj. aktivita ˃1014 Bq/m3; t/2 ˃ sto tisíc let) Původce, vznik Průmysl a Jaderná energetika (méně než 1 % objemu RAO světa, ale aktivita přes 90 % veškeré radioaktivity) Institucionální zdroje = nejrizikovější z hlediska nakládání

Specifické pohledy na odpady při fúzním procesu Vznik odpadů za působení neutronů nebo tritia na části zařízení, kdy dochází k působení neutronů a beta záření na konstrukční materiály, druhotně i možnost působení alfa částic Průběžně odcházející produkty jsou tritiované prachy wolframu a beryllia. Stanovují se provozními limity pro tritium (T) Výstupním produktem je neradioaktivní Helium Proces fúze se zastaví okamžitě při přerušením dávkování komponent Sekce zařízení Tokamak EU DEMO

Specifické pohledy na štěpné procesy Kapalné RAO u JE Prádelenské vody, chladivo primárního a sekundárního okruhu a technologické a odpadní vody z kontrolovaného pásma S využitím zejména specifického dávkování a odparky je kapalný koncentrát společně s bitumenem upravován za tepla a vpraven do sudu. Pevné RAO Výzkum různých matric (cementová, polysiloxanová, aluminosilikátová, geopolymerní, bitumenová) k stabilizaci uložení Ukládání po technologické úpravě v sudech Vysoceaktivní RAO Incore a excore měřící čidla reaktoru Kazety svědečných vzorků skladování v hermetických pouzdrech ve skladu vysoceaktivního RAO Vyhořelé články (přechodné uložení a přepracování) Ukládání vysoce aktivních odpadů (VAO) hledá se vhodná lokalita pro trvalé uložiště VAO

Technologie použité k snížení objemů RAO Druh odpadu Příklad Zdroj odpadu Molten Salt Oxidation organické odpady kontaminovaných radionuklidy Vysycené iontoměniče JE, Fúzní zařízení; těžba surovin Kontaminované prachy v oplachových a čistících suspenzích Tritiovaný W prach Fúzní zařízení Radioaktivní prach JE, výzkumné reaktory Vysokotlaké lisování odpadů nespalitelné odpady kovové odpady; oděvy JE, těžba surovin Membránové technologie pro kapalné RAO Reverzní osmóza odstranění veškerých radionuklidů z nízkoaktivního RAO (kromě tritia) Odpadní vody s transurany; z vyčerpaných filtrů; drenáže podlah Nanofiltrace čištění a recyklaci roztoku kyseliny borité v chladivu reaktoru Chladivo reaktoru; Odpadní vody z mlýna U rudy; rozpuštěný uran; Ultrafiltrace odstranění koloidních částic z roztoků; předstupeň reversní osmózy Čištění chladiva; Odpadní vody z přepracování paliva; Odstraňování aktinidů Mikrofiltrace keramické filtry pro zachycení hrubých nečistot odpadních vod Separace vysrážených částic regenerace paliva; Kontaminovaná podzemní voda Membránová destilace tepelně řízený proces pro páry přecházející přes mikroporézní hydrofobní membránu Oddělení těkavé složky směsi výzkum Indukční tavení ve studeném kelímku Tavení materiálů s vysokou teplotou tání Koncentrování pevných odpadů

Doplnění a shrnutí Při současném ubývání některých intenzivních zdrojů energie, zejména fosilních paliv, a u alternativních zdrojů většinou nízkého výkonu, účinnosti a nestability zejména časové (slunce, vítr), jsou hledány cesty k získání a využití jaderné energie. Množství odpadů ze štěpných procesů je v objemových jednotkách o několik řádů menší než ze spalování uhlíkatých (fosilních) paliv Fúzní procesy mají produkovat řádově nižší objemy RAO a o nižší aktivitě než ze štěpných procesu, hlavní odpadem je neradioaktivní He. Jaderné zdroje mají mnoho výhod ale vyvolávají mnoho obav. Technologická řešení jsou připravována tak, aby byla na minimum omezena již známá rizika a zajistila se vysoká bezpečnost provozu. Výzkum v oblasti štěpné a fúzní energetiky jde rozmanitými směry: od zdrojů surovin, přes dílčí technologie a procesy kolem zpracování a recyklace meziproduktů nebo odpadů až k bezpečnému ukládání odpadů.

www.cvrez.cz jaroslav.stoklasa@cvrez.cz Centrum výzkumu Řež s.r.o. Oddělení 8510 Jaderný palivový cyklus Husinec - Řež čp. 130 250 68 Řež u Prahy 8